NIJE SVE SAVRŠENO

Majčinstvo je posebno iskustvo i osjećaj i ta povezanost koju ostvarujete s djetetom je nevjerovatna, ali ono ima i svoju tamnu stranu o kojoj rijetko ko želi govoriti.

Majčinstvo mijenja ženu i to ne samo tako što će morati voditi brigu o još nekom biću do kraja svog života, piše Bright Side. To podrazumijeva i pripremanje kostima za školsku predstavu po cijelu noć, izradu školskih projekata ili spremanje kolačića.

Ipak, postoji broj djece s kojima život može biti prilično stresan, a sada znamo i zašto.

Majčinstvo je puno stresnije nego što se čini

Još 2013. godine Today je sproveo online istraživanje nivoa stresa kod majki i o razlozima tog stresa. U tom istraživanju učestvovale su 1.164 majke. Ispostavilo se da, na skali od 1 do 10, one ocjenjuju svoj stres kao 8,5 i za to postoji nekoliko razloga.

Čak 75 posto majki reklo je da osjećaju odgovornost i pritisak da budu “savršene” i to od strane drugih majki. Drugi su razlozi nedostatak vremena da obave sve što treba (60 posto), postizanje toga da ostanu vitke i privlačne (90 posto) i stres prouzrokovan od njihovih partnera (46 posto ispitanih žena reklo je da im više stresa uzrokuju muževi, nego djeca).

Mame su priznale da najteža promjena nastupa kada dobiju treće dijete

Djeca, naravno, imaju i svoj doprinos maminom stresu. Rezultati istraživanja pokazali su da vrhunac stresa za jednu majku nastupa nakon što dobije treće dijete. One su priznale da prelazak s jednog djeteta na dva nije toliko velika promjena, ali kada dođe treće dijete, svijet se okrene potpuno naopako.

Razlog za to je prilično jednostavan. Imate samo dvije ruke i, jednostavno, ne možete ih sve držati za ruku dok prelazite ulicu, što situaciju čini potpuno izvan kontrole. Tada nivo vašeg stresa raste do neba i ostaje takav.

Jedna mama troje djece, koja je i blogerka, navela je još neka objašnjenja o stresu koji dolazi s trećim djetetom. Na primjer, srednja se djeca osjećaju odbačeno jer nemaju privilegiju najstarijeg da pomažu i da sve rade prvi, a ni privilegiju da dobiju svu pažnju kao najmlađe dijete. Takođe, teže je odlučiti se za to koji film gledati ili koju igru igrati, a da svi budu srećni i zadovoljni.

Ipak, što ih više ima, samo ih pustite

Sudeći po svemu ovome, imati više od troje djece, nemoguće je podnijeti. Ipak, i to se događa. Mame su priznale da kada imaju četvoro ili više djece, tada sve postaje pitanje opstanka i nema mjesta za perfekcionizam. Tada, kako kažu, sve podnose lakše.

Kada dođe četvrto dijete, mnoge se mame pomire s tim da im djeca jedu bojice i picu za ručak. Takođe, tada prestaju da pridaju ikakvog značaja i mišljenju drugih ljudi i to je taj trenutak kada život napokon postane bolji.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • "Mandić i Knežević sabotiraju članstvo Crne Gore u NATO"
    on 14/05/2024 at 11:56

    Predsjednik Skupštine Crne Gore, Andrija Mandić, poslanici njegove Nove srpske demokratije i Kneževićevog DNP-a, kao i dva poslanika SNP-a nijesu glasali za slanje pripadnika Vojske Crne Gore u NATO pomorsku operaciju “Sea Guardian”. Ovim činom pokazali su svoj odnos prema članstvu Crne Gore u NATO savezu i obavezama koje iz toga proističu, kazao je Nikola Rakočević, član Predsjedništva DPS-a i poslanik u Skupštini Crne Gore.

  • "Budva će ponovo biti centar kulturnih zbivanja u Crnoj Gori i regionu"
    on 14/05/2024 at 10:17

    Razvoj kulture u Budvi nije moguć bez jakih i neophodnih institucija i kapaciteta. Zato ćemo odmah, nakon izborne pobjede i formiranja vlasti, osnovati Sekretarijat za kulturu, izgraditi multifunkcionalni kulturni centar, podržati projekte nezavisne kulturne scene, kao i izgradnju fabrike suvenira za Crnu Goru, poručio je Predrag Zenović, nosilac izborne liste „Evropa sad – Budva ima šansu“.

  • "Omogućićemo građanima Budve da kupe stan po cijeni od 900 eura po metru kvadratnom"
    on 14/05/2024 at 10:10

    URA će izraditi i sprovesti na lokalnom nivou program "Stan za sve" koji ima za cilj rješavanje stambenog pitanja za sve građanke i građane Budve koji nemaju svoj stan i to po višestruko povoljnijim uslovima od tržišnih, poručeno je iz te partije u Budvi. Kako su kazali, stanovi će koštati samo onoliko koliko bude iznosila cijena njihove izgradnje, odnosno, po aktuelnim cijema 900 eura po metru kvadratnom. Poručuju da će u budućoj lokalnoj vlasti voditi drugačiju socijalnu i obrazovnu politiku.

  • "Lidl i Big Fashion u Nikšiću otvoriće 500 novih radnih mjesta"
    on 14/05/2024 at 09:49

    Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević saopštio je da će nakon usvajanja planskog dokumenta za tu opštinu, kompanije Lidl i Big fashion moći da realizuju svoje investicije, a što će značiti dodatnih 500 radnih mjesta. On je u emisiji "Link", na Radiju Crne Gore, istakao da kroz inicijative da Nikšić dobije status grada i postane evropska prijestonica kulture planiraju da opštinu dovedu na nivo koji zaslužuje.

  • Poslanici SNP predstavili zakonske inicijative za zaštitu radnika
    on 14/05/2024 at 09:22

    Iz Socijalističke narodne partije (SNP) saopštili su da su poslanici te partije, Slađana Kaluđerović i Bogdan Božović, predstavili zakonske inicijative koje će, kako tvrde, imati direktan i pozitivan uticaj na radnička prava u Crnoj Gori. Prva inicijativa odnosi se na izmjene i dopune Zakona o radu, dok je druga, dodaju, usmjerena na unapređenje uslova za penzionisanje lučko-transportnih radnika u Luci Bar.

  • Javno mnjenje na Z. Balkanu: Snažna podrška EU članstvu, rat Rusije neopravdan
    on 14/05/2024 at 08:47

    Najnovije regionalno istraživanje javnog mnjenja na Zapadnom Balkanu Centra za istraživanja Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) pokazuje snažnu podršku građana za pristupanje Evropskoj uniji (EU) i veliku većinu koja smatra da rat Rusije protiv Ukrajine nema opravdanje.

  • "Na sastanku u UN nije određen datum glasanja za rezoluciju o Srebrenici"
    on 14/05/2024 at 08:13

    Dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Vašingtona Ivica Puljić iz dana u dan prati događaje vezane za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, ali i ostala važna politička pitanja u cijelom svijetu, koja su velikim dijelom vezana i za cijeli Balkan.

  • Zeković: CEP ima viziju vraćanja Budve na mjesto prijestonice turizma
    on 14/05/2024 at 06:51

    Kandidatkinja za odbornicu Crnogorske evropske partije (CEP) u Budvi Ana Zeković poručila da ta partija ima zdravu i realnu viziju vraćanja Budve iz privincijskog grada Mediterana na mjesto koje joj pripada a to je prijestonica crnogorskog i evropskog turizma.

  • Kovač: Glasanje za Rezoluciju bila bi istorijska greška Crne Gore
    on 14/05/2024 at 06:13

    Bivši ministar pravde Marko Kovač smatra da bi glasanje za Rezoluciju o Srebrenici bila istorijska greška Crne Gore. On je u izjvi za Radio CG kazao da bi to produbilo podjele u regionu, te da bi jedino bila ispravna rezolucija koja bi za cilj imala osudu svih zločina i zločinaca sa prostora bivše Jugoslavije.

  • Ivanović sa Đurićem: Srbija i Crna Gora da ekonomski sarađuju
    on 13/05/2024 at 18:44

    Važno je dalje jačanje saradnje Srbije i Crne Gore u oblasti ekonomije i infrastrukture, kao i zajedničkog angažmana u inicijativama i projektima u regionalnim i evropskim okvirima.

  • "U Skupštini demonstriran neprimjeren odnos prema najsiromašnijima"
    on 14/05/2024 at 10:41

    Socijaldemokrate Crne Gore saopštile su da je sinoć neusvajanjem amandmana u pravcu neophodnog povećanja iznosa materijalnog obezbjeđenja, u Skupštini demonstriran neprimjeren odnos prema najsiromašnijima .

  • Proaktivnijim i otvorenijim pristupom protiv nezaposlenosti
    on 14/05/2024 at 10:24

    Za rješavanje velikih izazova na tržištu rada potreban je sinergijski, proaktivniji i otvoreniji pristup svih aktera što bi u krajnjem vratilo i povjerenje građana u ove dvije važne institucije, saop[teno je na sastanku ministarka rada i socijalnog staranja Naide Nišić sa vršiocem dužnosti direktora Zavoda Davidom Perčobićem.

  • Vuković na Godišnjem sastanku Odbora guvernera EBRD
    on 14/05/2024 at 08:11

    Ministar finansija, Novica Vuković, učestvovaće na Godišnjem sastanku Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji danas počinje u Jermeniji.

  • Crna Gora će dobiti 200 novih megavata zelene energije
    on 13/05/2024 at 20:05

     Crna Gora ima potencijal vode, vjetra i sunca i u naredne dvije godine će implementirati 200 megavata električne energije iz novih izvora, poručio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

  • Ambasada SAD: Nemamo poreski dug, razočarani pisanjem "Vijesti"
    on 13/05/2024 at 15:57

    Ambasada SAD saopštila je da konzistentno i na vrijeme plaća poreze i nema neizmirenih poreskih obaveza.

  • "Direktno ste ušli u zonu kršenja mojih političkih i ljudskih prava"
    on 13/05/2024 at 15:12

    Kandidat za direktora Agencije za civilno vazduhoplostvo (ACV) Nebojša Jušković pisao je ministru saobraćaja i pomorstva Filipu Raduloviću povodom, kako je rekao, protivzakonitog poništenja i raspisivanja novog konkursa za direktora ACV-a.

  • Objavili Crnu listu poreskih dužnika
    on 13/05/2024 at 13:20

    Poreska uprava (PU) objavila je Crnu listu na kojoj se nalaze imena poreskih obveznika sa najvećim iznosom poreskog duga.

  • Prosječan aprilski račun za struju 28,73 eura
    on 13/05/2024 at 12:51

    Prosječan aprilski račun za električnu energiju za domaćinstva na nivou Crne Gore, ukoliko se izuzmu neočitana mjerna mjesta u objektima koji nijesu stalno nastanjeni, iznosi 28,73 eura.

  • Bivši radnici Košute traže razgovor sa Nišić, spremni da prekinu protest
    on 13/05/2024 at 10:54

    Predstavnica bivših radnika cetinjske Košute Dijana Vujović kazala je da će protestovati sve dok ih ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić ne pozove na razgovor i ne donesu neko pisano rješenje. Njen kolega Petar Martinović apelovao je na ministarku da ih pozove ove sedmice i poručio da će biti flekisbillni kada je riječ o rokovima, ali da je uslov da se postigne dogovor na papiru.

  • „Bijela knjiga” će izlaziti u novembru
    on 13/05/2024 at 10:51

    Na danas održanoj Godišnjoj skupštini Savjeta Stranih Investitora u Crnoj Gori, najavljena je promjena datuma izdavanja „Bijele knjige – Investiciona klima u Crnoj Gori ”, ključnog dokumenta za razvoj investicionog ambijenta u našoj zemlji. Od ove godine, „Bijela knjiga” će izlaziti u novembru, kako bi Vlada blagovremeno mogla razmotriti i uključiti preporuke i analize stranih investitora u svoj program rada.