U SAD

Nacionalni institut za zdravlje (NIH) u SAD-u prekinuo je ispitivanja nad eksperimentalnim vakcinama koje su trebale da štite od zaraze HIV virusom, zbog toga što nijesu ispunjena očekivanja.

Kako piše BBC, time su ugašene sve nade, a NIH je zaustavio istraživanje nad HVTN 702 vakcinama na više od 5.000 ljudi u Južnoafričkoj Republici, jer je utvrđeno da ne sprečava zarazu HIV-om koji uzrokuje AIDS.

Stručnjaci su izrazili duboko razočarenje i poručili da se potraga za vakcinom mora nastaviti. Ta vakcina ne sadrži virus i zbog toga ne predstavlja prijetnju zaraze HIV-om za ljude koji je prime.

Propala vakcina bila je nova verzija prvog kandidata koja je mogla spriječiti zarazu HIV-om, jer se pokazalo da je pružala određenu zaštitu od virusa u kliničkom istraživanju provedenom u Tajlandu.

Postoji mnogo različitih vrsta HIV-a i vakcina je bila prilagođena najučestalijem podtipu u Južnoafričkoj Republici, gdje je jedna od najviših stopa zaraze HIV-om u svijetu.

Polagane su velike nade u tu vakcinu koja se mogla adaptirati i obuhvatiti druge vrste HIV-a koji postoje u drugim dijelovima svijeta.

U istraživanju su učestvovali dobrovoljci koji su primili ili placebo ili eksperimentalnu vakcinu.

Prvi podaci pokazali su da se HIV-om u praćenom periodu zarazilo 129 osoba koje su primile eksperimentalnu vakcinu, te 123 među onima koji su primili placebo.

Doktor Entoni Fauci iz NIH-a rekao je da nažalost ta vakcina neće biti put u okončanje globalne pandemije.

“Naučnici nastavljaju raditi na drugim pristupima i stvaranju sigurne i učinkovite vakcine protiv HIV-a i vjerujem da se to može postići”, dodao je Fauci.

U primjeni je profilaktički lijek koji sprječava zarazu ako se uzima prije izlaganja virusu, ali za razliku od vakcine, on se treba uzimati redovno, možda čak i svakodnevno.

U zemljama u kojima taj profilaktički lijek nije dostupan najučinkovitiji način zaštite ostaje upotreba prezervativa tokom seksualnog odnosa.

Dosadašnja dostignuća u razvoju antiretrovirusnih lijekova produžila su životni vijek zaraženih osoba.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • "Lidl i Big Fashion u Nikšiću otvoriće 500 novih radnih mjesta"
    on 14/05/2024 at 09:49

    Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević saopštio je da će nakon usvajanja planskog dokumenta za tu opštinu, kompanije Lidl i Big fashion moći da realizuju svoje investicije, a što će značiti dodatnih 500 radnih mjesta. On je u emisiji "Link", na Radiju Crne Gore, istakao da kroz inicijative da Nikšić dobije status grada i postane evropska prijstonica kulture planiraju da opštinu dovedu na nivo koji zaslužuje.

  • Poslanici SNP predstavili zakonske inicijative za zaštitu radnika
    on 14/05/2024 at 09:22

    Iz Socijalističke narodne partije (SNP) saopštili su da su poslanici te partije, Slađana Kaluđerović i Bogdan Božović, predstavili zakonske inicijative koje će, kako tvrde, imati direktan i pozitivan uticaj na radnička prava u Crnoj Gori. Prva inicijativa odnosi se na izmjene i dopune Zakona o radu, dok je druga, dodaju, usmjerena na unapređenje uslova za penzionisanje lučko-transportnih radnika u Luci Bar.

  • Javno mnjenje na Z. Balkanu: Snažna podrška EU članstvu, rat Rusije neopravdan
    on 14/05/2024 at 08:47

    Najnovije regionalno istraživanje javnog mnjenja na Zapadnom Balkanu Centra za istraživanja Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) pokazuje snažnu podršku građana za pristupanje Evropskoj uniji (EU) i veliku većinu koja smatra da rat Rusije protiv Ukrajine nema opravdanje.

  • "Na sastanku u UN nije određen datum glasanja za rezoluciju o Srebrenici"
    on 14/05/2024 at 08:13

    Dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Vašingtona Ivica Puljić iz dana u dan prati događaje vezane za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, ali i ostala važna politička pitanja u cijelom svijetu, koja su velikim dijelom vezana i za cijeli Balkan.

  • Zeković: CEP ima viziju vraćanja Budve na mjesto prijestonice turizma
    on 14/05/2024 at 06:51

    Kandidatkinja za odbornicu Crnogorske evropske partije (CEP) u Budvi Ana Zeković poručila da ta partija ima zdravu i realnu viziju vraćanja Budve iz privincijskog grada Mediterana na mjesto koje joj pripada a to je prijestonica crnogorskog i evropskog turizma.

  • Kovač: Glasanje za Rezoluciju bila bi istorijska greška Crne Gore
    on 14/05/2024 at 06:13

    Bivši ministar pravde Marko Kovač smatra da bi glasanje za Rezoluciju o Srebrenici bila istorijska greška Crne Gore. On je u izjvi za Radio CG kazao da bi to produbilo podjele u regionu, te da bi jedino bila ispravna rezolucija koja bi za cilj imala osudu svih zločina i zločinaca sa prostora bivše Jugoslavije.

  • Ivanović sa Đurićem: Srbija i Crna Gora da ekonomski sarađuju
    on 13/05/2024 at 18:44

    Važno je dalje jačanje saradnje Srbije i Crne Gore u oblasti ekonomije i infrastrukture, kao i zajedničkog angažmana u inicijativama i projektima u regionalnim i evropskim okvirima.

  • DPS neće ući u vlast, želimo nove izbore
    on 13/05/2024 at 18:20

    Demokratska partija socijalista smatra da su Crnoj Gori potrebniji novi izbori nego rekonstrukcija Vlade na čelu sa Milojkom Spajićam, poručio je poslanik DPS-a i član Odbora za bezbjednost Skupštine Nikola Janović, u emisiji “Referat” Gradske RTV.

  • Nekoliko predloga o rezoluciji o Jasenovcu, sve je stvar razgovora
    on 13/05/2024 at 18:09

    U Skupštini Crne Gore održan je sastanak predstavnika parlamentarne većine o podnošenju rezolucije o Jasenovcu, ali je predsjednik parlamenta Andrija Mandić saopštio novinarima da se razgovaralo o još nekim temama. Mandić nije odgovorio na pitanje da li će i kada predložiti rezoluciju o Jasenovcu. Sastanku je prisustvovao i premijer Milojko Spajić.

  • Mandić: Vlada će trajati četiri godine; Rakočević: Nećemo uskakati na bilo čije mjesto
    on 13/05/2024 at 17:23

    Predsjednik Skupštine Andrija Mandić poručio je u Parlamentu da će 44. Vlada u proširenom sastavu trajati četiri godine i da će napraviti velike iskorake.

  • Vuković na Godišnjem sastanku Odbora guvernera EBRD
    on 14/05/2024 at 08:11

    Ministar finansija, Novica Vuković, učestvovaće na Godišnjem sastanku Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji danas počinje u Jermeniji.

  • Crna Gora će dobiti 200 novih megavata zelene energije
    on 13/05/2024 at 20:05

     Crna Gora ima potencijal vode, vjetra i sunca i u naredne dvije godine će implementirati 200 megavata električne energije iz novih izvora, poručio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

  • Ambasada SAD: Nemamo poreski dug, razočarani pisanjem "Vijesti"
    on 13/05/2024 at 15:57

    Ambasada SAD saopštila je da konzistentno i na vrijeme plaća poreze i nema neizmirenih poreskih obaveza.

  • "Direktno ste ušli u zonu kršenja mojih političkih i ljudskih prava"
    on 13/05/2024 at 15:12

    Kandidat za direktora Agencije za civilno vazduhoplostvo (ACV) Nebojša Jušković pisao je ministru saobraćaja i pomorstva Filipu Raduloviću povodom, kako je rekao, protivzakonitog poništenja i raspisivanja novog konkursa za direktora ACV-a.

  • Objavili Crnu listu poreskih dužnika
    on 13/05/2024 at 13:20

    Poreska uprava (PU) objavila je Crnu listu na kojoj se nalaze imena poreskih obveznika sa najvećim iznosom poreskog duga.

  • Prosječan aprilski račun za struju 28,73 eura
    on 13/05/2024 at 12:51

    Prosječan aprilski račun za električnu energiju za domaćinstva na nivou Crne Gore, ukoliko se izuzmu neočitana mjerna mjesta u objektima koji nijesu stalno nastanjeni, iznosi 28,73 eura.

  • Bivši radnici Košute traže razgovor sa Nišić, spremni da prekinu protest
    on 13/05/2024 at 10:54

    Predstavnica bivših radnika cetinjske Košute Dijana Vujović kazala je da će protestovati sve dok ih ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić ne pozove na razgovor i ne donesu neko pisano rješenje. Njen kolega Petar Martinović apelovao je na ministarku da ih pozove ove sedmice i poručio da će biti flekisbillni kada je riječ o rokovima, ali da je uslov da se postigne dogovor na papiru.

  • „Bijela knjiga” će izlaziti u novembru
    on 13/05/2024 at 10:51

    Na danas održanoj Godišnjoj skupštini Savjeta Stranih Investitora u Crnoj Gori, najavljena je promjena datuma izdavanja „Bijele knjige – Investiciona klima u Crnoj Gori ”, ključnog dokumenta za razvoj investicionog ambijenta u našoj zemlji. Od ove godine, „Bijela knjiga” će izlaziti u novembru, kako bi Vlada blagovremeno mogla razmotriti i uključiti preporuke i analize stranih investitora u svoj program rada.

  • Roko Tolić novi izvršni direktor Aerodroma Crne Gore
    on 13/05/2024 at 09:31

    Novi izvršni direktor Aerodroma Crne Gore biće Roko Tolić iz Hrvatske, saznaje Portal RTCG.

  • U planu reforma ZZZCG, biće pristupačniji nezaposlenima
    on 13/05/2024 at 07:31

    Jedan od glavnih ciljeva jeste da učinimo Zavod za zapošljavanje Crne Gore što transparentnijim i pristupačnijim nezaposlenim licima, kazao je v.d. direktora ZZZCG David Perčobić.