SEDMI U ORBITI

Vlasti Japana u svemir su lansirale optički izviđački satelit koji će služiti u vojno-obavještajne aktivnosti, prenosi agencija Anadolija.

Satelit je lansiran iz baze Tanegašima i uspješno je zauzeo planirano mjesto u orbiti.

Novinska agencija Kjodo javlja da je satelit lansiran pomoću rakete H2A koju su razvili Japanska svemirska agencija (JAXA) i kompanija Micubiši.

Isti izvor javlja da je to ukupno 35. uspješno lansiranje pomoću te rakete.

Današnje lansiranje prvobitno je planirano za 28. januar, ali je prolongirano zbog uočenog tehničkog kvara na raketi.

Japan u orbiti tako ima ukupno sedam vojnoobavještajnih satelita, uključujući pet radara i dva optička satelita.

Posljednji lansirani optički satelit će nadzirati aktivnosti na raketnim postrojenjima u Sjevernoj Koreji.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • Varhelji u Crnoj Gori naredna dva dana
    on 14/05/2024 at 19:35

    Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji boraviće u Crnoj Gori naredna dva dana.

  • Vučelić napušta klub sa GP URA, puna podrška Injac
    on 14/05/2024 at 18:21

    Odbornica u podgoričkom lokalnom parlamentu Maja Vučelić saopštila je da napušta odbornički klub "Može Podgorica - Ovo je naš grad".

  • "Pokret za Podgoricu informisan o odlaganju razgovora, fokus na razvoj grada"
    on 14/05/2024 at 17:37

    Odbornički klub Pokreta za promjene (PES) tvrde da su Pokret za Podgoricu uredno informisali da se odlažu neformalni razgovori.

  • "Zbog prošlosti nećemo dovoditi u pitanje evropsku budućnost"
    on 14/05/2024 at 17:22

    Partije koje u građanskom Pokretu Evropa sad ne vide saveznika za izgradnju ljepše perspektive naše zemlje, imaju mogućnost da sa DPS-om sruše Vladu i vrate nas na stare teme, koje su potjerale u inostranstvo na desetine hiljada građana Crne Gore, poručuju iz partije Milojka Spajića.

  • Pokret za Podgoricu: PES otkazao pregovore, dobiće odgovor uskoro
    on 14/05/2024 at 16:49

    Iz Pokreta za Podgoricu saopštili su danas da je Evropa sad, bez objašnjenja, otkazala pregovore sa njima povodom daljeg funkcionisanja podgoričke gradske vlasti.

  • Knežević: Upitna podrška Vladi ako podrži rezoluciju o Srebrenici
    on 14/05/2024 at 16:29

    Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević kazao je da sa liderom NSD-a Andrijom Mandićem i ostalim liderima srpskih partija intenzivno rade na tome da razgovaraju sa premijerom Milojkom Spajićem i da mu dodatno objašnjavaju kakve su konsenkvence glasanja Crne Gore za podršku Rezoluciji o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.

  • Milatović u Vašingtonu sa senatorima i kongresmenima
    on 14/05/2024 at 15:25

    Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović boravi u radnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama gdje će se sjutra sastati sa brojnim senatorima i kongresmenima, saopštio je Kabinet predsjednika Crne Gore.

  • "Na Vladi Spajića da ne poklekne pod pritiscima, već da glasa za Rezoluciju"
    on 14/05/2024 at 12:22

    Na Vladi premijera Milojka Spajića je da pokaže da ima integritet da ne poklekne pod pritiscima, već da glasa za Rezoluciju o Srebrenici, jer u njoj ne piše ništa što crnogorska Skupština već nije usvojila, saopštila je Tea Gorjanc Prelević iz Akcije za socijalnu pravdu.

  • "Mandić i Knežević sabotiraju članstvo Crne Gore u NATO"
    on 14/05/2024 at 11:56

    Predsjednik Skupštine Crne Gore, Andrija Mandić, poslanici njegove Nove srpske demokratije i Kneževićevog DNP-a, kao i dva poslanika SNP-a nijesu glasali za slanje pripadnika Vojske Crne Gore u NATO pomorsku operaciju “Sea Guardian”. Ovim činom pokazali su svoj odnos prema članstvu Crne Gore u NATO savezu i obavezama koje iz toga proističu, kazao je član Predsjedništva DPS-a i poslanik u Skupštini Crne Gore Nikola Rakočević.

  • Lista “Za bolji standard – Vesko Radenović" žalila se Ustavnom sudu
    on 14/05/2024 at 10:06

    Opštinska izborna komisija u Andrijevici saopštila je da se prekida izborni proces do odluke Ustavnog suda po žalbi predstavnika Grupe birača “Za bolji standard – Vesko Radenović". No, kako je Portalu RTCG objašnjeno u OIK Andrijevica to ne znači odlaganje izbora koji su zakazani za 2. jun, već je samo ostalo pitanje šta će sud odlučiti povodom te žalbe.  

  • Crna Gora da osigura stabilnost cijena
    on 14/05/2024 at 15:52

    Crna Gora pozvana je da nastavi temeljnu procjenu kretanja cijena i mogućih povratnih efekata i da bude spremna da koristi ograničena sredstva koja su dostupna u okviru izabranog monetarnog okvira kako bi se osigurala stabilnost cijena, navodi se između ostalog u zaključcima nakon sastanka Ekonomskog i finansijskog dijaloga između EU i partnera sa Zapadnog Balkana.

  • Zvanično: Roko Tolić novi izvršni direktor Aerodroma
    on 14/05/2024 at 14:40

    Roko Tolić je novi izvršni direktor Aerodroma Crne Gore (ACG), odlučio je Odbor direktora na sjednici koja je održana danas.

  • "U Skupštini demonstriran neprimjeren odnos prema najsiromašnijima"
    on 14/05/2024 at 10:41

    Socijaldemokrate Crne Gore saopštile su da je sinoć neusvajanjem amandmana u pravcu neophodnog povećanja iznosa materijalnog obezbjeđenja, u Skupštini demonstriran neprimjeren odnos prema najsiromašnijima .

  • Proaktivnijim i otvorenijim pristupom protiv nezaposlenosti
    on 14/05/2024 at 10:24

    Za rješavanje velikih izazova na tržištu rada potreban je sinergijski, proaktivniji i otvoreniji pristup svih aktera što bi u krajnjem vratilo i povjerenje građana u ove dvije važne institucije, saop[teno je na sastanku ministarka rada i socijalnog staranja Naide Nišić sa vršiocem dužnosti direktora Zavoda Davidom Perčobićem.

  • Vuković na Godišnjem sastanku Odbora guvernera EBRD
    on 14/05/2024 at 08:11

    Ministar finansija, Novica Vuković, učestvovaće na Godišnjem sastanku Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji danas počinje u Jermeniji.

  • Radović danas na sastanku u Briselu
    on 14/05/2024 at 07:30

    Guvernerka Centralne banke (CBCG), Irena Radović, učestvovaće danas u Briselu na Ekonomskom i finansijskom dijalogu između Evropske unije i zemalja kandidata i potencijalnih kandidata.

  • Crna Gora će dobiti 200 novih megavata zelene energije
    on 13/05/2024 at 20:05

     Crna Gora ima potencijal vode, vjetra i sunca i u naredne dvije godine će implementirati 200 megavata električne energije iz novih izvora, poručio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

  • Ambasada SAD: Nemamo poreski dug, razočarani pisanjem "Vijesti"
    on 13/05/2024 at 15:57

    Ambasada SAD saopštila je da konzistentno i na vrijeme plaća poreze i nema neizmirenih poreskih obaveza.

  • "Direktno ste ušli u zonu kršenja mojih političkih i ljudskih prava"
    on 13/05/2024 at 15:12

    Kandidat za direktora Agencije za civilno vazduhoplostvo (ACV) Nebojša Jušković pisao je ministru saobraćaja i pomorstva Filipu Raduloviću povodom, kako je rekao, protivzakonitog poništenja i raspisivanja novog konkursa za direktora ACV-a.

  • Objavili Crnu listu poreskih dužnika
    on 13/05/2024 at 13:20

    Poreska uprava (PU) objavila je Crnu listu na kojoj se nalaze imena poreskih obveznika sa najvećim iznosom poreskog duga.