EMISIJA POGLEDI

Peta je godina od početka radova na prvoj, prioritetnoj dionici auto-puta Bar- Boljare od Smokovca do Mateševa, najvećem infrastrukturnom projektu u crnogorskoj istoriji. Impresivni objekat, graditeljsko čudo neviđeno, već oduzima dah. I mada teški građevinski radovi ulaze u finale, najsavremenija mehanizacija i hiljade radnika i dalje savladavaju ogromne izazove na trasi dugoj 41 kilometar.

Autoput kreće od Smokovca dolinom rijeke Morače i obroncima Vežešnika, a zatim u zoni ušća Male rijeke i Morače izdiže se preko Bratonožićkih njiva i Pelevog brijega u rejon Vjeternika i Duške.

Nastavlja preko Dedinca, Mrkog krša, Zagrađa pa kroz masiv Kosmana izlazi u dolinu Uvča. Od Uvača, trasa se pruža padinom uz potok Čestogaz i dalje brdovitim predjelima zapadno od doline Tare, završava u zoni Mateševa, iza istoimene petlje.

O kakvom se građevinskom izazovu radi govori i podatak da je trasu, na relativno kratkoj dionici, trebalo razviti na više od kilometar visinske razlike. Jer, prva dionica počinje na nadmorskoj visini od 69 metara kod Smokovca i dolazi na 1.170 metara u Mateševu.

Crnogorski, za građevince, negostoljubivi krš iz kojeg niče i u koji se stapa autoput, bio je izazov, ali i ogromna inspiracija uglednoj kineskoj kompaniji CRBC, koja je uradila glavni projekat po kojem gradi naš projekat vijeka.

Planirano je i novim ugovorom definisano da se građevinski radovi okončaju do kraja septembra. Hoće li i može li izvođač to i nama da garantuje.

“Vjerujem da možemo, zbog toga smo tu. To je moj cilj i biće velika sreća. CRBC i svi drugi učesnici projekta uradiće sve što je u našoj moći kako bi crnogorski narod što prije uživao u pogodnostima i bezbjednoj vožnji autoputem”, kaže za emisiju Pogledi Hei Shiqiang, direktor CRBC u Crnoj Gori.

Da je Crna Gora preambiciozno i preoptimistično zacrtala rok od četiri godine za izgradnju jedne od najzahtjevnijih trasa u Evropi pokazalo je vrijeme. Početak radova ozvaničen je 11. maja 2015.

Prva godina potrošena je za opsežne pripremne i isto tako obimne istražne radove, izgradnju kampova i projektovanje svih glavnih projekata.

“Inženjerski gledano, mislim da smo optimistički bili ušli u ovu priču. Ja ću da vam naglasim da je tunel Sozina rađen četiri godine. Znači, imamo ovdje deset puta veći obim radova, samo na tunelima, plus trasu, plus četiri petlje, plus ove instalacije, tako, ušlo se optimistički. Mislim da je realniji možda rok bio ovo što će i vrijeme pokazati i ovo što se događa na terenu, uz svu našu želju da to bude završeno u što kraćem roku”, kazao je Goran Vujović, upravljač Projektom.

Emisiju Pogledi, autorke Vesne Terić, emitujemo na RTCG1, večeras od 20:45h, a moći ćete da je pronađete i na portalu NA OVOM LINKU.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • Projekti energetske efikasnosti: Oko 30 miliona eura za građane i privredu
    on 29/04/2024 at 16:35

    Na pitanja poslanika u Skupštini Crne Gore danas je odgovarao ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović. Odgovarajući na pitanje poslanika Nikole Rovčanina koliko je sredstava usmjereno građanima i privredi u dijelu projekata iz oblasti energetske efikasnosti, Martinović kaže da se radi o blizu 30 miliona eura, pri čemu je Eko-fond implementaciona jedinica.

  • "Crna Gora u najboljoj poziciji da bude naredna članica EU"
    on 29/04/2024 at 15:24

    Odlazeći specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak izjavio je da je Crna Gora u najboljoj poziciji da postane naredna članica EU.

  • URA: Milović uz podršku Spajića nastavlja sa kršenjem zakona
    on 29/04/2024 at 15:19

    Iz Građanskog pokreta URA saopštili su da je prvih pet mjeseci rada 44. Vlade Milojka Spajića obilježilo kontinuirano kršenje Ustava i zakona, a danas je tu praksu, prema njihovim riječima, nastavio i kontraverzni ministar pravde Andrej Milović sa nezakonitim vraćanjem u kaznenu evidenciju bivšeg generalnog direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Artana Kurtija. Iz URE su takav potez nazvali skandaloznim činom koji, kako navode, ima za cilj da preduprijedi obavezu povratka na presudu Upravnog suda o vraćanju na mjesto generalnog inspektora, "u skladu sa odlukom nadležne sudske instance, ali i klasičnu diskreditaciju ličnosti".

  • Javni servis nije po mjeri DPS-a i Bogdanovića
    on 29/04/2024 at 14:37

    Na današnjoj sjednici Skupštine Crne Gore tokom rasprave u poslaničkim klupama mogle su se čuti, kako pohvale, tako i kritike na račun Javnog servisa RTCG. Na dnevnom redu bio je Prijedlog liste kandidata za naimenovanje dva člana Savjeta RTCG.

  • Predaja liste koju predvodi Mikijelj sjutra u Budvi
    on 29/04/2024 at 14:23

    Predaja liste "Za budućnost Budve - Budva, otvoreni grad", koju predvodi Mladen Mikijelj obaviće se sjutra u 16:30 sati, u zgradi nekadašnjeg Zavoda, u Budvi.

  • Milatović: Država mora obezbjediti bezbjedan ambijent za rad novinara
    on 29/04/2024 at 13:39

    Donosioci odluka u Crnoj Gori moraju stvoriti bezbjedan ambijent, u kom će zaposleni u medijima bez pritiska obavljati posao i pravovremeno informisati građane, poručio je predsjednik države Jakov Milatović.

  • Više modaliteta za rješenje krize u Šavniku
    on 29/04/2024 at 13:32

    Sastanak predstavnika političkih partija o pronalasku rješenja za izlazak iz krize u Šavniku koji je počeo danas u 12 sati u Skupštini Crne Gore završen je. Šef poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić kazao je da je bilo nekoliko konkretnih prijedloga.

  • Šolc: Krajnje vrijeme za članstvo Crne Gore u EU
    on 29/04/2024 at 12:52

    Premijer Milojko Spajić sastao se danas sa kancelarom Njemačke Olafom Šolcom u Berlinu. Na konferenciji za medije nakon sastanka, Šolc je porucio da je krajnje vrijeme da se članstvo Crne Gore u EU ostvari, te da je Crna Gora značajan faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

  • Imenovano novo rukovodstvo ZZZ, v.d. direktora David Perčobić
    on 29/04/2024 at 11:53

    Upravni odbor (UO) Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) danas je, na prvoj sjednici u novom sazivu, imenovao nove članove tog organa upravljanja, kao i vršioca dužnosti direktora institucije.

  • Uhapšen zbog vožnje pod dejstvom kokaina
    on 29/04/2024 at 11:47

    Službenici policije uhapsili su u Nikšiću R.M. (44), koji je upravljao vozilom pod dejstvom narkotika.

  • Preko šest miliona eura uplaćeno za klađenje preko ilegalnih sajtova
    on 29/04/2024 at 15:46

    O stanju u oblasti igara na sreću najbolje svjedoče alarmantni pokazatelji broja transakcija i količine novca koji je prenesen na inostrane ilegalne sajtove, podaci sa treće sjednice Koordinacionog tijela za zaštitu i unapređenje javnog interesa u oblasti priređivanja igara na sreću, kojom je predsjedavao potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju i predsjednik tog tijela Momo Koprivica. Kako je istaknuto u saopštenju, za ove transfere je u 2022. godini obavljeno 132.109 transakcija čija je vrijednost čak 6.315.019 eura, a u 2023. godini 133.445 transakcija u vrijednosti od 6.183.943 eura. 

  • Program za unapređenje konkurentnosti privrede vrijedan 3 miliona eura
    on 29/04/2024 at 15:07

    Razvojem mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) i povećanjem njihove produktivnosti doprinosi se stvaranju otpornije, konkurentnije i izvozno orjentisane privrede, što je i cilj 3 miliona eura vrijednog Programa za unapređenje konkurentnosti privrede za 2024. godinu koji je danas predstavljen kompanijama članicama Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), piše u njihovom saopštenju.

  • Trgovine ne rade 1. i 2. maja, za nepoštovanje slijede kazne
    on 29/04/2024 at 10:57

    Iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) podsjetili su sve privredne subjekte koji se bave trgovinom da ne mogu obavljati svoju djelatnost tokom Praznika rada koji obuhvata 1. i 2. maj odnosno srijedu i četvrtak.

  • Rad Budžetske inspekcije obećava, kadrovski je ojačati
    on 29/04/2024 at 08:00

    Početak rada Budžetske inspekcije obećava, kaže Marko Sošić iz Instituta Alternativa (IA) ali poručuje da je treba kadrovski ojačati. Zakon o zaradama u javnom sektoru Sošić smatra najvažnijim zakonom koji je planiran za ovu godinu jer očekuje da se njegovim usvajanjem uvede red u oblasti zarada.

  • "Čitav postupak sproveden u skladu sa zakonima vodeći računa o zaštiti javnog interesa"
    on 29/04/2024 at 07:40

    Ministarstvo energetike i rudarstva demantovalo je navode NVO Akcija za socijalnu pravdu, koja je javnost obavijestila da je uputila je Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT) krivičnu prijavu protiv N.N. lica u Ministarstvu energetike i rudarstva, a u vezi sa najavljenom dodjelom koncesije za istraživanje i eksploataciju rude crvenih boksita u "Bloku 4" u Nikšiću, saopštili su iz te nevladine organizacije.

  • Auto-putem Princeza Ksenija je prošlo 622,81 hiljadu vozila
    on 28/04/2024 at 14:30

    Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 21. do 27. aprila iznosio 43,09 hiljada.

  • Od kockanja rekordnih 151 milion eura prihoda
    on 28/04/2024 at 12:16

    Deset najvećih kompanija koje u svojoj djelatosti imaju organizaciju sportskog klađenja i posjeduju kladionice, imale su u prošloj godini zajedno ukupne prihode od preko 151 milion eura. Zajedno su ostvarile pozitivan neto rezultat od preko 41,7 miliona eura, a zapošljavale su 2.091 radnika.

  • Podgorica dobija *Central business district* u naselju Zelenika
    on 28/04/2024 at 09:48

    U zoni centralnih djelatnosti Zelenika u Podgorici u planu je razvoj *Central business district-a* na površini od 30 hektara. Cilj je kreiranje modernog poslovnog okruženja koje će podržavati rast poslovanja i ekonomskog razvoja glavnog grada, te razvoj poslovnih, komercijalnih, skladišnih i proizvodnih djelatnosti.

  • Radulović: Plav dobija raskrsnicu vrijednu 300 hiljada eura
    on 28/04/2024 at 09:09

    Plav će do kraja avgusta dobiti rekonstruisanu raskrsnicu vrijednu 300 hiljada eura, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović tokom radne posjete toj Opštini. Riječ je o raskrsnici koja se nalazi na ulazu u grad čime će značajno biti olakšan saobraćaj.

  • Problemi riješeni, žičara kreće 1. maja
    on 28/04/2024 at 07:43

    Žičara Kotor - Lovćen u komercijalnu upotrebu će biti puštena 1. maja jer su riješeni svi problemi koji su prijetili da se to ne desi.