RADUNOVIĆ

Ministar finansija Darko Radunović kazao je za Dan da su u kontaktu sa svim inostranim finansijskim institucijama sa kojima Crna Gora sarađuje, ne po pitanju otpisa dugova, već upoznavanja sa njihovim kriznim programima u vremenu pandemije virusa korona.

“U kontaktu smo sa svim inofinansijskim organizacijama sa kojima sarađujemo ali ne po temi otpisa potraživanja već upoznavanja sa njihovim kriznim programima za vanredne situacije, a što jeste situacija pandemije koja se dešava svuda u svijetu, pa nažalost i kod nas. Mislim da je trenutno prerano razmišljati o otpisima dugova, ali biti uključen u program podrške koji oni spremaju za ovu situaciju svakako smatram umjesnim”, rekao je Radunović.

Čelnici Svjetske banke (SB) i Među narodnog monetarnog fonda (MMF) prije nekoliko dana saopštili su da bi dugovi siromašnijih zemalja, teško pogođenih pandemijom virusa korona, trebalo da budu otpisani kako bi im se oslobodili resursi za borbu protiv bolesti.

Na pitanje da li Crna Gora spada u te zemlje, Radunović je kazao da Crna Gora nije u toj grupi zemalja.

“Ne, Crna Gora nije u grupi tih zemalja i mi nemamo program sa MMF-om. Takođe, Crna Gora sve svoje obaveze redovno servisira prema svim povjeriocima. Dakle, ne odnosi se na Crnu Goru”, objasnio je Radunović.

Javni dug Crne Gore je, prema projekcijama iz decembra, oko 3,8 milijardi eura. Ministarstvo finansija bi trebalo uskoro da objavi iznos duga na kraju 2019. godine.

MMF i Svjetska banka prije nekoliko dana uveli su krizne programe bespovratne pomoći i kredita za zemlje članice, dajući prioritet tranzicijskim i zemljama u razvoju koje već imaju teškoća s vraćanjem dugova.

Ujedno su pozvali službene bilateralne kreditore da zbog epidemije u što kraćem roku otpišudugove najsiromašnijih zemalja svijeta, prenijele su agencije.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • Vuković: Podstičemo ukupan ekonomski razvoj i put Crne Gore ka EU
    on 15/05/2024 at 19:48

    Koordinisani napori sa Evropskom unijom (EU) i partnerskim međunarodnim finansijskim institucijama, kakva je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), podstiču ukupan ekonomski razvoj Crne Gore i njen put ka EU, poručio je ministar finansija Novica Vuković.

  • "Varhelji podržao planove za dalji napredak ka članstvu u EU"
    on 15/05/2024 at 18:30

    Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem obišao je postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za opštine Kotor i Tivat.

  • USSCG očekuje usvajanje zakonskih inicijativa SNP-a
    on 15/05/2024 at 14:32

    Unija slobodnih sindikata (USSCG) očekuje da svi poslanici u Skupštini podrže dvije zakonske inicijative Socijalističke narodne partije (SNP).

  • Penzioneri traže mjesto u Socijalnom savjetu
    on 15/05/2024 at 14:03

    Penzioneri su razočarani posljednjim povećanjem penzija smatrajući ga nedovoljnim da bi se pratila inflacija, pri čemu traže mjesto u Socijalnom savjetu, saopšteno je na današnjoj sjednici Skupštine Saveza udruženja penzionera.

  • Inflacija 5,4 odsto
    on 15/05/2024 at 11:40

    Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u aprilu su u odnosu na isti period prošle godine, u prosjeku bile više 5,4 odsto, pokazuju podaci Monstata.

  • Više prevezenih putnika
    on 15/05/2024 at 05:41

    Prevoz putnika u prvom kvartalu, u odnosu na isti period prošle godine bilježi rast u željezničkom saobraćaju, drumskom i lokalnom drumskom i aerodromskom.

  • Crna Gora da osigura stabilnost cijena
    on 14/05/2024 at 15:52

    Crna Gora pozvana je da nastavi temeljnu procjenu kretanja cijena i mogućih povratnih efekata i da bude spremna da koristi ograničena sredstva koja su dostupna u okviru izabranog monetarnog okvira kako bi se osigurala stabilnost cijena, navodi se između ostalog u zaključcima nakon sastanka Ekonomskog i finansijskog dijaloga između EU i partnera sa Zapadnog Balkana.

  • Zvanično: Roko Tolić novi izvršni direktor Aerodroma
    on 14/05/2024 at 14:40

    Roko Tolić je novi izvršni direktor Aerodroma Crne Gore (ACG), odlučio je Odbor direktora na sjednici koja je održana danas.

  • "U Skupštini demonstriran neprimjeren odnos prema najsiromašnijima"
    on 14/05/2024 at 10:41

    Socijaldemokrate Crne Gore saopštile su da je sinoć neusvajanjem amandmana u pravcu neophodnog povećanja iznosa materijalnog obezbjeđenja, u Skupštini demonstriran neprimjeren odnos prema najsiromašnijima .

  • Proaktivnijim i otvorenijim pristupom protiv nezaposlenosti
    on 14/05/2024 at 10:24

    Za rješavanje velikih izazova na tržištu rada potreban je sinergijski, proaktivniji i otvoreniji pristup svih aktera što bi u krajnjem vratilo i povjerenje građana u ove dvije važne institucije, saop[teno je na sastanku ministarka rada i socijalnog staranja Naide Nišić sa vršiocem dužnosti direktora Zavoda Davidom Perčobićem.