CBCG

Predstavnici Centralne banke Crne Gore (CBCG), zakonodavne, izvršne vlasti, asocijacije privrednika i Udruženja banaka, jedinstveni su u stavu da je bankarski sistem do sada snažno odgovorio najvećim izazovima uzrokovanim uticajem pandemije COVID – 19 na crnogorsku ekonomiju, navodi se u saopštenju CBCG.

Kako navode, sastanak na temu uloge bankarskog sistema u uslovima negativnog uticaja novog korona virusa na ekonomiju održan je danas. 

Na sastanku su predstavljeni i analizirani dosadašnji efekti Odluke o privremenim mjerama koju je Centralna banka u saradnji sa poslovnim bankama pripremila, a Savjet CBCG usvojio 17. marta 2020.

Prvi element Odluke predstavlja moratorijum na otplatu kredita na period od 90 dana, gdje je Crna Gora jedna od rijetkih dvanaest zemalja u svijetu koja je usvojila ovu mjeru, a čiji se obračun kamate tokom trajanja moratorijuma sprovodi na identičan način kao u ostalim jurisdikcijama.

“Ova odluka omogućava da pravna i fizička lica u ovim izazovnim vremenima povećaju svoj raspoloživi dohodak. Efekti moratorijuma su jasni: za sedam dana primjene moratorijuma, prijavilo se ukupno 61,434 korisnika kredita, odnosno 47% fizičkih lica korisnika kredita i gotovo 75% privrede, dok iznos kredita za koje je predat zahtjev za moratorijum iznosi 1,23 milijarde uura, odnosno 44% ukupnih kredita u sistemu”, navode u saopštenju.

Drugi važan element pomoći građanima i ekonomiji je, kako navode, odobravanje kredita za likvidnost i u periodu moratorijuma, kao i u procesu oporavka nakon njegovog isteka.

“U martu mjesecu su banke odobrile 3,486 partija kredita za fizička lica i 282 partije kredita za pravna lica, odnosno 73,4 miliona eura ukupno. Banke su spremne da svoju raspoloživu likvidnost usmjere prema klijentima, privredi i građanima, kako sada, tako i u daljem periodu oporavka ekonomije”, dodaju u saopštenju.

Kreditna podrška će biti, kako navode, obezbijeđena pod objektivno najpovoljnijim mogućim uslovima u ovom trenutku.

“Uz podršku likvidnosti banke su se obavezale da će aktivno raditi na fleksibilnom restrukturiranju kredita, u skladu sa novim očekivanim novčanim tokovima privrede i građana”, ističu u saopštenju.

Kriza je, kako navode, ujedno i šansa da radeći na distanci banke dodatno razviju kartičarstvo i e-banking za svoje klijente i time da utiču na smanjivanje gotovine u opticaju.

“Zajednički zaključak je da neophodno raditi na svemu navedenom, uz obavezu očuvanja stabilnosti bankarskog sistema, jer ovaj sistem predstavlja osnovnu polugu oporavka naše ekonomije u izazovnom periodu koji je ispred nas”, zaključili su u saopštenju.

Sastanku, koji predstavlja dio stalne komunikacije Centralne banke Crne Gore i komercijalnih banaka, prisustvovali su guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić sa saradnicima, potpredsjednik Skupštine Crne Gore Branimir Gvozdenović, ministar finansija Darko Radunović, savjetnik predsjednika Vlade Radule Raonić, predsjednik Upravnog odbora IRF-a Zoran Vukčević, predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović, izvršni direktori poslovnih banaka i predstavnici Udruženja banaka Crne Gore.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • Vuković: Podstičemo ukupan ekonomski razvoj i put Crne Gore ka EU
    on 15/05/2024 at 19:48

    Koordinisani napori sa Evropskom unijom (EU) i partnerskim međunarodnim finansijskim institucijama, kakva je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), podstiču ukupan ekonomski razvoj Crne Gore i njen put ka EU, poručio je ministar finansija Novica Vuković.

  • "Varhelji podržao planove za dalji napredak ka članstvu u EU"
    on 15/05/2024 at 18:30

    Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem obišao je postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za opštine Kotor i Tivat.

  • USSCG očekuje usvajanje zakonskih inicijativa SNP-a
    on 15/05/2024 at 14:32

    Unija slobodnih sindikata (USSCG) očekuje da svi poslanici u Skupštini podrže dvije zakonske inicijative Socijalističke narodne partije (SNP).

  • Penzioneri traže mjesto u Socijalnom savjetu
    on 15/05/2024 at 14:03

    Penzioneri su razočarani posljednjim povećanjem penzija smatrajući ga nedovoljnim da bi se pratila inflacija, pri čemu traže mjesto u Socijalnom savjetu, saopšteno je na današnjoj sjednici Skupštine Saveza udruženja penzionera.

  • Inflacija 5,4 odsto
    on 15/05/2024 at 11:40

    Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u aprilu su u odnosu na isti period prošle godine, u prosjeku bile više 5,4 odsto, pokazuju podaci Monstata.

  • Više prevezenih putnika
    on 15/05/2024 at 05:41

    Prevoz putnika u prvom kvartalu, u odnosu na isti period prošle godine bilježi rast u željezničkom saobraćaju, drumskom i lokalnom drumskom i aerodromskom.

  • Crna Gora da osigura stabilnost cijena
    on 14/05/2024 at 15:52

    Crna Gora pozvana je da nastavi temeljnu procjenu kretanja cijena i mogućih povratnih efekata i da bude spremna da koristi ograničena sredstva koja su dostupna u okviru izabranog monetarnog okvira kako bi se osigurala stabilnost cijena, navodi se između ostalog u zaključcima nakon sastanka Ekonomskog i finansijskog dijaloga između EU i partnera sa Zapadnog Balkana.

  • Zvanično: Roko Tolić novi izvršni direktor Aerodroma
    on 14/05/2024 at 14:40

    Roko Tolić je novi izvršni direktor Aerodroma Crne Gore (ACG), odlučio je Odbor direktora na sjednici koja je održana danas.

  • "U Skupštini demonstriran neprimjeren odnos prema najsiromašnijima"
    on 14/05/2024 at 10:41

    Socijaldemokrate Crne Gore saopštile su da je sinoć neusvajanjem amandmana u pravcu neophodnog povećanja iznosa materijalnog obezbjeđenja, u Skupštini demonstriran neprimjeren odnos prema najsiromašnijima .

  • Proaktivnijim i otvorenijim pristupom protiv nezaposlenosti
    on 14/05/2024 at 10:24

    Za rješavanje velikih izazova na tržištu rada potreban je sinergijski, proaktivniji i otvoreniji pristup svih aktera što bi u krajnjem vratilo i povjerenje građana u ove dvije važne institucije, saop[teno je na sastanku ministarka rada i socijalnog staranja Naide Nišić sa vršiocem dužnosti direktora Zavoda Davidom Perčobićem.