ZA POLJOPRIVREDU I RIBARSTVO

Registrovanim poljoprivrednim proizvođačima, prerađivačima i ribarima od danas su na raspolaganju krediti do 20.000 eura, uz kamatu 1,5 odsto, sa rokom otplate do dvije godine i grejs periodom do jedne godine. Vlada će platiti kamatu tokom grejs perioda. Za ovu mjeru predviđeno je oko 10 miliona eura.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja krediti su namijenjeni unapređenju postojeće i zasnivanju nove proizvodnje. Time se realizuje još jedna mjera iz Posebnog programa podrške poljoprivredi i ribarstvu koji je Vlada donijela u cilju ublažavanja posljedica pandemije Kovid 19.

Poseban program kreditiranja realizovaće IRF i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Kreditni program podrške danas su predstavili potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović i predsjednik Odbora direktora IRF-a Zoran Vukčević.

Program su predstavili na terenu, na imanju mladog poljoprivrednika Gorana Radinovića iz Kokota, na kome se intenzivno odvija proizvodnja jagoda. Radinović je kao korisnik više programa podrške posljednjih godina kontinuirano uvećavao proizvodnju, koja se danas, sa hektra pod plastenicima i hektra na otvorenom, procjenjuje na 50 do 60 tona jagoda godišnje.

Simović: Poruke ohrabrenja za sektor poljoprivrede

“Danas smo obišli mladog poljoprivrednika koji je prije dvije godine bio korisnik programa Mladi farmer Ministarstva poljoprivrede, kroz koji je dobio bespovratnih 10 hiljada eura. Danas svjedočimo njegovom uspjehu, i to veoma značajnom. Mladi čovjek koji je već uspio da zasnuje značajnu robnu proizvodnju jagoda. Posebno ohrabruju informacije da je rod dobar, kvalitetan i da je situacija na tržištu više nego stabilna, sa povoljnim cijenama“, kazao je Simović.

On dodaje da je posebno ohrabrenje da u ovoj godini Radinović angažuje kvalitetnu i vrijednu domaću radnu snagu.

Govoreći o novoj kreditnoj liniji koja se pokreće danas, Simović je izrazio uvjerenje da je značajan broj poljoprivrednih proizvođača zainteresovan za ova povoljna sredstva.

Vukčević: Povoljna podrška za održavanje likvidnosti

Predsjednik Odbora direktora IRF-a Zoran Vukčević istakao je da je u cilju ublažavanja posljedica pandemije IRF u saradnji sa Ministarstvom pokrenuo novu kreditnu liniju usmjerenu na obezbjeđivanje sredstava za likvidnost poljoprivrednih proizvođača i mikro preduzeća iz sektora poljoprivrede i ribarstva, s ciljem da im olakša ovaj period i prevazilaženje eventualnih problema.

“Protokolom o saradnji na realizaciji ove kreditne podrške koji je danas potpisan između IRF-a i Ministarstva poljoprivrede, definisan je način realizacije. Ministarstvo poljoprivrede, između ostalog, obezbijediće logističku podršku, provjeru zahtjeva i dokumentacije i informacije u vezi sa pojedinačnim zahtjevima u cilju efikasnijeg sprovođenja zahtjeva, kako bi proizvođači što prije dobili kreditna sredstva”, navodi se u saopštenju.

IRF će, kako je saopšteno, nastaviti sa politikom povoljnosti za sektor poljoprivrede u dijelu obezbjeđenja datih sredstva, gdje garancije mogu biti i subvencije, premije i grantovi koje obezbjedjuje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja iz nacionalnog budžeta.

Takođe, kako je Vukčević istakao, IRF će po prvi put, koristiti i mehanizam garantnih šema koje finansira EU u okviru Programa za zapošljavanje i socijalne inovacije („EaSI“).

Cilj je stabilno tržište poljoprivrednih proizvoda

Osim posebne kreditne linije, potpredsjednik Vlade je podsjetio da je Ministarstvo poljoprivrede je tokom prethodne dvije sedmice realizovalo četiri mjere iz Posebnog programa podrške poljoprivredi i ribarstvu, vrijednog 17 miliona eura: avansna isplata 80 odsto premija poljoprivrednim gazdinstvima: uplata vanredne naknade korisnicima staračkih naknada; isplata jednokratne podrške profesionalnim ribarima; uplata doprinosa poljoprivrednim osiguranicima za šest mjeseci.

Simović je izrazio očekivanje da će i preostale dvije mjere posebne podrške biti realizovane uspješno u narednim danima.

„Jedna od mjera je vezana za stabilizaciju tržišta i njom ćemo se baviti narednih dana. Riječ je o zahtjevnoj mjeri i vjerujem da ćemo u ovoj sezoni uspjeti da stabilizujemo tržište poljoprivrednih proizvoda i time obezbijediti dohodak našim proizvođačima i stabilnost cijena na tržištu“, poručio je Simović, napominjući da pored realizacije Posebnog programa, Ministarstvo odgovorno, ambiciozno i odlučno realizuje brojne mjere iz ovogodišnjeg izdašnog Agrobudžeta.

Iznenađen dobrom potražnjom za domaćim jagodama

Mladi poljoprivrednik Goran Radinović potvrda je ohrabrujuće situacije za sektor poljoprivrede. On kaže da je iznenađen povoljnom situacijom na tržišištu, s obzirom na bojazni koje je imao od ovogodišnje sezone u vrijeme epidemije COVID 19.

„Iznenađeni smo potražnjom za jagodama i cijenom. Sve što uberemo odmah se proda“, kaže ovaj mladi proizvođač kome je, kako je kazao, podrška kao mladom farmeru izuzetno značila na putu širenja proizvodnje. Radinović kroz aktuelni IPARD planira da nastavi unapređenje proizvodnjem na način da jagode plasira na tržište i van sezone, kada u Crnu Goru stižu samo iz uvoza.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Prijem povodom Dana nezavisnosti SAD
  on 25/06/2024 at 20:56

  Ambasada Sjedinjenih Američkih Država organizovala je u Podgorici svečani prijem povodom Dana nezavisnosti, nacionalnog praznika te zemlje. Prijem je okupio veliki broj crnogorskih zvaničnika, članova diplomatskog kora, predstavnika političkih partija, pravosudnih, kulturnih i drugih institucija...

 • "Logično je da se rezolucija o Jasenovcu usvoji, biće sastanaka sa Spajićem"
  on 25/06/2024 at 18:41

  Demokratska narodna partija (DNP) ne ucjenjuje nikoga i ne uslovljava nikoga, ali bi bilo sasvim bilo prirodno i logično da se Rezolucija o Jasenovcu usvoji, smatra poslanik DNP-a Vladislav Bojović.

 • Berane: Rotacija ili vanredni izbori?
  on 25/06/2024 at 18:35

  Očigledna je kriza vlasti u Beranama. Sjednica lokalnog parlamenta nije održana zbog nedostatka kvoruma. Na sjednici je trebalo da se desi dogovorena rotacija na mjestu predsjednika opštine, te da umjesto Vuka Todorovića iz Nove srpske demokratije bude izabran Damjan Ćulafić iz Demokrata.

 • DPS Berane: Svjedočimo političkom mešetarenju i samovolji pojedinaca
  on 25/06/2024 at 17:56

  Predsjednik opštinskog odbora Berane Miro Nedić kaže da su ovih dana u Beranama na snazi političko mešetarenje, dominacija ličnih interesa i samovolja pojedinaca.

 • Spajić: Razmišljamo o rebalansu budžeta
  on 25/06/2024 at 17:11

  Realizacija tekućih projekata ide brže nego što je predviđeno, kazao je premijer Milojko Spajić i dodao da zbog toga razmišljaju o rebalansu budžeta kako bi dodatna sredstva opredijelili za kapitalne projekte.

 • Milatović traži mišljenje za pet ambasadora
  on 25/06/2024 at 16:47

  Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike trebalo bi početkom jula da se izjasni o petorici kandidata za ambasadore Crne Gore. Predsjednik države Jakov Milatović uputio je skupštinskom Odboru pet predloga kandidata za ambasadore, kako bi Odbor o njima dao mišljenje.

 • Mandić: Moj glavni zadatak na evropskom putu je očuvanje mira
  on 25/06/2024 at 15:14

  Svi čvrsto vjerujemo da je Crna Gora naredna članica EU, a to će biti biti snažna poruka ohrabrenja za ostale zemlje kandidate, a posebno za bivše republike Jugoslavije, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • Mugoša: Optužbe Mandića na račun opozicije nekorektne i neutemeljene
  on 25/06/2024 at 14:00

  Objašnjenje razloga zbog kojih je sjednica parlamenta već četvrti put odgođena a koje je saopštio predsjednik Skupštine Andrija Mandića, šef Kluba poslanika SD-a u crnogorskom Parlamentu Boris Mugoša smatra nekorektnim i neutemeljenim.

 • "Od strateške je važnosti da Crna Gora otpočne ključne infrastrukturne projekte"
  on 25/06/2024 at 13:47

  Od strateške je važnosti da naša zemlja otpočne i nastavi ključne infrastrukturne projekte poput nove dionice auto-puta Bar-Boljare, rekonstrukcije pruge Beograd-Bar i valorizacije Luke Bar, kako bi se stvorili uslovi za što bolju povezanost i privredni razvoj Crne Gore i cijelog regiona, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • DPS: Kriza vlasti u Danilovgradu
  on 25/06/2024 at 12:21

  Ukupna situacija u Crnoj Gori, a posebno kriza vlasti u Podgorici direktno se odražava i na funkcionisanje vlasti u Danilovgradu, tvrde iz Demokratske partije socijalista u tom gradu.