NURKOVIĆ

Kineska kompanija nema nijedan argument da bi tražila dodatni novac za eventualno kašnjenje ili produžetak radova na dionici autoputa, ocijenio je za Radio Crne Gore ministar Osman Nurković. Najavio je da će ovih dana poslati dokumentaciju za dostavljanje ponuda za koncesije na aerodrome. Kaže, ako se obistine prognoze renomiranih agencija sredinom juna bilo bi obnovljeno 22 odsto, a u avgustu čak 50 odsto letova. Potvrdio je da je odložena primjena leks specijalisa za Montenegro erlajns.

I do sada je bilo zahtjeva kineske kompanije, ali je nakon ukrštanja argumenata utvrđeno da su neosnovani pa su traženo povlačili iz procedure, kaže ministar saobraćaja Osman Nurković. Takav ishod očekuje i sada, kada su objavljeno je zahtijevali produžetak roka gradnje i dodatna plaćanja.

“Nadzorni organ objektivno će cijeniti ima li potrebe da se odlože radovi, a što se tiče dodatnog plaćanja radova u ovom trenutku to su spekulacije. Ne sporimo pravo izvođača da dostavi takav zahtjev, ali u ovom trenutku nema niti jednog argumenta da smo napravili neku grešku i dali izvođaču povod da traži neka dodatna sredstva za eventualno kašnjenje ili produženje roka”, poručio je Nurković.

Ugovoreni rok za završetak radova na dionici od Smokovca do Mateševa je 30.septembar i u ovom trenutku nije ni izmjenjen, ni prekoračen. Međutim,kaže Nurković, od Nadzornog organa zavisi hoće li taj rok biti prolongiran.

“Važno je da posljedice, ako bude odlaganja, neće imati ni investitor ni izvođač. U ovoj fazi bilo bi nezahvalno iznositi procjene kada bi mogla biti završen prioritetna dionica”, prokomentarisao je Nurković.

Na trasi autoputa angažovano je hiljadu i 73 radnika od čega 460 kineskih. Nedostaje 400 iz Kine, kaže Nurković.

“Otprilike za mjesec ili mjesec i 10 dana očekujemo kompletiranje radnika na autoputu. Sobzirom na povoljne vremenske prilike očekujem i progres, odnosno intenziviranje radova na trasi”, istakao je ministar saobraćaja.

Ubrzo se nastavlja i postupak davanja u zakup crnogorskih aerodroma. U predkvalifikacionoj proceduri kvalifikovale su se južnokorejska kompanija, te dva konzorcijuma iz Pariza i Turske, te južnoamerički sa sjedištem u Luksemburgu, podsjeća ministar.

“Mi ćemo im vrlo brzo uputiti dopis da ih obavijestimo da idemo u proces dodjele i pripremiti dokumentaciju u kojoj ćemo tražiti da dostave ponudu. Taj rok je 60 dana i ja sam optimista da neće biti potrebe da se taj rok prolongira, jer se radi o kompanijama, odnosno konzorcijumima koji su zainteresovane za koncesije. Nakon toga ponude bi analizirala Tenderska komisija, odbarala najbolju i krenulo bi se u proceduru potpisivanja ugovora. Znači sve bi to trajalo četiri do pet mjeseci, ako sa postupkom krenemo odmah, a hoćemo “, najavio je Nurković.

Kada će krenuti letovi sa aerodroma u Podgorici i Tivtu zavisi od više faktora, naveo je Nurković. Prije svega od Svjetske zdravstvene organizacije. Sadašnje procjene, renomiranih agencija, kaže, pokazuju da bi se od polovine juna bio oko 22 odsto, u julu 38, avgustu 50, septembru 60odsto, a u decembru 80 procenata.

“Bili bismo jako zadovoljni ako bi se te prognoze Eurokontrola obistinile. To bi značilo da će doći turisti, da će aerodromi raditi, radio bi Montenegro erlajns, što bi sveukupno saniralo situaciju nastalu zbog koronavirusa”, rekao je Nurković.

Potvrdio je da je odložena primjena Zakona o ulaganju i konsolidaciju državnog avioprevoznika, koji je predvidio ulaganj 155 miliona u narednih šest godina.

“Analiza će pokazati da li se radi o spašavanju kompanije ili državnoj pomoći. Ubrzo će to biti gotovo, ali ako vidimo šta sve rade države Evrope da bi spasile nacionalne kompanije onda se činiopravdanim da i mi učinimo što možemo da spasimo domaću kompaniju i omogućimo joj da funkcioniše, naravno uz maksimalnu racionalizaciju i smanjenje troškova”, zaključio je ministar saobraćaja i dodao da će vjerovatno biti odložena kupvina aviona za koje je opredjeljeno 50 miliona ove godine.

Biljana Radosavović, Radio Crne Gore

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Medijske zakone uskladiti sa EU standardima
  on 21/06/2024 at 10:44

  Medijski zakoni se površno bave savremenim problemima, ocijenili su iz Centra za demokratsku tranziciju i poručili da ih hitno treba uskladiti sa standardima Evropske unije (EU).

 • Sazrelo vrijeme da svi oni koji imaju pravo dobiju državljanstvo Crne Gore
  on 21/06/2024 at 10:32

  Premijer Crne Gore Milojko Spajić na konferenciji za medije odgovarajući na pitanje novinarke o uslovu Milana Kneževića (DNP), čija partija neće ući u rekonstruisanu Vladu ukoliko se, između ostalog, ne izmijeni Zakon o dvojnom državljanstvu da je sazrelo vrijeme da svi oni koji imaju pravo, dobiju državljanstvo Crne Gore bez prava glasa prvih deset godina.

 • Van den Bugert: Crna Gora da ostane politički fokusirana
  on 21/06/2024 at 09:19

  Pregovori o pristupanju su zasnovani na zaslugama i Crna Gora je uložila mnogo napora na tehničkom i političkom nivou da dođe do ovog značajnog trenutka, kazala je zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i politiku proširenja, Sindi van den Bugert. Istakla je da je važno da Crna Gora ostane politički fokusirana.

 • U ponedjeljak predstavljanje partije Duška Markovića
  on 21/06/2024 at 09:15

  Bivši crnogorski premijer Duško Marković predstaviće u ponedjeljak politički program Stranke evropskog puta.

 • Ivanović mijenja teze
  on 21/06/2024 at 08:47

  Savjetnica predsjednika za vanjsku politiku Marija Lakić Barfus reagovala je na navode ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića povodom imenovanja ambasadora, i istakla da Ivanović mijenja teze.

 • "Imam posebnu odgovornost da doprinesem ostvarenju rezultata u oblasti rodne ravnopravnosti"
  on 21/06/2024 at 08:09

  U gradskom parlamentu među ženama postoji interesovanje za učešće u političkom životu, za rad i doprinos u procesu donošenja odluka. Svakako, prostor za unaprjeđenje uvijek postoji, pa bi budući napori trebali biti usmjereni na konkretne mjere koje bi osigurale da žene dodatno doprinesu kreiranju politika, poručila je predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović, tokom panel diskusije koja je održana juče u organizaciji Centra za ženska prava, uz podršku Australian Aid-a.

 • Rješenje krize vlasti u Glavnom gradu i rekonstrukcija Vlade
  on 21/06/2024 at 07:56

  Boris Pejović iz Pokreta Evropa sad (PES) i Mirat Šušić iz Nove srpske demokratije (NSD) očekuju da kriza vlasti u Glavnom gradu uskoro bude okončana i smatraju da ona ne može uticati na državni nivo. Očekuju i skoru rekonstrukciju vlade.

 • "Đukanović ne treba da strahuje od krivičnog gonjenja"
  on 20/06/2024 at 21:35

  Lider Demokratske partije socijalista Danijel Živković kaže je njegov prethodnik i bivši predsjednik države Milo Đukanović ne treba da strahuje od krivičnog gonjenja. On je u emisiji Načisto na TV Vijesti pozvao Tužilaštvo da, ako ima bilo što inkriminišuće protiv Đukanovića, pokrene istragu, ili ako nema elemenata krivičnog djela da se na to pitanje konačno stavi tačka.

 • Kurti uputio podršku OIK DPS Podgorica
  on 20/06/2024 at 20:32

  Stojaćemo uvijek uz one koji vjeruju da je naša zajednička budućnost u Evropskoj uniji, poručio predsjednik Vlade Kosova Albin Kurti uoči Opštinske izborne konferencije DPS Podgorica.

 • "Nakon IBAR-a neophodna dodatna angažovanost"
  on 20/06/2024 at 15:06

  Dobijanje IBAR-a zajednički je rezultat zalaganja cijelog društva, našoj zemlji otvoriće završnu fazu pregovora za punopravno članstvo u EU, što će potvrditi da politika proširenja ostaje u fokusu evropske politike, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

 • Vlada i Rakčević zajedno do deblokade računa Instituta
  on 21/06/2024 at 09:37

  Premijer Milojko Spajić saopštio je na konferenciji za medije da su pronašli rješenje za Institut Simo Milošević. Vlada Crne Gore će sa najvećim manjinskim akcionarom Instituta Igalo "Vila Oliva"deblokirati račun, tako što će, kaže Spajić po pola učestvovati u tom poslu.

 • Crnogorski pasoš dobile 664 osobe
  on 21/06/2024 at 08:28

  Ministarstvo unutrašnjih poslova dodijelilo je 664 crnogorska pasoša u okviru programa ekonosmkog državljanstva, 77 je u proceduri, a 228 zahtjeva je odbijeno, objavljeno je u Vladinoj Informaciji.

 • Vlada nudi otkup akcija Vile Oliva
  on 21/06/2024 at 07:18

  Vlada je poslala ponudu najvećem malom akcionaru Instituta “Simo Milošević”, kompaniji Vile Oliva, u kojoj nude da otkupe njenih 27,4 odsto akcija u Institutu za 5,25 miliona eura, ali uz uslov da država odmah preuzme akcije.

 • Objavljen prvi javni poziv za dostavljanje predloga saradnje
  on 20/06/2024 at 20:25

  Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) objavila je prvi javni poziv za dostavljanje projektnih predloga saradnje mikro i malih preduzeća na pograničnom području Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG).

 • U 2023. u svim kategorijama tekućih prihoda zabilježen rast
  on 20/06/2024 at 15:45

  Na sjednici Vlade Crne Gore danas je utvrđen Predlog zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2023. godinu. Prema preliminarnim podacima Uprave za statistiku procjenjuje se da je u 2023. godini bruto društveni proizvod ostvaren u nominalnom iznosu od 6.847,12 miliona eura.

 • ŽPCG kupuje tri nova voza, "dakićevcima" po 2.000 eura
  on 20/06/2024 at 15:29

  Vlada Crne Gore usvojial je danas Informaciju o zaključenju Ugovora o garanciji za kreditni aranžman između Željezničkog prevoza Crne Gore A.D. Podgorica (ŽPCG) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), za potrebe finansiranja nabavke novih vozova koji bi se koristili u lokalnom prevozu putnika.

 • Potrebno više investicija u održivi razvoj zemalja Zapadnog Balkana
  on 20/06/2024 at 12:35

  Investicije u Ciljeve održivog razvoja su u porastu, a istovremeno nedovoljne da odgovore na rastuće potrebe zemalja Zapadnog Balkana, naročito u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji (EU) i dostizanja Agende 2030.

 • Radulović i Vuković u Kini: Kineske kompanije dobro su došle u Crnu Goru
  on 20/06/2024 at 11:31

  Kineske kompanije zainteresovane su za gradnju druge dionice autoputa Bar-Boljare, saopšteno je tokom sastanka ministara saobraćaja i finansija Filipa Radulovića i Novice Vukovića sa generalnim direktorom CRBC-a Vangom Lijunom.

 • Izrečeno 242,4 hiljade eura novčanih kazni
  on 20/06/2024 at 09:18

  Poreski inspektori su od 1. maja do 16. juna obavili 536 provjera regularnosti poslovanja obveznika i utvrdili nepravilnosti kod njih 41 i po tom osnovu izdali 63 prekršajna naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 242,4 hiljade eura.

 • Više zaposlenih, rasle i zarade, manji izvoz, investicije i broj turista
  on 20/06/2024 at 05:49

  U prvom kvartalu 2024. godine crnogorski budžet bilježi deficit od 5 miliona eura i pored povećanih prihoda, izvoz je smanjen 31,2%, smanjene su i investicije zbog slabijih ulaganja u nekretnine, turista je 19,1% manje, više je zaposlenih a rasle su i zarade. To su neki od podataka iz Mjesečnog makroekonomskog izvještaja za april mjesec Direktorata za makroekonomske i fiskalne analize i projekcije Ministarstva finansija.