LP PODGORICA

Predsjednik i odbornik Odbora Glavnog grada Podgorica Liberalne partije Jovan Rabrenović smatra da bi Glavni grad trebalo da kreira paket ekonomskih mjera koji bi bio posebno prilagođen svakoj djelatnost čime bi dugoročno potpomogao poslovanje upravo ovih najugroženijih djelatnosti. Dodaje da pomoć koja se oročava na period trajanja mjera Nacionalnog kordinacionog tijela nije rješenje.

On podjeća da će najveću štetu pretrpjeti takozvane zabranjene djelatnosti, te da će gubici koji koje su te djelatnosti ostvarile odrediti dalji tok njihovog poslovanja, što će direktno odrediti predznak ukupne crnogorske ekonomije i moguće dovesti do pojave negativnih ekonomskih trendova u državi. 

“Podrška za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim korona virusom jedan je od prioriteta Glavnog grada u ovoj godini. Zbog značaja koji opstanak ovih preduzeća ima za održivost ne samo ekonomije Glavnog grada već i fiskalnih prihoda gradskog budžeta na promišljen način i uz analizu mogućih trendova koji bi bili posljedica nadolazeće globalne ekonomske krize ili pojave novog talasa korona virusa treba osmisliti dugoročno održive mjere koje se ne bi oročavale na period trajanja mjera Nacionalnog kordinacionog tijela”, naveo je Rabrenović.

 Osnovni cilj tih mjera, kako kaže, treba usmjeriti na očuvanje radnih mjesta, zadržavanje trenutnog stepena ekonomskog razvoja, te dugoročno sačuvati nivo izvornih prihoda i fiskalnu stabilnost budžeta Glavnog grada.

“Mjere koje će Skupština Glavnog grada i zvanično usvojiti predstavljaće kvalitetan osnov za trajnije mjere čiji bi krajnji cilj trebao biti očuvanje mikro, malih i srednjih preduzeća u Podgorici. Time će biti sačuvana radna mjesta značajnom broju građana čiji mjesečni prihodi, u ovim djelatnostima nijesu toliko visoki da bi im omogućili servisiranje svih obaveza u dužem periodu ukoliko bi izgubili radna mjesta a time i redovne prihode”, navodi se u saopštenju.

Rbrenović podsjeća da su pad industrijske proizvodnje, nemogućnost plasmana robe na zalihama i zatvaranje granica osnovni su problemi sa kojima se susrijeću proizvodna i prerađivačka preduzeća u Podgorici.

“U najtežoj situaciji se nalaze proizvođači i prerađivači mlijeka čiji gotovi proizvodi već neđeljama stoje u magacinima. Najveći kupci su upravo hoteli i restorani koji su još uvijek zatvoreni. Stoga, smatram neophodnim da Glavni grad kreira paket ekonomskih mjera koji bi bio posebno prilagođen svakoj djelatnost čime bi dugoročno potpomogao poslovanje upravo ovih najugroženijih djelatnosti”, navodi se u saopštenju.

 Senzibilnost prema mikro, malim, i srednjim preduzećima od strane gradske uprave nedvosmisleno bi ojačalo napore vlasnika da opstanu u vremenu krize.

“Dodatan značaj ima i to što ova preduzeća najčešće predstavljaju porodični biznis i njihovim bankrotom u pitanje bi bila dovedena egzistencija čitavih porodica”, navodi se u saopštenju.

Erabrenović poručuje da privredna društva u datim okolnostima, moraju napraviti plan svog daljeg poslovanja, reorganizovati svoje aktivnosti i eventualno preusmjeriti svoje poslovanje u nekim drugim pravcima, zbog čega je neophodno da Glavni grad pruži podršku domaćoj privredi koja svoje kapacitete u određenom obimu može preusmjeriti i na zadovoljavanje potreba domaćeg tržišta, uz istovremeno zadržavanje nivoa zaposlenosti, što je i primarna obaveza ne samo privrednog sektora Glavnog grada već i čitave države.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Prijem povodom Dana nezavisnosti SAD
  on 25/06/2024 at 20:56

  Ambasada Sjedinjenih Američkih Država organizovala je u Podgorici svečani prijem povodom Dana nezavisnosti, nacionalnog praznika te zemlje. Prijem je okupio veliki broj crnogorskih zvaničnika, članova diplomatskog kora, predstavnika političkih partija, pravosudnih, kulturnih i drugih institucija...

 • "Logično je da se rezolucija o Jasenovcu usvoji, biće sastanaka sa Spajićem"
  on 25/06/2024 at 18:41

  Demokratska narodna partija (DNP) ne ucjenjuje nikoga i ne uslovljava nikoga, ali bi bilo sasvim bilo prirodno i logično da se Rezolucija o Jasenovcu usvoji, smatra poslanik DNP-a Vladislav Bojović.

 • Berane: Rotacija ili vanredni izbori?
  on 25/06/2024 at 18:35

  Očigledna je kriza vlasti u Beranama. Sjednica lokalnog parlamenta nije održana zbog nedostatka kvoruma. Na sjednici je trebalo da se desi dogovorena rotacija na mjestu predsjednika opštine, te da umjesto Vuka Todorovića iz Nove srpske demokratije bude izabran Damjan Ćulafić iz Demokrata.

 • DPS Berane: Svjedočimo političkom mešetarenju i samovolji pojedinaca
  on 25/06/2024 at 17:56

  Predsjednik opštinskog odbora Berane Miro Nedić kaže da su ovih dana u Beranama na snazi političko mešetarenje, dominacija ličnih interesa i samovolja pojedinaca.

 • Spajić: Razmišljamo o rebalansu budžeta
  on 25/06/2024 at 17:11

  Realizacija tekućih projekata ide brže nego što je predviđeno, kazao je premijer Milojko Spajić i dodao da zbog toga razmišljaju o rebalansu budžeta kako bi dodatna sredstva opredijelili za kapitalne projekte.

 • Milatović traži mišljenje za pet ambasadora
  on 25/06/2024 at 16:47

  Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike trebalo bi početkom jula da se izjasni o petorici kandidata za ambasadore Crne Gore. Predsjednik države Jakov Milatović uputio je skupštinskom Odboru pet predloga kandidata za ambasadore, kako bi Odbor o njima dao mišljenje.

 • Mandić: Moj glavni zadatak na evropskom putu je očuvanje mira
  on 25/06/2024 at 15:14

  Svi čvrsto vjerujemo da je Crna Gora naredna članica EU, a to će biti biti snažna poruka ohrabrenja za ostale zemlje kandidate, a posebno za bivše republike Jugoslavije, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • Mugoša: Optužbe Mandića na račun opozicije nekorektne i neutemeljene
  on 25/06/2024 at 14:00

  Objašnjenje razloga zbog kojih je sjednica parlamenta već četvrti put odgođena a koje je saopštio predsjednik Skupštine Andrija Mandića, šef Kluba poslanika SD-a u crnogorskom Parlamentu Boris Mugoša smatra nekorektnim i neutemeljenim.

 • "Od strateške je važnosti da Crna Gora otpočne ključne infrastrukturne projekte"
  on 25/06/2024 at 13:47

  Od strateške je važnosti da naša zemlja otpočne i nastavi ključne infrastrukturne projekte poput nove dionice auto-puta Bar-Boljare, rekonstrukcije pruge Beograd-Bar i valorizacije Luke Bar, kako bi se stvorili uslovi za što bolju povezanost i privredni razvoj Crne Gore i cijelog regiona, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • DPS: Kriza vlasti u Danilovgradu
  on 25/06/2024 at 12:21

  Ukupna situacija u Crnoj Gori, a posebno kriza vlasti u Podgorici direktno se odražava i na funkcionisanje vlasti u Danilovgradu, tvrde iz Demokratske partije socijalista u tom gradu.