PREDLOZI AMM ZA OPORAVAK

Asocijacija menadžera Crne Gore (AMM) predložila je 20 novih preporuka u cilju prevazilaženja ekonomske krize i što efikasnijeg suočavanja sa izazovima u privredi.

Predsjednik AMM-a Budimir Raičković, je u ime Upravnog odbora, danas uputio dopis premijeru Dušku Markoviću, polazeći od obaveza Asocijacije da kao Vladin partner objektivno sagleda okolnosti i realne mogućnosti, iz ugla menadžerske struke, i konstruktivno doprinese prevazilaženju ekonomskih pitanja.

Iz Asocijacije su rekli da od trećeg seta mjera očekuju da imaju dugoročniji odnosno strateški karakter kao i jasno razdvajanje mjera ka podršci oporavka privrede i onih usmjerenih ka socijalno ugroženim kategorijama.

“Iako kriza nije izazvana ekonomskim razlozima ona se može posmatrati i kao šansa da se upravo sada suočimo sa dubiozama koje su u manjem ili većem obimu prisutne, poput visokog nivoa javne potrošnje, naglašene uvozne zavisnosti, različitih biznis barijera, sive ekonomije, sporosti administracije pretežno na lokalnom nivou i nedovoljno stimulativnog ambijenta za preduzetništvo”, smatraju u AMM-u.

Ta situacija, kako su rekli, može biti prilika da se efikasno i sistematski rješavaju ta pitanja.

“Ovakav pristup bi mogao biti jedna od polaznih tačaka u kreiranju trećeg seta mjera ali i svih narednih, jer će nam razvoj situacije nametati permanentne reakcije i unapređenje donijetih mjera”, dodaje se u saopštenju.

U AMM-u su pozdravili konsultacije koje Vlada obavlja sa uglednim ekonomistima, naučnicima, poslovnim organizacijama i drugim relevantnim subjektima.

Iz AMM-a su kazali da su u suočavanju sa zdravstvenom krizom ljekari – struka vodili glavnu riječ i da taj model treba primijeniti i kada je u pitanju rješavanje ekonomske krize.

Podrška privredi, kako se dodaje, treba biti bazirana na degeneralizaciji i što manjoj birokratiji. Najveća pomoć privredi je borba sa sivom ekonomijom i jasni i jednostavni uslovi i principi poslovanja.

“Takođe naša turistička ponuda se mora među prvima adaptirati tako da bude atraktivna u ovim vremenima. Ako sada izgubimo šansu, kratkoročna pomoć države neće puno značiti na duge staze. Naša šansa je u tome da omogućimo bezbjedno ljetovanje. Očekujemo da se naprave dogovori sa vladama zemalja regiona a i drugim državama, u smislu priznavanja testova”, precizirali su iz AMM-a.

U AMM-u smatraju da se treba okrenuti domaćem IT sektoru, kako bi se izborili sa problemima kapaciteta i brzine administracije.

Privreda i građani bi trebalo da završe sve svoje potrebe na jednom mjestu i kroz online kanale, uz nedvosmisleno priznavanje elektronskih dokumenata u poslovanju.

“Smatramo da je sada pravi trenutak za realizaciju i inicijative Privredne komore (PKCG) i AMM-a za formiranje Digitalne koalicije, u cilju što brže digitalne transformacije kako bi iskoristili sve prednosti tog procesa za privredu i građane”, dodaje se u saopštenju.

U AMM-u očekuju i da se nastavi podrška i zaštita domaćih programa proizvodnje i još snažnije radi na atraktivnosti Crne Gore u cilju privlačenja stranih direktnih investicija.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Prijem povodom Dana nezavisnosti SAD
  on 25/06/2024 at 20:56

  Ambasada Sjedinjenih Američkih Država organizovala je u Podgorici svečani prijem povodom Dana nezavisnosti, nacionalnog praznika te zemlje. Prijem je okupio veliki broj crnogorskih zvaničnika, članova diplomatskog kora, predstavnika političkih partija, pravosudnih, kulturnih i drugih institucija...

 • "Logično je da se rezolucija o Jasenovcu usvoji, biće sastanaka sa Spajićem"
  on 25/06/2024 at 18:41

  Demokratska narodna partija (DNP) ne ucjenjuje nikoga i ne uslovljava nikoga, ali bi bilo sasvim bilo prirodno i logično da se Rezolucija o Jasenovcu usvoji, smatra poslanik DNP-a Vladislav Bojović.

 • Berane: Rotacija ili vanredni izbori?
  on 25/06/2024 at 18:35

  Očigledna je kriza vlasti u Beranama. Sjednica lokalnog parlamenta nije održana zbog nedostatka kvoruma. Na sjednici je trebalo da se desi dogovorena rotacija na mjestu predsjednika opštine, te da umjesto Vuka Todorovića iz Nove srpske demokratije bude izabran Damjan Ćulafić iz Demokrata.

 • DPS Berane: Svjedočimo političkom mešetarenju i samovolji pojedinaca
  on 25/06/2024 at 17:56

  Predsjednik opštinskog odbora Berane Miro Nedić kaže da su ovih dana u Beranama na snazi političko mešetarenje, dominacija ličnih interesa i samovolja pojedinaca.

 • Spajić: Razmišljamo o rebalansu budžeta
  on 25/06/2024 at 17:11

  Realizacija tekućih projekata ide brže nego što je predviđeno, kazao je premijer Milojko Spajić i dodao da zbog toga razmišljaju o rebalansu budžeta kako bi dodatna sredstva opredijelili za kapitalne projekte.

 • Milatović traži mišljenje za pet ambasadora
  on 25/06/2024 at 16:47

  Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike trebalo bi početkom jula da se izjasni o petorici kandidata za ambasadore Crne Gore. Predsjednik države Jakov Milatović uputio je skupštinskom Odboru pet predloga kandidata za ambasadore, kako bi Odbor o njima dao mišljenje.

 • Mandić: Moj glavni zadatak na evropskom putu je očuvanje mira
  on 25/06/2024 at 15:14

  Svi čvrsto vjerujemo da je Crna Gora naredna članica EU, a to će biti biti snažna poruka ohrabrenja za ostale zemlje kandidate, a posebno za bivše republike Jugoslavije, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • Mugoša: Optužbe Mandića na račun opozicije nekorektne i neutemeljene
  on 25/06/2024 at 14:00

  Objašnjenje razloga zbog kojih je sjednica parlamenta već četvrti put odgođena a koje je saopštio predsjednik Skupštine Andrija Mandića, šef Kluba poslanika SD-a u crnogorskom Parlamentu Boris Mugoša smatra nekorektnim i neutemeljenim.

 • "Od strateške je važnosti da Crna Gora otpočne ključne infrastrukturne projekte"
  on 25/06/2024 at 13:47

  Od strateške je važnosti da naša zemlja otpočne i nastavi ključne infrastrukturne projekte poput nove dionice auto-puta Bar-Boljare, rekonstrukcije pruge Beograd-Bar i valorizacije Luke Bar, kako bi se stvorili uslovi za što bolju povezanost i privredni razvoj Crne Gore i cijelog regiona, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • DPS: Kriza vlasti u Danilovgradu
  on 25/06/2024 at 12:21

  Ukupna situacija u Crnoj Gori, a posebno kriza vlasti u Podgorici direktno se odražava i na funkcionisanje vlasti u Danilovgradu, tvrde iz Demokratske partije socijalista u tom gradu.