Izbor i priprema: Č. Đurđić

Na današnji dan 1380. u Kotoru je izbio ustanak pučana zbog zaoštrenih ekonomskih i socijalnih razlika, kao i visokih dažbina koje je kotorsko plemstvo nametalo, naročito stanovništvu u gradskom zaleđu.

1422 – Neuspješno su završeni pregovori Venecije i srpske despotovine koja je tražila povraćaj svih teritorija koje joj je Balša III zavještao.  Venecija je bila spremna da ustupi Bar i Drivast uz proviziju od hiljadu dukata, što srpska despotovina nije prihvatila.

1876 – Potpisana je Vojna konvencija između Crne Gore i Srbije. Na taj čin reagovala je Austrija plašeći se da vojna konvencija ne doprinese razbuktavanju Hercegovačkog ustanka i njegovom širenju na cijeli Balkan, što bi ugrozilo austrijske interese i interese drugih velikih sila. Beč je knjazu Nikoli ponudio mogućnost teritorijalnog proširenja na račun Turske, ukoliko od konvencije odustane. Prema savjetu Rusije, knjaz Nikola  je odbio ponudu i potpisao ugovor kojim se Srbija obavezala da Crnoj Gori uputi 40 hiljada dukata za opremanje vojske, nabavku oružja i municije.

1898 – Rođen je srpski pjesnik, putopisac i diplomata Rastko Petrović. Pripadao je prvoj generaciji srpskih modernista, a njegova zbirka pjesama “Otkrovenja” smatra se  jednim od najznačajnijih djela srpske poezije između dva svjetska rata. Istoga dana rođena je i jedna od najpopularnijih srpskih pjesnikinja Desanka Maksimović. Poznata djela: “Pesnik i zavičaj”, “Tražim pomilovanje”, “Slovo o ljubavi”, “Nemam više vremena”.

1947 – Umro je engleski biohemičar Frederik Gaulend Hopkins, jedan od osnivača nauke o vitaminima. S holandskim ljekarom Kristijanom Ajkmanom dobio je 1929. Nobelovu nagradu za medicinu.

1984 – Umro je američki romansijer, pripovjedač i dramski pisac Irvin Šo. Proslavio se romanom “Mladi lavovi”. Njegova proza odlikuje se izraženom dramatičnošću, osjećanjem za društvenu stvarnost i živim dijalogom. Pored „Mladih lavova“, napisao je „Lusi Kraun“, „Dvije nedjelje u drugom gradu“, „Glasovi ljetnjeg dana“, „Hljeb na vodama“, „Bogataš i siromah“ i druge; zbirke pripovjedaka „Mornar sa Bremena“, „Dobrodošli u grad“, „Ljubav na mračnoj strani ulice“ i drame „Sahranite mrtve“, „Opsada“,  „Povlačenje u zadovoljstvo“, „Sinovi i vojnici“.

2009 – Trijumfom Jadrana CKB nad Budvanskom rivijerom 8:6, u Igalu je završeno prvenstvo Crne Gore u vaterpolu. Jadran je time osvojio prvu titulu prvaka Crne Gore.

2011 –  Na portalu  „Analitika“ objavljeno je da je novim programom Demokratske partije socijalista predviđena jedna, autokefalna pravoslavna vjerska zajednica u Crnoj Gori. Odredbu o jedinstvenoj crkvi u program je unijela radna grupa na čelu s predsjednikom DPS-a Milom Đukanovićem nakon javne rasprave u toj partiji, u kojoj je učestvovalo više od pet hiljada ljudi. “Pošto su pravoslavni vjernici podijeljeni u Crnoj Gori, prevazilaženju te podijeljenosti najbolje pogoduje jedinstvena i organizaciona samostalnost pravoslavne vjerske zajednice uz puno poštovanje i afirmaciju crnogorskog, državnog i nacionalnog  i kulturnog identiteta i međunacionalnog sklada“, piše u novom programu DPS-a.

2011 – Crnogorska kinematografija prvi put je predstavljena na Kanskom filmskom festivalu, u okviru regionalnog paviljona Jugoistočne Evrope. Na crnogorskom štandu predstavljeni su filmovi Željka Sošića „Mali ljubavni bog“, Branka Baletića „Lokalni vampir“, Nemanje Bečanovića „Posljednje poglavlje“ i Draška Đurovića „As Pik“, kao i filmovi u pretprodukciji – nagrađeni na konkursu Ministarstva kulture Crne Gore.

2013 – Fondacija „Ćano Koprivica“ osnovala je u Nikšiću prvo profesionalno lutkarsko pozorište „Šćućkin“. Prva predstava novog pozorišta bila je „Crvenkapa“, tekst Igora Bojovića, u režiji Gorana Bulajića. Pozorište je ime dobilo po Vasiliju Šćućkinu, direktoru Crnogorskog narodnog pozorišta i glumcu lutkarskog pozorišta u Nikšiću i Podgorici nakon Drugog svjetskog rata.

2013 – LGBT Forum „Progres“ u Podgorici promovisao je prvu crnogorsku LGBT razglednicu, uoči 17.maja međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije. Prva LGBT razgledica je inkluzivnog tipa i predstavlja postojanje LGBT zajednice, njen identitet i obilježja, pravo na slobodu i pripadništvo Crnoj Gori. Prva razglednica „Pozdrav iz Podgorice“ ispred LGBT zajednice poslata je predsjedniku Skupštine Crne Gore Ranku Krivokapiću.

2013 – Papa Franjo je pozvao svjetske lidere da okončaju „kult novca“ i pokrenu etičke finansijske reforme. „Ekonomija slobodnog tržišta stvorila je tiraniju, u kojoj se ljudi cijene na osnovu kupovne moći“, kazao je papa obraćajući se diplomatama u Vatikanu u prvom velikom govoru o finansijskoj krizi. 

Na današnji dan dogodilo se i sljedeće:

1703  – Umro je francuski pisac Šarl Pero, autor čuvene zbirke bajki “Vilinske priče”.

1770 – U Versaju su se vjenčali francuski prestolonasljednik Luj – kasnije Luj 16. i Marija Antoaneta, kćerka austrijske carice Marije Terezije. Nakon Francuske revolucije 1789. osuđeni su na smrt i pogubljeni na giljotini 1793. godine.

1881 – U okolini Berlina pušten je u saobraćaj prvi električni tramvaj.

1929 – U Holivudu su dodijeljene prve nagrade Američke filmske akademije (od 1931. poznate kao Oskar)  filmu “Krila”, glumici Dženet Gejnor i glumcu Emilu Dženingsu.

1969 – Sovjetski vasionski brod “Venera 5” približio se Veneri i izbacio sondu koja će slati podatke o toj planeti.

1972 – Predsjednici SFRJ  i Rumunije  Josip Broz Tito i Nikolae Čaušesku pustili su u rad hidroenergetski sistem “Đerdap” na Dunavu.

1974 – Skupština SFR Jugoslavije proglasila je Josipa Broza Tita za doživotnog predsjednika države.

1975 – Japanka Jumko Tabei postala je prva žena koja se popela na  najviši svjetski vrh  –  Mont Everest.

1992 – Povlačeći se iz Bosne, Jugoslovenska narodna armija digla je u vazduh bihaćki aerodrom pod planinom Plješevicom, vrijedan oko šest milijardi dolara.

2005 – Parlament Kuvajta usvojio je zakon kojim se ženama daje pravo glasa i kandidovanja na izborima.

2007 – Nikola Sarkozi, nasljednik Žaka Širaka na mjestu predsjednika Francuske, zvanično je preuzeo dužnost i u inauguralnom govoru u Jelisejskoj palati obećao eru promjena.

2011 – Bečki dnevni list „Esterajh“ objavio je da je najtraženiji svjetski terorista Osama bin Laden, koga su američki specijalci ubili 1. maja u Pakistanu, tokom 90-ih tajno boravio u Austriji i Bosni i Hercegovini, te da je posjedovao bosansko-hercegovački pasoš, izdat tih godina u Beču. U listu se takođe navodi da je Bin Ladena, čije je djelovanje Zapad tada prihvatao prećutno, 1993. u Sarajevu srela novinarka njemačkog „Špigla“ Renata Flotau, što je u Bosni i Hercegovini negirano.

2011 – Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Luis Moreno-Okampo zatražio je da se izda nalog za hapšenje Moamera Gadafija zbog ubistva više hiljada demonstranata koji su se borili protiv njegove 41-godišnje vladavine.  

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Laković: Odbor nije “na koljenima” zbog odgađanja sjednice
  on 23/06/2024 at 17:49

  Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu i poslanik PES-a Miodrag Laković saopštio je da Odbor nije “na koljenima” zbog odgađanja sjednice, kako tvrdi njegov kolega iz SD-a Nikola Zirojević. Poručio mu je da slobodno pokrene proceduru za njegovu smjenu.

 • Janović: Vlada odobrila pola miliona eura za nove avio-linije
  on 23/06/2024 at 17:23

  Pola miliona eura za podsticajne mjere u cilju povećanja turističkog prometa sa emitivnih tržišta, organizovanim avio-prevozom, predstavlja vizionarski pristup Vlade koja prepoznaje ključnu ulogu turizma u ekonomiji naše države, smatra poslanik Pokreta Evropa sad Tonći Janović.

 • DPS Nikšić: Kovačeviću, stani jednom iza onoga što si rekao
  on 23/06/2024 at 17:16

  Demokratska partija socijalista pozvala je predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića da "jednom stane iza svojih riječi". Oni su kazali da ostaje da se vidi da li će Demokrate stati iza riječi predsjednika Skupštine opštine Nikšić Nemanje Vukovića, koji dolazi iz njihovih redova i da li će dizanjem ruke za izglasavanje nepovjerenja Kovačeviću, sa riječi preći na djela.

 • Sjednicu parlamenta zakazali bez dogovora na Kolegijumu
  on 23/06/2024 at 16:26

  Predsjednik parlamenta i vođa parlamentarne većine zakazuje sjednicu za 28. jun i to 21. juna kršeći Poslovnik jer istu zakazuje bez ikakvog dogovora na Kolegijumu i bez stavljanja u dnevni red obavezne tačke opozicije (i jedno i drugo obaveza po Poslovniku), kazao je poslanik SD Crne Gore Boris Mugoša.

 • "Milatović i DPS najviše žale za uređivačkom politikom RTCG-a iz vremena Radojke Rutović"
  on 23/06/2024 at 14:31

  Iako se u izvještaju EU prije manje od mjesec dana navodi da RTCG proizvodi politički uravnotežen sadržaj, to nije spriječilo sinhronizovanu akciju Jakova Milatovića i DPS-a da imaju najveću primjedbu na izvještaj RTCG-a, poručuju iz Pokreta Evropa sad.

 • "DPS godinama bio sponzor kriminala, vrijednosti su im srozane"
  on 23/06/2024 at 13:58

  Tekovine DPS-a su i dan danas duboko utkane u crnogorsko pravosuđe, pošto su kriminalne aktivnosti i korupcija njihovih članova ruinirale ovu granu vlasti i unazadile Crnu Goru, smatra Vasilije Čarapić, predsjednik Kluba poslanika Pokreta Evropa sad.

 • Otkazana sjednica Odbora za odbranu, Zirojević: Obavijestili nas porukom
  on 23/06/2024 at 13:44

  Poslanik Socijaldemokrata  Nikola Zirojević saopštio je danas da je odložena  sjednica skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu.

 • DPS: Kršenje profesionalnih standarda na Javnom servisu
  on 23/06/2024 at 13:10

  Javni servis je sinoć, u terminu Dnevnika 2, prikazao PR prilog sa formiranja gradskog odbora PES-a, bez jasnih obilježja da se radi o reklamnom proizvodu ove stranke, tvrde iz Demokratske partije socijalista (DPS).

 • "Crna Gora se suočava sa nedostatkom integriteta i netransparentnim radom"
  on 23/06/2024 at 12:58

  Predsjednik države Jakov Milatović ocijenio je da se Crna Gora danas suočava sa nedostatkom integriteta, netransparentnim radom i manipulativnim djelovanjem od strane najvažnijih političkih aktera.

 • Šušić: Izmjene Ustava nijesu neophodne; Vukčević: Premijera pogrešno savjetovali
  on 23/06/2024 at 12:01

  Izjava premijer Crne Gore Milojka Spajića da je sazrelo vrijeme da državljanstvo Crne Gore dobiju svi oni koji imaju pravo na to, bez prava glasa prvih deset godina, naišla je na oprečne reakcije pravnika. Dok jedni smatraju da se eventualne izmjene Zakona o crnogorskom državljanstvu mogu posmatrati kao otklanjanje nepravde koju Crna Gora decenijana nanosi dijelu građana, drugi poručuju da je Ustav jasan - svako lice koje dobije državljanstvo stiče pravo glasa poslije dvije godine prebivališta u Crnoj Gori.

 • U septembru glavni tender za gradnju druge dionice auto-puta; Kinezi zainteresovani za posao
  on 23/06/2024 at 15:21

  Kineske kompanije zainteresovane su za gradnju druge dionice autoputa Bar-Boljare, saopšteno je tokom sastanka ministara saobraćaja i finansija Filipa Radulovića i Novice Vukovića sa generalnim direktorom CRBC-a Vangom Lijunom.

 • Đukanovićeva firma na berzi struje
  on 23/06/2024 at 12:28

  Dok je poslanicima prije par dana dostavljen novi energetski zakon, čije će usvajanje u nepromijenjenom obliku biti uvod u nove i neopravdane subvencije na teret potrošača, podgorička firma „Medex Electric“, u kojoj značajan dio vlasništva ima Blažo Đukanović, uveliko proklamuje takozvanu zelenu energetsku tranziciju i već je registrovana kao učesnik na Crnogorskoj berzi električne energije. To je danas objavila Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

 • Bez posla više od 37.000 ljudi
  on 23/06/2024 at 12:13

  U Crnoj Gori je u prvom kvartalu, prema podacima Monstata, bilo 318,3 hiljade aktivnog stanovništva, od kojih je 280,5 hiljada ili 88,1 odsto zaposlenih.

 • Kroz Sozinu od početka godine prošlo 1,52 miliona vozila
  on 23/06/2024 at 10:20

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 1,52 miliona vozila.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 1,05 miliona vozila
  on 22/06/2024 at 15:25

  Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 15. do 21. juna iznosio 66,32 hiljade.

 • Naredne godine izgradnja mosta na Šćepan Polju
  on 22/06/2024 at 13:10

  Ministarstvo saobraćaja i pomorstva na čijem je čelu Filip Radulović planiralo je da tokom naredne godine krene sa radovima na izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Tare, na spoju magistralnog puta na lokaciji Šćepan Polje/Hum, kako bi ta dionica bila završena istovremeno sa bosanskom stranom.

 • Zajednički cilj je prosperitetna, otporna i sigurna dunavska regija
  on 21/06/2024 at 18:36

  Ministar vanjskih poslova Crne Gore Filip Ivanović učestvovao je u Beču, na ministarskom sastanku u okviru Strategije EU za Dunavski region (EUSDR), čiji je domaćin bio savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Aleksander Šalenberg.

 • "CBCG realizacijom obaveza doprinosi učlanjenju Crne Gore u EU"
  on 21/06/2024 at 15:25

  Centralna banka će nastaviti sa intenzivnim aktivnostima u cilju ispunjavanja obaveza u okviru pregovaračkih poglavlja koja su u direktnoj nadležnosti CBCG, zaključak je sa današnjeg sastanka Koordinacionog tijela za praćenje pregovora sa Evropskom unijom iz djelokruga nadležnosti CBCG i perspektive integracije u Ekonomsku i monetarnu uniju (EMU) kojim predsjedava guvernerka Irena Radović.

 • Vlada i Rakčević zajedno do deblokade računa Instituta
  on 21/06/2024 at 09:37

  Premijer Milojko Spajić saopštio je na konferenciji za medije da su pronašli rješenje za Institut Simo Milošević. Vlada Crne Gore će sa najvećim manjinskim akcionarom Instituta Igalo "Vila Oliva"deblokirati račun, tako što će, kaže Spajić po pola učestvovati u tom poslu.

 • Crnogorski pasoš dobile 664 osobe
  on 21/06/2024 at 08:28

  Ministarstvo unutrašnjih poslova dodijelilo je 664 crnogorska pasoša u okviru programa ekonosmkog državljanstva, 77 je u proceduri, a 228 zahtjeva je odbijeno, objavljeno je u Vladinoj Informaciji.