LIČNI RAZLOZI

Roberto Azavedo objavio je da će krajem avgusta odstupiti s dužnosti generalnog direktora Svjetske trgovinske organizacije (STO), koju trese ozbiljna kriza.

“Odluka je lična, porodična, a uvjeren sam da je u najboljem interesu organizacije”, rekao je Azevedo u govoru predstavnicima država članica STO-a, ističući da sa suprugom živi u Ženevi, dok se njegove kćeri i majka nalaze u rodnom Brazilu.

Azevedo je na čelu STO-a sedam godina, a ostavkom će mu drugi mandat biti skraćen za godinu dana.

Njegovo povlačenje poklapa se s teškom krizom u međunarodnoj organizaciji zbog napetosti između SAD-a i ostalih zemalja članica.

Od decembra prošle godine STO ne može donositi konačne presude u trgovinskim sporovima, jer je SAD blokirao imenovanje sudaca žalbenog tijela.

Kabinet američkog predsjednika Donalda Trampa traži opsežne reforme STO-a, ne precizirajući kako bi trebale izgledati i ne prihvatajući kompromisne predloge koje je podržala većina od ukupno 164 članice WTO-a.

Dodatni je problem što su trgovinske napetosti između SAD-a i Kine i Evropske unije otvorile pitanja o održivosti globalnih trgovinskih propisa koje STO zastupa.

Azevedo je objasnio da će otići već u avgustu kako potraga za njegovim nasljednikom ne bi omela pripreme za ministarski sastanak STO-a, na kojem bi se iduće godine trebalo razgovarati o reformama te organizacije.

“STO možda nije savršen, ali je neophodan. Štiti nas od svijeta u kojem vlada zakon džungle, barem kada je u pitanju trgovina”, ustvrdio je Azevedo.

Evropski povjerenik za trgovinu Fil Hogan pohvalio je Azevedov rad na čelu STO-a, priznajući ujedno da “nam njegova najava nudi dobar trenutak za odabir novog generalnog direktora koji će se pozabaviti brojnim izazovima za organizaciju i ponuditi odgovore”.

Posljedice pandemije koronavirusa traže hitno planiranje budućnosti kako bi se uklonile nepotrebne trgovinske prepreke, stoji u izjavi člana Evropske komisije.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer zahvalio je Azevedu na radu.

“Uprkos mnogim nedostacima STO-a, Roberto je vodio instituciju dostojanstveno i sigurno. Biće teško naći mu zamjenu”, rekao je on.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Prijem povodom Dana nezavisnosti SAD
  on 25/06/2024 at 20:56

  Ambasada Sjedinjenih Američkih Država organizovala je u Podgorici svečani prijem povodom Dana nezavisnosti, nacionalnog praznika te zemlje. Prijem je okupio veliki broj crnogorskih zvaničnika, članova diplomatskog kora, predstavnika političkih partija, pravosudnih, kulturnih i drugih institucija...

 • "Logično je da se rezolucija o Jasenovcu usvoji, biće sastanaka sa Spajićem"
  on 25/06/2024 at 18:41

  Demokratska narodna partija (DNP) ne ucjenjuje nikoga i ne uslovljava nikoga, ali bi bilo sasvim bilo prirodno i logično da se Rezolucija o Jasenovcu usvoji, smatra poslanik DNP-a Vladislav Bojović.

 • Berane: Rotacija ili vanredni izbori?
  on 25/06/2024 at 18:35

  Očigledna je kriza vlasti u Beranama. Sjednica lokalnog parlamenta nije održana zbog nedostatka kvoruma. Na sjednici je trebalo da se desi dogovorena rotacija na mjestu predsjednika opštine, te da umjesto Vuka Todorovića iz Nove srpske demokratije bude izabran Damjan Ćulafić iz Demokrata.

 • DPS Berane: Svjedočimo političkom mešetarenju i samovolji pojedinaca
  on 25/06/2024 at 17:56

  Predsjednik opštinskog odbora Berane Miro Nedić kaže da su ovih dana u Beranama na snazi političko mešetarenje, dominacija ličnih interesa i samovolja pojedinaca.

 • Spajić: Razmišljamo o rebalansu budžeta
  on 25/06/2024 at 17:11

  Realizacija tekućih projekata ide brže nego što je predviđeno, kazao je premijer Milojko Spajić i dodao da zbog toga razmišljaju o rebalansu budžeta kako bi dodatna sredstva opredijelili za kapitalne projekte.

 • Milatović traži mišljenje za pet ambasadora
  on 25/06/2024 at 16:47

  Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike trebalo bi početkom jula da se izjasni o petorici kandidata za ambasadore Crne Gore. Predsjednik države Jakov Milatović uputio je skupštinskom Odboru pet predloga kandidata za ambasadore, kako bi Odbor o njima dao mišljenje.

 • Mandić: Moj glavni zadatak na evropskom putu je očuvanje mira
  on 25/06/2024 at 15:14

  Svi čvrsto vjerujemo da je Crna Gora naredna članica EU, a to će biti biti snažna poruka ohrabrenja za ostale zemlje kandidate, a posebno za bivše republike Jugoslavije, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • Mugoša: Optužbe Mandića na račun opozicije nekorektne i neutemeljene
  on 25/06/2024 at 14:00

  Objašnjenje razloga zbog kojih je sjednica parlamenta već četvrti put odgođena a koje je saopštio predsjednik Skupštine Andrija Mandića, šef Kluba poslanika SD-a u crnogorskom Parlamentu Boris Mugoša smatra nekorektnim i neutemeljenim.

 • "Od strateške je važnosti da Crna Gora otpočne ključne infrastrukturne projekte"
  on 25/06/2024 at 13:47

  Od strateške je važnosti da naša zemlja otpočne i nastavi ključne infrastrukturne projekte poput nove dionice auto-puta Bar-Boljare, rekonstrukcije pruge Beograd-Bar i valorizacije Luke Bar, kako bi se stvorili uslovi za što bolju povezanost i privredni razvoj Crne Gore i cijelog regiona, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • DPS: Kriza vlasti u Danilovgradu
  on 25/06/2024 at 12:21

  Ukupna situacija u Crnoj Gori, a posebno kriza vlasti u Podgorici direktno se odražava i na funkcionisanje vlasti u Danilovgradu, tvrde iz Demokratske partije socijalista u tom gradu.