VARHELJI

Pandemija koronavirusa jasno je potvrdila da možemo zajedno da djelujemo, da nađemo zajednička rješenja i da se oslonimo jedni na druge. To znači da možemo i da se oporavimo zajedno i da izađemo iz ove krize jači, poručio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Govoreći na vanrednom sastanku Centralnoevropske inicjative (CEI), koji se održava tokom crnogorskog predsjedavanja, komesar Varhelji je kazao i da kriza nije umanjila napore niti ambicije prema regionu Zapadnog Balkana koji je “u srcu Evrope”.

“Kriza je učinila je da Komsija i ja lično radimo još više. Zadovoljstvo mi je da kažem da ni zemlje regiona nisu popustile, već su se čvrsto držale svojih EU obaveza”, kazao je Varhelji.

On ističe i da su rezultati vidljivi, podsjećajuči da je EU u martu odlučila da otvori pristupne pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, kao i da su lideri podržali novu metodologiju za pregovore o pristupanju. Naglašava i da je prije manje od deset dana održan uspješan Samit EU – Zapadni Balkan, na kojem je najavljen veliki ekonomski investicioni plan čitav region.

“Istovremeno smo ojačali saradnju i podršku u borbi sa panedmijom Kovid19 u pravom duhu solidarnosti. Ne samo što je Komisija u saradnji sa međunarodnim finansijskim institcijama pripremila značajni finansijski paket od 3,3 milijarde eura kako bi podržala neposredne potrebe i napore za oporavak, već smo uključili region u brojne incijative koje su rezervisane za EU članice”, istako je komesar Varhelji.

On ističe da se njihov posao tu ne završava.

“Prošle sedmice su lideri podržali našu namjeru da predstavimo investicioni i ekonomski plan za Zapadni Balkan na jesen. Naš cilj će biti da podržimo ekonomski oporavak koji će istovremeno priibližiti region EU. Prioriteti plana su povezanost, naročito u oblasti transporta i enenrgije, zelena tranzicija i digitalna transformacija. Fokusiraćemo se na ekonomiju koja radi za građane : pririteti će biti stvaranje rasta, i radnih mjesta, zajedno sa podrškom obrazovanju, jačanju sistema zdravstva i socijalne zaštite, kao i istraživanja i inovacija”, kaže Varhelji.

Plan će, kako ocjenjuje, snažno izgraditi regionalnu saradnju, kao ključni element partnerstva u vremenu krize koji mora da se nastavi, zajedno sa dobrosusjedskim odnosima. Ističe i da isto važi za reforme i da EU mora da vidi njihovu primjenu, naročito kada je riječ o vladavini prava i borbi protiv korupcije, funkcionisanju demokratskih institucija i javne uprave.

“Uz opipljive i održve rezultate u ovoj oblasti, moćićemo da brže napredujemo u prustupnim pregovorima, sto je jedan od glavnih ciljeva naše revidirane metodologije, uz vraćanje povjerenja, jače političko vođstvo i predvidljivost”, poručuje Varheji.

Komesar se nada i da će ova kriza biti iskorišćena kao prilika izvan granica.

“Prvi znakovi su svakako obečavajući i moramo da izgradimo momentum, kombinujući oporavak, reformske napore, kao i odgovarajuću podršku i saradnju”, ističe Varhelji.

Teme vanrednog sastanka šefova vlada Centraloevropske inicijative su koordinirani napori kako bi se zaustavila kriza, podrška građanima, kao i predstavljanje mjera kako bi se osnažila ekonomija i povezanost.

Ivan Mijanović, TVCG

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Prijem povodom Dana nezavisnosti SAD
  on 25/06/2024 at 20:56

  Ambasada Sjedinjenih Američkih Država organizovala je u Podgorici svečani prijem povodom Dana nezavisnosti, nacionalnog praznika te zemlje. Prijem je okupio veliki broj crnogorskih zvaničnika, članova diplomatskog kora, predstavnika političkih partija, pravosudnih, kulturnih i drugih institucija...

 • "Logično je da se rezolucija o Jasenovcu usvoji, biće sastanaka sa Spajićem"
  on 25/06/2024 at 18:41

  Demokratska narodna partija (DNP) ne ucjenjuje nikoga i ne uslovljava nikoga, ali bi bilo sasvim bilo prirodno i logično da se Rezolucija o Jasenovcu usvoji, smatra poslanik DNP-a Vladislav Bojović.

 • Berane: Rotacija ili vanredni izbori?
  on 25/06/2024 at 18:35

  Očigledna je kriza vlasti u Beranama. Sjednica lokalnog parlamenta nije održana zbog nedostatka kvoruma. Na sjednici je trebalo da se desi dogovorena rotacija na mjestu predsjednika opštine, te da umjesto Vuka Todorovića iz Nove srpske demokratije bude izabran Damjan Ćulafić iz Demokrata.

 • DPS Berane: Svjedočimo političkom mešetarenju i samovolji pojedinaca
  on 25/06/2024 at 17:56

  Predsjednik opštinskog odbora Berane Miro Nedić kaže da su ovih dana u Beranama na snazi političko mešetarenje, dominacija ličnih interesa i samovolja pojedinaca.

 • Spajić: Razmišljamo o rebalansu budžeta
  on 25/06/2024 at 17:11

  Realizacija tekućih projekata ide brže nego što je predviđeno, kazao je premijer Milojko Spajić i dodao da zbog toga razmišljaju o rebalansu budžeta kako bi dodatna sredstva opredijelili za kapitalne projekte.

 • Milatović traži mišljenje za pet ambasadora
  on 25/06/2024 at 16:47

  Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike trebalo bi početkom jula da se izjasni o petorici kandidata za ambasadore Crne Gore. Predsjednik države Jakov Milatović uputio je skupštinskom Odboru pet predloga kandidata za ambasadore, kako bi Odbor o njima dao mišljenje.

 • Mandić: Moj glavni zadatak na evropskom putu je očuvanje mira
  on 25/06/2024 at 15:14

  Svi čvrsto vjerujemo da je Crna Gora naredna članica EU, a to će biti biti snažna poruka ohrabrenja za ostale zemlje kandidate, a posebno za bivše republike Jugoslavije, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • Mugoša: Optužbe Mandića na račun opozicije nekorektne i neutemeljene
  on 25/06/2024 at 14:00

  Objašnjenje razloga zbog kojih je sjednica parlamenta već četvrti put odgođena a koje je saopštio predsjednik Skupštine Andrija Mandića, šef Kluba poslanika SD-a u crnogorskom Parlamentu Boris Mugoša smatra nekorektnim i neutemeljenim.

 • "Od strateške je važnosti da Crna Gora otpočne ključne infrastrukturne projekte"
  on 25/06/2024 at 13:47

  Od strateške je važnosti da naša zemlja otpočne i nastavi ključne infrastrukturne projekte poput nove dionice auto-puta Bar-Boljare, rekonstrukcije pruge Beograd-Bar i valorizacije Luke Bar, kako bi se stvorili uslovi za što bolju povezanost i privredni razvoj Crne Gore i cijelog regiona, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • DPS: Kriza vlasti u Danilovgradu
  on 25/06/2024 at 12:21

  Ukupna situacija u Crnoj Gori, a posebno kriza vlasti u Podgorici direktno se odražava i na funkcionisanje vlasti u Danilovgradu, tvrde iz Demokratske partije socijalista u tom gradu.