TOMIĆ PORUČIO

Pandemija koronavirusa na kratko je zaustavila crnogorske paraolimpijce, ali ih nije obeshrabrila već ojačala da naredna takmičenja dočekaju spremniji i motivisaniji, sa većom željom za postizanje još boljih rezultata, poručio je predsjednik Paraolimpijskog komiteta (POK) Igor Tomić. On je kazao da su crnogorski paraolimpijci od danas ponovo u punom trenažnom procesu.

„Naši sportisti u individualnoim sportovima – atletici, stonom tenisu, streljaštvu i biciklizmu nastavili su sa treninzima. Od sljedeće sedmice očekujemo početak trenažnog procesa naših plivača, košarkaša u kolicima, priprema ekipa u sjedećoj odbojci i golbalu. Nastavljamo gdje smo stali početkom marta“, rekao je Tomić agenciji MINA.

On je kazao da su u POK imali velika očekivanja od 2020. godine i da su se za nju spremali cijeli paraolimpijski ciklus.

Tomić, koji je ujedno i selektor atletske reprezentacije, podsjetio je da je u 2020. godini kalendarom takmičenja, uz Paraolimpijske igre u Tokiju, bilo planirano pet evropskih prvenstava za sportiste sa invaliditetom.

„Takmičarski program je zbog pandemije koronavirusa stao, ali to nije obeshrabrilo crnogorski paraolimpijski pokret i naše paraolimpijce. Znajući njihovu volju, želju i strpljenje siguran sam da će iz ove situacije izaći još jači i spremniji za narednu, paraolimpijsku godinu“, kazao je Tomić.

On je najavio da će POK, u intenzivnoj saradnji sa ministarstvom sporta i mladih, sredstva opredijeljena za ovogdišnja velika takmičenja preusmjeriti na jačanje kapaciteta crnogorskog paraolimpijskog pokreta, kroz dodatnu podršku klubovima kao osnovnim ćelijama pokreta.

„Nastavljamo sa redovnim stipendiranjem naših sportista i jačanjem crnogorske sportske infrastrukture. Kada je u pitanju sport i rekreacija osoba sa invaliditetom, kroz dodatnu nabavku zahtjevne i specijalizovane trenažne i sportske opreme i rekvizita za crnogorske paraolimpijce, želimo da stvorimo jaku potporu, dodatno osnažimo bazu za sve ono što očekuje naše sportiste“, kazao je Tomić.

Srebrna sa Evropskog prvenstva u Berlinu, u bacanju kugle, Marijana Goranović, kazala je da je srećna što je ponovo na treningu.

„Velika je razlika trenirati u kućnim uslovima, u odnosu na one koje imam u Resursnom centru za djecu i mlade Podgorica. Drago mi je da se epidemiološka situacija u Crnoj Gori stabilizovala i iskreno se nadam da će se, kada se steknu uslovi, polako organizovati i zvanična takmičenja“, rekla je Goranović.

Bacač kugle, Miloš Spaić kazao je da je 2020. godina trebala biti jedna od najznačajnijih u njegovoj karijeri.

„Pandemija koronaviruisa prekinula je pripreme u punom intenzitetu. Bio sam euforičan pred EP, jer je to trebalo biti moje prvo veliko takmičenje. Osjećao sam se spremno, to su govorili i moji rezultati, a i treneri. Viša sila je sve prekinula i otkazala. Nastavljamo sa aktivnostima, sa ništa manjom željom i očekivanjima za narednu, ili u nastavku ove sezone. Pokušaću da ostvarim što bolje rezultate, a uz malo sreće, puno truda i pomoć trenera i POK, da dođem do medalje i olimpijske vize“, rekao je Spaić.

Govoreći o trenutnoj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa član bronzane stonoteniske ekipe iz Helsingborga, Dejan Bašanović naglasio je da je netreniranje ostavilo trag, ali da se nada da će uz kvalitetan rad sa trenerom Čedomirom Damjanovićem sve doći na svoje mjesto.

On je istakao da je stonoteniski klub osoba sa invaliditetom Luča, poslije prinudne pauze, počeo sa treninzima u skladu sa preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela.

„Za ovu godinu bili smo planirali učešće na brojnim međunarodnim turnirima, kao i na Vineru, gdje stonoteniseri imaju priliku da se bore za olimpijsku vizu. Za mjesec ili dva imaćemo konkretnije informacije na kojim turnirima će takmičari Luče učestvovati“, kazao je Bašanović.

On je najavio da mušku ekipu, ukoliko epidemiološki uslovi to dozvole, očekuje nastup u Prvoj crnogorskoj ligi, navodeći da su stonoteniseri prijavljeni i za učešće u prvenstvu Srbije za osobe sa invaliditetom.

„Nadam se da će se stvoriti uslovi za organizaciju tradicionalnog turnira Podgorica open i državnog prvenstva u stonom tenisu za OSI“, rekao je Bašanović.

Članica Luče, Slobodanka Gurešić kazala je da ostaje žal za Viner turnirom u Laškom i propuštenom šansom da se bori za Igre u Tokiju.

„Ostaje žal, ali možda ću ove godine više trenirati, dati sve od sebe i maksimalno spremna dočakati turnir za vizu za Tokio. Bilo mi je teško, kao i svakom sportisti u izolaciji, bez treninga, društva i izolovana od svega. Drago mi je što smo izašli kao pobjednici i nadam se da ćemo dati sve od sebe da povratimo formu koju smo negdje izgubili tokom izolacije. Poruka za sportiste da treniraju, budu vrijedni, trud i rad će se isplatitiu kad-tad“, rekla je Gurešić.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Prijem povodom Dana nezavisnosti SAD
  on 25/06/2024 at 20:56

  Ambasada Sjedinjenih Američkih Država organizovala je u Podgorici svečani prijem povodom Dana nezavisnosti, nacionalnog praznika te zemlje. Prijem je okupio veliki broj crnogorskih zvaničnika, članova diplomatskog kora, predstavnika političkih partija, pravosudnih, kulturnih i drugih institucija...

 • "Logično je da se rezolucija o Jasenovcu usvoji, biće sastanaka sa Spajićem"
  on 25/06/2024 at 18:41

  Demokratska narodna partija (DNP) ne ucjenjuje nikoga i ne uslovljava nikoga, ali bi bilo sasvim bilo prirodno i logično da se Rezolucija o Jasenovcu usvoji, smatra poslanik DNP-a Vladislav Bojović.

 • Berane: Rotacija ili vanredni izbori?
  on 25/06/2024 at 18:35

  Očigledna je kriza vlasti u Beranama. Sjednica lokalnog parlamenta nije održana zbog nedostatka kvoruma. Na sjednici je trebalo da se desi dogovorena rotacija na mjestu predsjednika opštine, te da umjesto Vuka Todorovića iz Nove srpske demokratije bude izabran Damjan Ćulafić iz Demokrata.

 • DPS Berane: Svjedočimo političkom mešetarenju i samovolji pojedinaca
  on 25/06/2024 at 17:56

  Predsjednik opštinskog odbora Berane Miro Nedić kaže da su ovih dana u Beranama na snazi političko mešetarenje, dominacija ličnih interesa i samovolja pojedinaca.

 • Spajić: Razmišljamo o rebalansu budžeta
  on 25/06/2024 at 17:11

  Realizacija tekućih projekata ide brže nego što je predviđeno, kazao je premijer Milojko Spajić i dodao da zbog toga razmišljaju o rebalansu budžeta kako bi dodatna sredstva opredijelili za kapitalne projekte.

 • Milatović traži mišljenje za pet ambasadora
  on 25/06/2024 at 16:47

  Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike trebalo bi početkom jula da se izjasni o petorici kandidata za ambasadore Crne Gore. Predsjednik države Jakov Milatović uputio je skupštinskom Odboru pet predloga kandidata za ambasadore, kako bi Odbor o njima dao mišljenje.

 • Mandić: Moj glavni zadatak na evropskom putu je očuvanje mira
  on 25/06/2024 at 15:14

  Svi čvrsto vjerujemo da je Crna Gora naredna članica EU, a to će biti biti snažna poruka ohrabrenja za ostale zemlje kandidate, a posebno za bivše republike Jugoslavije, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • Mugoša: Optužbe Mandića na račun opozicije nekorektne i neutemeljene
  on 25/06/2024 at 14:00

  Objašnjenje razloga zbog kojih je sjednica parlamenta već četvrti put odgođena a koje je saopštio predsjednik Skupštine Andrija Mandića, šef Kluba poslanika SD-a u crnogorskom Parlamentu Boris Mugoša smatra nekorektnim i neutemeljenim.

 • "Od strateške je važnosti da Crna Gora otpočne ključne infrastrukturne projekte"
  on 25/06/2024 at 13:47

  Od strateške je važnosti da naša zemlja otpočne i nastavi ključne infrastrukturne projekte poput nove dionice auto-puta Bar-Boljare, rekonstrukcije pruge Beograd-Bar i valorizacije Luke Bar, kako bi se stvorili uslovi za što bolju povezanost i privredni razvoj Crne Gore i cijelog regiona, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • DPS: Kriza vlasti u Danilovgradu
  on 25/06/2024 at 12:21

  Ukupna situacija u Crnoj Gori, a posebno kriza vlasti u Podgorici direktno se odražava i na funkcionisanje vlasti u Danilovgradu, tvrde iz Demokratske partije socijalista u tom gradu.