VLADA CG

Montenegro Airlinesu će, za specijalne čarter letove za vrijeme prekida komercijalnog saobraćaja od 16. marta do 4. maja, biti isplaćeno preko pola miliona eura, saopšteno je iz Vlade. Vlada je u četvrtak, bez održavanje sjednice, usvojila Informaciju o obezbjeđivanju budžetskih sredstava Montenegro Airlinesu, za izmirenje troškova nastalih realizacijom specijalnih čarter letova u tom periodu.

„Zaduženo je Ministarstvo finansija da za ovu namjenu, na osnovu odgovarajuće dokumentacije i dostavljenih faktura, iz Tekuće budžetske rezerve obezbijedi sredstava u iznosu od 501,64 hiljade eura“, kaže se u saopštenju.

Vlada je dala saglasnost na Predlog izmjena i dopuna Srednjoročnog plana Investiciono-razvojnog fonda (IRF) za period od prošle do 2022. godine, usljed novonastale situacije izazvane pandemijom koronavirusa.

Kako se navodi, smanjenje svih ekonomskih i privrednih aktivnosti usljed pandemije koronavirusa je dovelo do potrebe adekvatnog odgovora IRF-a, u cilju ublažavanja negativnih efekata na crnogorsku privredu.

„IRF će kreirati programe podrške u skladu sa potrebama privrede i ekonomske politike Vlade, a sve u cilju očuvanja postojećih preduzeća, radnih mjesta, kao i pokretanja novih investicija, kako bi se očuvala crnogorska ekonomija”, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da će se program kreirati u saradnji sa nadležnim ministarstvima, kako bi se raspoloživi resursi iskoristili na najbolji mogući način.

Vlada je usvojila i Izvještaj o radu IRF za prošlu godinu sa finansijskim iskazima i Izvještajem nezavisnog revizora i predlozima Odluka.

U Izvještaju se navodi da je praksa uspješnog poslovanja nastavljena i u prošloj godini koju je IRF završio sa realizacijom 241,4 miliona eura, kroz 516 projekata, čime je plan od 180 miliona premašen za 35 odsto.

“Tokom desetogodišnjeg poslovanja IRF je plasirao preko milijardu eura, što je omogućilo otvaranje novih i očuvanje preko 16 hiljada postojećih radnih mjesta”, kaže se u saopštenju.

Odobreno 87 odsto zahtjeva

Vlada je razmotrila i usvojila Informaciju o realizaciji Programa pružanja podrške privredi i zaposlenima, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog koronavirusa.

“Rezultati programa za period od 1. do 12. maja pokazuju da je 12.905 privrednih subjekata podnijelo zahtjeve. Od ovog broja je u istom periodu odobreno 87 odsto ili 11.234 zahtjeva. Za 302 zahtjeva postupak obrade je u toku ili je zahtijevano dostavljanje dodatne dokumentacije”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su, na osnovu odobrenih zahtjeva, u srijedu isplaćene, ili su u procesu isplate, zarade za 46,8 hiljada zaposlenih.

“Bruto iznos sredstava koji se odnosi na odobrene zahtjeve je 12,9 miliona eura. Subvencije za novo zapošljavanje, za april, odobrene su za 64 osobe”, navodi se u saopštenju.

Vlada je donijela zaključke kojima se privrednim društvima i preduzetnicima produžava rok za podnošenje zahtjeva i prigovora na 31. maj za subvencije zarada za april, odnosno na 30. jun za subvencije zarada za maj.

Usvojena je i Informacija o zahtjevima priređivača igara na sreću o potrebi oslobađanja od fiksnog dijela koncesione naknade za priređivanje igara na sreću dok traju mjere zabrane rada.

“Vlada je utvrdila da od 15. marta do prestanka važenja mjera iz Naredbe Ministarstva zdravlja za preduzimanje privremenih mjera za suzbijanje koronavirusa, miruju prava i obaveze koncesionara po osnovu ugovora o koncesiji za priređivanje igara na sreću”, navodi se u saopštenju.

Vlada je utvrdila Predlog Zakona o računovodstvu kojim se uređuje razvrstavanje pravnih lica registrovanih za obavljanje privrednih djelatnosti i djelova stranih društava.

Navodi se da je osnovni razlog za donošenje Zakona usklađivanje postojeće regulative sa odgovarajućim direktivama Evropske unije.

“Novim Zakonom će se omogućiti unapređenje postojeće legislative iz oblasti računovodstva i finansijskog izvještavanja. Predviđenim zakonskim rješenjem uređuje se i oblast procjene vrijednosti u skladu sa najboljom međunarodnom praksom”, dodaje se u saopštenju.

Vlada je usvojila Izvještaj o radu Fonda za obeštećenje sa Izvještajem o prikupljenim sredstvima, raspoloživim akcijama i izdatim obveznicama za prošlu godinu.

“Pravo na isplatu godišnje rate u iznosu od 2,16 miliona eura za prošlu godinu ostvarilo je ukupno 4.130 korisnika prava na obeštećenje. Fond je izdao i 214 potvrda o konverziji novčanog obeštećenja u obveznice u ukupnoj nominalnoj vrijednosti od 1,43 miliona eura”, navodi se u saopštenju.

Hitna pomoć u Andrijevici, Šavniku i Plužinama

Vlada je utvrdila i predlog izmjena i dopunama Zakona o hitnoj medicinskoj pomoći kojim se, kako je saopšteno, stvaraju uslovi za pružanje kvalitetne i blagovremene hitne medicinske pomoći u svim opštinama u Crnoj Gori.

Iz Vlade podsjećaju da je važećim Zakonom propisano da se jedinice za hitnu medicinsku pomoć organizuju u skladu sa brojem stanovnika, geografskim specifičnostima, saobraćajnim vezama i udaljenošću od bolnica.

„Formiranjem novih opština Petnjica, Gusinje i Tuzi nametnula se obaveza, da se u skladu sa Zakonom i u ovim opštinama formira jedinica za hitnu pomoć“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je odlučeno i da se podstanice u opštinama Andrijevica, Plužine i Šavnik organizuju u jedinice hitne pomoći.

Vlada je odlučila i da prestaju da važe odluke da se u objektima u Podgorici, Golubovcima, Baru i Beranama sprovodi liječenje lica oboljelih od zarazne bolesti COVID-19.

Vlada je donijela i Odluku o izradi Plana generalne regulacije Crne Gore kojim se, kako je pojašnjeno, detaljnije određuju ciljevi i mjere prostornog i urbanističkog razvoja Crne Gore, uz uvažavanje specifičnih potreba koje proističu iz regionalnih posebnosti.

Planom se, između ostalog, određuje namjena površina, uslovi uređivanja, izgradnje i korišćenja prostora, koridori i kapaciteti infrastrukture, granice građevinskih područja, kao i granice obuhvata za koje se razrađuju detaljna urbanistička rješenja.

Nikšić dobija ustanovu za smještaj odraslih sa invaliditetom i starih osoba

Donijeta je i Odluka o osnivanju Javne ustanove (JU) za smještaj odraslih lica sa invaliditetom i starih lica „Nikšić“, čiji je smještajni kapacitet ustanove 208 mjesta.

Djelatnost JU, kako se navodi, obuhvata pružanje usluga smještaja odraslim licima sa invaliditetom i starim osobama, podrške za život u zajednici, pružanje savjetodavno-terapijskih i socijalno-edukativnih usluga, stručne podrške, kao i sprovođenje odgovarajuće obuke pružaocima usluge porodičnog smještaja.

Iz Vlade su kazali da je ukupna vrijednost rekonstrukcije postojećih objekata vojnog kompleksa Trebjesa za potrebe te JU preko pet miliona EU, od čega su donatorska sredstva oko 2,3 miliona.

„Radovi na objektu se izvode planiranom dinamikom, a ugovoreni rok za završetak svih radova je prvi kvartal naredne godine“, kaže se u saopštenju.

Vlada je usvojila i Informacija o Instrumentu pretpristupne podrške Evropske unije za period 2021-2027 (IPA III) i početku pripreme programa IPA 2021 i IPA 2022.

Vlada je usvojila i Informaciju o nemogućnosti povraćaja sredstava u Fond za podršku opštinama za predfinansiranje donatorskih projekata i zadužila Ministarstvo finansija da opštinama, koje imaju problem sa kašnjenjem uplate sredstava od donatora za realizaciju projekata usljed pandemije izazvane virusom covid-19, odobri odlaganje povraćaja sredstava Fondu najduže na 12 mjeseci.

Vlada je usvojila i Informaciju o potrebi sanacije Spomenika poginulim Lješnjanima u borbama za slobodu i Spomen-kompleksa na Grahovu.

Usvojen je i Izvještaj o sprovođenju Strategije za prevenciju i zaštitu djece od nasilja sa Akcionim planom 2017-2021.godine, za ovu godinu.

„U Izvještaju je ocijenjeno da je povećan stepen realizacije u odnosu na prethodni period. Usvajanje smjernica i uputstava od kojih zavisi i sama realizacija aktivnosti koje su dio Akcionog plana očekuje se u trećem, odnosno četvrtom kvartalu ove godine“, kaže se u saopštenju.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Prijem povodom Dana nezavisnosti SAD
  on 25/06/2024 at 20:56

  Ambasada Sjedinjenih Američkih Država organizovala je u Podgorici svečani prijem povodom Dana nezavisnosti, nacionalnog praznika te zemlje. Prijem je okupio veliki broj crnogorskih zvaničnika, članova diplomatskog kora, predstavnika političkih partija, pravosudnih, kulturnih i drugih institucija...

 • "Logično je da se rezolucija o Jasenovcu usvoji, biće sastanaka sa Spajićem"
  on 25/06/2024 at 18:41

  Demokratska narodna partija (DNP) ne ucjenjuje nikoga i ne uslovljava nikoga, ali bi bilo sasvim bilo prirodno i logično da se Rezolucija o Jasenovcu usvoji, smatra poslanik DNP-a Vladislav Bojović.

 • Berane: Rotacija ili vanredni izbori?
  on 25/06/2024 at 18:35

  Očigledna je kriza vlasti u Beranama. Sjednica lokalnog parlamenta nije održana zbog nedostatka kvoruma. Na sjednici je trebalo da se desi dogovorena rotacija na mjestu predsjednika opštine, te da umjesto Vuka Todorovića iz Nove srpske demokratije bude izabran Damjan Ćulafić iz Demokrata.

 • DPS Berane: Svjedočimo političkom mešetarenju i samovolji pojedinaca
  on 25/06/2024 at 17:56

  Predsjednik opštinskog odbora Berane Miro Nedić kaže da su ovih dana u Beranama na snazi političko mešetarenje, dominacija ličnih interesa i samovolja pojedinaca.

 • Spajić: Razmišljamo o rebalansu budžeta
  on 25/06/2024 at 17:11

  Realizacija tekućih projekata ide brže nego što je predviđeno, kazao je premijer Milojko Spajić i dodao da zbog toga razmišljaju o rebalansu budžeta kako bi dodatna sredstva opredijelili za kapitalne projekte.

 • Milatović traži mišljenje za pet ambasadora
  on 25/06/2024 at 16:47

  Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike trebalo bi početkom jula da se izjasni o petorici kandidata za ambasadore Crne Gore. Predsjednik države Jakov Milatović uputio je skupštinskom Odboru pet predloga kandidata za ambasadore, kako bi Odbor o njima dao mišljenje.

 • Mandić: Moj glavni zadatak na evropskom putu je očuvanje mira
  on 25/06/2024 at 15:14

  Svi čvrsto vjerujemo da je Crna Gora naredna članica EU, a to će biti biti snažna poruka ohrabrenja za ostale zemlje kandidate, a posebno za bivše republike Jugoslavije, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • Mugoša: Optužbe Mandića na račun opozicije nekorektne i neutemeljene
  on 25/06/2024 at 14:00

  Objašnjenje razloga zbog kojih je sjednica parlamenta već četvrti put odgođena a koje je saopštio predsjednik Skupštine Andrija Mandića, šef Kluba poslanika SD-a u crnogorskom Parlamentu Boris Mugoša smatra nekorektnim i neutemeljenim.

 • "Od strateške je važnosti da Crna Gora otpočne ključne infrastrukturne projekte"
  on 25/06/2024 at 13:47

  Od strateške je važnosti da naša zemlja otpočne i nastavi ključne infrastrukturne projekte poput nove dionice auto-puta Bar-Boljare, rekonstrukcije pruge Beograd-Bar i valorizacije Luke Bar, kako bi se stvorili uslovi za što bolju povezanost i privredni razvoj Crne Gore i cijelog regiona, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • DPS: Kriza vlasti u Danilovgradu
  on 25/06/2024 at 12:21

  Ukupna situacija u Crnoj Gori, a posebno kriza vlasti u Podgorici direktno se odražava i na funkcionisanje vlasti u Danilovgradu, tvrde iz Demokratske partije socijalista u tom gradu.