SAVJET RTCG

Savjet Radio Televizije Crne Gore zaključio je da su Radio, Televizija i Portal Javnog servisa uradili kvalitetan posao za vrijeme pandemije virusa korona i da je funkcionisanje sva tri segmenta bilo adekvatno. Date su i određene preporuke koje se tiču poboljšanja rada i programa.

 

Savjet RTCG je 13. maja održao šestu redovnu sjednicu koja je zbog situacije COVID 19 i preporuka NKT bila zatvorena za medije.

Pored svih članova Savjeta sjednici je prisustvovao i menadžmet.

Sve tri poslovne jedinice su podnijele kako pisani tako i usmeni izvještaj o realizovanim aktivnostima tokom i povodom situacije uzrokovane COVID19.

“ Članovi Savjeta izrazili su zadovoljstvo što su mjere preduzete od menadžmenta, koje su bile u skladu sa opštim mjerama NKT, sačuvale zdravlje zaposlenih i gostiju”, kazali su iz Savjeta.

Dominantno mišljenje je bilo da je Radio Crne Gore uradio kvalitetan posao.

“Kada je riječ o MMC stav je da je, takođe, funkcionisao na dobar i adekvatan način. Primarna zamjerka se odnosila na neadekvatan sistem pretrage na samom portalu kao i nedostatak detaljnijih aktivnosti i informacija u vezi sa ekonomskim mjerama i načinom ostvarivanja prava po tom osnovu”, navodi se u saopštenju.

Stav je bio i da je TVCG odlično funkcionisala i da je ponudila adekvatne programske sadržaje.

“U prvom redu se misli na programski sadržaj „Živimo kulturu“ čime se pokazalo da TVCG može i mora promovisati kulturne sadržaje. Dodatno, pozitivno je naglašen angažman u okviru projekta „Uči doma“ kao i pomoć obrazovnom sistemu u realizaciji istog kako emitovanje sadržaja tako i podrškom u snimanju od gotovo 14 sati dnevno”, navodi se u saopštenju.

 Jutarnji program je, kako je saopšteno,  ocijenjen pozitivno.

“Dodatno, akcentovan je značaj i uspjeh emisije „Korona, ostani doma“ kao projekat od izuzetnog značaja i sa izuzetnim rezultatima. Određene zamjerke na emisiju koje je dijelom imao i Savjet su korigovane i emisija je bila adekvatna za javnost za značajnim brojem renomiranih i aktuelnih gostiju. Posmatrana emisija je u 50 emitovanja imala čak 250 gostiju”, ocijenjeno je na sjednici.

Takođe je konstatovano da je i Sportska redakcija dala svoj doprinos i trudila se da u ovim otežanim uslovim rada priredi gledaocima dobar i zanimljiv program, a nije izostala ni podrška njihovom humanom gestu dobrovoljnog davanja krvi u ovim kriznim trenucima.

“Savjet je izrazio zadovoljstvo podacima o rastu gledanosti RTCG i to prije svega Prvog programa. Navedeno pokazuje da RTCG ima kadrovskog, tehničkog i drugog potencijala da kreira zanimljive i gledane emisije i programske sadržaje”, navodi se u saopštenju.

“Dodatno, navedeno ukazuje i da interpretacije u određenim izvještajima kada je riječ o izvještavanju tokom COVID19 situacije nisu adekvatne. Ipak, bez analize metodologije i bilo kakve ocjene izvještaja, smatra se da je trebalo pozvati predstavnike autora da detaljno predstave argumente i osnov takvih zaključaka”, dodaje se u saopštenju Savjeta.

Savjet je pohvalnim ocijenio i besplatnu distribuciju signala sa konferencija NKT i Instituta za javno zdravlje svim crnogorskim televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

“ Ipak, konstatovano je i da ni jedna od navedenih televizija nije naznačila čiji je signal preuzela iako bi to trebalo da je obavezno”, navodi se u saopštenju sa sjednice. 

Savjet je raspravljao i izjašnjavao se u vezi sa zapisnicima Komisije za predstavke i prigovore slušalaca i gledalaca shodno prigovorima GP Nova ljevica, Nove srpske demokratije i Centra za građansko obrazovanje.

“Naglašeno je da uredništvo mora imati senzibilitet prema različitim društvenim akterima iako nemaju obavezu da objavljuju svako saopštenje jer bi to moglo negativno uticati na nezavisnost uredništva. Posebno je naglašeno da odgovori uredništva moraju biti obuhvatniji, precizniji i sa više analize u odgovorima na zahtjeve Komisije povodom prigovora slušalaca i gledalaca”, navodi se u saopštenju.

Zbog pjesme Tompsona, niko nije kažnjen, pokrenut disciplinski

Savjet se interesovao i za propust u emitovanju pjesme Marka Perkovića Tompsona kao i “identifikovanu odgovornost i kazne koje su objavljene u medijima”.

“Iz odgovora generalnog direktora je zaključeno da zaposleni nisu kažnjeni kako je objavljeno u medijima već da je tek pokrenut disciplinski postupak u okviru kojeg će se utvrditi odgovornost za propust”, navodi se u saopštenju.

Konstatovano je i da je ranije dolazilo do emitovanja neadekvatnih muzičkih numera i gostiju sa aspekta estetike koju Javni servis mora promovisati i to posebno u emisiji Dnevna soba“.

Podaci o rastu gledanosti ohrabruju

Savjet je na stavu da podaci o rastu gledanosti ohrabruju i da predstavljaju indikator smjera daljeg rada.

“Dodatno, smatra da RTCG mora dokazati da je otvorena za sve društvene aktere uz objektivno i precizno informisanje javnosti”, saopšteno je na sjednici.

 Od menadžmenta je dobijena informacija da određeni akteri društveno-političkog života ne odgovaraju pozitivno na pozive uredništva.

“Prema informacijama dobijenim od uredništva TVCG ambasador Orav, na primjer, pet puta nije prihvatio ili nije odgovorio na poziv za gostovanje. Članovima Savjeta je bilo apsolutno sporno zbog čega u vezi sa tim TVCG nije obavijestila javnost. Navedeni kao i drugi primjeri su naročito važni jer ukazuju na RTCG nije zatvoren medij”, navodi se u saopštenju.

Shodno navedenom, Savjet je tražio dostavljanje informacija o učešću predstavnika nevladinog sektora, političkih partija, marginalizovanih grupa i ambasada i diplomatskih predstavnika uključujući i spisak odbijenih i poziva na koje nije odgovoreno.

Prethodno i zbog upitnosti kvanitativne zastupljenosti gostiju iz opozicije, civilnog sektora i ranjivih grupa.

Emisija Zumiranje posebna i konkurentna

Razmatrana je inicijativa za izmjenom plana programa TVCG koja se odnosila na:  proširenje opisa emisije „Zumiranje“ i uvođenje drugog sezone serije „Nesalomljivi“.

“Prva izmjena nije dobila potrebnu većinu za usvajanje jer je navedena emisija odlično pozicionirana i opisana i shodno tome, posebna i konkurentna. Druga izmjena zahtijeva dodatna pojašnjenja uredništva i članovi Savjeta će se o tome izjasniti odmah nakon dobijanja i to elektronskim putem kako i omogućava Poslovnik”, navodi se u saopštenju Savjeta.

Emisije „Preko veze“ i „Ko to tamo pjeva?“ nije trebalo emitovati

Savjet smatra da emitovanje emisija „Preko veze“ i „Ko to tamo pjeva?“ nije u skladu sa programskim planom i da se nijedna nije trebala emitovati.

“Shodno tome, zatraženo je od generalnog direktora da se utvrdi odgovornost za navedeni propust jer je došlo do kršenje procedure. Dodatno, da se za eventualno buduće emitovanje ovih emisija zatraži dopuna PPP. Generalni direktor je izrazio saglasnost sa stavom Savjeta”, navodi se u saopštenju.

Savjet je zahtijevao informaciju o planiranoj dinamici rada na objavi javnih konkursa za koprodukciju i nezavisnu produkciju imajući u vidu i ranije opredijeljena sredstva i važnost RTCG za podršku kulturno-umjetničkoj sceni i produkciji.

“Prema dobijenim informacijama smatra se da nema prepreka za realizaciju navedenih konkursa i da će Služba za pravne i opšte poslove kao i Glavni producent RTCG dobiti zaduženja za realizaciju istih”, zaključeno je na sjednici Savjeta.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Zirojević: Šaranović bježi sa kontrolnog saslušanja
  on 19/06/2024 at 10:32

  Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović obavijestio je dopisom predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu, Miodraga Lakovića da, iako je prethodno potvrdio prisustvo, neće prisustvovati kontrolnom saslušanju na temu “Imenovanje v.d. direktora Uprave policije i posljedice na sistem bezbjednosti u Crnoj Gori”, a kao razlog navodi učešće na Samitu šefova policije država članica UN (UNCOPS), saopštio je poslanik Socijaldemokrata i član Odbora za bezbjednost i odbranu, Nikola Zirojević.

 • Skupštini podnijeta peticija za donošenjem Zakona o otvaranju dosijea tajnih službi
  on 19/06/2024 at 10:22

  Advokat Nikola Angelovski, pravni zastupnik najvećeg broja građana koji je tužio državu u slučaju zloglasnog portala “Udar”, podnio je juče Skupštini peticiju za donošenjem Zakona o otvaranju dosijea i dokumenata civilnih i vojnih obavještajnih službi Crne Gore.

 • "Za efikasnu borbu protiv korupcije potrebna politička stabilnost"
  on 19/06/2024 at 09:56

  Za efikasnu borbu protiv korupcije Crna Gora mora osigurati političku stabilnost i smanjenje nacionalnih tenzija koje, uz često održavanje izbora, ne dozvoljavaju konsolidovanje i reforme čitavog državnog sistema, a posebno sudstva, saopštila je poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović. Ona je to kazala na sastanku sa koordinatorom američkog Stejt departmenta za globalnu borbu protiv korupcije Ričardom Nefjuom.

 • "Vladajuće partije uspjele da svoju politiku pretvore u teško nadmašivo ruglo"
  on 19/06/2024 at 09:48

  Vladajuće partije su uspjele da svoju politiku pretvore u teško nadmašivo ruglo, ocjenjuju iz Građanske inicijative “21. maj”.

 • "Čestitke na ispunjavanju obaveza vezanih za troškove odbrane NATO"
  on 19/06/2024 at 09:43

  Američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke čestitala je i zahvalila Crnoj Gori na ispunjavanju obaveza NATO-a u pogledu potrošnje na odbranu.

 • Sjutra Pododbor za unutrašnje tržište i konkurenciju
  on 19/06/2024 at 08:11

  Petnaesti sastanak Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između Crne Gore i Evropske komisije, održaće se 20. juna 2024. godine u Briselu, saopšteno je iz Ministarstva evropskih poslova.

 • "Izbori u Podgorici jedino rješenje, PES građanima prodavao maglu"
  on 19/06/2024 at 07:47

  Izbori u Podgorici su jedino rješenje da se prevaziđe politička kriza, a čisto sumnjam da će i danas na sastanku doći do dogovora političkih konstituenata, smatra odbornik Socijaldemokrata u Skupštini Glavnog grada Miloš Mašković.

 • Kriza vlasti u Podgorici: Sastanak većine najavljen za danas
  on 19/06/2024 at 07:02

  Sastanak većine podgoričkog parlamenta sa temom kako da se prevaziđe kriza vlastu u Podgorici – dogovorom ili vanrednim izborima, nastaviće se danas.

 • Vučelić: Većina u Podgorici ne želi nove izbore
  on 19/06/2024 at 07:00

  Pokret za Podgoricu ne treba da ostvaruje želje DPS-a, nakon što su na državnom nivou imali zajedničke amandmane, poručila je odbornica CIVIS-a u podgoričkom lokalnom parlamentu Maja Vučelić.

 • Poslanici danas ponovo o zakonima koje je Milatović vratio
  on 19/06/2024 at 06:14

  Poslanici crnogorskog parlamenta ponovo će danas glasati o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i o Zakonu o nacionalnom javnom emiteru, koje je predsjednik države Jakov Milatović vratio Skupštini na ponovno odlučivanje.

 • Danas počinje isplata penzija
  on 19/06/2024 at 08:21

  Isplata majskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

 • Air Montenegro od danas leti i ka Ostravi
  on 18/06/2024 at 20:35

  Air Montenegro letom MNE 390 danas je uspostavio liniju Podgorica-Ostrava, saopšteno je iz te kompanije.

 • "Sve što se kosi sa zakonom i tržištem neće proći"
  on 18/06/2024 at 19:26

  Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović reagovao je na navode pojedinih političara o problematičnosti ideje dopunjavanja programa Solari 5000+ programom energetske efikasnosti.

 • U Luci Kotor tri kruzera sa preko pet hiljada putnika
  on 18/06/2024 at 15:30

  U kotorskoj luci danas su tri kruzera sa 5,12 hiljada putnika.

 • Đeljošaj u Parizu, Šćekić u Alžiru, Jakšić-Stojanović na Kipru
  on 18/06/2024 at 15:12

  Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici utvrdila platforme o učešću potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i ministra ekonomskog razvoja Nika Đeljošaja na Ministarskoj konferenciji Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) za Jugoistočnu Evropu, u Parizu, 26. juna, o radnoj posjeti potpredsjednika Vlade za demografiju i mlade i ministra sporta i mladih Dragoslava Šćekića, Alžiru od 26. do 28. juna i platformu za učešće delegacije Vlade Crne Gore, koju predvodi ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović na Forumu Ekonomske komisije UN za Evropu (UNECE) na Kipru.

 • CBCG: Neznatan pad efektivne kamatne stope
  on 18/06/2024 at 14:14

  Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na ukupno odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, u martu je u odnosu na februar pala 0,02 procentna poena i iznosila je 6,63 odsto, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Pogoni nikšićke Željezare proizvodiće eloksiranu bravariju
  on 18/06/2024 at 14:11

  U pogonima Željezare Nikšić počeće da se proizvdoi eloksirana bravarija za građane po veoma povoljnim cijenama, najavio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

 • Radnici traže da SDT blokira imovinu Vektra Boke
  on 18/06/2024 at 09:39

  Radnici Vektra Boke naveli su da je juče održana sjednica akcionara tog preduzeća upriličena van svih procesnih zakonskih normi. 

 • Crna Gora ima potencijal da privuče veći broj turista iz EU
  on 18/06/2024 at 08:12

  Crna Gora ima mnogo potencijala da privuče veći broj turista iz Njemačke i uopšte Evropske unije, zaključak je sastanka predsjednika Vlade Milojka Spajića i predstavnika najveće svjetske turističke kompanije, njemačkog TUI-ija, koju je predvodio član Izvršnog odbora i direktor korporativnih i spoljnih poslova, Tomas Elerbek.

 • Brkovići više nijesu na čelu Vektra Boke
  on 18/06/2024 at 08:09

  Vanredna Skupština akcionara kompanije Vektra Boka imenovala je novi Odbor direktora, u kojem su sada Radovan Samardžić, Vladimir Čović i Danilo Matijašević, dok će se predsjednik tog tijela birati naknadno.