RIJEŠEN DUGOGODIŠNJI PROBLEM

Uprava za vode uklonila je improvizovane pregrade na rijeci Morači kod Kombinata aluminijuma, čime je riješen dugogodišnji problem koji je brana prouzrokovala po prirodni tok vode i funkcionalnost riječnog ekosistema, posebno u periodu migracije ribe.

“Uvidom u stanje na terenu i nakon razgovora sa predstavnicima KAP-a u stečaju, konstatovano je da se ova brana, koja je bila prinudno i privremeno rješenje, više ne koristi, te da je nefukcionalna za proces proizvodnje. I Nacrt plana upravljanja vodnim područjem Jadranskog sliva, kao jednu od mjera za poboljšanje vodnog statusa Morače, prepoznaje uklanjanje pregrade, čime su se stekli uslovi da ovaj posao odradimo”, pojasnio je direktor Uprave za vode Damir Gutić.

On je kazao da je Uprava dala Saglasnost navedenim građevinskim firmama da, uz poštovanje svih tehničkih propisa, pravila i standarda, ukloni pregradu iz korita rijeke, i to o sopstvenom trošku, uz dozvolu da materijal iskoriste za oblaganje privremenog nasipa na rijeci Morači i na izradi zaštite temeljne jame centralnog stuba mosta preko rijeke, na novoj jugozapadnoj obilaznici.

Obaveza je, prema njegovim riječima, i da sav materijal nakon izrade centralnog stuba mosta uklone iz korite rijeke Morače.

Uprava će, kako je poručio Gutić, ukloniti svaki nelegalno izgrađeni objekat i spriječiti bilo kakve nelegalne radnje, u cilju obezbjeđivanja dobrog statusa voda, adekvatnog upravljanja vodama i vodnim dobrom i zaštite državne imovine.

Realizovanim projektom, posebno su zadovoljni u SRK “Podgorica” koji je korisnik ribljeg fonda na području Glavnog grada. Predsjednik kluba Lazar Vukčević, pojasnio je da je brana kod KAP-a bila dugogodišnji problem, jer je prekidala riječni kontinuitet.

“Ova brana značajno je onemogućavala migraciju pastrmskih vrsta koje tokom proljeća migriraju uzvodno iz Skadarskog jezera ka srednjim i gornjim djelovima toka Morače, ali i rijeke Zete. Takođe, tokom migracije ribe su se skupljale u podnožju brane i postajale veoma laka lovina, i za legalne ribolovce, ali i krivolovce”, kazao je Vukčević koji se zahvalio nadležnim što su odgovorno razmotrili njihove apele.

Radove na ulanjanju brane obavile su ekipe Crnagoraputa i Bemaxa, čiji su predstavnici danas takođe obišli lokaciju.

Izvršni direktor “Crnagoraputa” Željko Leković kazao je da se radovi odvijaju prema dobijenoj Saglasnosti, dinamičkom planu i u skladu sa svim ekološkim smernicama i preporukama, kako ne bi došlo do zagađenja površinske ili podzemne vode.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Prijem povodom Dana nezavisnosti SAD
  on 25/06/2024 at 20:56

  Ambasada Sjedinjenih Američkih Država organizovala je u Podgorici svečani prijem povodom Dana nezavisnosti, nacionalnog praznika te zemlje. Prijem je okupio veliki broj crnogorskih zvaničnika, članova diplomatskog kora, predstavnika političkih partija, pravosudnih, kulturnih i drugih institucija...

 • "Logično je da se rezolucija o Jasenovcu usvoji, biće sastanaka sa Spajićem"
  on 25/06/2024 at 18:41

  Demokratska narodna partija (DNP) ne ucjenjuje nikoga i ne uslovljava nikoga, ali bi bilo sasvim bilo prirodno i logično da se Rezolucija o Jasenovcu usvoji, smatra poslanik DNP-a Vladislav Bojović.

 • Berane: Rotacija ili vanredni izbori?
  on 25/06/2024 at 18:35

  Očigledna je kriza vlasti u Beranama. Sjednica lokalnog parlamenta nije održana zbog nedostatka kvoruma. Na sjednici je trebalo da se desi dogovorena rotacija na mjestu predsjednika opštine, te da umjesto Vuka Todorovića iz Nove srpske demokratije bude izabran Damjan Ćulafić iz Demokrata.

 • DPS Berane: Svjedočimo političkom mešetarenju i samovolji pojedinaca
  on 25/06/2024 at 17:56

  Predsjednik opštinskog odbora Berane Miro Nedić kaže da su ovih dana u Beranama na snazi političko mešetarenje, dominacija ličnih interesa i samovolja pojedinaca.

 • Spajić: Razmišljamo o rebalansu budžeta
  on 25/06/2024 at 17:11

  Realizacija tekućih projekata ide brže nego što je predviđeno, kazao je premijer Milojko Spajić i dodao da zbog toga razmišljaju o rebalansu budžeta kako bi dodatna sredstva opredijelili za kapitalne projekte.

 • Milatović traži mišljenje za pet ambasadora
  on 25/06/2024 at 16:47

  Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike trebalo bi početkom jula da se izjasni o petorici kandidata za ambasadore Crne Gore. Predsjednik države Jakov Milatović uputio je skupštinskom Odboru pet predloga kandidata za ambasadore, kako bi Odbor o njima dao mišljenje.

 • Mandić: Moj glavni zadatak na evropskom putu je očuvanje mira
  on 25/06/2024 at 15:14

  Svi čvrsto vjerujemo da je Crna Gora naredna članica EU, a to će biti biti snažna poruka ohrabrenja za ostale zemlje kandidate, a posebno za bivše republike Jugoslavije, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • Mugoša: Optužbe Mandića na račun opozicije nekorektne i neutemeljene
  on 25/06/2024 at 14:00

  Objašnjenje razloga zbog kojih je sjednica parlamenta već četvrti put odgođena a koje je saopštio predsjednik Skupštine Andrija Mandića, šef Kluba poslanika SD-a u crnogorskom Parlamentu Boris Mugoša smatra nekorektnim i neutemeljenim.

 • "Od strateške je važnosti da Crna Gora otpočne ključne infrastrukturne projekte"
  on 25/06/2024 at 13:47

  Od strateške je važnosti da naša zemlja otpočne i nastavi ključne infrastrukturne projekte poput nove dionice auto-puta Bar-Boljare, rekonstrukcije pruge Beograd-Bar i valorizacije Luke Bar, kako bi se stvorili uslovi za što bolju povezanost i privredni razvoj Crne Gore i cijelog regiona, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • DPS: Kriza vlasti u Danilovgradu
  on 25/06/2024 at 12:21

  Ukupna situacija u Crnoj Gori, a posebno kriza vlasti u Podgorici direktno se odražava i na funkcionisanje vlasti u Danilovgradu, tvrde iz Demokratske partije socijalista u tom gradu.