USVOJEN IZVJEŠTAJ O RADU

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković rekao je da je 2019. za gradsku upravu bila izuzetno uspješna, kako na planu realizacije mnogobrojnih infrastrukturnih projekata, tako i u pogledu stvaranja dobre osnove za dalji razvoj grada u ovoj i narednim godinama, kako bi s pravom mogao nositi epitet moderne evropske prijestonice u kojoj je privilegija živjeti.

Na današnjoj sjednici Skupštine Glavnog grada, usvojen je Izvještaj o radu gradonačelnika za 2019. godinu, kao i izvještaji o radu gradskih preduzeća i ustanova.

Tokom 2019. godine uprava Glavnog grada realizovala je najveći dio planiranih aktivnosti pri čemu su u pojedinim oblastima rezultati rada značajno premašili ciljeve i očekivanja. Takav je slučaj i sa jednom od najvažnijih stavki – budžetskim prihodima, koji su na kraju godine iznosili 85.943,290,16, što je preko 20 miliona eura više u odnosu na prvobitni plan budžeta.

Govoreći u parlamentu, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je istakao da su budžetska stabilnost i pozitivni finansijski trendovi obezbijedili kvalitetnu osnovu za pokretanje obimnog investicionog ciklusa u glavnom gradu, vrijednog preko 200 miliona eura.

“U brojnim projektima koje smo realizovali partner nam je bila Vlada Crne Gore. Kao rezultat toga, Glavni grad je postao bogatiji za još jednu obrazovnu ustanovu – Srednju stručnu školu u Golubovcima, vrijednu preko 4,5 miliona eura. Osim toga, u namjeri da đeci Podgorice omogući što ugodniji boravak u objektima obrazovanja i predškolskog vaspitanja, Glavni grad je u rekonstrukciju i osavremenjivanje pripadajuće komunalne infrastrukture investirao preko pola miliona eura. Veliku pažnju posvetili smo izgradnji i obnovi saobraćajne infrastrukture. U susret obilježavanju Dana nezavisnosti, građanima smo na upotrebu predali Donjogorički bulevar koji je preimenovan u Bulevar 21. maj, investiciju Vlade Crne Gore i Glavnog grada, vrijednu 9,6 miliona eura, kao i Ankarski bulevar vrijedan blizu milion eura. Izgrađene su brojne saobraćajnice sa parkinzima u gradskim kvartovima, a veliki broj ulica je rekonstruisan, kako na gradskom, tako i na seoskom području. Želeći da podstaknemo razvoj alternativnog prevoza, kroz projekat „Podgorica na dva točka“ subvencionirali smo kupovinu bicikala za 240 naših sugrađana”, podsjetio je Vuković.

U cilju ravnomjernog razvoja grada, značajno je unaprijeđena ukupna komunalna infrastruktura Podgorice.

“U saradnji sa Vladom Crne Gore, intenzivno smo radili na izgradnji novih vodovoda radi stvaranja boljih uslova za život na selu i šansi za brži razvoj poljoprivrede i preduzetništva u ruralnim djelovima grada. Završena je prva faza rekonstrukcije javne rasvjete u Podgorici vrijedna 4,7 miliona eura u okviru koje je ugrađeno preko 11 hiljada novih LED svjetiljki”, saopštio je gradonačelnik navodeći značaj niza projekata u okviru inicijative “Zeleno lice Podgorice” i projekta “Moje drvo”.

“U okviru projekta MIKRO 020 oplemenili smo više lokacija u gradu, koje su dobile novu urbanu dimenziju. Uz to, grad je dobio još šest dječjih igrališta, a u 2020. će ih dobiti još 17”, dodao je gradonačelink.

Vuković je naveo da su intenzivno radili i na razvijanju koncepta „Pametan grad”.

Glavni grad i Crnogorski Telekom započeli su realizaciju projekta „Pametni parkovi”, a na više lokacija u gradu postavljene su „pametne” klupe. Podgorica je dobila i prve javne punionice za električne automobile, i prvi je grad u regionu koji koristi električna vozila za taksi prevoz.

“Kulturnu i turističku ponudu obogatili smo novim sadržajima. Kreirali smo Kalendar kulturnih događaja. Nakon prvog ‘Podgoričkog prazničnog pazara’, organizovali smo ‘Proljećni Pazar’, a onda krajem godine i drugi ‘Podgorički praznični pazar’, manifestacije koje su potpuno oživjele centar grada i izazvale veliko interesovanje i zadovoljstvo posjetilaca. Nalik velikim evropskim i svjetskim gradovima, pokrenuli smo projekat ‘Konektor’, kao novi brend noćnog provoda. Nastavili smo sa organizovanjem tradicionalnih manifestacija poput ‘Podgoričkog kulturnog ljeta’, DEUS-a, ‘Internacionalnog sajma knjiga’ i mnogih drugih. Podgorica je u prošloj godini dobila i spomenik jednom od najznačajnijih vladara u crnogorskoj istoriji – Ivanu Crnojeviću”, kazao je Vuković.

Gradonačelnik je takođe podsjetio na realizaciju brojnih investicija i u oblasti sportske infrastrukture. Najznačajnija među njima podrazumijevala je rekonstrukciju male dvorane SC „Morača” u partnerstvu sa Košarkaškim savezom i kompanijom „Bemax”. Za te namjene opredijeljeno je preko pet miliona eura, zahvaljujući čemu je Podgorica dobila jedan od najmodernijih i najreprezentativnijih sportskih objekata u ovom dijelu Evrope.

Glavni grad je u prethodnoj godini sa posebnim senzibilitetom i odgovornošću pristupao sprovođenju mjera socijalne politike, kako bi najranjivijim kategorijama stanovništva stvorio uslove za kvalitetniji život.

“U tom cilju privodi se kraju izgradnja Doma starih, do sada najveće investicije u objekat iz oblasti socijalne zaštite, vrijedne preko 12 miliona eura, a završena je izgradnja Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju u Golubovcima. Uručili smo ključeve 15 stanova za socijalno ugrožene porodice, kao i 16 stanova za zaposlene u Glavnom gradu. Završena je izgradnja zgrade za radnike ‘Vodovoda’ sa 80 stanova i privedeni kraju radovi na objektu za zaposlene u ‘Čistoći’ sa 96 stanova”, saopštio je gradonačelnik.

Jedan od važnih ciljeva Glavnog grada Podgorica jeste i dobra saradnja sa gradovima u okruženju i Evropi, ali i sa svjetskim prijestonicama.

“U 2019. godini potpisali smo sporazum o bratimljenju sa Ankarom. U cilju privlačenja novih investicija i razvoja biznisa organizovali smo prvi ‘Podgorički investicioni forum’, na kojem smo ugostili brojne goste iz regiona. Takođe, u okviru Službe za međunarodnu saradnju, formirali smo IPA tim koji je za godinu dana uspio da obezbijedi finansijsku podršku za naše razvojne projekte u iznosu od preko 700.000 eura”, kazao je Vuković.

Tokom 2019. godine, privedene su kraju brojne pripremne radnje i procedure s ciljem stvaranja uslova za početak izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda sa pripadajućom kolektorskom mrežom i pješačkim mostom na Morači, vrijednog preko 50 miliona eura, koji se, zbog opšteg značaja za očuvanje životne sredine, s pravom smatra projektom vijeka za Podgoricu.

Realizacija najznačajnijeg projekta u oblasti putne infrastrukture – Jugozapadne obilaznice s novim mostom, ukupne vrijednosti 15,4 miliona eura, odvijala se po planu, kao i izgradnja prve faze bulevara prema Tuzima, vrijednosti 2,2 miliona eura. Među značajnim investicijama na čijoj se realizaciji radilo tokom prošle godine svakako treba izdvojiti i izgradnju nove zgrade Gradskog pozorišta, projektantske vrijednosti sedam miliona eura.

“Imajući na umu da nije važno samo stvoriti novu vrijednost, već i učiniti da ta vrijednost bude upravo ona koja je građanima u datom trenutku prioritetna, veliku pažnju smo posvetili i komunikaciji sa našim sugrađanima. S namjerom da ojačamo partnerstvo s društvenom zajednicom, obišli smo sve mjesne zajednice na teritoriji Glavnog grada i u direktnoj komunikaciji se informisali o problemima ljudi koji u njima žive. Na kraju, važno je istaći da je tokom 2019. godine Glavni grad dobio i novi statut, kao najviši pravni akt lokalne samouprave. Na osnovu prethodno rečenog, možemo zaključiti da je 2019. godina za gradsku upravu bila izuzetno uspješna, kako na planu realizacije mnogobrojnih infrastrukturnih projekata, tako i u pogledu stvaranja dobre osnove za dalji razvoj grada u ovoj i narednim godinama, kako bi s pravom mogao nositi epitet moderne evropske prijestonice u kojoj je privilegija živjeti”, naglasio je Vuković.

Gradonačelnik je na kraju obraćanja izrazio zadovoljstvo zbog kvaliteta funkcionisanja cjelokupnog sistema Glavnog grada, tim više što rezultati rada znače bolji kvalitet života za sve građane Podgorice, kao i zbog činjenice da je razvoj Glavnog grada u značajnoj mjeri intenziviran i sada, kada su uslovi za rad i funkcionisanje mnogo složeniji.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Prijem povodom Dana nezavisnosti SAD
  on 25/06/2024 at 20:56

  Ambasada Sjedinjenih Američkih Država organizovala je u Podgorici svečani prijem povodom Dana nezavisnosti, nacionalnog praznika te zemlje. Prijem je okupio veliki broj crnogorskih zvaničnika, članova diplomatskog kora, predstavnika političkih partija, pravosudnih, kulturnih i drugih institucija...

 • "Logično je da se rezolucija o Jasenovcu usvoji, biće sastanaka sa Spajićem"
  on 25/06/2024 at 18:41

  Demokratska narodna partija (DNP) ne ucjenjuje nikoga i ne uslovljava nikoga, ali bi bilo sasvim bilo prirodno i logično da se Rezolucija o Jasenovcu usvoji, smatra poslanik DNP-a Vladislav Bojović.

 • Berane: Rotacija ili vanredni izbori?
  on 25/06/2024 at 18:35

  Očigledna je kriza vlasti u Beranama. Sjednica lokalnog parlamenta nije održana zbog nedostatka kvoruma. Na sjednici je trebalo da se desi dogovorena rotacija na mjestu predsjednika opštine, te da umjesto Vuka Todorovića iz Nove srpske demokratije bude izabran Damjan Ćulafić iz Demokrata.

 • DPS Berane: Svjedočimo političkom mešetarenju i samovolji pojedinaca
  on 25/06/2024 at 17:56

  Predsjednik opštinskog odbora Berane Miro Nedić kaže da su ovih dana u Beranama na snazi političko mešetarenje, dominacija ličnih interesa i samovolja pojedinaca.

 • Spajić: Razmišljamo o rebalansu budžeta
  on 25/06/2024 at 17:11

  Realizacija tekućih projekata ide brže nego što je predviđeno, kazao je premijer Milojko Spajić i dodao da zbog toga razmišljaju o rebalansu budžeta kako bi dodatna sredstva opredijelili za kapitalne projekte.

 • Milatović traži mišljenje za pet ambasadora
  on 25/06/2024 at 16:47

  Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike trebalo bi početkom jula da se izjasni o petorici kandidata za ambasadore Crne Gore. Predsjednik države Jakov Milatović uputio je skupštinskom Odboru pet predloga kandidata za ambasadore, kako bi Odbor o njima dao mišljenje.

 • Mandić: Moj glavni zadatak na evropskom putu je očuvanje mira
  on 25/06/2024 at 15:14

  Svi čvrsto vjerujemo da je Crna Gora naredna članica EU, a to će biti biti snažna poruka ohrabrenja za ostale zemlje kandidate, a posebno za bivše republike Jugoslavije, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • Mugoša: Optužbe Mandića na račun opozicije nekorektne i neutemeljene
  on 25/06/2024 at 14:00

  Objašnjenje razloga zbog kojih je sjednica parlamenta već četvrti put odgođena a koje je saopštio predsjednik Skupštine Andrija Mandića, šef Kluba poslanika SD-a u crnogorskom Parlamentu Boris Mugoša smatra nekorektnim i neutemeljenim.

 • "Od strateške je važnosti da Crna Gora otpočne ključne infrastrukturne projekte"
  on 25/06/2024 at 13:47

  Od strateške je važnosti da naša zemlja otpočne i nastavi ključne infrastrukturne projekte poput nove dionice auto-puta Bar-Boljare, rekonstrukcije pruge Beograd-Bar i valorizacije Luke Bar, kako bi se stvorili uslovi za što bolju povezanost i privredni razvoj Crne Gore i cijelog regiona, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • DPS: Kriza vlasti u Danilovgradu
  on 25/06/2024 at 12:21

  Ukupna situacija u Crnoj Gori, a posebno kriza vlasti u Podgorici direktno se odražava i na funkcionisanje vlasti u Danilovgradu, tvrde iz Demokratske partije socijalista u tom gradu.