POPOVIĆ (CGO)

Centar za građansko obrazovanje (CGO) ukazuje da su od usvajanja Zakona o državljanstvu 2008. godine do polovine marta 2020.godine, ukupno 258 lica dobila crnogorsko državljanstvo, a da taj proces ostaje netransparentan i upitan sa stanovišta dosljednog poštovanja zakona.

“CGO je prije pet godina objavio izvještaj «Počasna državljanstva – kako se i kome dodjeljuju?» u kojem su, između ostalog, data imena 203 lica koja su do početka jula 2015.godine dobila počasna državljanstva. Nakon toga smo objavili dodatnih 14 imena, pa spisak od još 33 lica zaključno sa avgustom 2018.godine. U međuvremenu smo dobili informaciju za još dva lica u 2019.godini i šest lica u 2020.godini”, navodi se u saopštenju koje potpisuje Mira Popović, koordinatorka programa Demokratizacija i evropeizacija.

Na žalost, navodi Popović, nastavlja se praksa dodjeljivanja počasnih državljanstava od strane onih koji Zakonom o crnogorskom državljanstvu nisu prepoznati kao zakoniti predlagači.

“To prate rješenja sa tipskim i šturim obrazloženjima iz kojih ne možemo saznati šta je koga preporučilo za ovaj vid crnogorskog državljanstva. Podsjećamo, lica za prijem u počasno državljanstvo mogu da predlože Predsjednik Crne Gore, predsjednik Skupštine Crne Gore ili predsjednik Vlade. Uprkos tome, i dalje imamo slučajeve lica koja su predložena od strane ministarstava. Ni do danas, iako na tome već pet godina insistiramo, na sajtu nadležnog Ministarstva unutrašnjih poslova nema spiska imena lica koja su dobila počasno crnogorsko državljanstvo niti obrazloženja odluka koje se odnose na ta državljanstva, čime se uskraćuje pravo javnosti da zna ko su ta lica i da li je zaista postojao opravdani javni interes da u privilegovanoj proceduri dobiju crnogorsko državljanstvo. Zakon o crnogorskom državljanstvu, u članu 12, navodi da to mogu biti lica od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski i drugi interes Crne Gore”, piše u saopštenju Popović.

Od ukupno 258 počasnih državljanstva, po dokumentaciji koju je CGO dobio, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, samo u 10 slučajeva postoji određeno upućenje na razloge dodjela državljanstva (osam državljanstava iz 2017.godine i dva iz 2016.godine).

To, smatra Popović, ukazuje da je moguće uz malo više osjećaja za javni interes dati objašnjenja da svima bude jasno ko je zaista lice kojem se dodjeljuje počasno državljanstvo i šta time dobija država Crna Gora.

“CGO ponovo poziva nadležne organe da učine javno dostupnim na svom zvaničnom sajtu, spisak lica kojima su dodijeljena počasna državljanstva, da taj spisak redovno ažuriraju, da obezbijede da samo zakonom ovlašćena lica mogu biti predlagači, kao i da svim zainteresovanim građanima i u drugim subjektima pruže uvjerljiva obrazloženja zašto je neko dobio počasno crnogorsko državljanstvo. Na taj način će se ojačati i odgovornost svih u sistemu, a preveniraće se dodjele ovih državljanstava kontraverznim licima i kršenja procedura, ali i ugrožavanje ugleda države Crne Gore”, zaključuje Popović.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Intenziviramo aktivnosti na ispunjenju završnih mjerila"
  on 19/06/2024 at 12:40

  Crna Gora ulaže kontinuirane napore u pravcu usklađivanja našeg zakonodavstva sa evropskim propisima u oblastima saobraćaja, energetike, životne sredine i klimatskih promjena, te regionalne politike, kao i njegovoj kvalitetnoj primjeni, poručio je glavni pregovarač Predrag Zenović.

 • "Profesionalizacija upravljačke strukture osnov za stvaranje ekonomski prosperitetnog društva"
  on 19/06/2024 at 12:11

  Profesionalizacija upravljačke strukture i dobro korporativno upravljanje u javnim preduzećima predstavlja osnov za stvaranje efikasnog i ekonomski prosperitetnog društva, poručio je predsjednik države Jakov Milatović na sastanku sa predstavnicima Instituta Alternativa.

 • Poslanici usvojili dva IBAR zakona
  on 19/06/2024 at 11:56

  Poslanici crnogorskog parlamenta opet su usvojili izmjene i dopune Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i o Zakonu o nacionalnom javnom emiteru, koje je prethodno predsjednik države Jakov Milatović vratio Skupštini na ponovno odlučivanje.

 • "Ne budite kukavice, pozovite i Abazovića na kontrolno saslušanje"
  on 19/06/2024 at 11:10

  Građanski pokret URA je u cilju transparentnosti principijelno uvijek bio za to da se održi kontrolno saslušanje na Odboru za bezbjednost i odbranu bilo kog javnog funkcionera, počev od naših pa nadalje. Tako su se nebrojano puta na kontrolnom saslušanju u prethodnom mandatu Skupštine Crne Gore, između ostalih i na naš zahtjev, našli kao tadašnji premijer Dritan Abazović i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, saopšteno je iz te partije.

 • Zirojević: Šaranović bježi sa kontrolnog saslušanja
  on 19/06/2024 at 10:32

  Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović obavijestio je dopisom predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu, Miodraga Lakovića da, iako je prethodno potvrdio prisustvo, neće prisustvovati kontrolnom saslušanju na temu “Imenovanje v.d. direktora Uprave policije i posljedice na sistem bezbjednosti u Crnoj Gori”, a kao razlog navodi učešće na Samitu šefova policije država članica UN (UNCOPS), saopštio je poslanik Socijaldemokrata i član Odbora za bezbjednost i odbranu, Nikola Zirojević.

 • Skupštini podnijeta peticija za donošenjem Zakona o otvaranju dosijea tajnih službi
  on 19/06/2024 at 10:22

  Advokat Nikola Angelovski, pravni zastupnik najvećeg broja građana koji je tužio državu u slučaju zloglasnog portala “Udar”, podnio je juče Skupštini peticiju za donošenjem Zakona o otvaranju dosijea i dokumenata civilnih i vojnih obavještajnih službi Crne Gore.

 • "Za efikasnu borbu protiv korupcije potrebna politička stabilnost"
  on 19/06/2024 at 09:56

  Za efikasnu borbu protiv korupcije Crna Gora mora osigurati političku stabilnost i smanjenje nacionalnih tenzija koje, uz često održavanje izbora, ne dozvoljavaju konsolidovanje i reforme čitavog državnog sistema, a posebno sudstva, saopštila je poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović. Ona je to kazala na sastanku sa koordinatorom američkog Stejt departmenta za globalnu borbu protiv korupcije Ričardom Nefjuom.

 • "Vladajuće partije uspjele da svoju politiku pretvore u teško nadmašivo ruglo"
  on 19/06/2024 at 09:48

  Vladajuće partije su uspjele da svoju politiku pretvore u teško nadmašivo ruglo, ocjenjuju iz Građanske inicijative “21. maj”.

 • "Čestitke na ispunjavanju obaveza vezanih za troškove odbrane NATO"
  on 19/06/2024 at 09:43

  Američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke čestitala je i zahvalila Crnoj Gori na ispunjavanju obaveza NATO-a u pogledu potrošnje na odbranu.

 • Sjutra Pododbor za unutrašnje tržište i konkurenciju
  on 19/06/2024 at 08:11

  Petnaesti sastanak Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između Crne Gore i Evropske komisije, održaće se 20. juna 2024. godine u Briselu, saopšteno je iz Ministarstva evropskih poslova.