BJEKOVIĆ

Ombudsman Siniša Bjeković kazao je da su zbog hapšenja sveštenika u Nikšiću, kao i onog što je nakon toga uslijedilo u tom gradu i u Pljevljima, pokrenuli nekoliko postupaka – po službenoj dužnosti i na inicijativu građana.

“Pokrenuti su i postupci koji su vezani za sve one intervencije u kojima se postavilo pitanje upotrebe sile, odnosno ovlašćenja policije u konkretnoj situaciji, kao i postupci koji se tiču govora mržnje kroz društvene mreže i neki na inicijativu građana koji se smatraju ugroženim zbog same ove situacije, sopstevene sigurnosti i odnosa koji se javljaju u društvu”, rekao je on.

Najavio je da će narednih dana početi terenske obilaske pojedinih lokalnih sredina, ,,da bi razgovarali sa aktuenim činiocima koji u toj sredini mogu da pokrenu dijalog, doprinesu smirivanju tenzija“.

“Kako bismo počeli da razmišljamo malo hladnije glave i da uđemo u proceduru građanskog dogovaranja. Ovo što se sada dešava u Crnoj Gori ne ide u korist nikome. Čitavo vrijeme govorimo o otvaranju, pokretanju dijaloga, a kada dođete do situacije da se sve relaksira i kada taj dijalog konačno treba da se nastavi tamo gdje je stao – onda dobijate ovakvu situaciju”, kazao je on.

Prema riječima ombudsmana, najmanje što nam treba je bilo kakav vid konflika.

“Ono što nas zatiče kao instituciju, i ljude u ovakvom okruženju, jeste činjenica da smo išli ka smirivanju tenzija, u smislu popuštanja mjera odnosno naredbi koje su bile uvedene i ne mogu da razumijem, uz svo dužno poštovanje, upravo kad smo ušli u relaksiranje situacije – da se pojavljuju ovakve situacije u Crnoj Gori. Među svima nama potrebno je mnogo više odgovornosti da se ovakvo vrijeme prevaziđe, odnosno da se ovako težak momenat prebrodi”, poručio je on.

Naveo je da institucija ombudsmana nije zatečena samim tokom događaja, koji je uslijedio nakon početnih stvari koje su se desile u Crnoj Gori.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Prijem povodom Dana nezavisnosti SAD
  on 25/06/2024 at 20:56

  Ambasada Sjedinjenih Američkih Država organizovala je u Podgorici svečani prijem povodom Dana nezavisnosti, nacionalnog praznika te zemlje. Prijem je okupio veliki broj crnogorskih zvaničnika, članova diplomatskog kora, predstavnika političkih partija, pravosudnih, kulturnih i drugih institucija...

 • "Logično je da se rezolucija o Jasenovcu usvoji, biće sastanaka sa Spajićem"
  on 25/06/2024 at 18:41

  Demokratska narodna partija (DNP) ne ucjenjuje nikoga i ne uslovljava nikoga, ali bi bilo sasvim bilo prirodno i logično da se Rezolucija o Jasenovcu usvoji, smatra poslanik DNP-a Vladislav Bojović.

 • Berane: Rotacija ili vanredni izbori?
  on 25/06/2024 at 18:35

  Očigledna je kriza vlasti u Beranama. Sjednica lokalnog parlamenta nije održana zbog nedostatka kvoruma. Na sjednici je trebalo da se desi dogovorena rotacija na mjestu predsjednika opštine, te da umjesto Vuka Todorovića iz Nove srpske demokratije bude izabran Damjan Ćulafić iz Demokrata.

 • DPS Berane: Svjedočimo političkom mešetarenju i samovolji pojedinaca
  on 25/06/2024 at 17:56

  Predsjednik opštinskog odbora Berane Miro Nedić kaže da su ovih dana u Beranama na snazi političko mešetarenje, dominacija ličnih interesa i samovolja pojedinaca.

 • Spajić: Razmišljamo o rebalansu budžeta
  on 25/06/2024 at 17:11

  Realizacija tekućih projekata ide brže nego što je predviđeno, kazao je premijer Milojko Spajić i dodao da zbog toga razmišljaju o rebalansu budžeta kako bi dodatna sredstva opredijelili za kapitalne projekte.

 • Milatović traži mišljenje za pet ambasadora
  on 25/06/2024 at 16:47

  Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike trebalo bi početkom jula da se izjasni o petorici kandidata za ambasadore Crne Gore. Predsjednik države Jakov Milatović uputio je skupštinskom Odboru pet predloga kandidata za ambasadore, kako bi Odbor o njima dao mišljenje.

 • Mandić: Moj glavni zadatak na evropskom putu je očuvanje mira
  on 25/06/2024 at 15:14

  Svi čvrsto vjerujemo da je Crna Gora naredna članica EU, a to će biti biti snažna poruka ohrabrenja za ostale zemlje kandidate, a posebno za bivše republike Jugoslavije, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • Mugoša: Optužbe Mandića na račun opozicije nekorektne i neutemeljene
  on 25/06/2024 at 14:00

  Objašnjenje razloga zbog kojih je sjednica parlamenta već četvrti put odgođena a koje je saopštio predsjednik Skupštine Andrija Mandića, šef Kluba poslanika SD-a u crnogorskom Parlamentu Boris Mugoša smatra nekorektnim i neutemeljenim.

 • "Od strateške je važnosti da Crna Gora otpočne ključne infrastrukturne projekte"
  on 25/06/2024 at 13:47

  Od strateške je važnosti da naša zemlja otpočne i nastavi ključne infrastrukturne projekte poput nove dionice auto-puta Bar-Boljare, rekonstrukcije pruge Beograd-Bar i valorizacije Luke Bar, kako bi se stvorili uslovi za što bolju povezanost i privredni razvoj Crne Gore i cijelog regiona, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • DPS: Kriza vlasti u Danilovgradu
  on 25/06/2024 at 12:21

  Ukupna situacija u Crnoj Gori, a posebno kriza vlasti u Podgorici direktno se odražava i na funkcionisanje vlasti u Danilovgradu, tvrde iz Demokratske partije socijalista u tom gradu.