ĐUROVIĆ

Izvještaj Evropske komisije (EK) o napretku Crne Gore koji je trebalo da bude predstavljen u junu odgođen je za oktobar, kazala je za Televiziju Crne Gore profesorica Ekonomskog fakulteta Gordana Đurović.

Đurović je gostujući u Dnevniku kazala da je EK pogođena Kovid panedemijom pokazala da nema dovoljno administrativnih kapaciteta da odradi ovaj zahtjevni posao a to je priprema novih izvještaja po novom metodološkom okviru koji podrazumijeva da su oni mnogo obuhvatnji i sa više indikatora.

“Komisija je navela da, zbog svojih ograničenih administrativnih kapaciteta ne radi onlajn već direktno sa mnogo više prisustva u zemljama i na terenu, se najvjerovatnije izvještaj odlaže za jesen. To je istovremeno i refleksija jednog, da kažem, i fer odnosa poslije ove zdravstvene krize da se jedna serija izbora koja se dešava u regionu ostvari tako što izvještaji neće ići nikom ni u prilog ni protiv i dozvoliti da se izborni proces, uz prisustvo svih tih neophodnih komisija obavi kako prvo u Srbiji pa onda u Makedoniji, lokalni izbori u Bosni, Crnoj Gori vjerovatno će i u Hrvatskoj ranije a da onda u oktobru dobijemo izvještaj koji će biti u skladu sa novom metodologijom”, kazala je Đurović.

Ona je dodala da ako nemamo izvještaj u junu imaćemo nezvanične izvještaje o vladavini prava.

“Oni što je u fokusu nove metodologije to je veća politička pažnja i veća pažnja javnosti na oblast vladavine prava. Sve to mi imamo u našoj pregovaračkoj poziciji po kojoj i dalje postupamo. Ali ono što je EK pozdravila je to da je Crna GOra politički prihvatila novu metodologiju u granicama svoje pregovaračke pozicije i što je vrlo dobro u tajmingu evropskoh odluka u susret sastanku Evropskog savjeta 18. juna kada bi bilo dobro da i druge zemlje koje pregovaraju učine isto čime bi potvrdili svoju evropsku posvećenost i spremnost da prihvatimo pravila pregovora onako kako doprinose kako obje strane se osjete da su dio toga procesa”, dodala ej Đurović.

Kriterijumi, kako je pojasnila, ne mogu biti strožiji ukoliko su utemeljeni u našoj postojećoj pregovaračkoj platformi.

“Znači pravno gledano, formalo gledano to je to što je naš pregovarački okvir. Sve drugo je naše dobrovoljno prihvatanje da li mi želimo da pravimo mapu puta za jačanje demokratskih institucija, reformu javne uprave, više da vežemo program pristupanja sa programom ekonomskih reformi, naravno da su sve to stvari koje bi nama pomogle da lakše i snažnije pregovaramo”, kazala je Đurović.

Ona je istrakla da je Crna Gora spremna za dublje reforme.

“One se i fokusiraju na oblast vladavine prava u nezvaničnom izvještaju znamo šta će nam biti, da kažem, osjetljive tačke na njih se moramo fokusirati u vremenu u kojem nam budući izborni procesi dozvoljavaju a to je svakako ispunjavanje kriterijuma prvo iz oblasti poglavlja 23”, dodala je Đurović.

Profesorica Ekonomskog fakulteta podsjetila je da Crna Gora pregovara 7 godina, da smo imali 12 međuvladinih konferencija, otvorili sve što se moglo otvoriti.

“Znači mi smo mnogo više ciljano u procesu integracija i sigurno više podliježemo montoringu. Fokus za Crnu Goru su prvenstveno administrativni kapaciteti ali i snaga institucija koje su nama važne gdje se traži da prosto Crne Gora se unaprijedi a to je i popunjenost u Sudskom savjetu i liderske pozicije u Agenciji za antikorupciju, Vrhovnom državnom tužilaštvu, Ustavnom sudu. Svima je to nama poznato i mi se kao društvo moramo vratiti političkom dijalogu kako bi odblokirali taj proces koji nam koči napredak u oblasti vladavine prava”, kazala je Đurović.

Ona je zaključila de ja Crna Gora i do sada pokazala da se može nositi sa evropskim izazovima i samim tim što je Evropska komisija pozdravila stav Vlade misli da smo pokazali da smo spremni za buduću stepenicu.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Prijem povodom Dana nezavisnosti SAD
  on 25/06/2024 at 20:56

  Ambasada Sjedinjenih Američkih Država organizovala je u Podgorici svečani prijem povodom Dana nezavisnosti, nacionalnog praznika te zemlje. Prijem je okupio veliki broj crnogorskih zvaničnika, članova diplomatskog kora, predstavnika političkih partija, pravosudnih, kulturnih i drugih institucija...

 • "Logično je da se rezolucija o Jasenovcu usvoji, biće sastanaka sa Spajićem"
  on 25/06/2024 at 18:41

  Demokratska narodna partija (DNP) ne ucjenjuje nikoga i ne uslovljava nikoga, ali bi bilo sasvim bilo prirodno i logično da se Rezolucija o Jasenovcu usvoji, smatra poslanik DNP-a Vladislav Bojović.

 • Berane: Rotacija ili vanredni izbori?
  on 25/06/2024 at 18:35

  Očigledna je kriza vlasti u Beranama. Sjednica lokalnog parlamenta nije održana zbog nedostatka kvoruma. Na sjednici je trebalo da se desi dogovorena rotacija na mjestu predsjednika opštine, te da umjesto Vuka Todorovića iz Nove srpske demokratije bude izabran Damjan Ćulafić iz Demokrata.

 • DPS Berane: Svjedočimo političkom mešetarenju i samovolji pojedinaca
  on 25/06/2024 at 17:56

  Predsjednik opštinskog odbora Berane Miro Nedić kaže da su ovih dana u Beranama na snazi političko mešetarenje, dominacija ličnih interesa i samovolja pojedinaca.

 • Spajić: Razmišljamo o rebalansu budžeta
  on 25/06/2024 at 17:11

  Realizacija tekućih projekata ide brže nego što je predviđeno, kazao je premijer Milojko Spajić i dodao da zbog toga razmišljaju o rebalansu budžeta kako bi dodatna sredstva opredijelili za kapitalne projekte.

 • Milatović traži mišljenje za pet ambasadora
  on 25/06/2024 at 16:47

  Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike trebalo bi početkom jula da se izjasni o petorici kandidata za ambasadore Crne Gore. Predsjednik države Jakov Milatović uputio je skupštinskom Odboru pet predloga kandidata za ambasadore, kako bi Odbor o njima dao mišljenje.

 • Mandić: Moj glavni zadatak na evropskom putu je očuvanje mira
  on 25/06/2024 at 15:14

  Svi čvrsto vjerujemo da je Crna Gora naredna članica EU, a to će biti biti snažna poruka ohrabrenja za ostale zemlje kandidate, a posebno za bivše republike Jugoslavije, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • Mugoša: Optužbe Mandića na račun opozicije nekorektne i neutemeljene
  on 25/06/2024 at 14:00

  Objašnjenje razloga zbog kojih je sjednica parlamenta već četvrti put odgođena a koje je saopštio predsjednik Skupštine Andrija Mandića, šef Kluba poslanika SD-a u crnogorskom Parlamentu Boris Mugoša smatra nekorektnim i neutemeljenim.

 • "Od strateške je važnosti da Crna Gora otpočne ključne infrastrukturne projekte"
  on 25/06/2024 at 13:47

  Od strateške je važnosti da naša zemlja otpočne i nastavi ključne infrastrukturne projekte poput nove dionice auto-puta Bar-Boljare, rekonstrukcije pruge Beograd-Bar i valorizacije Luke Bar, kako bi se stvorili uslovi za što bolju povezanost i privredni razvoj Crne Gore i cijelog regiona, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • DPS: Kriza vlasti u Danilovgradu
  on 25/06/2024 at 12:21

  Ukupna situacija u Crnoj Gori, a posebno kriza vlasti u Podgorici direktno se odražava i na funkcionisanje vlasti u Danilovgradu, tvrde iz Demokratske partije socijalista u tom gradu.