FAJON

Crna Gora uvijek je bila sjajan primjer na putu ka Evropskoj uniji (EU), ali izgleda da to više nije slučaj, kazala je poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon, dodajući da nijedna kriza ne treba da bude izgovor za ugrožavanje demokratskih standarda.

“Veoma sam zabrinuta zbog nalaza posljednjeg izvještaja Fridom hausa. On opisuje tri zemlje koje su više hibridni režimi nego demokratije”, rekla je Fajon agenciji MINA.

Ona je navela da je to nešto što sve treba ozbiljno da zabrine i podsjetila da je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji najavio da će Evropska komsija pažljivo analizirati izvještaj Fridom hausa.

“To je definitivno korak nazad za Crnu Goru, nalaziti se u istom društvu sa Srbijom, ili još gore Mađarskom. To je nešto na šta se ne može biti ponosan. Baš suprotno”, kazala je Fajon.

Ona je poručila da odgovorni političari moraju da urade više u svojim nastojanjima da demokratija i osnovna ljudska prava budu zaštićeni.

Kako je kazala Fajon, nijedna kriza, pa ni zdravstvena, ne treba da bude izgovor za ugrožavanje demokratskih standarda i slobode medija u zemlji.

“Crna Gora je uvijek bila sjajan primjer na putu ka EU, ali izgleda da to više nije slučaj”, rekla je Fajon.

Ona je poručila da Vlada treba taj izvještaj da shvati vrlo ozbiljno i preinači svoju buduću strategiju u cilju poboljšanja života ljudi i nastavka jačanja vladavine zakona, demokratskih vrijednosti i borbe protiv korupcije.

Govoreći o Zagrebačkoj deklaraciji, u kojoj je istaknuta nedvosmislena podrška EU evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, a u čijem se tekstu ipak ne spominju izrazi proširenje i integracije, Fajon je kazala da je Deklaracija bila korak u pravom smjeru i da je poslala pozitivan signal regiji.

“Ali žalim zbog toga što u tekstu deklaracije nije pomenuta riječ “pristupanje”. To pokazuje nedostatak političke privrženosti. Rekla bih sa obje strane, i EU i Zapadnog Balkana. Moramo da vidimo mnogo više rezultata”, navela je Fajon.

Kako je dodala, progresivne snage širom Evrope iz političke porodice Partije evropskih socijalista (PES) uputile su snažan poziv svim vladama da su potrebni jedni drugima.

“Potrebni smo jedni drugima više neko ikada, u vrijeme globalizacije i nekoliko kriza. Poslednja pandemija imaće neviđene posljedice na naš društveni i ekonomski život”, smatra Fajon.

Ona je naglasila da će solidarnost sa jakom finansijskom pomoći biti ključna za oporavak.

“U našem je interesu da radimo ruku pod ruku da učinimo evropski kontinent snažnim i ujedinjenim. I Crna Gora je sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana dobila značajnu podršku EU, čak i u ovim teškim vremenima za borbu protiv virusa korone”, rekla je Fajon.

Upitana da prokomentariše određene ocjene da će perspektiva evropskih integracija nakon završetka epidemije koronavirusa biti neizvjesnija nego ranije i da će entuzijazam za proširenje u EU oslabiti, Fajon je navela da je po prirodi optimista.

“Nisam saglasna sa tim da će poslije pandemije proširenje biti oslabljeno. Na nama svima je da ga učinimo živim. Počeli smo godinu dobro. Virus nas je uhvatio nespremne, ali ako uspijemo da budemo solidarni i podržimo najugroženije ekonomije i države, iz ove krize možemo izaći ujedinjeni”, kazala je Fajon.

To, kako je rekla, važi za Zapadni Balkan takođe.

“Sada nije vrijeme za nacionalizam, opasni populizam, autoritarne ili represivne mjre, vrijeme je za jačanje povjerenja građana u politike”, poručila je Fajon.

Kako je naglasila, integracija i saradnja su najbolji način za rješavanje snažnih i zajedničkih izazova.

Ona je dodala da je čvrsto uvjerena da se samo ujedinjeni kontinent može zajedno boriti protiv krize, a ne zemlje pojedinačno.

“Moramo da naučimo lekciju iz zdravstvene krize i da budemo sigurni da smo zajedno bolje pripremljeni za budućnost.

I za to smo potrebni jedni drugima. Entuzijazam je dobra stvar koja nas pokreće”, zaključila je Fajon.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Prijem povodom Dana nezavisnosti SAD
  on 25/06/2024 at 20:56

  Ambasada Sjedinjenih Američkih Država organizovala je u Podgorici svečani prijem povodom Dana nezavisnosti, nacionalnog praznika te zemlje. Prijem je okupio veliki broj crnogorskih zvaničnika, članova diplomatskog kora, predstavnika političkih partija, pravosudnih, kulturnih i drugih institucija...

 • "Logično je da se rezolucija o Jasenovcu usvoji, biće sastanaka sa Spajićem"
  on 25/06/2024 at 18:41

  Demokratska narodna partija (DNP) ne ucjenjuje nikoga i ne uslovljava nikoga, ali bi bilo sasvim bilo prirodno i logično da se Rezolucija o Jasenovcu usvoji, smatra poslanik DNP-a Vladislav Bojović.

 • Berane: Rotacija ili vanredni izbori?
  on 25/06/2024 at 18:35

  Očigledna je kriza vlasti u Beranama. Sjednica lokalnog parlamenta nije održana zbog nedostatka kvoruma. Na sjednici je trebalo da se desi dogovorena rotacija na mjestu predsjednika opštine, te da umjesto Vuka Todorovića iz Nove srpske demokratije bude izabran Damjan Ćulafić iz Demokrata.

 • DPS Berane: Svjedočimo političkom mešetarenju i samovolji pojedinaca
  on 25/06/2024 at 17:56

  Predsjednik opštinskog odbora Berane Miro Nedić kaže da su ovih dana u Beranama na snazi političko mešetarenje, dominacija ličnih interesa i samovolja pojedinaca.

 • Spajić: Razmišljamo o rebalansu budžeta
  on 25/06/2024 at 17:11

  Realizacija tekućih projekata ide brže nego što je predviđeno, kazao je premijer Milojko Spajić i dodao da zbog toga razmišljaju o rebalansu budžeta kako bi dodatna sredstva opredijelili za kapitalne projekte.

 • Milatović traži mišljenje za pet ambasadora
  on 25/06/2024 at 16:47

  Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike trebalo bi početkom jula da se izjasni o petorici kandidata za ambasadore Crne Gore. Predsjednik države Jakov Milatović uputio je skupštinskom Odboru pet predloga kandidata za ambasadore, kako bi Odbor o njima dao mišljenje.

 • Mandić: Moj glavni zadatak na evropskom putu je očuvanje mira
  on 25/06/2024 at 15:14

  Svi čvrsto vjerujemo da je Crna Gora naredna članica EU, a to će biti biti snažna poruka ohrabrenja za ostale zemlje kandidate, a posebno za bivše republike Jugoslavije, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • Mugoša: Optužbe Mandića na račun opozicije nekorektne i neutemeljene
  on 25/06/2024 at 14:00

  Objašnjenje razloga zbog kojih je sjednica parlamenta već četvrti put odgođena a koje je saopštio predsjednik Skupštine Andrija Mandića, šef Kluba poslanika SD-a u crnogorskom Parlamentu Boris Mugoša smatra nekorektnim i neutemeljenim.

 • "Od strateške je važnosti da Crna Gora otpočne ključne infrastrukturne projekte"
  on 25/06/2024 at 13:47

  Od strateške je važnosti da naša zemlja otpočne i nastavi ključne infrastrukturne projekte poput nove dionice auto-puta Bar-Boljare, rekonstrukcije pruge Beograd-Bar i valorizacije Luke Bar, kako bi se stvorili uslovi za što bolju povezanost i privredni razvoj Crne Gore i cijelog regiona, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • DPS: Kriza vlasti u Danilovgradu
  on 25/06/2024 at 12:21

  Ukupna situacija u Crnoj Gori, a posebno kriza vlasti u Podgorici direktno se odražava i na funkcionisanje vlasti u Danilovgradu, tvrde iz Demokratske partije socijalista u tom gradu.