MINISTARSTVO ZA LJUDSKA PRAVA

Povodom svjetskog dana borbe protiv homofobije i transfobije, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava podsjeća sve građane Crne Gore na ljudsku i građansku obavezu i dužnost prihvatanja i poštovanja svih naših različitosti koje treba da nas spajaju a ne razdvajaju.

”Takođe podsjećamo da su svi naši sugrađani drugačije seksualne orjentacije ravnopravni članovi našeg društva, izjednačeni u pravima i obavezama sa svima ostalima”, saopštili su iz Ministarstva.

Vlada Crne Gore i nadležno Ministarstvo za ljudska i manjinska prava sprovode politike zaštite prava i postizanja jednakosti LGBTI zajednice kroz realizaciju niza zakonskih i strateških dokumenata. Jedan od najvažnijih je, druga po redu petogodišnja ”Strategija unapređenja kvaliteta života LGBTI osoba 2019-2023. 

”S toga je u narednom petogodišnjem periodu, fokus Strategije stavljen na unapređenju normativnog okvira (donošenje zakona kojim će se regulisati pravno prepoznavanje roda), unapređenju primjene zakona na zaštiti LGBTI osoba od nasilja i diskriminacije (policija, inspekcijski organi, sudstvo i tužilaštvo, vojska, lokalne valsti), promociji društvene tolerancije i borbi protiv stereotipa i predrasuda prema LGBTI osobama (sport, obrazovanje, kultura, lokalne vlasti), edukaciji profesionalaca za senzibilan rad sa LGBTI osobama (zaposleni u obrazovnim ustanovama, zdravstvu, centrima za socijalni rad, matičnim uredima, lokalnim samoupravama), informisanju LGBTI zajednice o njihovim zakonskim pravima i mehanizmima njihove zaštite, inforimsanju poslodavaca i sindikata o antidiskriminacionom normativnom okviru, kreiranju LGBTI turističke ponude i kreiranju bezbjedne turističke destinacije za LGBTI osobe i dr.”, navode u saopštenju.

Iz Ministarstva očekuju uskoro i usvajanje Zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola čime će se stvoriti uslovi za ostvarivanje niza prava i obaveza koji proizlaze iz zajednice života dvije osobe.

”Želimo da u narednom periodu LGBTI osobe u Crnoj Gori dostignu što veći obim poštovanja ljudskih prava, što veći stepen vidljivosti i ravnopravnosti sa drugima u svim oblastima društvenog života i rada”, zaključuje se u saopštenju.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Prijem povodom Dana nezavisnosti SAD
  on 25/06/2024 at 20:56

  Ambasada Sjedinjenih Američkih Država organizovala je u Podgorici svečani prijem povodom Dana nezavisnosti, nacionalnog praznika te zemlje. Prijem je okupio veliki broj crnogorskih zvaničnika, članova diplomatskog kora, predstavnika političkih partija, pravosudnih, kulturnih i drugih institucija...

 • "Logično je da se rezolucija o Jasenovcu usvoji, biće sastanaka sa Spajićem"
  on 25/06/2024 at 18:41

  Demokratska narodna partija (DNP) ne ucjenjuje nikoga i ne uslovljava nikoga, ali bi bilo sasvim bilo prirodno i logično da se Rezolucija o Jasenovcu usvoji, smatra poslanik DNP-a Vladislav Bojović.

 • Berane: Rotacija ili vanredni izbori?
  on 25/06/2024 at 18:35

  Očigledna je kriza vlasti u Beranama. Sjednica lokalnog parlamenta nije održana zbog nedostatka kvoruma. Na sjednici je trebalo da se desi dogovorena rotacija na mjestu predsjednika opštine, te da umjesto Vuka Todorovića iz Nove srpske demokratije bude izabran Damjan Ćulafić iz Demokrata.

 • DPS Berane: Svjedočimo političkom mešetarenju i samovolji pojedinaca
  on 25/06/2024 at 17:56

  Predsjednik opštinskog odbora Berane Miro Nedić kaže da su ovih dana u Beranama na snazi političko mešetarenje, dominacija ličnih interesa i samovolja pojedinaca.

 • Spajić: Razmišljamo o rebalansu budžeta
  on 25/06/2024 at 17:11

  Realizacija tekućih projekata ide brže nego što je predviđeno, kazao je premijer Milojko Spajić i dodao da zbog toga razmišljaju o rebalansu budžeta kako bi dodatna sredstva opredijelili za kapitalne projekte.

 • Milatović traži mišljenje za pet ambasadora
  on 25/06/2024 at 16:47

  Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike trebalo bi početkom jula da se izjasni o petorici kandidata za ambasadore Crne Gore. Predsjednik države Jakov Milatović uputio je skupštinskom Odboru pet predloga kandidata za ambasadore, kako bi Odbor o njima dao mišljenje.

 • Mandić: Moj glavni zadatak na evropskom putu je očuvanje mira
  on 25/06/2024 at 15:14

  Svi čvrsto vjerujemo da je Crna Gora naredna članica EU, a to će biti biti snažna poruka ohrabrenja za ostale zemlje kandidate, a posebno za bivše republike Jugoslavije, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • Mugoša: Optužbe Mandića na račun opozicije nekorektne i neutemeljene
  on 25/06/2024 at 14:00

  Objašnjenje razloga zbog kojih je sjednica parlamenta već četvrti put odgođena a koje je saopštio predsjednik Skupštine Andrija Mandića, šef Kluba poslanika SD-a u crnogorskom Parlamentu Boris Mugoša smatra nekorektnim i neutemeljenim.

 • "Od strateške je važnosti da Crna Gora otpočne ključne infrastrukturne projekte"
  on 25/06/2024 at 13:47

  Od strateške je važnosti da naša zemlja otpočne i nastavi ključne infrastrukturne projekte poput nove dionice auto-puta Bar-Boljare, rekonstrukcije pruge Beograd-Bar i valorizacije Luke Bar, kako bi se stvorili uslovi za što bolju povezanost i privredni razvoj Crne Gore i cijelog regiona, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • DPS: Kriza vlasti u Danilovgradu
  on 25/06/2024 at 12:21

  Ukupna situacija u Crnoj Gori, a posebno kriza vlasti u Podgorici direktno se odražava i na funkcionisanje vlasti u Danilovgradu, tvrde iz Demokratske partije socijalista u tom gradu.