BALKANSKA RASKRŠĆA

“Ljudi koji su u samoizolaciji nijesu bolesni, to je rezervoar kojeg se češće regrutiraju oni koji su pozitivni. (…) Što se tiče njihovog dolaska na glasačko mjesto, ako stave masku, a nemaju simptome, to ne bi bio problem.“
Tim riječima – obznanivši, dakle, da osobe pod mjerom tzv. samoizolacije mogu slobodno izaći iz kuće i koristiti svoje biračko pravo na parlamentarnim izborima što će se održati tokom jula – vodeći hrvatski državni epidemiolog Krunoslav Capak u prošli je ponedjeljak, na redovnoj konferenciji za štampu Nacionalnog stožera civilne zaštite, obilježio trenutak od kada se „vladavina eksperata“, zavedena u okolnostima izvanrednog stanja, pretvara u čistu farsu, piše u autorskom tekstu za “Pobjedu” Viktor Ivančić.

Piše: Viktor Ivančić

Samoizolacija, izborno tumačenje

Dotad, „samoizolacija“ je podrazumijevala zabranu napuštanja doma i kazne za one koji tu mjeru krše. Svega par dana prije epidemiologova nastupa, na primjer, jedan je slavonski poljoprivrednik morao platiti globu od osam tisuća kuna jer je, premda se bio dužan „samoizolirati“, potpuno sam sjeo u traktor i odvezao se da uzore njivu. Mjesec dana ranije, pod izgovorom kontrole onih što su obavezni boraviti u „samoizolaciji“, vladajuća stranka – HDZ – pokušala je progurati zakon koji bi omogućio legalno nadziranje mobilnih telefona svih građana Hrvatske.

Od ponedjeljka, međutim, „samoizolacija“ je proglašena nevažećom u slučaju učešća u izbornome ritualu. Drugim riječima: orati ne smiješ, glasati moraš! Pomalo je neobično što vodeći državni epidemiolog, inače član HDZ-a, tragikomičnu dimenziju „vladavine eksperata“ nije zaoštrio do krajnje granice i poručio građanima – uključujući one pod mjerom „samoizolacije“ – kojoj su partiji, radi interesa općeg zdravlja, na izborima obavezni dati glas.

Sutradan, novinari su zatražili od Capaka da pojasni svoju jučerašnju izjavu, ali ga je komandir Stožera, ministar policije Davor Božinović, spriječio da dođe do mikrofona, rekavši kako će on odgovoriti na to pitanje: politika će, a ne struka, utvrditi datum izbora, i tek kada politika to učini i zatraži mišljenje od struke, eksperti koji stoluju u Stožeru će izdati svoje preporuke. Dotad, Stožer će se držati isključivo pitanja koja se tiču ugroženog zdravlja nacije. Stožer se, naime, ne bavi politikom!

Čak i poslovično pitomi hrvatski žurnalisti nakon te kratke propovijedi otpustili su kočnice i odali se ranije brižno susprezanom sarkazmu.

Kad se stožer naljuti

Jedan je, recimo, popularnu članicu Stožera, infektologinju Alemku Markotić, upitao da li ona, u svjetlu jučerašnjeg Capakova nastupa, i dalje smatra da su osobe koje krše samoizolaciju „bioteroristi“, kako je izjavila prije dva mjeseca. Pitanje je zatim dobio i zapovjednik Stožera: „Razmišlja li se da izbori iznimno budu u subotu, jer je nedjelja dan epidemiološki predviđen za dezinfekciju i nerad dućana, pa bi to značilo veliku javnozdravstvenu opasnost?“

Vidno iznervirani ministar policije, nespreman na to da „sedma sila“ otkazuje poslušnost, na tu je uspjelu ironiju odgovorio onom iz očaja, tonom povrijeđena stručnjaka: „Hvala što pokazujete interes za zdravlje i živote hrvatskih građana!“

Novinar je, naravno, aludirao na ranije postupke Stožera, kada su vladajući eksperti, tretirajući građane kao idiote, epidemiološkim argumentima obrazlagali odluku o zabrani rada prodavaonica nedjeljom (a ne, recimo, petkom ili utorkom), kao i ukaz o dopuštanju održavanja crkvenih misa (a ne i koncerata ili kazališnih predstava), makar je bilo jasno kako vlast to čini da bi se dodvorila Katoličkoj crkvi i konzervativnoj desnici.

Uzajamno podjebavanje novinara i ministra stoga dobro ilustrira okvir unutar kojeg manevrira vladajući um nakon što je društvu nametnut opsadni mentalitet: novinar, s punim pravom, ironizira politizaciju rada Stožera dok se ovaj izdaje za „ekspertno tijelo“, prokazuje golu laž takve poze, a političar, također posežući za ironijom, patetično brani „apolitični“ izvor svog legitimiteta – pa novinaru pripisuje politiziranost, čak i manjak interesa „za zdravlje i živote hrvatskih građana“ – i na taj način dodatno naglašava komiku vlastite pozicije, zbog koje mu se izvjestilac ruga. Otprilike: sramotno je kroz političke naočale promatrati naše vođenje politike koje nazivamo brigom za narodno zdravlje.

Novinarska (ne)vjera

U osnovi, Davor Božinović optužuje novinara za nedostatak vjere, za nedopustivu herezu u vrijeme kada su se stručnjaci – i to prije svih oni iz medicinsko-policijskog miljea – objavili kao novo svećenstvo, a pritom i okupili u formaciji koja raspolaže izvršnim i zakonodavnim ovlastima: u tijelo pomoću kojeg je u Hrvatskoj praktički ukinuta parlamentarna republika za račun Vladina upravljanja dekretima.

U opisanom igrokazu, međutim, ključni je moment onaj u kojem ministar oduzima epidemiologu riječ kada mu je postavljeno pitanje o izborima, bojeći se da ovaj (opet) ne izvali kakvu nesuvislost – ili kakvu istinu! – i doda municiju „nekompetentnim politikantima“. Taj refleksni pokušaj političara da silom čuva mit o stručnim motivima „stručnjaka“ raskrinkava stvarnu svrhu Stožera: vladati bez politike dok se donose nedvosmisleno političke odluke.

„Depolitizacija“ je, naime, omiljena strategija prljave politike. Ovih su dana građani u prilici na svojoj koži osjetiti da je ta politika najtoksičnija kada provizorno iskače iz svog žanra i progovara jezikom ekspertnog znanja.

U tom je pogledu i sam naziv Nacionalnog stožera civilne zaštite RH rezultat vladajuće hipokrizije. Njegova realna funkcija je da djeluje kao Stožer širokog spektra: istovremeno je to i vrhovni štab za upravljanje zdravstvenom krizom i centralni predizborni štab partije na vlasti. Polivalentnost je, razumije se, osnažena kadrovskom strukturom, jer su svi njegovi članovi i „vrhunski stručnjaci“ i ugledni hadezeovci.

Da nije licemjerja kao obavezne kolektivne discipline, Stožer nitko ne bi ni imao pravo optuživati zbog zloupotrebe medicine u političke svrhe, budući da je stvarna domena njegova rada i politička i medicinska, naime – jedna te ista. Ne bi osobito iznenadilo da su poneki od tih epidemioloških i infektoloških specijalista duboko uvjereni kako bi bilo istinski bolesno da na izborima u Hrvatskoj pobijedi itko osim HDZ-a.

Erozija demokratije

Napokon, čak i „stručno utemeljene mjere“ što ih Stožer na dnevnoj bazi građanima propisuje, kako se to laičkome promatraču čini, uglavnom se temelje na iskustvima iz prošlih stoljeća: budi u kući, ne mrdaj, ne okupljaj se, izoliraj se, budi poslušan ili ćemo hapsiti… tako da se stječe neodoljiv utisak kako su upravo militantni karakter i represivna jednostavnost tih naloga savršeno usklađeni s duhom tradicionalne politike HDZ-a.

Kroz to vrijeme stvarni suveren, premijer Andrej Plenković, u pozadini pomno analizira statistike umrlih i oboljelih, razmatra bilance mortaliteta, e da bi odredio najpovoljniji termin za izbore. Računica je jednostavna: što manji broj leševa, to veći broj glasova. Zasad se čini da stručnjaci odrađuju dobar politički posao, a tko zna što će biti do kraja godine, možda će groblja narasti toliko da umanje izborne šanse.

Radi toga političko takmičenje treba biti organizirano što prije, punih šest mjeseci prije zakonom propisanog roka – usred opsadne groznice, usred sveopće „apolitičnosti“ – i čim „oni koji vas uspješno i herojski brane od virusa“ osiguraju formalni legitimitet za naredne četiri godine vladavine, parlament će dobiti isti status bižuterije kakvog uživa danas.

Odluka da se „praznik demokracije“ upriliči u vrijeme maksimalne erozije demokratskih tekovina predstavlja do gnjusnosti ogoljeni primjer normalizacije izvanrednog stanja, kada iznimka i pravilo postaju nerazlučivi, pa se i famozni Stožer afirmira kao multidisciplinarno upravljačko tijelo, tijelo koje sa svojom kratkom historijom po svemu sudeći skicira dugoročnu budućnost: u periodu od tek par mjeseci imali smo priliku promatrati s kakvom se lakoćom partijska vlast transformira u ekspertnu i obratno, s tim da je sve vrijeme čini isti oligarhijski ansambl.

Ne bi bilo mudro zaboraviti da se osnovna figura „vladavine stručnjaka“ svodi na neprestano tutorstvo nad neukima. Ako je struka medicinska, tada je još i opasna po zdravlje.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Laković: Odbor nije “na koljenima” zbog odgađanja sjednice
  on 23/06/2024 at 17:49

  Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu i poslanik PES-a Miodrag Laković saopštio je da Odbor nije “na koljenima” zbog odgađanja sjednice, kako tvrdi njegov kolega iz SD-a Nikola Zirojević. Poručio mu je da slobodno pokrene proceduru za njegovu smjenu.

 • Janović: Vlada odobrila pola miliona eura za nove avio-linije
  on 23/06/2024 at 17:23

  Pola miliona eura za podsticajne mjere u cilju povećanja turističkog prometa sa emitivnih tržišta, organizovanim avio-prevozom, predstavlja vizionarski pristup Vlade koja prepoznaje ključnu ulogu turizma u ekonomiji naše države, smatra poslanik Pokreta Evropa sad Tonći Janović.

 • DPS Nikšić: Kovačeviću, stani jednom iza onoga što si rekao
  on 23/06/2024 at 17:16

  Demokratska partija socijalista pozvala je predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića da "jednom stane iza svojih riječi". Oni su kazali da ostaje da se vidi da li će Demokrate stati iza riječi predsjednika Skupštine opštine Nikšić Nemanje Vukovića, koji dolazi iz njihovih redova i da li će dizanjem ruke za izglasavanje nepovjerenja Kovačeviću, sa riječi preći na djela.

 • Sjednicu parlamenta zakazali bez dogovora na Kolegijumu
  on 23/06/2024 at 16:26

  Predsjednik parlamenta i vođa parlamentarne većine zakazuje sjednicu za 28. jun i to 21. juna kršeći Poslovnik jer istu zakazuje bez ikakvog dogovora na Kolegijumu i bez stavljanja u dnevni red obavezne tačke opozicije (i jedno i drugo obaveza po Poslovniku), kazao je poslanik SD Crne Gore Boris Mugoša.

 • "Milatović i DPS najviše žale za uređivačkom politikom RTCG-a iz vremena Radojke Rutović"
  on 23/06/2024 at 14:31

  Iako se u izvještaju EU prije manje od mjesec dana navodi da RTCG proizvodi politički uravnotežen sadržaj, to nije spriječilo sinhronizovanu akciju Jakova Milatovića i DPS-a da imaju najveću primjedbu na izvještaj RTCG-a, poručuju iz Pokreta Evropa sad.

 • "DPS godinama bio sponzor kriminala, vrijednosti su im srozane"
  on 23/06/2024 at 13:58

  Tekovine DPS-a su i dan danas duboko utkane u crnogorsko pravosuđe, pošto su kriminalne aktivnosti i korupcija njihovih članova ruinirale ovu granu vlasti i unazadile Crnu Goru, smatra Vasilije Čarapić, predsjednik Kluba poslanika Pokreta Evropa sad.

 • Otkazana sjednica Odbora za odbranu, Zirojević: Obavijestili nas porukom
  on 23/06/2024 at 13:44

  Poslanik Socijaldemokrata  Nikola Zirojević saopštio je danas da je odložena  sjednica skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu.

 • DPS: Kršenje profesionalnih standarda na Javnom servisu
  on 23/06/2024 at 13:10

  Javni servis je sinoć, u terminu Dnevnika 2, prikazao PR prilog sa formiranja gradskog odbora PES-a, bez jasnih obilježja da se radi o reklamnom proizvodu ove stranke, tvrde iz Demokratske partije socijalista (DPS).

 • "Crna Gora se suočava sa nedostatkom integriteta i netransparentnim radom"
  on 23/06/2024 at 12:58

  Predsjednik države Jakov Milatović ocijenio je da se Crna Gora danas suočava sa nedostatkom integriteta, netransparentnim radom i manipulativnim djelovanjem od strane najvažnijih političkih aktera.

 • Šušić: Izmjene Ustava nijesu neophodne; Vukčević: Premijera pogrešno savjetovali
  on 23/06/2024 at 12:01

  Izjava premijer Crne Gore Milojka Spajića da je sazrelo vrijeme da državljanstvo Crne Gore dobiju svi oni koji imaju pravo na to, bez prava glasa prvih deset godina, naišla je na oprečne reakcije pravnika. Dok jedni smatraju da se eventualne izmjene Zakona o crnogorskom državljanstvu mogu posmatrati kao otklanjanje nepravde koju Crna Gora decenijana nanosi dijelu građana, drugi poručuju da je Ustav jasan - svako lice koje dobije državljanstvo stiče pravo glasa poslije dvije godine prebivališta u Crnoj Gori.

 • U septembru glavni tender za gradnju druge dionice auto-puta; Kinezi zainteresovani za posao
  on 23/06/2024 at 15:21

  Kineske kompanije zainteresovane su za gradnju druge dionice autoputa Bar-Boljare, saopšteno je tokom sastanka ministara saobraćaja i finansija Filipa Radulovića i Novice Vukovića sa generalnim direktorom CRBC-a Vangom Lijunom.

 • Đukanovićeva firma na berzi struje
  on 23/06/2024 at 12:28

  Dok je poslanicima prije par dana dostavljen novi energetski zakon, čije će usvajanje u nepromijenjenom obliku biti uvod u nove i neopravdane subvencije na teret potrošača, podgorička firma „Medex Electric“, u kojoj značajan dio vlasništva ima Blažo Đukanović, uveliko proklamuje takozvanu zelenu energetsku tranziciju i već je registrovana kao učesnik na Crnogorskoj berzi električne energije. To je danas objavila Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

 • Bez posla više od 37.000 ljudi
  on 23/06/2024 at 12:13

  U Crnoj Gori je u prvom kvartalu, prema podacima Monstata, bilo 318,3 hiljade aktivnog stanovništva, od kojih je 280,5 hiljada ili 88,1 odsto zaposlenih.

 • Kroz Sozinu od početka godine prošlo 1,52 miliona vozila
  on 23/06/2024 at 10:20

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 1,52 miliona vozila.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 1,05 miliona vozila
  on 22/06/2024 at 15:25

  Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 15. do 21. juna iznosio 66,32 hiljade.

 • Naredne godine izgradnja mosta na Šćepan Polju
  on 22/06/2024 at 13:10

  Ministarstvo saobraćaja i pomorstva na čijem je čelu Filip Radulović planiralo je da tokom naredne godine krene sa radovima na izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Tare, na spoju magistralnog puta na lokaciji Šćepan Polje/Hum, kako bi ta dionica bila završena istovremeno sa bosanskom stranom.

 • Zajednički cilj je prosperitetna, otporna i sigurna dunavska regija
  on 21/06/2024 at 18:36

  Ministar vanjskih poslova Crne Gore Filip Ivanović učestvovao je u Beču, na ministarskom sastanku u okviru Strategije EU za Dunavski region (EUSDR), čiji je domaćin bio savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Aleksander Šalenberg.

 • "CBCG realizacijom obaveza doprinosi učlanjenju Crne Gore u EU"
  on 21/06/2024 at 15:25

  Centralna banka će nastaviti sa intenzivnim aktivnostima u cilju ispunjavanja obaveza u okviru pregovaračkih poglavlja koja su u direktnoj nadležnosti CBCG, zaključak je sa današnjeg sastanka Koordinacionog tijela za praćenje pregovora sa Evropskom unijom iz djelokruga nadležnosti CBCG i perspektive integracije u Ekonomsku i monetarnu uniju (EMU) kojim predsjedava guvernerka Irena Radović.

 • Vlada i Rakčević zajedno do deblokade računa Instituta
  on 21/06/2024 at 09:37

  Premijer Milojko Spajić saopštio je na konferenciji za medije da su pronašli rješenje za Institut Simo Milošević. Vlada Crne Gore će sa najvećim manjinskim akcionarom Instituta Igalo "Vila Oliva"deblokirati račun, tako što će, kaže Spajić po pola učestvovati u tom poslu.

 • Crnogorski pasoš dobile 664 osobe
  on 21/06/2024 at 08:28

  Ministarstvo unutrašnjih poslova dodijelilo je 664 crnogorska pasoša u okviru programa ekonosmkog državljanstva, 77 je u proceduri, a 228 zahtjeva je odbijeno, objavljeno je u Vladinoj Informaciji.