ŠĆEKIĆ

Zapaljivi tonovi iz Srbije nijesu dobri i ne treba im davati značaja, jer su dio predizborne kampanje, ocjenjuje novinar Jakša Šćekić. Smatra da su Ivica Dačić i Aleksandar Vulin tu kako bi davali ad hoc izjave u ime srpskih vlasti. Najnovija izjava Dačica o navodnom bratoubilačkom ratu u Crnoj Gori ne treba da čudi, jer je, kako kaže, rečena kako bi se pridobili glasači desnice.

“Po prvi put sada mi dolazimo u jednu situaciju da maltene počinje taj bratoubilački rat izmedju Srba i Crnogoraca, bez obzira ko se kako zove”, kazao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

To je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio juče, uz napomenu da, kako je kazao, do sada nije zabilježeno da se u nekoj zemlji hapsi vladika Srpke pravoslavne crkve. Na dešavanja u Crnoj Gori reagovao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se sa predstavnicima Srba u Crnoj Gori, sastao putem video linka.

“Ja sam rekao da ćemo biti uz Srpski narod i srpsku crkvu. Srbija poštuje Crnu Goru kao drzavu, ali ne moze da zanemi pred onim sto se njenom narodu desava”, kazao je Vučić.

Srbija ne može ni da se miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore, poručuje novinar Jakša Šćekić.

“Srpski predsjednik Aleksandar Vučić je u delikatnoj situaciji zato što ako ne uradi ništa optužiće ga da prodaje Srbe u Crnoj Gori, ako što ga optužuju da će prodati Srbe na Kosovu i Metohiji. Ako opet reaguje pretjerano ti isti će ga optužiti da se miješa u suverene stvari suverene i nezavisne države, odnosno Crne Gore”, kazao je Šćekić.

Zato je, kako smatra Šćekić, Vučić zapaljivu retoriku prepustio drugima.

“On ima dva ministra za ad hoc izjave, za izjave za jednokratnu upotrebu. To su najčeše Aleksandar Vulin i Ivica Dačić. Vidjeli ste, kako se meni čini da makedonci su odlučili da uopšte ne raguju na izjave Aleksandra Vulina, jednostavno su ga iznorisali, a crnogorska vlada je reagovala na izjave Ivice Dačića i time mu dala na značaju”, dodao je Šćekić.

Ivica Dačić u posljednje vrijeme vrtoglavo gubi povjerenje srpske javnosti, smatra Šćekić, koji poručuje da ga ne čude neke njegove izjave, s obzirom na to da je Srbija u predizbornoj kampanji, i da tamošnji političari daju sve od sebe da pridobiju glasače desnice. Tvrdi i da će sličkih varnica ka Crnoj Gori biti još.

“Nije uopšte dobro što se ovako nešto dešava između Srbije i Crne Gore, i nije dobro što se dešava pre turističke sezone. Gradjanima Srbije će izgleda biti jako komplikovano i skupo da stignu do Grčke, tako da će im crnogorsko primorje biti jedna od glavnih opcija, ali tu uviek postoji mogućnost da dodje do incidenta”, kazao je Šćekić.

Ne treba zaboraviti ni to, napominje Šćekić, da je stanje u Crnoj Gori, u odnosu na Srbiju mnogo drugačije.

“U Srbiji ljudi u crnom, odnosno u mantiji imaju mnogo bolji pravni status, jer su jednostavno van njega. To se najbolje vidjelo za vrijeme pandemije, za vrijeme Uskrsa, kad je bio karantin, ipak su ljud išli na pričešće, i država ništa nije uradilla. I to je ta osnovna razlika izmedju Srbije i Crne Gore kada je riječ o položaju sveštenstva”, kazao je Šćekić.

A Crna Gora i Srbija su, kako zaključuje, dvije nezavisne i suverene države, koje imaju neotudjivo pravo da uređuju svoja unutrašnja pitanja.

Dijana Drašković, TVCG

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Danas počinje isplata penzija
  on 19/06/2024 at 08:21

  Isplata majskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

 • Air Montenegro od danas leti i ka Ostravi
  on 18/06/2024 at 20:35

  Air Montenegro letom MNE 390 danas je uspostavio liniju Podgorica-Ostrava, saopšteno je iz te kompanije.

 • "Sve što se kosi sa zakonom i tržištem neće proći"
  on 18/06/2024 at 19:26

  Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović reagovao je na navode pojedinih političara o problematičnosti ideje dopunjavanja programa Solari 5000+ programom energetske efikasnosti.

 • U Luci Kotor tri kruzera sa preko pet hiljada putnika
  on 18/06/2024 at 15:30

  U kotorskoj luci danas su tri kruzera sa 5,12 hiljada putnika.

 • Đeljošaj u Parizu, Šćekić u Alžiru, Jakšić-Stojanović na Kipru
  on 18/06/2024 at 15:12

  Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici utvrdila platforme o učešću potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i ministra ekonomskog razvoja Nika Đeljošaja na Ministarskoj konferenciji Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) za Jugoistočnu Evropu, u Parizu, 26. juna, o radnoj posjeti potpredsjednika Vlade za demografiju i mlade i ministra sporta i mladih Dragoslava Šćekića, Alžiru od 26. do 28. juna i platformu za učešće delegacije Vlade Crne Gore, koju predvodi ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović na Forumu Ekonomske komisije UN za Evropu (UNECE) na Kipru.

 • CBCG: Neznatan pad efektivne kamatne stope
  on 18/06/2024 at 14:14

  Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na ukupno odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, u martu je u odnosu na februar pala 0,02 procentna poena i iznosila je 6,63 odsto, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Pogoni nikšićke Željezare proizvodiće eloksiranu bravariju
  on 18/06/2024 at 14:11

  U pogonima Željezare Nikšić počeće da se proizvdoi eloksirana bravarija za građane po veoma povoljnim cijenama, najavio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

 • Radnici traže da SDT blokira imovinu Vektra Boke
  on 18/06/2024 at 09:39

  Radnici Vektra Boke naveli su da je juče održana sjednica akcionara tog preduzeća upriličena van svih procesnih zakonskih normi. 

 • Crna Gora ima potencijal da privuče veći broj turista iz EU
  on 18/06/2024 at 08:12

  Crna Gora ima mnogo potencijala da privuče veći broj turista iz Njemačke i uopšte Evropske unije, zaključak je sastanka predsjednika Vlade Milojka Spajića i predstavnika najveće svjetske turističke kompanije, njemačkog TUI-ija, koju je predvodio član Izvršnog odbora i direktor korporativnih i spoljnih poslova, Tomas Elerbek.

 • Brkovići više nijesu na čelu Vektra Boke
  on 18/06/2024 at 08:09

  Vanredna Skupština akcionara kompanije Vektra Boka imenovala je novi Odbor direktora, u kojem su sada Radovan Samardžić, Vladimir Čović i Danilo Matijašević, dok će se predsjednik tog tijela birati naknadno.