ŠĆEKIĆ

Zapaljivi tonovi iz Srbije nijesu dobri i ne treba im davati značaja, jer su dio predizborne kampanje, ocjenjuje novinar Jakša Šćekić. Smatra da su Ivica Dačić i Aleksandar Vulin tu kako bi davali ad hoc izjave u ime srpskih vlasti. Najnovija izjava Dačica o navodnom bratoubilačkom ratu u Crnoj Gori ne treba da čudi, jer je, kako kaže, rečena kako bi se pridobili glasači desnice.

“Po prvi put sada mi dolazimo u jednu situaciju da maltene počinje taj bratoubilački rat izmedju Srba i Crnogoraca, bez obzira ko se kako zove”, kazao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

To je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio juče, uz napomenu da, kako je kazao, do sada nije zabilježeno da se u nekoj zemlji hapsi vladika Srpke pravoslavne crkve. Na dešavanja u Crnoj Gori reagovao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se sa predstavnicima Srba u Crnoj Gori, sastao putem video linka.

“Ja sam rekao da ćemo biti uz Srpski narod i srpsku crkvu. Srbija poštuje Crnu Goru kao drzavu, ali ne moze da zanemi pred onim sto se njenom narodu desava”, kazao je Vučić.

Srbija ne može ni da se miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore, poručuje novinar Jakša Šćekić.

“Srpski predsjednik Aleksandar Vučić je u delikatnoj situaciji zato što ako ne uradi ništa optužiće ga da prodaje Srbe u Crnoj Gori, ako što ga optužuju da će prodati Srbe na Kosovu i Metohiji. Ako opet reaguje pretjerano ti isti će ga optužiti da se miješa u suverene stvari suverene i nezavisne države, odnosno Crne Gore”, kazao je Šćekić.

Zato je, kako smatra Šćekić, Vučić zapaljivu retoriku prepustio drugima.

“On ima dva ministra za ad hoc izjave, za izjave za jednokratnu upotrebu. To su najčeše Aleksandar Vulin i Ivica Dačić. Vidjeli ste, kako se meni čini da makedonci su odlučili da uopšte ne raguju na izjave Aleksandra Vulina, jednostavno su ga iznorisali, a crnogorska vlada je reagovala na izjave Ivice Dačića i time mu dala na značaju”, dodao je Šćekić.

Ivica Dačić u posljednje vrijeme vrtoglavo gubi povjerenje srpske javnosti, smatra Šćekić, koji poručuje da ga ne čude neke njegove izjave, s obzirom na to da je Srbija u predizbornoj kampanji, i da tamošnji političari daju sve od sebe da pridobiju glasače desnice. Tvrdi i da će sličkih varnica ka Crnoj Gori biti još.

“Nije uopšte dobro što se ovako nešto dešava između Srbije i Crne Gore, i nije dobro što se dešava pre turističke sezone. Gradjanima Srbije će izgleda biti jako komplikovano i skupo da stignu do Grčke, tako da će im crnogorsko primorje biti jedna od glavnih opcija, ali tu uviek postoji mogućnost da dodje do incidenta”, kazao je Šćekić.

Ne treba zaboraviti ni to, napominje Šćekić, da je stanje u Crnoj Gori, u odnosu na Srbiju mnogo drugačije.

“U Srbiji ljudi u crnom, odnosno u mantiji imaju mnogo bolji pravni status, jer su jednostavno van njega. To se najbolje vidjelo za vrijeme pandemije, za vrijeme Uskrsa, kad je bio karantin, ipak su ljud išli na pričešće, i država ništa nije uradilla. I to je ta osnovna razlika izmedju Srbije i Crne Gore kada je riječ o položaju sveštenstva”, kazao je Šćekić.

A Crna Gora i Srbija su, kako zaključuje, dvije nezavisne i suverene države, koje imaju neotudjivo pravo da uređuju svoja unutrašnja pitanja.

Dijana Drašković, TVCG

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Laković: Odbor nije “na koljenima” zbog odgađanja sjednice
  on 23/06/2024 at 17:49

  Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu i poslanik PES-a Miodrag Laković saopštio je da Odbor nije “na koljenima” zbog odgađanja sjednice, kako tvrdi njegov kolega iz SD-a Nikola Zirojević. Poručio mu je da slobodno pokrene proceduru za njegovu smjenu.

 • Janović: Vlada odobrila pola miliona eura za nove avio-linije
  on 23/06/2024 at 17:23

  Pola miliona eura za podsticajne mjere u cilju povećanja turističkog prometa sa emitivnih tržišta, organizovanim avio-prevozom, predstavlja vizionarski pristup Vlade koja prepoznaje ključnu ulogu turizma u ekonomiji naše države, smatra poslanik Pokreta Evropa sad Tonći Janović.

 • DPS Nikšić: Kovačeviću, stani jednom iza onoga što si rekao
  on 23/06/2024 at 17:16

  Demokratska partija socijalista pozvala je predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića da "jednom stane iza svojih riječi". Oni su kazali da ostaje da se vidi da li će Demokrate stati iza riječi predsjednika Skupštine opštine Nikšić Nemanje Vukovića, koji dolazi iz njihovih redova i da li će dizanjem ruke za izglasavanje nepovjerenja Kovačeviću, sa riječi preći na djela.

 • Sjednicu parlamenta zakazali bez dogovora na Kolegijumu
  on 23/06/2024 at 16:26

  Predsjednik parlamenta i vođa parlamentarne većine zakazuje sjednicu za 28. jun i to 21. juna kršeći Poslovnik jer istu zakazuje bez ikakvog dogovora na Kolegijumu i bez stavljanja u dnevni red obavezne tačke opozicije (i jedno i drugo obaveza po Poslovniku), kazao je poslanik SD Crne Gore Boris Mugoša.

 • "Milatović i DPS najviše žale za uređivačkom politikom RTCG-a iz vremena Radojke Rutović"
  on 23/06/2024 at 14:31

  Iako se u izvještaju EU prije manje od mjesec dana navodi da RTCG proizvodi politički uravnotežen sadržaj, to nije spriječilo sinhronizovanu akciju Jakova Milatovića i DPS-a da imaju najveću primjedbu na izvještaj RTCG-a, poručuju iz Pokreta Evropa sad.

 • "DPS godinama bio sponzor kriminala, vrijednosti su im srozane"
  on 23/06/2024 at 13:58

  Tekovine DPS-a su i dan danas duboko utkane u crnogorsko pravosuđe, pošto su kriminalne aktivnosti i korupcija njihovih članova ruinirale ovu granu vlasti i unazadile Crnu Goru, smatra Vasilije Čarapić, predsjednik Kluba poslanika Pokreta Evropa sad.

 • Otkazana sjednica Odbora za odbranu, Zirojević: Obavijestili nas porukom
  on 23/06/2024 at 13:44

  Poslanik Socijaldemokrata  Nikola Zirojević saopštio je danas da je odložena  sjednica skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu.

 • DPS: Kršenje profesionalnih standarda na Javnom servisu
  on 23/06/2024 at 13:10

  Javni servis je sinoć, u terminu Dnevnika 2, prikazao PR prilog sa formiranja gradskog odbora PES-a, bez jasnih obilježja da se radi o reklamnom proizvodu ove stranke, tvrde iz Demokratske partije socijalista (DPS).

 • "Crna Gora se suočava sa nedostatkom integriteta i netransparentnim radom"
  on 23/06/2024 at 12:58

  Predsjednik države Jakov Milatović ocijenio je da se Crna Gora danas suočava sa nedostatkom integriteta, netransparentnim radom i manipulativnim djelovanjem od strane najvažnijih političkih aktera.

 • Šušić: Izmjene Ustava nijesu neophodne; Vukčević: Premijera pogrešno savjetovali
  on 23/06/2024 at 12:01

  Izjava premijer Crne Gore Milojka Spajića da je sazrelo vrijeme da državljanstvo Crne Gore dobiju svi oni koji imaju pravo na to, bez prava glasa prvih deset godina, naišla je na oprečne reakcije pravnika. Dok jedni smatraju da se eventualne izmjene Zakona o crnogorskom državljanstvu mogu posmatrati kao otklanjanje nepravde koju Crna Gora decenijana nanosi dijelu građana, drugi poručuju da je Ustav jasan - svako lice koje dobije državljanstvo stiče pravo glasa poslije dvije godine prebivališta u Crnoj Gori.

 • U septembru glavni tender za gradnju druge dionice auto-puta; Kinezi zainteresovani za posao
  on 23/06/2024 at 15:21

  Kineske kompanije zainteresovane su za gradnju druge dionice autoputa Bar-Boljare, saopšteno je tokom sastanka ministara saobraćaja i finansija Filipa Radulovića i Novice Vukovića sa generalnim direktorom CRBC-a Vangom Lijunom.

 • Đukanovićeva firma na berzi struje
  on 23/06/2024 at 12:28

  Dok je poslanicima prije par dana dostavljen novi energetski zakon, čije će usvajanje u nepromijenjenom obliku biti uvod u nove i neopravdane subvencije na teret potrošača, podgorička firma „Medex Electric“, u kojoj značajan dio vlasništva ima Blažo Đukanović, uveliko proklamuje takozvanu zelenu energetsku tranziciju i već je registrovana kao učesnik na Crnogorskoj berzi električne energije. To je danas objavila Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

 • Bez posla više od 37.000 ljudi
  on 23/06/2024 at 12:13

  U Crnoj Gori je u prvom kvartalu, prema podacima Monstata, bilo 318,3 hiljade aktivnog stanovništva, od kojih je 280,5 hiljada ili 88,1 odsto zaposlenih.

 • Kroz Sozinu od početka godine prošlo 1,52 miliona vozila
  on 23/06/2024 at 10:20

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 1,52 miliona vozila.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 1,05 miliona vozila
  on 22/06/2024 at 15:25

  Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 15. do 21. juna iznosio 66,32 hiljade.

 • Naredne godine izgradnja mosta na Šćepan Polju
  on 22/06/2024 at 13:10

  Ministarstvo saobraćaja i pomorstva na čijem je čelu Filip Radulović planiralo je da tokom naredne godine krene sa radovima na izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Tare, na spoju magistralnog puta na lokaciji Šćepan Polje/Hum, kako bi ta dionica bila završena istovremeno sa bosanskom stranom.

 • Zajednički cilj je prosperitetna, otporna i sigurna dunavska regija
  on 21/06/2024 at 18:36

  Ministar vanjskih poslova Crne Gore Filip Ivanović učestvovao je u Beču, na ministarskom sastanku u okviru Strategije EU za Dunavski region (EUSDR), čiji je domaćin bio savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Aleksander Šalenberg.

 • "CBCG realizacijom obaveza doprinosi učlanjenju Crne Gore u EU"
  on 21/06/2024 at 15:25

  Centralna banka će nastaviti sa intenzivnim aktivnostima u cilju ispunjavanja obaveza u okviru pregovaračkih poglavlja koja su u direktnoj nadležnosti CBCG, zaključak je sa današnjeg sastanka Koordinacionog tijela za praćenje pregovora sa Evropskom unijom iz djelokruga nadležnosti CBCG i perspektive integracije u Ekonomsku i monetarnu uniju (EMU) kojim predsjedava guvernerka Irena Radović.

 • Vlada i Rakčević zajedno do deblokade računa Instituta
  on 21/06/2024 at 09:37

  Premijer Milojko Spajić saopštio je na konferenciji za medije da su pronašli rješenje za Institut Simo Milošević. Vlada Crne Gore će sa najvećim manjinskim akcionarom Instituta Igalo "Vila Oliva"deblokirati račun, tako što će, kaže Spajić po pola učestvovati u tom poslu.

 • Crnogorski pasoš dobile 664 osobe
  on 21/06/2024 at 08:28

  Ministarstvo unutrašnjih poslova dodijelilo je 664 crnogorska pasoša u okviru programa ekonosmkog državljanstva, 77 je u proceduri, a 228 zahtjeva je odbijeno, objavljeno je u Vladinoj Informaciji.