DRLJEVIĆ

Prihvatanje nove metodologije ne podrazumijeva bilo kakve izmjene postojećih pregovaračkih dokumenata, već samo ističe spremnost Crne Gore da, kao buduća članica EU, intenzivnije radi na vanjsko-političkom prioritetu zajedno s državama članicama EU. To je u razgovoru za Pobjedu kazao glavni pregovarač sa EU Aleksandar Drljević.

Crna Gora, napominje Drljević, nije stavljena u situaciju da se odluči između dvije različite metodologije, već nam je data mogućnost da postojeći okvir dodatno osnažimo.

Vlada je prošle sedmice usvojila odluku o prihvatanju nove metodologije pregovora sa EU, koja predviđa dodatnu finansijsku i političku podršku za zemlje koje napreduju u pregovorima, ali i sankcije za zemlje koje stagniraju na evropskom putu.

Upitan na osnovu čega su donijeli odluku da prihvate ovakvu metodologiju, Drljević objašnjava da je analiza pokazala da se mnoge stvari iz nove metodologije ili već nalaze u Opštoj poziciji EU za Crnu Goru.

“Prateći istorijski razvoj politike proširenja EU, vidjećemo da se pregovarački proces sa državama kandidatima u kontinuitetu mijenja prilagođavanjem političkoj realnosti Evropske unije, na osnovu naučenih lekcija iz svakog prethodnog talasa proširenja. Iz tog razloga, ako pogledamo samo Zapadni Balkan, vidjećemo određene novitete prilikom otvaranja pregovora sa svim državama regiona”, ističe Drljević.

Iskustva

Otvaranju pregovora prvo sa Hrvatskom, kasnije sa Crnom Gorom i Srbijom, te otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, uvijek je prethodilo unapređenju pregovaračkog okvira, a sve u cilju snažnijeg sprovođenja reformi i postizanja temeljnije demokratizacije države kandidata, napominje glavni pregovarač.

“Otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom je bio momenat da se pregovarački okvir dodatno osnaži, te podstakne snažnija saradnja s državama članicama. Prilikom usvajanja načelnih principa za budući pregovarački okvir na Savjetu za opšte poslove EU krajem marta ove godine, EU je dala mogućnost Crnoj Gori da dodatno unaprijedi svoj pregovarački proces bez izmjena formalnog pregovaračkog okvira. Veoma pažljivo smo pristupili analizi svih aspekata primjene nove metodologije, posebno imajući u vidu fazu u procesu pristupanja u kojoj se Crna Gora nalazi i rezultate koje smo do sada ostvarili”, istakao je Drljević.

Na pitanje da li je donešenoj odluci prethodila analiza pregovaračkih struktura u Crnoj Gori, Drljević podsjeća da su u februaru imali javnu debatu na temu nove metodologije u kojoj su, osim članova pregovaračke strukture, učestvovali i predstavnici civilnog društva i diplomatskog kora.

“Takođe, ova tema je bila dio razgovora koje je predsjednik Vlade vodio sa predstavnicima različitih struktura u okviru inicijative Savez za Evropu. Konačno, Kolegijum za pregovore, kao najviše tijelo pregovaračke strukture Crne Gore, je na nedavno održanoj sjednici razmatrao Informaciju o novoj metodologiji EU koja detaljno razrađuje sve elemente nove metodologije i njene povezanosti s Opštom pozicijom EU, koju smo usvojili na međuvladinoj konferenciji u junu 2012. prilikom otvaranja pregovora”, navodi Drljević.

Analiza je, kaže on, pokazala da se mnoge stvari iz nove metodologije ili već nalaze u Opštoj poziciji EU za Crnu Goru ili već funkcionišu kao nepisano pravilo u našem pregovaračkom procesu, ali napominje da određeni djelovi nove metodologije koji se odnose na otvaranje poglavlja za Crnu Goru nijesu primjenjivi.

Politička nota

Upitan da li su iz Brisela imali sugestiju da prihvate novu metodologiju, Drljević ističe da je Evropska komisija novoj metodologiji dala snažniju političku notu, upravo kako bi efikasnije uticala na jedan od svojih prioriteta a to je evropska integracija Zapadnog Balkana.

“Kolege iz EK su nam od samog početka ukazale da su djelovi nove metodologije koji se mogu primijeniti na Crnu Goru od značajne koristi za naš dalji integracioni put – kaže Drljević.

Zaključuje i da prihvatanje nove metodologije od strane Vlade ne podrazumijeva bilo kakve izmjene postojećih pregovaračkih dokumenata, već samo ističe spremnost Crne Gore da, kao buduća članica EU, intenzivnije radi na svom vanjsko-političkom prioritetu zajedno s državama članicama EU.

“Ovdje Crna Gora nije stavljena u situaciju da se odluči između dvije različite metodologije, već nam je data mogućnost da postojeći okvir dodatno osnažimo”, zaključio je Drljević.

Iz Evropske komisije kazali su da pozdravljaju prihvatanje principa nove revidirane metodologije, koju smatraju kompatibilnom sa postojećim pregovaračkim okvirom.

Na naše pitanje šta će ovakva odluka značiti za dalji tok pregovora Crne Gore sa EU, u Komisiji ističu da revidirana metodologija proširenja ima za cilj da pregovore o pristupanju učini vjerodostojnijim, predvidljivijim, dinamičnijim i vođenim jačim političkim usmjeravanjem.

“Svrha nije da se radikalno redizajnira proširenje EU, već da se ojača proces. Mi ne mijenjamo ciljeve. Cilj ostaje pristupanje”, kazala je za Pobjedu portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Intenziviramo aktivnosti na ispunjenju završnih mjerila"
  on 19/06/2024 at 12:40

  Crna Gora ulaže kontinuirane napore u pravcu usklađivanja našeg zakonodavstva sa evropskim propisima u oblastima saobraćaja, energetike, životne sredine i klimatskih promjena, te regionalne politike, kao i njegovoj kvalitetnoj primjeni, poručio je glavni pregovarač Predrag Zenović.

 • "Profesionalizacija upravljačke strukture osnov za stvaranje ekonomski prosperitetnog društva"
  on 19/06/2024 at 12:11

  Profesionalizacija upravljačke strukture i dobro korporativno upravljanje u javnim preduzećima predstavlja osnov za stvaranje efikasnog i ekonomski prosperitetnog društva, poručio je predsjednik države Jakov Milatović na sastanku sa predstavnicima Instituta Alternativa.

 • Poslanici usvojili dva IBAR zakona
  on 19/06/2024 at 11:56

  Poslanici crnogorskog parlamenta opet su usvojili izmjene i dopune Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i o Zakonu o nacionalnom javnom emiteru, koje je prethodno predsjednik države Jakov Milatović vratio Skupštini na ponovno odlučivanje.

 • "Ne budite kukavice, pozovite i Abazovića na kontrolno saslušanje"
  on 19/06/2024 at 11:10

  Građanski pokret URA je u cilju transparentnosti principijelno uvijek bio za to da se održi kontrolno saslušanje na Odboru za bezbjednost i odbranu bilo kog javnog funkcionera, počev od naših pa nadalje. Tako su se nebrojano puta na kontrolnom saslušanju u prethodnom mandatu Skupštine Crne Gore, između ostalih i na naš zahtjev, našli kao tadašnji premijer Dritan Abazović i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, saopšteno je iz te partije.

 • Zirojević: Šaranović bježi sa kontrolnog saslušanja
  on 19/06/2024 at 10:32

  Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović obavijestio je dopisom predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu, Miodraga Lakovića da, iako je prethodno potvrdio prisustvo, neće prisustvovati kontrolnom saslušanju na temu “Imenovanje v.d. direktora Uprave policije i posljedice na sistem bezbjednosti u Crnoj Gori”, a kao razlog navodi učešće na Samitu šefova policije država članica UN (UNCOPS), saopštio je poslanik Socijaldemokrata i član Odbora za bezbjednost i odbranu, Nikola Zirojević.

 • Skupštini podnijeta peticija za donošenjem Zakona o otvaranju dosijea tajnih službi
  on 19/06/2024 at 10:22

  Advokat Nikola Angelovski, pravni zastupnik najvećeg broja građana koji je tužio državu u slučaju zloglasnog portala “Udar”, podnio je juče Skupštini peticiju za donošenjem Zakona o otvaranju dosijea i dokumenata civilnih i vojnih obavještajnih službi Crne Gore.

 • "Za efikasnu borbu protiv korupcije potrebna politička stabilnost"
  on 19/06/2024 at 09:56

  Za efikasnu borbu protiv korupcije Crna Gora mora osigurati političku stabilnost i smanjenje nacionalnih tenzija koje, uz često održavanje izbora, ne dozvoljavaju konsolidovanje i reforme čitavog državnog sistema, a posebno sudstva, saopštila je poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović. Ona je to kazala na sastanku sa koordinatorom američkog Stejt departmenta za globalnu borbu protiv korupcije Ričardom Nefjuom.

 • "Vladajuće partije uspjele da svoju politiku pretvore u teško nadmašivo ruglo"
  on 19/06/2024 at 09:48

  Vladajuće partije su uspjele da svoju politiku pretvore u teško nadmašivo ruglo, ocjenjuju iz Građanske inicijative “21. maj”.

 • "Čestitke na ispunjavanju obaveza vezanih za troškove odbrane NATO"
  on 19/06/2024 at 09:43

  Američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke čestitala je i zahvalila Crnoj Gori na ispunjavanju obaveza NATO-a u pogledu potrošnje na odbranu.

 • Sjutra Pododbor za unutrašnje tržište i konkurenciju
  on 19/06/2024 at 08:11

  Petnaesti sastanak Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između Crne Gore i Evropske komisije, održaće se 20. juna 2024. godine u Briselu, saopšteno je iz Ministarstva evropskih poslova.