DOBRE PROGNOZE

Ukoliko se poveća tražnja, sadašnji broj od 100 registrovanih seoskih domaćinstava će se udvostručiti tokom narednih pet godina, kazala je Pobjedi Anka Kujović iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Crna Gora je na putu da postane prva korona fri destinacija, pa bi se ruralni turizam mogao razviti, a broj seoskih domaćinstava povećati čime bi sjever naše zemlje zaživio.

“Ukoliko se poveća tražnja, sadašnji broj od 100 registrovanih seoskih domaćinstava će se udvostručiti tokom narednih pet godina”, kazala je Pobjedi Anka Kujović iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

“Najveći broj registrovanih seoskih domaćinstava bilježi se u opštinama na sjeveru, pri čemu bih izdvojila opštine Berane i Andrijevicu, što znači u zoni Bjelasice i Komova. Ovaj prostor se posebno izdvaja jer je tu veoma aktivna Regionalna razvojna agencija Bjelasica, Komovi i Prokletije. Oni već godinama unazad podstiču seoska domaćinstva da se registruju, pomažu im kroz brojne projekte koje realizuju u vidu organizovanja brojnih obuka na razne teme, zatim povezivanja domaćinstava sa agencijama, promocijom i slično”, kazala je Kujović.

Prepoznajući značaj ruralnog turizma kao posebnog oblika turističkog proizvoda koji pruža uslove za zadovoljenje potreba sve većeg broja turista koji teže zdravom načinu života i traže doživljaje koji podrazumijevaju zadovoljstvo u prirodi, tradicionalnoj kuhinji, gostoprimstvu gazdinstava/ domaćinstava u ruralnim područjima, uživanje u tradiciji i očuvanim običajima i drugim autentičnim iskustvima, Vlada je na prijedlog MORT-a, krajem prošle godine donijela Program razvoja ruralnog turizma 2019-2021, sa Akcionim planom.

“ S druge strane, zakonskom regulativom i podzakonskim aktima stvorene su pretpostavke za podizanje nivoa kvaliteta usluge u ovom segmentu turističke ponude. Snažna podrška razvoju ruralnog turizma ogleda se i kroz obezbjeđenje finansijskih sredstava Ministarstva održivog razvoja i turizma i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, koja su usmjerena ne samo za povećanje broja seoskih domaćinstava, već i za diverzifikaciju i specijalizaciju ponude koja je jedna od bitnih komponenti ponude za dalji razvoj ovog oblika turizma – kazala je Kujović.

Kako dodaje Program razvoja ruralnog turizma sa Akcionim planom do 2021. godine na sistematičan i planski način definiše smjernice razvoja ruralnog turizam.

“Ruralni turizam je prepoznat kao važna forma turizma, posebno za očuvanje crnogorskog sela i dalji razvoj integralne turističke ponude. Sam Program predviđa niz inovativnih rješenja i smjernica posebno u dijelu razvoja ruralno-turističkih iskustava, očuvanju autentičnosti i razvoja komfora, inoviranja proizvoda, pozicioniranja ruralnog turizma, digitalizacije promocije i prodaje, jačanja preduzetničkih kapaciteta i drugo”, kazala je Kujović.

Sastavni dio Programa je, kako dodaje, detaljni Akcioni plan koji precizno definiše aktivnosti, odgovornosti, rokove i indikatore izvršenja.

“Naredne tri godine će uveliko odrediti dalji razvoj ruralnog turizma. Stoga, navedeno predstavlja veliku šansu za sve učesnike u formiranju turističkog proizvoda, posebno seoska domaćinstva, ali i obavezu da svi radimo posvećeno i odgovorno na realizaciji predviđenih mjera i aktivnosti”, kazala je Kujović.

Podrška

Kako objašnjava Ministarstvo održivog razvoja i turizma je drugu godinu zaredom u okviru Programa podsticajnih mjera definisalo i mjeru koja je usmjerena na unapređenje ponude i podizanje kvaliteta usluga u seoskim domaćinstvima.

Cilj Programa je poboljšanje i razvoj ponude u ruralnom turizmu; podizanje nivoa kvaliteta usluga u seoskim domaćinstvima; podrška održivosti turizma u tim domaćinstvima i unapređenje njihove konkurentnosti.

“Budžet za ovu mjeru podrške za 2019/20202. iznosio je 50.000 eura, prijavilo se 51 domaćinstvo, sredstva dobilo 31 domaćinstvo u 15 opština. Kroz ovu mjeru podrške podstiču se gazdinstva koja su registrovana i koja održavaju poljoprivrednu proizvodnju i život na selu. To su stalni stanovnici sela kojima treba omogućiti da dalje razvijaju svoja domaćinstva kao mjesta novih turističkih iskustava”,  kazala je ona.

Kako ističe Kujović, donošenje Programa razvoja ruralnog turizma je najvažnije sredstvo promocije i umnogome olakšava razvoj i promovisanje u narednom periodu.

“Zatim,finansijske mjere podrške MORT-a, namijenjene registrovanim seoskim domaćinstvima su efikasno sredstvo za opšte promovisanje i podsticanje novih inicijativa i ideja u ruralnom turizmu”, kazala je ona.

 Nacionalna turistička organizacija je u okviru svojih mnogobrojnih aktivnosti realizovala značajan broj aktivnosti u cilju promocije ruralnog turizma.

“Organizovane su studijske grupe novinara i turoperatora koji su, u okviru programa posjete, imali priliku da posjete ruralna područja, kako na sjeveru, tako i u centralnoj i južnoj regiji države. Takav fokus doprinio je promociji, u brojnim stranim časopisima, o tradicionalnim crnogorskim običajima, kulturi, gastronomiji i načinu života u selima”, dodaje Kujović.

 Potvrda progresa u ovom dijelu turističke ponude je i dodjela tradicionalne godišnje nagrade za najbolje u turizmu – WBA.

“Nagradu za 2019. godinu dobilo je seosko domaćinstvo „Samelova koliba“ Ermine Redžematović, koje se nalazi na Prokletijama”,  kazala je Kujović.

Urađen je i Mali priručnik za seoska domaćinstva koji nudi korisne savjete i smjernice za razvoj ugostiteljske djelatnosti u seoskim domaćinstvima, sa riječnikom korisnih izraza na četiri svjetska jezika: engleskom, njemačkom, ruskom i francuskom. Može se preuzeti na sajtu Ministarstva održivog razvoja i turizma.

“Takođe, publikovana je i Brošura kojom su obuhvacena sva registrovana seoska domaćinstva. Brošura je prevedena na njemački i engleski jezik i dijeli na sajmovima na kojima učestvuje Nacionalna turistička ogranizacija Crne Gore. Brošura se može preuzeti sa sajta NTO”, poručuje Kujović.

Procedura registracije pojednostavljena

Postupak registracije ugostiteljske djelatnosti za seoska domaćinstva je pojednostavljen i predstavlja važan podstrek za uvođenje postojećih biznisa u legalne tokove.

“Uredno registrovana djelatnost je preduslov održivog i odgovornog razvoja turizma”, kazala je Kujović.

Raznovrsni sadržaji

Kujović naglašava da naša seoska domaćinstva nude raznovrsne sadržaje; posebne ponude odnose se na specifičnosti kraja u kojem se nalaze, raznovrsne atrakcije i aktivnosti u prirodi.

“Izdvajaju se vinarije, proizvođaci maslinovog ulja i sira, domaćinstva koja nude rekreaciju i fizicke aktivnosti, umjetničke programe, zanatske aktivnosti, gastro-sadržaje itd. Važno je napomenuti da se značajan broj njih razvija u pravcu samostalnih atrakcija, dok ostali predstavljaju važan komplementarni sadržaj kupališnom i ski-turizmu”,dodaje ona.

 Oba strateška pravca razvoja i rasta su neophodna za Crnu Goru i posebno ruralni prostor, imajući u vidu da je cilj razvoja ruralnog turizma usmjeren ka razvoju diverzifikovane i autentične ruralne turističke ponude Crne Gore koja će stvoriti osnov za poboljšanje životnog standarda stanovništva u ruralnom području i zaustavljanje depopulacije ruralnih područja.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Van den Bugert: Crna Gora da ostane politički fokusirana
  on 21/06/2024 at 09:19

  Pregovori o pristupanju su zasnovani na zaslugama i Crna Gora je uložila mnogo napora na tehničkom i političkom nivou da dođe do ovog značajnog trenutka, kazala je zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i politiku proširenja, Sindi van den Bugert. Istakla je da je važno da Crna Gora ostane politički fokusirana.

 • U ponedjeljak predstavljanje partije Duška Markovića
  on 21/06/2024 at 09:15

  Duško Marković će u ponedjeljak javnosti predstaviti politički program Stranke, a medijima će se obratiti i članovi Inicijativnog odbora koji će govoriti o daljim konkretnim programskim aktivnostima.

 • Ivanović mijenja teze
  on 21/06/2024 at 08:47

  Savjetnica predsjednika za vanjsku politiku Marija Lakić Barfus reagovala je na navode ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića povodom imenovanja ambasadora, i istakla da Ivanović mijenja teze.

 • "Imam posebnu odgovornost da doprinesem ostvarenju rezultata u oblasti rodne ravnopravnosti"
  on 21/06/2024 at 08:09

  U gradskom parlamentu među ženama postoji interesovanje za učešće u političkom životu, za rad i doprinos u procesu donošenja odluka. Svakako, prostor za unaprjeđenje uvijek postoji, pa bi budući napori trebali biti usmjereni na konkretne mjere koje bi osigurale da žene dodatno doprinesu kreiranju politika, poručila je predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović, tokom panel diskusije koja je održana juče u organizaciji Centra za ženska prava, uz podršku Australian Aid-a.

 • Rješenje krize vlasti u Glavnom gradu i rekonstrukcija Vlade
  on 21/06/2024 at 07:56

  Boris Pejović iz Pokreta Evropa sad (PES) i Mirat Sušić iz Nove srpske demokratije (NSD) očekuju da kriza vlasti u Glavnom gradu uskoro bude okončana i smatraju da ona ne može uticati na državni nivo. Očekuju i skoru rekonstrukciju vlade.

 • "Đukanović ne treba da strahuje od krivičnog gonjenja"
  on 20/06/2024 at 21:35

  Lider Demokratske partije socijalista Danijel Živković kaže je njegov prethodnik i bivši predsjednik države Milo Đukanović ne treba da strahuje od krivičnog gonjenja. On je u emisiji Načisto na TV Vijesti pozvao Tužilaštvo da, ako ima bilo što inkriminišuće protiv Đukanovića, pokrene istragu, ili ako nema elemenata krivičnog djela da se na to pitanje konačno stavi tačka.

 • Kurti uputio podršku OIK DPS Podgorica
  on 20/06/2024 at 20:32

  Stojaćemo uvijek uz one koji vjeruju da je naša zajednička budućnost u Evropskoj uniji, poručio predsjednik Vlade Kosova Albin Kurti uoči Opštinske izborne konferencije DPS Podgorica.

 • "Nakon IBAR-a neophodna dodatna angažovanost"
  on 20/06/2024 at 15:06

  Dobijanje IBAR-a zajednički je rezultat zalaganja cijelog društva, našoj zemlji otvoriće završnu fazu pregovora za punopravno članstvo u EU, što će potvrditi da politika proširenja ostaje u fokusu evropske politike, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

 • "IBAR nikad bliži"
  on 20/06/2024 at 14:44

  Premijer Milojko Spajić poručio je da je IBAR nikad bliži.

 • "Crna Gora na prekretnici nakon pozitivnog IBAR-a"
  on 20/06/2024 at 13:08

  Za Crnu Goru, nakon dobijanja pozitivnog Izvještaja o isupnjenosti privremenih mjerila (IBAR), slijede suštinski institucionalni ispiti, jer država mora postići konkretne rezultate, prvenstveno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kazali su iz Građanske alijanse (GA)

 • Vlada i Rakčević zajedno do deblokade računa Instituta
  on 21/06/2024 at 09:37

  Premijer Milojko Spajić saopštio je na konferenciji za medije da su pronašli rješenje za Institut Simo Milošević. Vlada Crne Gore će sa najvećim manjinskim akcionarom Instituta Igalo "Vila Oliva"deblokirati račun, tako što će, kaže Spajić. po pola učestvovati u tom poslu.

 • Crnogorski pasoš dobile 664 osobe
  on 21/06/2024 at 08:28

  Ministarstvo unutrašnjih poslova dodijelilo je 664 crnogorska pasoša u okviru programa ekonosmkog državljanstva, 77 je u proceduri, a 228 zahtjeva je odbijeno, objavljeno je u Vladinoj Informaciji.

 • Vlada nudi otkup akcija Vile Oliva
  on 21/06/2024 at 07:18

  Vlada je poslala ponudu najvećem malom akcionaru Instituta “Simo Milošević”, kompaniji Vile Oliva, u kojoj nude da otkupe njenih 27,4 odsto akcija u Institutu za 5,25 miliona eura, ali uz uslov da država odmah preuzme akcije.

 • Objavljen prvi javni poziv za dostavljanje predloga saradnje
  on 20/06/2024 at 20:25

  Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) objavila je prvi javni poziv za dostavljanje projektnih predloga saradnje mikro i malih preduzeća na pograničnom području Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG).

 • U 2023. u svim kategorijama tekućih prihoda zabilježen rast
  on 20/06/2024 at 15:45

  Na sjednici Vlade Crne Gore danas je utvrđen Predlog zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2023. godinu. Prema preliminarnim podacima Uprave za statistiku procjenjuje se da je u 2023. godini bruto društveni proizvod ostvaren u nominalnom iznosu od 6.847,12 miliona eura.

 • ŽPCG kupuje tri nova voza, "dakićevcima" po 2.000 eura
  on 20/06/2024 at 15:29

  Vlada Crne Gore usvojial je danas Informaciju o zaključenju Ugovora o garanciji za kreditni aranžman između Željezničkog prevoza Crne Gore A.D. Podgorica (ŽPCG) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), za potrebe finansiranja nabavke novih vozova koji bi se koristili u lokalnom prevozu putnika.

 • Potrebno više investicija u održivi razvoj zemalja Zapadnog Balkana
  on 20/06/2024 at 12:35

  Investicije u Ciljeve održivog razvoja su u porastu, a istovremeno nedovoljne da odgovore na rastuće potrebe zemalja Zapadnog Balkana, naročito u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji (EU) i dostizanja Agende 2030.

 • Radulović i Vuković u Kini: Kineske kompanije dobro su došle u Crnu Goru
  on 20/06/2024 at 11:31

  Kineske kompanije zainteresovane su za gradnju druge dionice autoputa Bar-Boljare, saopšteno je tokom sastanka ministara saobraćaja i finansija Filipa Radulovića i Novice Vukovića sa generalnim direktorom CRBC-a Vangom Lijunom.

 • Izrečeno 242,4 hiljade eura novčanih kazni
  on 20/06/2024 at 09:18

  Poreski inspektori su od 1. maja do 16. juna obavili 536 provjera regularnosti poslovanja obveznika i utvrdili nepravilnosti kod njih 41 i po tom osnovu izdali 63 prekršajna naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 242,4 hiljade eura.

 • Više zaposlenih, rasle i zarade, manji izvoz, investicije i broj turista
  on 20/06/2024 at 05:49

  U prvom kvartalu 2024. godine crnogorski budžet bilježi deficit od 5 miliona eura i pored povećanih prihoda, izvoz je smanjen 31,2%, smanjene su i investicije zbog slabijih ulaganja u nekretnine, turista je 19,1% manje, više je zaposlenih a rasle su i zarade. To su neki od podataka iz Mjesečnog makroekonomskog izvještaja za april mjesec Direktorata za makroekonomske i fiskalne analize i projekcije Ministarstva finansija.