ISPITNI CENTAR

Učenici će prije ulaska u školu i tokom polaganja maturskih, stručnih i polumaturskih ispita, koji će biti održani od 20. maja, morati da nose maske, u obavezi su da koriste sopstvena sredstva za pisanje, a tokom provjere znanja biće obezbijeđena i propisana fizička distanca od dva metra.

To je Pobjedi kazala direktorica Ispitnog centra Dragana Dmitrović.

Interne i eksterne provjere znanje, koje će početi 20. maja, zaključno sa prvim junom, ove godine, kako je ranije najavio ministar prosvjete Damir Šehović, neće uključiti gradivo iz četvrtog tromjesječja, pa će time imati i manji broj pitanja.

Detalji

Direktorica Ispitnog centra pojašnjava da će se radi zaštite zdravlja učenika i svih zaposlenih u školama, održavanje eksterne provjere znanja na kraju trećeg ciklusa osnovne škole, maturskog i stručnog ispita sprovesti u skladu sa određenim pravilima.

Ona ističe da je prijedlog da se dolazak u školu organizuje najmanje sat i po prije početka ispita kako bi ulazak učenika tekao po principu „jedan po jedan“.

“Raspored sjedenja po redovima mora da obezbjeđuje/osigurava maksimalnu fizičku distancu. Učenici prije ulaska u školu i tokom polaganja moraju da nose maske. Moraju da koriste sopstvena sredstva za pisanje. Prije ulaska učenika u učionice i nakon završetka polaganja stolovi moraju biti dezinfikovani, što je posebno važno jer tako održavamo higijenu između svakog pojedinačnog ulaska i obezbjeđujemo da nema rizičnih kontakata po smjenjivanju grupa” navodi Dmitrović.

Obaveza učenika biće, dodaje ona, i da prije ulaska u školu i prilikom napuštanja škole dezinfikuju ruke, a uređaji za dezinfekciju će prethodno biti instalirani u svim školama.

“Nadležni resor je svaki korak u organizaciji polumaturskih i maturskih ispita isplanirao u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, a u najboljem interesu maturanata i polumaturanata. Sve što je neophodno od opreme i sredstava biće obezbijeđeno, te vjerujem da ćemo, uz podršku škola, realizovati i ovaj cilj kako smo od početka planirali: i sa zdravljem i sa znanjem”, kazala je Dmitrović za Pobjedu.

Raspored

Kretanje kroz školske objekte, a posebno prilikom ulaska i nakon završetka ispita, ističe direktorica Ispitnog centra, biće strogo uređeno, kontrolisano i organizovano ,,na način da osigurava maksimalnu udaljenost i poštovanje fizičke distance između učenika“.

“Ovdje je posebno važno istaći sljedeće: škole će po spiskovima koje je sačinio Ispitni centar grupisati i organizovati učenike. To znači da učenici neće na oglasnim tablama tražiti svoje ime i stvarati gužvu. Škole će povezati imena đaka iz odjeljenja i njihov raspored po prostorijama, kako je odredio Ispitni centar. Učenici pojedinih odjeljenja će dolaziti u vrijeme koje odrede razredne starješine, a dežurni nastavnik će ih raspoređivati u učionice prema spisku”, pojasnila je Dmitrović.

Posebna pažnja, kaže ona, biće usmjerena i na ponašanje učenika ispred školskih objekata, pa će se i u tom dijelu voditi računa o obezbjeđivanju fizičke distance.

Termini polaganja

Eksterni maturski i stručni ispiti iz crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti održavaju se 20. maja; eksterni maturski i stručni ispit iz prvog stranog jezika 30. maja; eksterni maturski i stručni ispit iz matematike 1. juna.

Termini polaganja za polumaturante su: iz crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti 26. maja; iz matematike 27. maja; iz predmeta po izboru 28. maja.

Polaganje albanskog jezika, kako su dodali ranije iz Ministarstva, biće u datumima koji su određeni za crnogorski – srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost.

Polumaturski ispiti nijesu eliminatorni za upis u srednje škole, dok se maturski ispiti vrednuju prilikom upisa na fakultete u najvećem broju zemalja regiona i šire.

Iz Ispitnog centra je potvrđeno i da će početak i trajanje ispita biti isto kao i prethodnih godina.

Zaštitna sredstva biće obezbijeđena za sve učenike

Direktorica Ispitnog centra Dragana Dmitrović pojasnila je da će Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Upravom za imovinu, a na osnovu zaključka NKT, obezbijediti dezinfekciona sredstva za ruke i radne površine u skladu sa preporukama struke.

Plan je, kaže, i da se obezbijede maske i rukavice za sve učenike. Kako je rečeno Pobjedi iz nadležnog resora, na dan polaganja maske će biti dostupne svim učenicima.

“Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Upravom za imovinu, a na osnovu zaključka NKT, obezbijediće dezinfekciona sredstva za ruke i radne površine u skladu sa preporukama struke. Sredstva će biti distribuirana za svaki objekat, odnosno svaku školu u kojoj se organizuje maturski ili polumaturski ispit, a njih je oko 220. Takođe, plan je da se obezbijede maske i rukavice za djecu: više desetina hiljada maski, rukavica, ali i dovoljna količina alkohola i drugih sredstava”, kazala je Dmitrović.

Učenici će prije ulaska u školu i tokom polaganja maturskih, stručnih i polumaturskih ispita, koji će biti održani od 20. maja, morati da nose maske, u obavezi su da koriste sopstvena sredstva za pisanje, a tokom provjere znanja biće obezbijeđena i propisana fizička distanca od dva metra.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Medijske zakone uskladiti sa EU standardima
  on 21/06/2024 at 10:44

  Medijski zakoni se površno bave savremenim problemima, ocijenili su iz Centra za demokratsku tranziciju i poručili da ih hitno treba uskladiti sa standardima Evropske unije (EU).

 • Sazrelo vrijeme da svi oni koji imaju pravo dobiju državljanstvo Crne Gore
  on 21/06/2024 at 10:32

  Premijer Crne Gore Milojko Spajić na konferenciji za medije odgovarajući na pitanje novinarke o uslovu Milana Kneževića (DNP), čija partija neće ući u rekonstruisanu Vladu ukoliko se, između ostalog, ne izmijeni Zakon o dvojnom državljanstvu da je sazrelo vrijeme da svi oni koji imaju pravo, dobiju državljanstvo Crne Gore bez prava glasa prvih deset godina.

 • Van den Bugert: Crna Gora da ostane politički fokusirana
  on 21/06/2024 at 09:19

  Pregovori o pristupanju su zasnovani na zaslugama i Crna Gora je uložila mnogo napora na tehničkom i političkom nivou da dođe do ovog značajnog trenutka, kazala je zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i politiku proširenja, Sindi van den Bugert. Istakla je da je važno da Crna Gora ostane politički fokusirana.

 • U ponedjeljak predstavljanje partije Duška Markovića
  on 21/06/2024 at 09:15

  Bivši crnogorski premijer Duško Marković predstaviće u ponedjeljak politički program Stranke evropskog puta.

 • Ivanović mijenja teze
  on 21/06/2024 at 08:47

  Savjetnica predsjednika za vanjsku politiku Marija Lakić Barfus reagovala je na navode ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića povodom imenovanja ambasadora, i istakla da Ivanović mijenja teze.

 • "Imam posebnu odgovornost da doprinesem ostvarenju rezultata u oblasti rodne ravnopravnosti"
  on 21/06/2024 at 08:09

  U gradskom parlamentu među ženama postoji interesovanje za učešće u političkom životu, za rad i doprinos u procesu donošenja odluka. Svakako, prostor za unaprjeđenje uvijek postoji, pa bi budući napori trebali biti usmjereni na konkretne mjere koje bi osigurale da žene dodatno doprinesu kreiranju politika, poručila je predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović, tokom panel diskusije koja je održana juče u organizaciji Centra za ženska prava, uz podršku Australian Aid-a.

 • Rješenje krize vlasti u Glavnom gradu i rekonstrukcija Vlade
  on 21/06/2024 at 07:56

  Boris Pejović iz Pokreta Evropa sad (PES) i Mirat Sušić iz Nove srpske demokratije (NSD) očekuju da kriza vlasti u Glavnom gradu uskoro bude okončana i smatraju da ona ne može uticati na državni nivo. Očekuju i skoru rekonstrukciju vlade.

 • "Đukanović ne treba da strahuje od krivičnog gonjenja"
  on 20/06/2024 at 21:35

  Lider Demokratske partije socijalista Danijel Živković kaže je njegov prethodnik i bivši predsjednik države Milo Đukanović ne treba da strahuje od krivičnog gonjenja. On je u emisiji Načisto na TV Vijesti pozvao Tužilaštvo da, ako ima bilo što inkriminišuće protiv Đukanovića, pokrene istragu, ili ako nema elemenata krivičnog djela da se na to pitanje konačno stavi tačka.

 • Kurti uputio podršku OIK DPS Podgorica
  on 20/06/2024 at 20:32

  Stojaćemo uvijek uz one koji vjeruju da je naša zajednička budućnost u Evropskoj uniji, poručio predsjednik Vlade Kosova Albin Kurti uoči Opštinske izborne konferencije DPS Podgorica.

 • "Nakon IBAR-a neophodna dodatna angažovanost"
  on 20/06/2024 at 15:06

  Dobijanje IBAR-a zajednički je rezultat zalaganja cijelog društva, našoj zemlji otvoriće završnu fazu pregovora za punopravno članstvo u EU, što će potvrditi da politika proširenja ostaje u fokusu evropske politike, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

 • Vlada i Rakčević zajedno do deblokade računa Instituta
  on 21/06/2024 at 09:37

  Premijer Milojko Spajić saopštio je na konferenciji za medije da su pronašli rješenje za Institut Simo Milošević. Vlada Crne Gore će sa najvećim manjinskim akcionarom Instituta Igalo "Vila Oliva"deblokirati račun, tako što će, kaže Spajić po pola učestvovati u tom poslu.

 • Crnogorski pasoš dobile 664 osobe
  on 21/06/2024 at 08:28

  Ministarstvo unutrašnjih poslova dodijelilo je 664 crnogorska pasoša u okviru programa ekonosmkog državljanstva, 77 je u proceduri, a 228 zahtjeva je odbijeno, objavljeno je u Vladinoj Informaciji.

 • Vlada nudi otkup akcija Vile Oliva
  on 21/06/2024 at 07:18

  Vlada je poslala ponudu najvećem malom akcionaru Instituta “Simo Milošević”, kompaniji Vile Oliva, u kojoj nude da otkupe njenih 27,4 odsto akcija u Institutu za 5,25 miliona eura, ali uz uslov da država odmah preuzme akcije.

 • Objavljen prvi javni poziv za dostavljanje predloga saradnje
  on 20/06/2024 at 20:25

  Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) objavila je prvi javni poziv za dostavljanje projektnih predloga saradnje mikro i malih preduzeća na pograničnom području Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG).

 • U 2023. u svim kategorijama tekućih prihoda zabilježen rast
  on 20/06/2024 at 15:45

  Na sjednici Vlade Crne Gore danas je utvrđen Predlog zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2023. godinu. Prema preliminarnim podacima Uprave za statistiku procjenjuje se da je u 2023. godini bruto društveni proizvod ostvaren u nominalnom iznosu od 6.847,12 miliona eura.

 • ŽPCG kupuje tri nova voza, "dakićevcima" po 2.000 eura
  on 20/06/2024 at 15:29

  Vlada Crne Gore usvojial je danas Informaciju o zaključenju Ugovora o garanciji za kreditni aranžman između Željezničkog prevoza Crne Gore A.D. Podgorica (ŽPCG) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), za potrebe finansiranja nabavke novih vozova koji bi se koristili u lokalnom prevozu putnika.

 • Potrebno više investicija u održivi razvoj zemalja Zapadnog Balkana
  on 20/06/2024 at 12:35

  Investicije u Ciljeve održivog razvoja su u porastu, a istovremeno nedovoljne da odgovore na rastuće potrebe zemalja Zapadnog Balkana, naročito u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji (EU) i dostizanja Agende 2030.

 • Radulović i Vuković u Kini: Kineske kompanije dobro su došle u Crnu Goru
  on 20/06/2024 at 11:31

  Kineske kompanije zainteresovane su za gradnju druge dionice autoputa Bar-Boljare, saopšteno je tokom sastanka ministara saobraćaja i finansija Filipa Radulovića i Novice Vukovića sa generalnim direktorom CRBC-a Vangom Lijunom.

 • Izrečeno 242,4 hiljade eura novčanih kazni
  on 20/06/2024 at 09:18

  Poreski inspektori su od 1. maja do 16. juna obavili 536 provjera regularnosti poslovanja obveznika i utvrdili nepravilnosti kod njih 41 i po tom osnovu izdali 63 prekršajna naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 242,4 hiljade eura.

 • Više zaposlenih, rasle i zarade, manji izvoz, investicije i broj turista
  on 20/06/2024 at 05:49

  U prvom kvartalu 2024. godine crnogorski budžet bilježi deficit od 5 miliona eura i pored povećanih prihoda, izvoz je smanjen 31,2%, smanjene su i investicije zbog slabijih ulaganja u nekretnine, turista je 19,1% manje, više je zaposlenih a rasle su i zarade. To su neki od podataka iz Mjesečnog makroekonomskog izvještaja za april mjesec Direktorata za makroekonomske i fiskalne analize i projekcije Ministarstva finansija.