BAR

Na sjednici Skupštine opštine Bar, usvojen je Izvještaj o radu predsjednika Opštine i organa i službi lokalne uprave za 2019. godinu, kao i set mjera podrške privredi koje je predložila Opština Bar u cilju prevazilaženja posljedica nastalih uslijed pandemije koronavirusa.

“Izvještaj o radu predsjednika Opštine i organa i službi lokalne uprave za 2019. dobio je pozitivne ocjene odbornika u Skupštini opštine, posebno zbog ostvarenja budžeta iznosa 21.000.000 eura u procentu od 90,6 odsto, gdje je samo za razvojne projekte realizovano ili ugovoreno 6.473.000 eura.

Među značajnim projektima, koji su obilježili 2019. izdvajaju se rješavanje pitanja snabdijevanja bezvodnih područja kroz završetak izgradnje rezervoara Zaljevo I sa priključkom na Regionalni vodovod i izgradnje vodovodne mreže prema Zaljevu, kao i prve faze prema naselju Sveti Ivan, ukupne vrijednosti 990.000 eura, te kroz ugovorene radove na izgradnji druge faze vodovodne mreže u naselju Sveti Ivan vrijednosti od oko 110.000 eura, i izgradnji vodovodne mreže za naselje Veliki pijesak uključujući saobraćajnicu u iznosu od oko 325.000 eura”, navodi se u saopštenju Opštine Bar.

U saradnji sa Vladom Crne Gore i resornim ministarstvom, Opština je započela realizaciju još nekoliko vrijednih projekata, među kojima su Kuća maslina, Kreativni hab i Arhiepiskopska palata u Starom Baru.

“U 2019. značajno je unaprijeđena sportska infrastruktura, te je u saradnji sa FSCG i COK-om adaptiran fudbalski teren na Madžarici, tribine, svlačionice i atletska staza uključujući i nabavku mehanizacije u iznosu od oko 523.000 eura.

Stanje javnih finansija, aktivnosti na polju razvojnih projekata, povlačenja sredstava i sprovođenje projekata iz međunarodnih fondova, međunarodne saradnje, saradnje sa dijasporom i civilnim sektorom, i ukupne aktivnosti organa i službi lokalne uprave potvrda su efikasnog rada Opštine i njenih službi i organa, koji su realizovali planirane aktivnosti u cilju stvaranja boljeg ambijenta i kvaliteta života za sve građane”, dodaju u saopštenju.

Skupština Opštine Bar na današnjoj sjednici usvojila je i set mjera podrške privredi za prevazilaženje teškoća u poslovanju nastalih uslijed pandemije novog koronavirusa koje je predložila Opština Bar.

“Na sjednici su usvojene Odluka o lokalnim komunalnim taksama Opštine Bar, Odluka o lokalnim administrativnim taksama Opstine Bar i Mjere i zaključci sa ciljem prevazilaženja negativnih efekata izazvanih pandemijom COVID-19. Ove mjere, čiji su okvirni efekti procijenjeni blizu 1.000.000 eura imaće pozitivan uticaj na sve privredne subjekte, podstaći će ekonomsku aktivnost u opštini, omogućiti likvidnost preduzeća, podstaći investicije i pružiti podršku za ponovno podsticanje proizvodnje i stvaranje novih vrijednosti.

Tako će, između ostalog, poslodavci za sve novozaposlene, koji su na evidenciji Biroa bili na dan 01. aprila 2020. biti oslobođeni plaćanja poreske obaveze po osnovu prireza porezu na dohodak fizičkih lica, na period od godinu, dok će auto taksi prevoznici u 2020. biti oslobođeni plaćanja lokalne komunalne takse za korišćenje auto–taksi stajališta. Mjerama su obuhvaćeni i ugostitelji, pa će se u 2020. 50 odsto umanjiti zakup zemljišta na kojem Opština ima pravo svojine ili raspolaganje, za postavljanje privremenog objekta namijenjenog za turizam i ugostiteljstvo, kao i lokalna komunalna taksa za korišćenje prostora na javnim površinama za postavljanje tih objekata, koja će biti smanjena u istom procentu.

Mjerama će biti podstaknute i investicije, pa će naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, čije plaćanje investitori ugovore u 2020. u jednokratnom iznosu umanjenom po Odluci za 20 odsto, biti dodatno umanjena 10 odsto.

Takođe, na sjednici su usvojeni prijedlozi Odbora za izbor i imenovanja, dok je prijedlog Odluke D.O.O. Komunalne djelatnosti Bar o kreditnom zaduženju povučen, kako bi je Odbor direktora dopunio i pripremio za Skupštinu u propisanoj proceduri na razmatranje i usvajanje”, navode u saopštenju.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Laković: Odbor nije “na koljenima” zbog odgađanja sjednice
  on 23/06/2024 at 17:49

  Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu i poslanik PES-a Miodrag Laković saopštio je da Odbor nije “na koljenima” zbog odgađanja sjednice, kako tvrdi njegov kolega iz SD-a Nikola Zirojević. Poručio mu je da slobodno pokrene proceduru za njegovu smjenu.

 • Janović: Vlada odobrila pola miliona eura za nove avio-linije
  on 23/06/2024 at 17:23

  Pola miliona eura za podsticajne mjere u cilju povećanja turističkog prometa sa emitivnih tržišta, organizovanim avio-prevozom, predstavlja vizionarski pristup Vlade koja prepoznaje ključnu ulogu turizma u ekonomiji naše države, smatra poslanik Pokreta Evropa sad Tonći Janović.

 • DPS Nikšić: Kovačeviću, stani jednom iza onoga što si rekao
  on 23/06/2024 at 17:16

  Demokratska partija socijalista pozvala je predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića da "jednom stane iza svojih riječi". Oni su kazali da ostaje da se vidi da li će Demokrate stati iza riječi predsjednika Skupštine opštine Nikšić Nemanje Vukovića, koji dolazi iz njihovih redova i da li će dizanjem ruke za izglasavanje nepovjerenja Kovačeviću, sa riječi preći na djela.

 • Sjednicu parlamenta zakazali bez dogovora na Kolegijumu
  on 23/06/2024 at 16:26

  Predsjednik parlamenta i vođa parlamentarne većine zakazuje sjednicu za 28. jun i to 21. juna kršeći Poslovnik jer istu zakazuje bez ikakvog dogovora na Kolegijumu i bez stavljanja u dnevni red obavezne tačke opozicije (i jedno i drugo obaveza po Poslovniku), kazao je poslanik SD Crne Gore Boris Mugoša.

 • "Milatović i DPS najviše žale za uređivačkom politikom RTCG-a iz vremena Radojke Rutović"
  on 23/06/2024 at 14:31

  Iako se u izvještaju EU prije manje od mjesec dana navodi da RTCG proizvodi politički uravnotežen sadržaj, to nije spriječilo sinhronizovanu akciju Jakova Milatovića i DPS-a da imaju najveću primjedbu na izvještaj RTCG-a, poručuju iz Pokreta Evropa sad.

 • "DPS godinama bio sponzor kriminala, vrijednosti su im srozane"
  on 23/06/2024 at 13:58

  Tekovine DPS-a su i dan danas duboko utkane u crnogorsko pravosuđe, pošto su kriminalne aktivnosti i korupcija njihovih članova ruinirale ovu granu vlasti i unazadile Crnu Goru, smatra Vasilije Čarapić, predsjednik Kluba poslanika Pokreta Evropa sad.

 • Otkazana sjednica Odbora za odbranu, Zirojević: Obavijestili nas porukom
  on 23/06/2024 at 13:44

  Poslanik Socijaldemokrata  Nikola Zirojević saopštio je danas da je odložena  sjednica skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu.

 • DPS: Kršenje profesionalnih standarda na Javnom servisu
  on 23/06/2024 at 13:10

  Javni servis je sinoć, u terminu Dnevnika 2, prikazao PR prilog sa formiranja gradskog odbora PES-a, bez jasnih obilježja da se radi o reklamnom proizvodu ove stranke, tvrde iz Demokratske partije socijalista (DPS).

 • "Crna Gora se suočava sa nedostatkom integriteta i netransparentnim radom"
  on 23/06/2024 at 12:58

  Predsjednik države Jakov Milatović ocijenio je da se Crna Gora danas suočava sa nedostatkom integriteta, netransparentnim radom i manipulativnim djelovanjem od strane najvažnijih političkih aktera.

 • Šušić: Izmjene Ustava nijesu neophodne; Vukčević: Premijera pogrešno savjetovali
  on 23/06/2024 at 12:01

  Izjava premijer Crne Gore Milojka Spajića da je sazrelo vrijeme da državljanstvo Crne Gore dobiju svi oni koji imaju pravo na to, bez prava glasa prvih deset godina, naišla je na oprečne reakcije pravnika. Dok jedni smatraju da se eventualne izmjene Zakona o crnogorskom državljanstvu mogu posmatrati kao otklanjanje nepravde koju Crna Gora decenijana nanosi dijelu građana, drugi poručuju da je Ustav jasan - svako lice koje dobije državljanstvo stiče pravo glasa poslije dvije godine prebivališta u Crnoj Gori.

 • U septembru glavni tender za gradnju druge dionice auto-puta; Kinezi zainteresovani za posao
  on 23/06/2024 at 15:21

  Kineske kompanije zainteresovane su za gradnju druge dionice autoputa Bar-Boljare, saopšteno je tokom sastanka ministara saobraćaja i finansija Filipa Radulovića i Novice Vukovića sa generalnim direktorom CRBC-a Vangom Lijunom.

 • Đukanovićeva firma na berzi struje
  on 23/06/2024 at 12:28

  Dok je poslanicima prije par dana dostavljen novi energetski zakon, čije će usvajanje u nepromijenjenom obliku biti uvod u nove i neopravdane subvencije na teret potrošača, podgorička firma „Medex Electric“, u kojoj značajan dio vlasništva ima Blažo Đukanović, uveliko proklamuje takozvanu zelenu energetsku tranziciju i već je registrovana kao učesnik na Crnogorskoj berzi električne energije. To je danas objavila Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

 • Bez posla više od 37.000 ljudi
  on 23/06/2024 at 12:13

  U Crnoj Gori je u prvom kvartalu, prema podacima Monstata, bilo 318,3 hiljade aktivnog stanovništva, od kojih je 280,5 hiljada ili 88,1 odsto zaposlenih.

 • Kroz Sozinu od početka godine prošlo 1,52 miliona vozila
  on 23/06/2024 at 10:20

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 1,52 miliona vozila.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 1,05 miliona vozila
  on 22/06/2024 at 15:25

  Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 15. do 21. juna iznosio 66,32 hiljade.

 • Naredne godine izgradnja mosta na Šćepan Polju
  on 22/06/2024 at 13:10

  Ministarstvo saobraćaja i pomorstva na čijem je čelu Filip Radulović planiralo je da tokom naredne godine krene sa radovima na izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Tare, na spoju magistralnog puta na lokaciji Šćepan Polje/Hum, kako bi ta dionica bila završena istovremeno sa bosanskom stranom.

 • Zajednički cilj je prosperitetna, otporna i sigurna dunavska regija
  on 21/06/2024 at 18:36

  Ministar vanjskih poslova Crne Gore Filip Ivanović učestvovao je u Beču, na ministarskom sastanku u okviru Strategije EU za Dunavski region (EUSDR), čiji je domaćin bio savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Aleksander Šalenberg.

 • "CBCG realizacijom obaveza doprinosi učlanjenju Crne Gore u EU"
  on 21/06/2024 at 15:25

  Centralna banka će nastaviti sa intenzivnim aktivnostima u cilju ispunjavanja obaveza u okviru pregovaračkih poglavlja koja su u direktnoj nadležnosti CBCG, zaključak je sa današnjeg sastanka Koordinacionog tijela za praćenje pregovora sa Evropskom unijom iz djelokruga nadležnosti CBCG i perspektive integracije u Ekonomsku i monetarnu uniju (EMU) kojim predsjedava guvernerka Irena Radović.

 • Vlada i Rakčević zajedno do deblokade računa Instituta
  on 21/06/2024 at 09:37

  Premijer Milojko Spajić saopštio je na konferenciji za medije da su pronašli rješenje za Institut Simo Milošević. Vlada Crne Gore će sa najvećim manjinskim akcionarom Instituta Igalo "Vila Oliva"deblokirati račun, tako što će, kaže Spajić po pola učestvovati u tom poslu.

 • Crnogorski pasoš dobile 664 osobe
  on 21/06/2024 at 08:28

  Ministarstvo unutrašnjih poslova dodijelilo je 664 crnogorska pasoša u okviru programa ekonosmkog državljanstva, 77 je u proceduri, a 228 zahtjeva je odbijeno, objavljeno je u Vladinoj Informaciji.