BAR

Na sjednici Skupštine opštine Bar, usvojen je Izvještaj o radu predsjednika Opštine i organa i službi lokalne uprave za 2019. godinu, kao i set mjera podrške privredi koje je predložila Opština Bar u cilju prevazilaženja posljedica nastalih uslijed pandemije koronavirusa.

“Izvještaj o radu predsjednika Opštine i organa i službi lokalne uprave za 2019. dobio je pozitivne ocjene odbornika u Skupštini opštine, posebno zbog ostvarenja budžeta iznosa 21.000.000 eura u procentu od 90,6 odsto, gdje je samo za razvojne projekte realizovano ili ugovoreno 6.473.000 eura.

Među značajnim projektima, koji su obilježili 2019. izdvajaju se rješavanje pitanja snabdijevanja bezvodnih područja kroz završetak izgradnje rezervoara Zaljevo I sa priključkom na Regionalni vodovod i izgradnje vodovodne mreže prema Zaljevu, kao i prve faze prema naselju Sveti Ivan, ukupne vrijednosti 990.000 eura, te kroz ugovorene radove na izgradnji druge faze vodovodne mreže u naselju Sveti Ivan vrijednosti od oko 110.000 eura, i izgradnji vodovodne mreže za naselje Veliki pijesak uključujući saobraćajnicu u iznosu od oko 325.000 eura”, navodi se u saopštenju Opštine Bar.

U saradnji sa Vladom Crne Gore i resornim ministarstvom, Opština je započela realizaciju još nekoliko vrijednih projekata, među kojima su Kuća maslina, Kreativni hab i Arhiepiskopska palata u Starom Baru.

“U 2019. značajno je unaprijeđena sportska infrastruktura, te je u saradnji sa FSCG i COK-om adaptiran fudbalski teren na Madžarici, tribine, svlačionice i atletska staza uključujući i nabavku mehanizacije u iznosu od oko 523.000 eura.

Stanje javnih finansija, aktivnosti na polju razvojnih projekata, povlačenja sredstava i sprovođenje projekata iz međunarodnih fondova, međunarodne saradnje, saradnje sa dijasporom i civilnim sektorom, i ukupne aktivnosti organa i službi lokalne uprave potvrda su efikasnog rada Opštine i njenih službi i organa, koji su realizovali planirane aktivnosti u cilju stvaranja boljeg ambijenta i kvaliteta života za sve građane”, dodaju u saopštenju.

Skupština Opštine Bar na današnjoj sjednici usvojila je i set mjera podrške privredi za prevazilaženje teškoća u poslovanju nastalih uslijed pandemije novog koronavirusa koje je predložila Opština Bar.

“Na sjednici su usvojene Odluka o lokalnim komunalnim taksama Opštine Bar, Odluka o lokalnim administrativnim taksama Opstine Bar i Mjere i zaključci sa ciljem prevazilaženja negativnih efekata izazvanih pandemijom COVID-19. Ove mjere, čiji su okvirni efekti procijenjeni blizu 1.000.000 eura imaće pozitivan uticaj na sve privredne subjekte, podstaći će ekonomsku aktivnost u opštini, omogućiti likvidnost preduzeća, podstaći investicije i pružiti podršku za ponovno podsticanje proizvodnje i stvaranje novih vrijednosti.

Tako će, između ostalog, poslodavci za sve novozaposlene, koji su na evidenciji Biroa bili na dan 01. aprila 2020. biti oslobođeni plaćanja poreske obaveze po osnovu prireza porezu na dohodak fizičkih lica, na period od godinu, dok će auto taksi prevoznici u 2020. biti oslobođeni plaćanja lokalne komunalne takse za korišćenje auto–taksi stajališta. Mjerama su obuhvaćeni i ugostitelji, pa će se u 2020. 50 odsto umanjiti zakup zemljišta na kojem Opština ima pravo svojine ili raspolaganje, za postavljanje privremenog objekta namijenjenog za turizam i ugostiteljstvo, kao i lokalna komunalna taksa za korišćenje prostora na javnim površinama za postavljanje tih objekata, koja će biti smanjena u istom procentu.

Mjerama će biti podstaknute i investicije, pa će naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, čije plaćanje investitori ugovore u 2020. u jednokratnom iznosu umanjenom po Odluci za 20 odsto, biti dodatno umanjena 10 odsto.

Takođe, na sjednici su usvojeni prijedlozi Odbora za izbor i imenovanja, dok je prijedlog Odluke D.O.O. Komunalne djelatnosti Bar o kreditnom zaduženju povučen, kako bi je Odbor direktora dopunio i pripremio za Skupštinu u propisanoj proceduri na razmatranje i usvajanje”, navode u saopštenju.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Medijske zakone uskladiti sa EU standardima
  on 21/06/2024 at 10:44

  Medijski zakoni se površno bave savremenim problemima, ocijenili su iz Centra za demokratsku tranziciju i poručili da ih hitno treba uskladiti sa standardima Evropske unije (EU).

 • Sazrelo vrijeme da svi oni koji imaju pravo dobiju državljanstvo Crne Gore
  on 21/06/2024 at 10:32

  Premijer Crne Gore Milojko Spajić na konferenciji za medije odgovarajući na pitanje novinarke o uslovu Milana Kneževića (DNP), čija partija neće ući u rekonstruisanu Vladu ukoliko se, između ostalog, ne izmijeni Zakon o dvojnom državljanstvu da je sazrelo vrijeme da svi oni koji imaju pravo, dobiju državljanstvo Crne Gore bez prava glasa prvih deset godina.

 • Van den Bugert: Crna Gora da ostane politički fokusirana
  on 21/06/2024 at 09:19

  Pregovori o pristupanju su zasnovani na zaslugama i Crna Gora je uložila mnogo napora na tehničkom i političkom nivou da dođe do ovog značajnog trenutka, kazala je zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i politiku proširenja, Sindi van den Bugert. Istakla je da je važno da Crna Gora ostane politički fokusirana.

 • U ponedjeljak predstavljanje partije Duška Markovića
  on 21/06/2024 at 09:15

  Bivši crnogorski premijer Duško Marković predstaviće u ponedjeljak politički program Stranke evropskog puta.

 • Ivanović mijenja teze
  on 21/06/2024 at 08:47

  Savjetnica predsjednika za vanjsku politiku Marija Lakić Barfus reagovala je na navode ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića povodom imenovanja ambasadora, i istakla da Ivanović mijenja teze.

 • "Imam posebnu odgovornost da doprinesem ostvarenju rezultata u oblasti rodne ravnopravnosti"
  on 21/06/2024 at 08:09

  U gradskom parlamentu među ženama postoji interesovanje za učešće u političkom životu, za rad i doprinos u procesu donošenja odluka. Svakako, prostor za unaprjeđenje uvijek postoji, pa bi budući napori trebali biti usmjereni na konkretne mjere koje bi osigurale da žene dodatno doprinesu kreiranju politika, poručila je predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović, tokom panel diskusije koja je održana juče u organizaciji Centra za ženska prava, uz podršku Australian Aid-a.

 • Rješenje krize vlasti u Glavnom gradu i rekonstrukcija Vlade
  on 21/06/2024 at 07:56

  Boris Pejović iz Pokreta Evropa sad (PES) i Mirat Sušić iz Nove srpske demokratije (NSD) očekuju da kriza vlasti u Glavnom gradu uskoro bude okončana i smatraju da ona ne može uticati na državni nivo. Očekuju i skoru rekonstrukciju vlade.

 • "Đukanović ne treba da strahuje od krivičnog gonjenja"
  on 20/06/2024 at 21:35

  Lider Demokratske partije socijalista Danijel Živković kaže je njegov prethodnik i bivši predsjednik države Milo Đukanović ne treba da strahuje od krivičnog gonjenja. On je u emisiji Načisto na TV Vijesti pozvao Tužilaštvo da, ako ima bilo što inkriminišuće protiv Đukanovića, pokrene istragu, ili ako nema elemenata krivičnog djela da se na to pitanje konačno stavi tačka.

 • Kurti uputio podršku OIK DPS Podgorica
  on 20/06/2024 at 20:32

  Stojaćemo uvijek uz one koji vjeruju da je naša zajednička budućnost u Evropskoj uniji, poručio predsjednik Vlade Kosova Albin Kurti uoči Opštinske izborne konferencije DPS Podgorica.

 • "Nakon IBAR-a neophodna dodatna angažovanost"
  on 20/06/2024 at 15:06

  Dobijanje IBAR-a zajednički je rezultat zalaganja cijelog društva, našoj zemlji otvoriće završnu fazu pregovora za punopravno članstvo u EU, što će potvrditi da politika proširenja ostaje u fokusu evropske politike, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

 • Vlada i Rakčević zajedno do deblokade računa Instituta
  on 21/06/2024 at 09:37

  Premijer Milojko Spajić saopštio je na konferenciji za medije da su pronašli rješenje za Institut Simo Milošević. Vlada Crne Gore će sa najvećim manjinskim akcionarom Instituta Igalo "Vila Oliva"deblokirati račun, tako što će, kaže Spajić po pola učestvovati u tom poslu.

 • Crnogorski pasoš dobile 664 osobe
  on 21/06/2024 at 08:28

  Ministarstvo unutrašnjih poslova dodijelilo je 664 crnogorska pasoša u okviru programa ekonosmkog državljanstva, 77 je u proceduri, a 228 zahtjeva je odbijeno, objavljeno je u Vladinoj Informaciji.

 • Vlada nudi otkup akcija Vile Oliva
  on 21/06/2024 at 07:18

  Vlada je poslala ponudu najvećem malom akcionaru Instituta “Simo Milošević”, kompaniji Vile Oliva, u kojoj nude da otkupe njenih 27,4 odsto akcija u Institutu za 5,25 miliona eura, ali uz uslov da država odmah preuzme akcije.

 • Objavljen prvi javni poziv za dostavljanje predloga saradnje
  on 20/06/2024 at 20:25

  Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) objavila je prvi javni poziv za dostavljanje projektnih predloga saradnje mikro i malih preduzeća na pograničnom području Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG).

 • U 2023. u svim kategorijama tekućih prihoda zabilježen rast
  on 20/06/2024 at 15:45

  Na sjednici Vlade Crne Gore danas je utvrđen Predlog zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2023. godinu. Prema preliminarnim podacima Uprave za statistiku procjenjuje se da je u 2023. godini bruto društveni proizvod ostvaren u nominalnom iznosu od 6.847,12 miliona eura.

 • ŽPCG kupuje tri nova voza, "dakićevcima" po 2.000 eura
  on 20/06/2024 at 15:29

  Vlada Crne Gore usvojial je danas Informaciju o zaključenju Ugovora o garanciji za kreditni aranžman između Željezničkog prevoza Crne Gore A.D. Podgorica (ŽPCG) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), za potrebe finansiranja nabavke novih vozova koji bi se koristili u lokalnom prevozu putnika.

 • Potrebno više investicija u održivi razvoj zemalja Zapadnog Balkana
  on 20/06/2024 at 12:35

  Investicije u Ciljeve održivog razvoja su u porastu, a istovremeno nedovoljne da odgovore na rastuće potrebe zemalja Zapadnog Balkana, naročito u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji (EU) i dostizanja Agende 2030.

 • Radulović i Vuković u Kini: Kineske kompanije dobro su došle u Crnu Goru
  on 20/06/2024 at 11:31

  Kineske kompanije zainteresovane su za gradnju druge dionice autoputa Bar-Boljare, saopšteno je tokom sastanka ministara saobraćaja i finansija Filipa Radulovića i Novice Vukovića sa generalnim direktorom CRBC-a Vangom Lijunom.

 • Izrečeno 242,4 hiljade eura novčanih kazni
  on 20/06/2024 at 09:18

  Poreski inspektori su od 1. maja do 16. juna obavili 536 provjera regularnosti poslovanja obveznika i utvrdili nepravilnosti kod njih 41 i po tom osnovu izdali 63 prekršajna naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 242,4 hiljade eura.

 • Više zaposlenih, rasle i zarade, manji izvoz, investicije i broj turista
  on 20/06/2024 at 05:49

  U prvom kvartalu 2024. godine crnogorski budžet bilježi deficit od 5 miliona eura i pored povećanih prihoda, izvoz je smanjen 31,2%, smanjene su i investicije zbog slabijih ulaganja u nekretnine, turista je 19,1% manje, više je zaposlenih a rasle su i zarade. To su neki od podataka iz Mjesečnog makroekonomskog izvještaja za april mjesec Direktorata za makroekonomske i fiskalne analize i projekcije Ministarstva finansija.