U NARODNOM MUZEJU

Muzeji u Crnoj Gori otvorili su vrata za posjetioce, ali kako obavještavaju iz Narodnog muzeja Crne Gore, obilježavanje 18. maja – Međunarodnog dana muzeja, pomjereno je za novembar, zbog pandemije izazvane virusom Kovid-19. Ovaj značajan datum, u NMCG obilježiće prezentacijom kratkog filma u kojem će prikazati identitetske repere viševjekovne crnogorske kulture.

“Narodni muzej Crne Gore, shodno datim okolnostima, obilježava Međunarodni dan muzeja, podsjećanjem na najznačajnije identitetske eksponate koje čuva pod svojim okriljem”, ističe se u saopštenju NMCG.

“Virtuelni obilazak” muzejskih jedinica, kroz desetominutni film, predstavlja “Oktoih prvoglasnik”, prvu štampanu knjigu kod Južnih Slovena, štampanu 4. januara 1494. godine, koji se čuva u Dvorskoj biblioteci Muzeja kralja Nikole.

Predstaviće u filmu, kako naglašavaju i originalni rukopis Njegoševog “Gorskog vijenca” u Biljardi.

“Iz bogatih zbirki Etnografskog muzeja predstavlja se kolekcija ćemera – neizostavnog ukrasnog elementa ženske svečane narodne nošnje. Iz Umjetničkog muzeja, koji posjeduje veliki broj značajnih djela jugoslovenske umjetnosti, ikone, kopije fresaka i najveću kolekciju djela likovnih umjetnosti Crne Gore, podsjećamo na amblematično djelo barda crnogorske Moderne, Petra Lubarde – Noć u Crnoj Gori. U stalnoj postavci Istorijskog muzeja nalazi se Krstaš barjak iz bitke na Vučjem dolu, sa impozantnim brojem puščanih proboja na njoj. Na kraju filma predstavlja se jedna od najvrjednijih hrišćanskih relikvija u svijetu – Ikona Bogorodice Filermose, koja se nalazi u Plavoj kapeli u Vladinom domu na Cetinju”, navode u saopštenju.

Kako su dodali, film se od ponedjeljka, 18. maja, može pogledati na YouTube kanalu i društvenim mrežama Narodnog muzeja Crne Gore.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Danas počinje isplata penzija
  on 19/06/2024 at 08:21

  Isplata majskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

 • Air Montenegro od danas leti i ka Ostravi
  on 18/06/2024 at 20:35

  Air Montenegro letom MNE 390 danas je uspostavio liniju Podgorica-Ostrava, saopšteno je iz te kompanije.

 • "Sve što se kosi sa zakonom i tržištem neće proći"
  on 18/06/2024 at 19:26

  Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović reagovao je na navode pojedinih političara o problematičnosti ideje dopunjavanja programa Solari 5000+ programom energetske efikasnosti.

 • U Luci Kotor tri kruzera sa preko pet hiljada putnika
  on 18/06/2024 at 15:30

  U kotorskoj luci danas su tri kruzera sa 5,12 hiljada putnika.

 • Đeljošaj u Parizu, Šćekić u Alžiru, Jakšić-Stojanović na Kipru
  on 18/06/2024 at 15:12

  Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici utvrdila platforme o učešću potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i ministra ekonomskog razvoja Nika Đeljošaja na Ministarskoj konferenciji Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) za Jugoistočnu Evropu, u Parizu, 26. juna, o radnoj posjeti potpredsjednika Vlade za demografiju i mlade i ministra sporta i mladih Dragoslava Šćekića, Alžiru od 26. do 28. juna i platformu za učešće delegacije Vlade Crne Gore, koju predvodi ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović na Forumu Ekonomske komisije UN za Evropu (UNECE) na Kipru.

 • CBCG: Neznatan pad efektivne kamatne stope
  on 18/06/2024 at 14:14

  Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na ukupno odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, u martu je u odnosu na februar pala 0,02 procentna poena i iznosila je 6,63 odsto, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Pogoni nikšićke Željezare proizvodiće eloksiranu bravariju
  on 18/06/2024 at 14:11

  U pogonima Željezare Nikšić počeće da se proizvdoi eloksirana bravarija za građane po veoma povoljnim cijenama, najavio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

 • Radnici traže da SDT blokira imovinu Vektra Boke
  on 18/06/2024 at 09:39

  Radnici Vektra Boke naveli su da je juče održana sjednica akcionara tog preduzeća upriličena van svih procesnih zakonskih normi. 

 • Crna Gora ima potencijal da privuče veći broj turista iz EU
  on 18/06/2024 at 08:12

  Crna Gora ima mnogo potencijala da privuče veći broj turista iz Njemačke i uopšte Evropske unije, zaključak je sastanka predsjednika Vlade Milojka Spajića i predstavnika najveće svjetske turističke kompanije, njemačkog TUI-ija, koju je predvodio član Izvršnog odbora i direktor korporativnih i spoljnih poslova, Tomas Elerbek.

 • Brkovići više nijesu na čelu Vektra Boke
  on 18/06/2024 at 08:09

  Vanredna Skupština akcionara kompanije Vektra Boka imenovala je novi Odbor direktora, u kojem su sada Radovan Samardžić, Vladimir Čović i Danilo Matijašević, dok će se predsjednik tog tijela birati naknadno.