ĐUKANOVIĆ O ZAKONU

Sve ono što je oteto od Crne Gore biće opet u vlasništvu države, koliko god se neko tome protivio, poručio je predsjednik Milo Đukanović. Predsjednik Đukanović kaže da su najobičnije insinuacije optužbe da on ima bilo kakvu ulogu u privođenju i pritvaranju episkopa Joanikija i drugih sveštenika. Đukanović je ocijenio da Srpska pravoslavna crkva želi da upravlja Crnom Gorom i istakao da je moguće formiranje crkve pravoslavnih Crnogoraca.

On je komentarišući posljedice usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, poručio da je suštinska dilema oko tog akta – da li Crna Gora treba da unapređuje vladavinu prava.

“Da li Crna Gora treba da novim zakonima usaglasi propise sa EU standardima, zamijeni zakone stare skoro pola vijek, ja mislim da je odgovor – DA”, kazao je predsjednik na Cetinju.

“Da li Crna Gora treba da odustane od takve svoje potrebe, kad god se dio društva pobuni odgovor je NE”, rekao je Đukanović i dodao da zakon treba Crnoj Gori i da je zbog toga donešen.

Zakon je, kaže predsjednik, otvorio mnoga pitanja, neka su se pokazala na površini kao pitanje imovine, gdje se država suočila sa otporom SPC.

“Sve što je neko na zakonit način stekao u Crnoj Gori srećno mu služilo. Sve ono što je oteto od Crne Gore biće opet države Crne Gore, koliko god se neko tome protivio”, poručio je predsjednik.

Kroz raspravu oko zakona, kako dodaje, pokazale su i namjere SPC.

“Rasprava oko ovog Zakona je otvoreno ukazala na očiglednu ambiciju da se preko određenih struktura koje predstavljaju instrument velikodržavnog nacionalizma preuzme kontrola nad strateškim putem razvoja, odnosno da se preuzme sudbina Crne Gore u svoje ruke, a siguran sam da onda sudbina ne bi bila dobra i da bi to vodilo kraju Crne Gore i prinošenju Crne Gore na žrtvenik velikoj Srbiji”, poručio je Đukanović.

Odgovor države je jasan.

“Moja poruka je jasna – ne nudite nam te okrvavljene formule za budućnost Crne Gore i Balkana, nećemo ih nikada prihvatiti”, zaključio je Đukanović.

SPC ne pripada pravo da ne plaća porez

SPC se proteklih nekoliko mjeseci sa nipodaštavanjem odnosila prema autokefalnosti CPC, rekao je Đukanović.

“Nije me to nimalo pokolebalo, govoriću i raditi sve do ostvarenja cilja koji je veoma pravedan, istorijski utemeljen i duhu ustavnih obaveza onoga ko se nalazi na čelu države. Ustavna obaveza je da svi zajedno radimo za stvaranje pretpostavke slobode vjeroispovijesti svakog vjerujućeg u državi pa i vjerujućih Crnogoraca,” naveo je on. 

Vjerujući Crnogorci treba da budu ravnopravni sa drugim vjerujućim ljudima u Crnoj Gori, naveo je on. 

“Ko se danas odupire  tom rješenju, pa svi oni kojima ne odgovara evropska Crna Gora, kojima ne odgovara vladavina prava, oni u kojima će vjerske zajednice imati svoja prava, jasnu poziciju. To nas ne iznenađuje i ne zatiče prvi put. Sjetimo se te iste strukture su u želji za vlastitim monopolom, i kada smo obnavljali državu, bili protiv nje, i kada smo zvanični jezik uvodili, bili su protiv toga, i kada bi mi preduzimali bilo koje rješenje koje bilo u duhu očuvanja identiteta, oni su bili protiv. Ovdje je riječ o tome da treba da se odbrani očigledno neki uspostavljeni monopol. To nas ne koleba kada je u pitanju traganje za rješenjima koja će značiti izlazak iz kontroverzi koje danas opterećuju crnogorsko društvo,” kazao je on.

“Ja vjerujem da se lako možemo složiti da se ni jednoj vjerskoj zajednici pa ni SPC ne pripadaju ona prava koja ona danas želi za sebe da obezbijedi, da uzima tuđu imovinu, da se odupire sudskoj provjeri vjerodostojnosti katastarskih evidencija crkvene imovine, da izbjegava kontrolisanje finansijskog poslovanja svake vjerske zajednice, to je obaveza i pravoslavne crkve i u matičnoj državi, ne pripada joj pravo da ne plaća porez, da ilegalno u Crnu Goru uvodi sveštenike i da u hramovima SPC gomila na stotine nelegalnih sveštenika”, istakao je Đukanović.

Ne pripada joj pravo da njeni velikodostojnici, kako sami kažu, predvode pobunjeni narod Crne Gore, a da pritom traže da budu partneri državi, sa kojojom traže da pregovaraju, kaže Đukanović.

“SPC će biti uvažen subjekt društva i ni milimetar dalje”

“Moraju da shvate da je dosta bilo tog cirkusa, da će imati pravo da budu vjerska zajednica koja će biti jedan uvažen subjekt društva i ni milimetar dalje”, naveo je Đukanović.

Ponudili smo SPC da budu dio rješenja obnove samostalne Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, baš onakve kakva je postojala do 1918. naveo je on. 

“U međuvremenu smo obnovili državu, pa moramo obnoviti i crkvu. Oni za sada tu ponudu odbijaju i neće im biti prvi put ako propuste jednu izglednu šansu. U tom slučaju preostaje im da nastave da budu crkva nacionalnih Srba u Crnoj Gori, tada bi morali da stvorimo i crkvu nacionalnih Crnogoraca u Crnoj Gori, ne mislim da je to dobro rješenje. Mislim da je bolje rješenje da imamo pravoslavnu crkvu koja će imati svoje vjernike. U tom slučaju poradićemo ozbiljno na formiranju pravoslavne crkve naconalnih Crnogoraca jer mislim da bi svako drugačije postupanje države u odnosu na to pitanje, bilo neodgorno prema svojim građanima”, zaključio je Đukanović.

Zakon moraju poštovati svi pa i sveštenici

Predsjednik Đukanović kaže da su najobičnije insinuacije optužbe da on ima bilo kakvu ulogu u privođenju i pritvaranju sveštenika i episkopa Joanikija.

“Najobičnije su insinuacije da je postojala bilo kakva moja uloga u donošenju odluke o njihovom pritvoru, o tužilačkom zadržavanju, kao i u odluci o puštanju”, naveo je Đukanović.

Kaže i da nijedna od tih odluka nije donesena pod pritiscima uprkos tome što, kako dodaje, pojedini prosrpski mediji pokušavaju da prikažu kako je država Crna Gora poklekla.

“Jedan dio domaće i javnosti iz susjedne države ne želi da prihvati činjenicu da je Crna Gora država u kojoj institucije donose odluke. U ovom slučaju odluke su donijeli tužioci, policija i sudovi. Predsjednik Crne Gore ovdje nema nikakve nadležnosti i nema ambiciju da preuzima poslove drugih djelova vlasti”, zaključio je Đukanović.

On kaže i da Crna Gora ima pravni sistem koji moraju poštovati svi građani, te da nema privilegovanih.

“Vladika Joanikije i sveštenici, nijesu se našli na meti pravnog sistema, zbog netrpeljivosti države prema SPC, našli su se na meti državnih organa jer su misli da im pripada ekskluzivno pravo da jedino oni ne poštuju preporuke i naredbe kojim pokušavamo da spriječimo širenje zarazne bolesti”, naveo je Đukanović i dodaje da su sveštenici takvim ponašanjem, ugrozili zdravlje građana.

O navodnoj ugroženosti Srba u Crnoj Gori

Đukanović je naveo da navodnu ugroženost Srba promovišu samozvani politički lideri srpskog naroda u Crnoj Gori.

“Neki to rade da bi dobili dobre apanaže i kao što vidite, neskriveno dobijaju sa beogradskih političkih adresa a imamo i iskustvo iz 2016. Neki na taj način žele da pokušaju da se zaštite od izvjesnih sudskih kazni koje ima, da kažem, prijete zbog onog što su nezakonito i neodgovorno radili prema svojoj državi. Ili na taj način žele da sačuvaju svoju političku važnost. Sve dok su oni sami dio tog scenarija, to ne predstavlja veliki problem, ali problem nastaje kada oni pokušavaju da manipulišu dijelom jednog broja ljudi koji se osjećaju Srbima i kada ih motivišu da je jedini dobar put dokazivanje njihovog srpskog nacionalnog osjećanja, zapravo destrukcija prema Crnoj Gori, prema vlastitoj kući, i kada to rade godinama i decenijama onda se licemjerno na kraju pitaju zašto tih Srba nema dovoljno u državnim organima. Oni svaki poraz Crne Gore slave. I onda se pitaju zašto nijesu u Ministarstvu pravde ili vanjskih psolova, pa to bi bilo ravno suicidu kojem Crna Gora nije sklona,” istakao je Đukanović.

Crna Gora je građanska država, a ne konfederacija nacionalnih zajednica, dodao je predsjednik.

“Neodoljivo sve ovo podsjeća na ono što smo viđeli 90-tih i tada je zavapio Radovan iz Sarajeva da ga Slobodan zaštiti, pa smo bili svjedoci kako ga je zaštitio i koliko je žrtava bilo,” istakao je Đukanović.

“Mi smo sa mnogo iskustva za ovih 30 godina i znamo da se neće dogoditi sarajevsko iskustvo, nećemo dozvoliti da se dogodi, samo želimo da kažemo da je put kojim su krenuli izuzetno opasan. Moramo zaista biti svjesni da su tezama koje pominjem zaista opasno ugrozili stabilnost Balkana,” istakao je Đukanović.

Danas se ponavljaju iste priče kao 90-tih, ali se polazi od Srbije i Kosova. Pokušavamo da ukažemo našim kolegama iz Srbije da je put kojim su krenuli veoma opasan.

“Da je put paternalističke saštite svog naroda u drugoj državi, negiranje suvereniteta druge države, a to Crna Gora neće dozvoliti. Sa tim se mogu igrati ili neznaveni ili nedobronamjerni ljudi.  Zato Crna Gora ne pristaje na to,” istakao je on.

O Lavrovu i Amfilohiju

Izjava šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova o rusofobiji i izdaji Rusije nije ga iznenadila, ali ni pogodila, kaže Đukanović odgovarajući na pitanje da li tu izjavu razumije kao najavu da on lično ponovo, uoči izbora, postaje meta Rusije.

“Crna Gora je odlučila da upravlja svojom budućnošću”, kazao je on.

“Obratio mi se na ličnoj osnovi, kvalifikujući me kao navodnog izdajnika ruskih interesa. Moj komentar je jednostavan – izdati možete jedino interese svoje države, a ne tuđe države. Problem je ako neko sa visoke adrese iz druge države očekuje da izdate svoje interese u korist njegove države”, kaže on.

Kako komentariše izjave mitroplita SPC Amfilohija “da mu nijesu smetale ruske prave kad je pravio državu i postao predsjednik”.

“Vjerujem da se mitropolit malo zanio…Nijesam dužan nikome, niti je dužna Crna Gora, ni Zapadu ni Istoku”, kaže Đukanović.

Dijalog se ne može voditi u atmosferi nasilja i vrijeđanja, napomenuo je Đukanović.

Teško je doći do kompromisa kad je meta država, kaže Đukanović.

“Moramo pokazati odlučnost države da spriječi svakog ko atakuje na nju”, kazao je on.

O izvještaju Fridom Hausa 

“Dozvolite mi više da vjerujem u ocjenu vlada i parlamenata zemalja članica NATO nego u ocjenu jedne nevladine organizacije”, kazao je on.

Đukanović vjeruje da ćemo na jesen imati redovne parlamentarne izbore, na kojim će građani imati priliku da kažu šta misle o nosiocima političkih ponuda.

“Moje uvjerenje je u predviđenom roku, da li će to biti početak septembra, kraj avgusta, vidjećemo”.

Danas građani vjeruju više državi i instutucijama nego ranije, uvjeren je Đukanović.

“Vjerujem da će treći paket mjera biti dobro koncipiran i da nećemo propustiti vrijeme do kraja godina i da ćemo uspjeti da smanjimo ekeonomske štete”, rekao je Đukanović, odgovarajući na pitanja novinara.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Spajić: IBAR je tu, 26. juna Međuvladina konferencija
  on 21/06/2024 at 12:41

  Crna Gora je upravo dobila i zvaničnu potvrdu da će se Međuvladina konferencija o pristupanju održati 26. juna u Briselu, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Milatović proglasio zakone koje je Skupština ponovo usvojila
  on 21/06/2024 at 12:22

  Crnogorski predsjednik Jakov Milatović donio je ukaze o proglašenju zakona o nacionalnom javnom emiteru – javnom medijskom servisu Crne Gore i o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama koje je Skupština ponovno usvojila.

 • Medijske zakone uskladiti sa EU standardima
  on 21/06/2024 at 10:44

  Medijski zakoni se površno bave savremenim problemima, ocijenili su iz Centra za demokratsku tranziciju i poručili da ih hitno treba uskladiti sa standardima Evropske unije (EU).

 • Sazrelo vrijeme da svi oni koji imaju pravo dobiju državljanstvo Crne Gore
  on 21/06/2024 at 10:32

  Premijer Crne Gore Milojko Spajić na konferenciji za medije odgovarajući na pitanje novinarke o uslovu Milana Kneževića (DNP), čija partija neće ući u rekonstruisanu Vladu ukoliko se, između ostalog, ne izmijeni Zakon o dvojnom državljanstvu da je sazrelo vrijeme da svi oni koji imaju pravo, dobiju državljanstvo Crne Gore bez prava glasa prvih deset godina.

 • Van den Bugert: Crna Gora da ostane politički fokusirana
  on 21/06/2024 at 09:19

  Pregovori o pristupanju su zasnovani na zaslugama i Crna Gora je uložila mnogo napora na tehničkom i političkom nivou da dođe do ovog značajnog trenutka, kazala je zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i politiku proširenja, Sindi van den Bugert. Istakla je da je važno da Crna Gora ostane politički fokusirana.

 • U ponedjeljak predstavljanje partije Duška Markovića
  on 21/06/2024 at 09:15

  Bivši crnogorski premijer Duško Marković predstaviće u ponedjeljak politički program Stranke evropskog puta.

 • Ivanović mijenja teze
  on 21/06/2024 at 08:47

  Savjetnica predsjednika za vanjsku politiku Marija Lakić Barfus reagovala je na navode ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića povodom imenovanja ambasadora, i istakla da Ivanović mijenja teze.

 • "Imam posebnu odgovornost da doprinesem ostvarenju rezultata u oblasti rodne ravnopravnosti"
  on 21/06/2024 at 08:09

  U gradskom parlamentu među ženama postoji interesovanje za učešće u političkom životu, za rad i doprinos u procesu donošenja odluka. Svakako, prostor za unaprjeđenje uvijek postoji, pa bi budući napori trebali biti usmjereni na konkretne mjere koje bi osigurale da žene dodatno doprinesu kreiranju politika, poručila je predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović, tokom panel diskusije koja je održana juče u organizaciji Centra za ženska prava, uz podršku Australian Aid-a.

 • Rješenje krize vlasti u Glavnom gradu i rekonstrukcija Vlade
  on 21/06/2024 at 07:56

  Boris Pejović iz Pokreta Evropa sad (PES) i Mirat Šušić iz Nove srpske demokratije (NSD) očekuju da kriza vlasti u Glavnom gradu uskoro bude okončana i smatraju da ona ne može uticati na državni nivo. Očekuju i skoru rekonstrukciju vlade.

 • "Đukanović ne treba da strahuje od krivičnog gonjenja"
  on 20/06/2024 at 21:35

  Lider Demokratske partije socijalista Danijel Živković kaže je njegov prethodnik i bivši predsjednik države Milo Đukanović ne treba da strahuje od krivičnog gonjenja. On je u emisiji Načisto na TV Vijesti pozvao Tužilaštvo da, ako ima bilo što inkriminišuće protiv Đukanovića, pokrene istragu, ili ako nema elemenata krivičnog djela da se na to pitanje konačno stavi tačka.

 • Vlada i Rakčević zajedno do deblokade računa Instituta
  on 21/06/2024 at 09:37

  Premijer Milojko Spajić saopštio je na konferenciji za medije da su pronašli rješenje za Institut Simo Milošević. Vlada Crne Gore će sa najvećim manjinskim akcionarom Instituta Igalo "Vila Oliva"deblokirati račun, tako što će, kaže Spajić po pola učestvovati u tom poslu.

 • Crnogorski pasoš dobile 664 osobe
  on 21/06/2024 at 08:28

  Ministarstvo unutrašnjih poslova dodijelilo je 664 crnogorska pasoša u okviru programa ekonosmkog državljanstva, 77 je u proceduri, a 228 zahtjeva je odbijeno, objavljeno je u Vladinoj Informaciji.

 • Vlada nudi otkup akcija Vile Oliva
  on 21/06/2024 at 07:18

  Vlada je poslala ponudu najvećem malom akcionaru Instituta “Simo Milošević”, kompaniji Vile Oliva, u kojoj nude da otkupe njenih 27,4 odsto akcija u Institutu za 5,25 miliona eura, ali uz uslov da država odmah preuzme akcije.

 • Objavljen prvi javni poziv za dostavljanje predloga saradnje
  on 20/06/2024 at 20:25

  Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) objavila je prvi javni poziv za dostavljanje projektnih predloga saradnje mikro i malih preduzeća na pograničnom području Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG).

 • U 2023. u svim kategorijama tekućih prihoda zabilježen rast
  on 20/06/2024 at 15:45

  Na sjednici Vlade Crne Gore danas je utvrđen Predlog zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2023. godinu. Prema preliminarnim podacima Uprave za statistiku procjenjuje se da je u 2023. godini bruto društveni proizvod ostvaren u nominalnom iznosu od 6.847,12 miliona eura.

 • ŽPCG kupuje tri nova voza, "dakićevcima" po 2.000 eura
  on 20/06/2024 at 15:29

  Vlada Crne Gore usvojial je danas Informaciju o zaključenju Ugovora o garanciji za kreditni aranžman između Željezničkog prevoza Crne Gore A.D. Podgorica (ŽPCG) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), za potrebe finansiranja nabavke novih vozova koji bi se koristili u lokalnom prevozu putnika.

 • Potrebno više investicija u održivi razvoj zemalja Zapadnog Balkana
  on 20/06/2024 at 12:35

  Investicije u Ciljeve održivog razvoja su u porastu, a istovremeno nedovoljne da odgovore na rastuće potrebe zemalja Zapadnog Balkana, naročito u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji (EU) i dostizanja Agende 2030.

 • Radulović i Vuković u Kini: Kineske kompanije dobro su došle u Crnu Goru
  on 20/06/2024 at 11:31

  Kineske kompanije zainteresovane su za gradnju druge dionice autoputa Bar-Boljare, saopšteno je tokom sastanka ministara saobraćaja i finansija Filipa Radulovića i Novice Vukovića sa generalnim direktorom CRBC-a Vangom Lijunom.

 • Izrečeno 242,4 hiljade eura novčanih kazni
  on 20/06/2024 at 09:18

  Poreski inspektori su od 1. maja do 16. juna obavili 536 provjera regularnosti poslovanja obveznika i utvrdili nepravilnosti kod njih 41 i po tom osnovu izdali 63 prekršajna naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 242,4 hiljade eura.

 • Više zaposlenih, rasle i zarade, manji izvoz, investicije i broj turista
  on 20/06/2024 at 05:49

  U prvom kvartalu 2024. godine crnogorski budžet bilježi deficit od 5 miliona eura i pored povećanih prihoda, izvoz je smanjen 31,2%, smanjene su i investicije zbog slabijih ulaganja u nekretnine, turista je 19,1% manje, više je zaposlenih a rasle su i zarade. To su neki od podataka iz Mjesečnog makroekonomskog izvještaja za april mjesec Direktorata za makroekonomske i fiskalne analize i projekcije Ministarstva finansija.