DARMANOVIĆ

EU pokazala da je, bez obzira na sve izazove, najjača kada djeluje ujedinjeno, dokazujući da su jedinstvo i solidarnost najveća vrijednost, utkana u srž evropskog projekta koji, za Crnu Goru, nema alternativu, saopštio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, koji je učestvovao na konferenciji šefova diplomatija Zapadnog Balkana i susjednih država članica EU.

Konferenciju su organizovali ministri vanjskih poslova Republike Grčke Nikos Dendijas i Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov.

Na sastanku, na kojem su govorili i evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji i generalna sekretarka Evropske službe za spoljne poslove Helga Marija Šmit, ocijenjeno je da su u upravljanju socio-ekonomskim posljedicama pandemije virusa Kovid-19, ključni saradnja i solidarnost Zapadnog Balkana i EU.

Šefovi diplomatija su se posebno osvrnuli na značaj prekograničnih putovanja i transport roba, kao i međusobnu pomoć razvoju ekonomije.

Darmanović je kazao da je EU pokazala da je, bez obzira na sve izazove, najjača kada djeluje ujedinjeno, dokazujući da su jedinstvo i solidarnost najveća vrijednost, utkana u srž evropskog projekta koji, za nas, nema alternativu.

“EU je dokazala da ni u najtežim vremenima nije zaboravila Region. Činjenica da je opredijelila 3,3 milijarde za Zapadni Balkan u cilju ublažavanja negativnih efekata krize, kao i brojni drugi mehanizmi pomoći koji se stavljaju na raspolaganje našim zemljama, nemaju samo značaj sa humanitarnog aspekta, već su jasan znak važnosti koji je Unija dala našem regionu,” rekao je šef crnogorske diplomatije.

Darmanović je naglasio da sada moramo stvoriti uslove za normalizaciju života građana, poštujući istovremeno epidemiološke preporuke kako bi se virus držao pod kontrolom. Na toj liniji, dodao je da je Crna Gora na dobrom putu da postane prva država bez korona virusa.

“Ako budemo dovoljno mudri, Crna Gora će biti država koja je posljednja registrovala slučaj korone i prva zemlja bez korone u Evropi,” kazao je ministar.

Ukazujući na značaj turizma za Crnu Goru, ministar Darmanović je kazao da preporuke EK imaju značajnu ulogu u daljim koracima za uspješno ukidanje ograničenja putovanja i ponovno otvaranje turističke privrede. Na toj liniji, ocijenio je da je spremnost EK da uključi Region u sprovođenje Zajedničke mape puta za ukidanje restriktivnih mjera zbog COVID-19, još jedna prilika koja će dugoročno imati pozitivan uticaj na naše živote, zemlje i ekonomije.

Šef crnogorske diplomatije je kazao da je postepeno otvaranje granica preduslov za ekonomski oporavak, pri čemu je ukazao da ovaj proces treba da se odvija sinhronizovano i u skladu sa nacionalnim mjerama.

Saradnja, solidarnost i povjerenje su principi kojima treba da se vodimo kako bismo ublažili posljedice ove krize i izbjegli “drugi talas” virusa.

Potrebno je ojačati saradnju i koordinaciju u oblastima zdravstva i saobraćaja, uz mjere kontrole i upravljanje graničnim prelazima – zaključio je ministar Darmanović, ocjenjujući da će ovakav pristup biti za dobrobit svih država.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Danas počinje isplata penzija
  on 19/06/2024 at 08:21

  Isplata majskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

 • Air Montenegro od danas leti i ka Ostravi
  on 18/06/2024 at 20:35

  Air Montenegro letom MNE 390 danas je uspostavio liniju Podgorica-Ostrava, saopšteno je iz te kompanije.

 • "Sve što se kosi sa zakonom i tržištem neće proći"
  on 18/06/2024 at 19:26

  Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović reagovao je na navode pojedinih političara o problematičnosti ideje dopunjavanja programa Solari 5000+ programom energetske efikasnosti.

 • U Luci Kotor tri kruzera sa preko pet hiljada putnika
  on 18/06/2024 at 15:30

  U kotorskoj luci danas su tri kruzera sa 5,12 hiljada putnika.

 • Đeljošaj u Parizu, Šćekić u Alžiru, Jakšić-Stojanović na Kipru
  on 18/06/2024 at 15:12

  Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici utvrdila platforme o učešću potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i ministra ekonomskog razvoja Nika Đeljošaja na Ministarskoj konferenciji Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) za Jugoistočnu Evropu, u Parizu, 26. juna, o radnoj posjeti potpredsjednika Vlade za demografiju i mlade i ministra sporta i mladih Dragoslava Šćekića, Alžiru od 26. do 28. juna i platformu za učešće delegacije Vlade Crne Gore, koju predvodi ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović na Forumu Ekonomske komisije UN za Evropu (UNECE) na Kipru.

 • CBCG: Neznatan pad efektivne kamatne stope
  on 18/06/2024 at 14:14

  Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na ukupno odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, u martu je u odnosu na februar pala 0,02 procentna poena i iznosila je 6,63 odsto, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Pogoni nikšićke Željezare proizvodiće eloksiranu bravariju
  on 18/06/2024 at 14:11

  U pogonima Željezare Nikšić počeće da se proizvdoi eloksirana bravarija za građane po veoma povoljnim cijenama, najavio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

 • Radnici traže da SDT blokira imovinu Vektra Boke
  on 18/06/2024 at 09:39

  Radnici Vektra Boke naveli su da je juče održana sjednica akcionara tog preduzeća upriličena van svih procesnih zakonskih normi. 

 • Crna Gora ima potencijal da privuče veći broj turista iz EU
  on 18/06/2024 at 08:12

  Crna Gora ima mnogo potencijala da privuče veći broj turista iz Njemačke i uopšte Evropske unije, zaključak je sastanka predsjednika Vlade Milojka Spajića i predstavnika najveće svjetske turističke kompanije, njemačkog TUI-ija, koju je predvodio član Izvršnog odbora i direktor korporativnih i spoljnih poslova, Tomas Elerbek.

 • Brkovići više nijesu na čelu Vektra Boke
  on 18/06/2024 at 08:09

  Vanredna Skupština akcionara kompanije Vektra Boka imenovala je novi Odbor direktora, u kojem su sada Radovan Samardžić, Vladimir Čović i Danilo Matijašević, dok će se predsjednik tog tijela birati naknadno.