PROFESOR RATKOVIĆ

Dekan Fakulteta za biznis i turizam iz Budve prof. dr Rade Ratković, kaže da je blagi optimista kada je u pitanju turizam na sjeveru Crne Gore, ovog ljeta. Fale nam, poručuje profesor Ratković, živa sela.

Podsjeća na statitstiku, koja kaže da ruralni turizam u svijestu bilježi rast, a slični su trendovi i kod nas.

Toj grani turizma, kako dodaje Ratković, trebaju donacije, povoljni krediti, a potrebno je i obnoviti seosku infrastrukturu.

“Mi imamo jako malo živih sela čiji je primat proizvodnja zdrave hrane, a dodatna aktivnost turizam”, navodi Ratković i dodaje da je upravo to umrežavanje pravi primjer agroturizma.

“Mi ćemo imati turizma onoliko koliko budemo imali živih sela”, naveo je Ratković.

Navodi i da primorska sela, mogu da budu osnov za rani početak sezone, i onda kada nema kupanja u februaru, martu.

“Centralno je da obnovimo, da oživimo sela i ruralnu proizvodnju u selima, znači, agroturizam”, naveo je Ratković, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Crnogorske planinske centre do sada su ljeti, navodi Ratković, uglavnom posjećivali evropski turisti.

Računa da će osim naših ljudi, ljudi iz regiona, gosti iz Evrope ovog ljeta posjećivati sjever Crne Gore.

“Ako se otvore aerodromi mislim da se možemo i prijatno iznenaditi i da ćemo imati goste iz Zapadne Evrope. To nije masovni turizam, već održivi turizam”, kaže Ratković.

Kada je riječ o cjenovnoj politici, Ratković navodi da svako treba sam da formira cijene, ali je, smatra potrebno, voditi i destinacijske politiku cijena. To, kaže profesor, rade sve države i kao primjer je naveo Španiju.

Potrebno je, navodi on, vratiti kulturu dogovaranja cijena.

“Tako bi trebalo i politiku cijena da vodimo u cilju zadovoljena opšteg interesa, a na taj način će biti zadovoljen i svaki pojedinačni interes privrednih subjekata”, zaključio je Ratković.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Prijem povodom Dana nezavisnosti SAD
  on 25/06/2024 at 20:56

  Ambasada Sjedinjenih Američkih Država organizovala je u Podgorici svečani prijem povodom Dana nezavisnosti, nacionalnog praznika te zemlje. Prijem je okupio veliki broj crnogorskih zvaničnika, članova diplomatskog kora, predstavnika političkih partija, pravosudnih, kulturnih i drugih institucija...

 • "Logično je da se rezolucija o Jasenovcu usvoji, biće sastanaka sa Spajićem"
  on 25/06/2024 at 18:41

  Demokratska narodna partija (DNP) ne ucjenjuje nikoga i ne uslovljava nikoga, ali bi bilo sasvim bilo prirodno i logično da se Rezolucija o Jasenovcu usvoji, smatra poslanik DNP-a Vladislav Bojović.

 • Berane: Rotacija ili vanredni izbori?
  on 25/06/2024 at 18:35

  Očigledna je kriza vlasti u Beranama. Sjednica lokalnog parlamenta nije održana zbog nedostatka kvoruma. Na sjednici je trebalo da se desi dogovorena rotacija na mjestu predsjednika opštine, te da umjesto Vuka Todorovića iz Nove srpske demokratije bude izabran Damjan Ćulafić iz Demokrata.

 • DPS Berane: Svjedočimo političkom mešetarenju i samovolji pojedinaca
  on 25/06/2024 at 17:56

  Predsjednik opštinskog odbora Berane Miro Nedić kaže da su ovih dana u Beranama na snazi političko mešetarenje, dominacija ličnih interesa i samovolja pojedinaca.

 • Spajić: Razmišljamo o rebalansu budžeta
  on 25/06/2024 at 17:11

  Realizacija tekućih projekata ide brže nego što je predviđeno, kazao je premijer Milojko Spajić i dodao da zbog toga razmišljaju o rebalansu budžeta kako bi dodatna sredstva opredijelili za kapitalne projekte.

 • Milatović traži mišljenje za pet ambasadora
  on 25/06/2024 at 16:47

  Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike trebalo bi početkom jula da se izjasni o petorici kandidata za ambasadore Crne Gore. Predsjednik države Jakov Milatović uputio je skupštinskom Odboru pet predloga kandidata za ambasadore, kako bi Odbor o njima dao mišljenje.

 • Mandić: Moj glavni zadatak na evropskom putu je očuvanje mira
  on 25/06/2024 at 15:14

  Svi čvrsto vjerujemo da je Crna Gora naredna članica EU, a to će biti biti snažna poruka ohrabrenja za ostale zemlje kandidate, a posebno za bivše republike Jugoslavije, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • Mugoša: Optužbe Mandića na račun opozicije nekorektne i neutemeljene
  on 25/06/2024 at 14:00

  Objašnjenje razloga zbog kojih je sjednica parlamenta već četvrti put odgođena a koje je saopštio predsjednik Skupštine Andrija Mandića, šef Kluba poslanika SD-a u crnogorskom Parlamentu Boris Mugoša smatra nekorektnim i neutemeljenim.

 • "Od strateške je važnosti da Crna Gora otpočne ključne infrastrukturne projekte"
  on 25/06/2024 at 13:47

  Od strateške je važnosti da naša zemlja otpočne i nastavi ključne infrastrukturne projekte poput nove dionice auto-puta Bar-Boljare, rekonstrukcije pruge Beograd-Bar i valorizacije Luke Bar, kako bi se stvorili uslovi za što bolju povezanost i privredni razvoj Crne Gore i cijelog regiona, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • DPS: Kriza vlasti u Danilovgradu
  on 25/06/2024 at 12:21

  Ukupna situacija u Crnoj Gori, a posebno kriza vlasti u Podgorici direktno se odražava i na funkcionisanje vlasti u Danilovgradu, tvrde iz Demokratske partije socijalista u tom gradu.