MLADI SE OKREĆU POLJOPRIVREDI

Pandemija virusom Kovid-19, pokazala je koliki je značaj poljoprivrede i sopstvene proizvodnje hrane, za sigurnost svakog pojedinca i normalno funkcionisanje društva, pa na Biotehničkom fakultetu očekuju povećano interesovanje mladih za njihove studijske programe, ističe prodekanica za nastavu na tom fakultetu Snježana Hrnčić.

“Saznanja koja imamo sa terena da se veliki broj, posebno mladih ljudi, zainteresovao i krenuo prvi put u sopstvenu proizvodnju, daje nam za pravo da očekujemo veliki odziv za upis na naše studijske programe”, istakla je ona.

Promociji Biotehničkog fakulteta, objašnjava prodekanica Hrnčić, doprinosi i veliki broj ličnih kontakata koji ima većina njihovih zaposlenih sa poljoprivrednim proizvođačima, na obostrano zadovoljstvo.

Broj studenata koji će ove godine moći da upiše studijske programe na Biotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore biće utvrđen, kako je najavila, krajem maja, u skladu sa licencom i prostornim kapacitetima.

“Zainteresovanim kandidatima sve informacije, vezane za upis na fakultet i studijske programe koje relizujemo, dostupne su na zvaničnoj stranici Biotehničkog fakulteta i objavljene su i u najnovijem Informatoru Univerziteta Crne Gore za studijsku 2020/2021 koji je dostupan na sajtu Univerziteta”, kazala je Hrnčić.

Najveće interesovanje i najveći broj upisanih studenata, saopštava prodekanica, tradiconalno je vezano za studijski program Biljna proizvodnja, na kome se svake godine popune sva mjesta već u prvom upisnom roku, dok se na studjskom programu Animalna proizvodnja mjesta uglavnom popune u drugom upisnom roku.

“Predmeti koji se boduju prilikom upisa su biologija i hemija, a kanidati koji nijesu imali ove predmete u trećem i četvrtom razredu mogu ih polagati preko diferencijalnog ispita”, rekla je ona.

Prošle godine, na studijskom programu Biljna proizvodnja upisano je 60 studenta, a na studijski program Animalna proizvodnja 35 studenata.

“Biotehnički fakultet realizuje i dva primijenjena studijska programa na koja su upisana 43 studenta. Na studijski program Kontinentalno voćarstvo i ljekovito bilje u Bijelom Polju, upisano je 25 studenta, a na studijski program Mediteransko voćarstvo, u Baru, 18 studenta”, kazala je Hrnčić.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Danas počinje isplata penzija
  on 19/06/2024 at 08:21

  Isplata majskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

 • Air Montenegro od danas leti i ka Ostravi
  on 18/06/2024 at 20:35

  Air Montenegro letom MNE 390 danas je uspostavio liniju Podgorica-Ostrava, saopšteno je iz te kompanije.

 • "Sve što se kosi sa zakonom i tržištem neće proći"
  on 18/06/2024 at 19:26

  Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović reagovao je na navode pojedinih političara o problematičnosti ideje dopunjavanja programa Solari 5000+ programom energetske efikasnosti.

 • U Luci Kotor tri kruzera sa preko pet hiljada putnika
  on 18/06/2024 at 15:30

  U kotorskoj luci danas su tri kruzera sa 5,12 hiljada putnika.

 • Đeljošaj u Parizu, Šćekić u Alžiru, Jakšić-Stojanović na Kipru
  on 18/06/2024 at 15:12

  Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici utvrdila platforme o učešću potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i ministra ekonomskog razvoja Nika Đeljošaja na Ministarskoj konferenciji Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) za Jugoistočnu Evropu, u Parizu, 26. juna, o radnoj posjeti potpredsjednika Vlade za demografiju i mlade i ministra sporta i mladih Dragoslava Šćekića, Alžiru od 26. do 28. juna i platformu za učešće delegacije Vlade Crne Gore, koju predvodi ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović na Forumu Ekonomske komisije UN za Evropu (UNECE) na Kipru.

 • CBCG: Neznatan pad efektivne kamatne stope
  on 18/06/2024 at 14:14

  Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na ukupno odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, u martu je u odnosu na februar pala 0,02 procentna poena i iznosila je 6,63 odsto, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Pogoni nikšićke Željezare proizvodiće eloksiranu bravariju
  on 18/06/2024 at 14:11

  U pogonima Željezare Nikšić počeće da se proizvdoi eloksirana bravarija za građane po veoma povoljnim cijenama, najavio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

 • Radnici traže da SDT blokira imovinu Vektra Boke
  on 18/06/2024 at 09:39

  Radnici Vektra Boke naveli su da je juče održana sjednica akcionara tog preduzeća upriličena van svih procesnih zakonskih normi. 

 • Crna Gora ima potencijal da privuče veći broj turista iz EU
  on 18/06/2024 at 08:12

  Crna Gora ima mnogo potencijala da privuče veći broj turista iz Njemačke i uopšte Evropske unije, zaključak je sastanka predsjednika Vlade Milojka Spajića i predstavnika najveće svjetske turističke kompanije, njemačkog TUI-ija, koju je predvodio član Izvršnog odbora i direktor korporativnih i spoljnih poslova, Tomas Elerbek.

 • Brkovići više nijesu na čelu Vektra Boke
  on 18/06/2024 at 08:09

  Vanredna Skupština akcionara kompanije Vektra Boka imenovala je novi Odbor direktora, u kojem su sada Radovan Samardžić, Vladimir Čović i Danilo Matijašević, dok će se predsjednik tog tijela birati naknadno.