UN ZABRINUTE

Ujedinjene nacije pozvale su danas na trenutno smanjenje nasilja u Avganistanu, navodeći da je smrt civilnog stanovništva u porastu zbog sukoba talibana i avganistanskih snaga.

Misija Ujedinjenih nacija za pomoć u Avganistanu izrazila je zabrinutost zbog pojačanih i brutalnih napada militantne grupe “Islamska država”.

Odgovornost za surovi prošlonedjeljni napad na porodilište u glavnom gradu nije preuzela nijedna strana grupa, ali Sjedinjene Države su saopštile da nosi sva obilježja avganistanskog ogranka Islamske države čija su česta meta šiitska manjina u Kabulu.

Talibani su negirali umiješanost u napad na porodilište, u kojem su ubijene 24 osobe, uključujući dvije bebe i nekoliko porodilja, nazivajući ga “opakim”.

U izvještaju UN se navodi da su talibani odgovorni za ubistvo 208 civila u aprilu, a avganistanske snage bezbjednosti i odbrane za smrt 172 civila.

“Strane su se obavezale da će naći mirno rješenje i trebalo bi da zaštite živote svih Avganistanaca i da ne ubijaju njihovu nadu u završetak rata”, navela je Debora Lajns šef Misije Ujedinjenih nacija za pomoć u Avganistanu i specijalni predstavnik generalnog sekretara za Avganistan.

Ona je rekla da mirovni pregovori treba da započnu što je prije moguće.

Poziv UN-a da prekine nasilje dolazi nakon što je specijalni mirovni izaslanik Vašingtona Zalmai Halilzad započeo još jedan krug razgovora s talibanima kako bi ih pritisnuo da započnu razgovor s novo pomirenim avganistanskim političkim rukovodstvom u Kabulu, saopštio je Stejt Department.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Prijem povodom Dana nezavisnosti SAD
  on 25/06/2024 at 20:56

  Ambasada Sjedinjenih Američkih Država organizovala je u Podgorici svečani prijem povodom Dana nezavisnosti, nacionalnog praznika te zemlje. Prijem je okupio veliki broj crnogorskih zvaničnika, članova diplomatskog kora, predstavnika političkih partija, pravosudnih, kulturnih i drugih institucija...

 • "Logično je da se rezolucija o Jasenovcu usvoji, biće sastanaka sa Spajićem"
  on 25/06/2024 at 18:41

  Demokratska narodna partija (DNP) ne ucjenjuje nikoga i ne uslovljava nikoga, ali bi bilo sasvim bilo prirodno i logično da se Rezolucija o Jasenovcu usvoji, smatra poslanik DNP-a Vladislav Bojović.

 • Berane: Rotacija ili vanredni izbori?
  on 25/06/2024 at 18:35

  Očigledna je kriza vlasti u Beranama. Sjednica lokalnog parlamenta nije održana zbog nedostatka kvoruma. Na sjednici je trebalo da se desi dogovorena rotacija na mjestu predsjednika opštine, te da umjesto Vuka Todorovića iz Nove srpske demokratije bude izabran Damjan Ćulafić iz Demokrata.

 • DPS Berane: Svjedočimo političkom mešetarenju i samovolji pojedinaca
  on 25/06/2024 at 17:56

  Predsjednik opštinskog odbora Berane Miro Nedić kaže da su ovih dana u Beranama na snazi političko mešetarenje, dominacija ličnih interesa i samovolja pojedinaca.

 • Spajić: Razmišljamo o rebalansu budžeta
  on 25/06/2024 at 17:11

  Realizacija tekućih projekata ide brže nego što je predviđeno, kazao je premijer Milojko Spajić i dodao da zbog toga razmišljaju o rebalansu budžeta kako bi dodatna sredstva opredijelili za kapitalne projekte.

 • Milatović traži mišljenje za pet ambasadora
  on 25/06/2024 at 16:47

  Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike trebalo bi početkom jula da se izjasni o petorici kandidata za ambasadore Crne Gore. Predsjednik države Jakov Milatović uputio je skupštinskom Odboru pet predloga kandidata za ambasadore, kako bi Odbor o njima dao mišljenje.

 • Mandić: Moj glavni zadatak na evropskom putu je očuvanje mira
  on 25/06/2024 at 15:14

  Svi čvrsto vjerujemo da je Crna Gora naredna članica EU, a to će biti biti snažna poruka ohrabrenja za ostale zemlje kandidate, a posebno za bivše republike Jugoslavije, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • Mugoša: Optužbe Mandića na račun opozicije nekorektne i neutemeljene
  on 25/06/2024 at 14:00

  Objašnjenje razloga zbog kojih je sjednica parlamenta već četvrti put odgođena a koje je saopštio predsjednik Skupštine Andrija Mandića, šef Kluba poslanika SD-a u crnogorskom Parlamentu Boris Mugoša smatra nekorektnim i neutemeljenim.

 • "Od strateške je važnosti da Crna Gora otpočne ključne infrastrukturne projekte"
  on 25/06/2024 at 13:47

  Od strateške je važnosti da naša zemlja otpočne i nastavi ključne infrastrukturne projekte poput nove dionice auto-puta Bar-Boljare, rekonstrukcije pruge Beograd-Bar i valorizacije Luke Bar, kako bi se stvorili uslovi za što bolju povezanost i privredni razvoj Crne Gore i cijelog regiona, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • DPS: Kriza vlasti u Danilovgradu
  on 25/06/2024 at 12:21

  Ukupna situacija u Crnoj Gori, a posebno kriza vlasti u Podgorici direktno se odražava i na funkcionisanje vlasti u Danilovgradu, tvrde iz Demokratske partije socijalista u tom gradu.