SAVJET EU

U zaključcima ekonomskog i finansijskog dijaloga između EU i Zapadnog Balkana i Turske, koje je danas usvojio Evropski savjet na sjednici u Briselu navodi se da će odgovor Vlade Crne Gore, biti od presudnog značaja za oblikovanje ekonomije u postkriznom kontekstu, a efikasne i dobro koordinirane strukturne reforme doprinijeće ublažavanju uticaja pandemije i ubrzati ekonomski oporavak nakon krize. Oporavku će, kako se navodi, doprinijeti i dalja borba protiv korupcije, poboljšanje vladavine prava, jačanje transparentnosti i jačanje institucija i socijalnog dijaloga.

Strukturne slabosti u Crnoj Gori, pogoršane pandemijom kovid-19, naglasile su snažnu potrebu za reformama u zemlji, ocijenjeno je u zaključcima ekonomskog i finansijskog dijaloga između EU i Zapadnog Balkana i Turske, koje je danas usvojio Evropski savjet na sjednici u Briselu.

U dokumentu se ističe da će odgovor Vlade Crne Gore, biti od presudnog značaja za oblikovanje ekonomije u postkriznom kontekstu, a efikasne i dobro koordinirane strukturne reforme doprinijeće ublažavanju uticaja pandemije i ubrzati ekonomski oporavak nakon krize.

“Oporavku će doprinijeti i dalja borba protiv korupcije, poboljšanje vladavine prava, jačanje transparentnosti i jačanje institucija i socijalnog dijaloga”, navodi se u objavljenom dokumentu.

U analizi se navodi, da je sazrijevanje investicionog ciklusa u Crnoj Gori, koji je imao povoljan uticaj na ekonomiju u 2019.godini, pogoršano ekonomskim rezultatima u 2020. godini zbog negativnih efekata epidemije koronavirusa (COVID-19).

“Crnogorska ekonomija je snažno zavisna od turizma, ključnog izvora deviza, rasta BDP-a i fiskalnih Prihoda, a turizam je paralizovan i ima efekte na druge srodne sektore poput maloprodaje, transporta i ugostiteljstva”, navodi se u analizi.

Dodaje se i da su, uprkos vrlo ograničenom fiskalnom prostoru, vlasti brzo reagovale, usvojivši niz mjera za ograničavanje uticaja pandemije na rast i zaposlenost, poput povećanja potrošnje za zdravstvo, odlaganja plaćanja poreza i socijalnih doprinosa i pružanje kreditne linije za pomoć kompanijama u poboljšanju svoje likvidnosti.

Međutim, navodi se u dokumentu, fiskalni troškovi odgovora politike zajedno sa pogoršanjem ekonomije vjerovatno će privremeno ugroziti plan za smanjenje javnog duga.

“Nakon što privremeni šok nestane, fiskalna politika trebalo bi da bude usmjerena na smanjenje duga na osnovu ranijih planova. Poboljšanje fiskalnog upravljanja i transparentnosti bio bi važan korak ka unapređenju dugoročne održivosti. Crnoj Gori nedostaje nezavisno tijelo koje bi osiguralo ne samo sprovođenje fiskalnih pravila već i njihovu transparentnost”, ističu u Savjetu EU.

Kada su u pitanju specifične strukturne reforme, glavni izazovi koje postavlja kovid-19 povezani su sa jačanjem javnog sektora zdravlja, očuvanjem zaposlenosti i poboljšanjem socijalne zaštite, poboljšanjem poslovnog okruženja i pružanjem podrške privatnom sektoru.

“Pandemija je dovela zdravstveni sistem do potresa, otkrivajući trajno nedovoljno finansiranje i slabe kapacitete za suočavanje sa krizom. Uprkos poboljšanjima na tržištu rada u poslednjih nekoliko godina, pandemija sada ugrožava radna mjesta”, piše u dokumentu.

Savjet EU poziva vlasti u Crnoj Gori, da koriste fiskalnu politiku za ublažavanje uticaja izazvanog krizom na rast i zaposlenost, ali

“Održivost javnih finansija ojačaće ograničavanjem ukupne potrošnje na zarade, takođe preduzimanjem konkretnih koraka ka primjeni plana optimizacije javne uprave, zato je neophodno uspostaviti potpuno razvijeni centralizovani sistem zarada u javnom sektoru”, navodi se u preporukama.

Važno je, navode u Savjetu, ossigurati nesmetanu i efikasnu podršku privatnim kompanijama i njihovim zaposlenima pogođenim krizom, posebno mikro, malim i srednjim preduzećima i samozaposlenim.

“Da bi se osigurao brzi oporavak, usredsredite se na pojednostavljivanje poreskog zakonodavstva i smanjenje raznolikosti parafiskalnih troškova koji utiču na preduzeća”, jedna je od preporuka Savjeta.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Prijem povodom Dana nezavisnosti SAD
  on 25/06/2024 at 20:56

  Ambasada Sjedinjenih Američkih Država organizovala je u Podgorici svečani prijem povodom Dana nezavisnosti, nacionalnog praznika te zemlje. Prijem je okupio veliki broj crnogorskih zvaničnika, članova diplomatskog kora, predstavnika političkih partija, pravosudnih, kulturnih i drugih institucija...

 • "Logično je da se rezolucija o Jasenovcu usvoji, biće sastanaka sa Spajićem"
  on 25/06/2024 at 18:41

  Demokratska narodna partija (DNP) ne ucjenjuje nikoga i ne uslovljava nikoga, ali bi bilo sasvim bilo prirodno i logično da se Rezolucija o Jasenovcu usvoji, smatra poslanik DNP-a Vladislav Bojović.

 • Berane: Rotacija ili vanredni izbori?
  on 25/06/2024 at 18:35

  Očigledna je kriza vlasti u Beranama. Sjednica lokalnog parlamenta nije održana zbog nedostatka kvoruma. Na sjednici je trebalo da se desi dogovorena rotacija na mjestu predsjednika opštine, te da umjesto Vuka Todorovića iz Nove srpske demokratije bude izabran Damjan Ćulafić iz Demokrata.

 • DPS Berane: Svjedočimo političkom mešetarenju i samovolji pojedinaca
  on 25/06/2024 at 17:56

  Predsjednik opštinskog odbora Berane Miro Nedić kaže da su ovih dana u Beranama na snazi političko mešetarenje, dominacija ličnih interesa i samovolja pojedinaca.

 • Spajić: Razmišljamo o rebalansu budžeta
  on 25/06/2024 at 17:11

  Realizacija tekućih projekata ide brže nego što je predviđeno, kazao je premijer Milojko Spajić i dodao da zbog toga razmišljaju o rebalansu budžeta kako bi dodatna sredstva opredijelili za kapitalne projekte.

 • Milatović traži mišljenje za pet ambasadora
  on 25/06/2024 at 16:47

  Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike trebalo bi početkom jula da se izjasni o petorici kandidata za ambasadore Crne Gore. Predsjednik države Jakov Milatović uputio je skupštinskom Odboru pet predloga kandidata za ambasadore, kako bi Odbor o njima dao mišljenje.

 • Mandić: Moj glavni zadatak na evropskom putu je očuvanje mira
  on 25/06/2024 at 15:14

  Svi čvrsto vjerujemo da je Crna Gora naredna članica EU, a to će biti biti snažna poruka ohrabrenja za ostale zemlje kandidate, a posebno za bivše republike Jugoslavije, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • Mugoša: Optužbe Mandića na račun opozicije nekorektne i neutemeljene
  on 25/06/2024 at 14:00

  Objašnjenje razloga zbog kojih je sjednica parlamenta već četvrti put odgođena a koje je saopštio predsjednik Skupštine Andrija Mandića, šef Kluba poslanika SD-a u crnogorskom Parlamentu Boris Mugoša smatra nekorektnim i neutemeljenim.

 • "Od strateške je važnosti da Crna Gora otpočne ključne infrastrukturne projekte"
  on 25/06/2024 at 13:47

  Od strateške je važnosti da naša zemlja otpočne i nastavi ključne infrastrukturne projekte poput nove dionice auto-puta Bar-Boljare, rekonstrukcije pruge Beograd-Bar i valorizacije Luke Bar, kako bi se stvorili uslovi za što bolju povezanost i privredni razvoj Crne Gore i cijelog regiona, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • DPS: Kriza vlasti u Danilovgradu
  on 25/06/2024 at 12:21

  Ukupna situacija u Crnoj Gori, a posebno kriza vlasti u Podgorici direktno se odražava i na funkcionisanje vlasti u Danilovgradu, tvrde iz Demokratske partije socijalista u tom gradu.