OMBUDSMAN I INSPEKCIJA

Uprava za inspekcijske poslove i Ombudsman su na osnovu prijave jednog učenika iz Doma učenika “Dušan Marović” u Baru u tvrdili da im nijesu obezbijeđeni adekvatni uslovi za boravak u toj ustanovi, koji se tiču bezbjednosti, sigurnosti i zaštite zdravlja, piše Dan.

U mišljenju zamjenice ombudsmana Snežane Mijušković, u koje je Dan imao uvid, ističe se da im je korisnik JU Doma učenika “Dušan Marović” Bar, čije je ime poznato Zaštitniku, dostavio pritužbu u kojoj se, između ostalog, navodi da su uslovi u Domu veoma loši, počev od dotrajale stolarije, do loše higijene i hrane i da su se učenici-korisnici tim povodom više puta obraćali upravi ustanove, ali bez uspjeha.

“Predstavnici Institucije Zaštitnika, 26.2.2020. godine, obišli su Dom učenika “Dušan Marović”. Učenici su istakli da su uslovi u domu loši i nezadovoljavajući, da hrana nije dobra i da su jednom prilikom vidjeli pacova u prostoriji gdje se služi hrana”, navodi Mijušković.

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, 27. februara 2020.godine, dostavila je izjašnjenje u kojem se navodi da je nakon izvršenog inspekcijskog nadzora utvrđeno da postoji visok rizik po bezbjednost hrane koja se sprema i služi u objektu, a samim tim može biti ugroženo i zdravlje učenika Doma koji se hrane u kuhinji.

“U zapisniku o izvršenom inspekcijskom nadzoru od 26. februara 2020. godine, kojem je prisustvovao direktor Doma, navodi se da objekat nije upisan u registar objekata Uprave za bezbjednost hrane, da je ulaz sirovina kroz restoran, kuhinju u magacin za sirovine nebezbjedan za skladištenje hrane, zato što podovi nijesu od materijala koji se lako čisti i održava (neravni beton), zidovi su neokrečeni, prozori bez komarnika, police nijesu od materijala koji se lako čisti i na njima je puno nepotrebnih stvari”, ističe se u mišljenju.

U zapisniku se navodi i da nedostaju procedure o načinu prijema hrane, nije ustrojena lista dobavljača hrane na osnovu koje bi se vršio prijem, niti ima pisanog traga kako se vrši prijem hrane i kontrola transportnih vozila te da se hrana prima bez prethodne provjere temperature na hladnjačama koje donose hranu koja podliježe temperaturnom režimu.

Ombudsman ističe da je Zavod za školstvo u ranijem izvještaju utvrdio da postojeći smještajni uslovi ne ispunjavaju minimalne standarde, da uslovi za učenje i slobodne aktivnosti u zajedničkim prostorijama ne zadovoljavaju minimalne potrebe učenika i da, prema mišljenju 80,95 odsto učenika, domski prostor i oprema ne pružaju dobre mogućnosti za život i učenje.

“Učenici su naveli česti problem pojave mravau hrani i miševa u sobama”, ističe Mijušković.

U izjašnjenju Ministarstva prosvjete navodi se da je Dom učenika u Baru, izgrađen 1974. godine i raspolaže sa 150 mjesta, da su uslovi života i rada u domu poboljšani nakon sanacionih i adaptacionih mjera, koje su urađene u toku januara/februara 2007. godine.

“U januaru 2010. godine i u julu 2015. godine izvršena je rekonstrukcija elektroinstalacija i mokrih čvorova i da je imajući u vidu da Dom učenika ima nedostataka u infrastrukturnom smislu, ministarstvo prošle godine izradilo tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju fasade, zamjenu unutrašnje i spoljašnje bravarije, kao i prioritetnih infrastrukturnih nedostataka na objektu. Naveli su i da se s obzirom na stanje objekta radi o velikim finansijskim sredstvima te da su u komunikaciji sa Opštinom Bar upoznati da je DUP-om predviđeno da se dom učenika gradi na drugoj lokaciji, kao novi objekat, a postojeću lokaciju koristi u komercijalne svrhe”, navodi Ombudsman.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Medijske zakone uskladiti sa EU standardima
  on 21/06/2024 at 10:44

  Medijski zakoni se površno bave savremenim problemima, ocijenili su iz Centra za demokratsku tranziciju i poručili da ih hitno treba uskladiti sa standardima Evropske unije (EU).

 • Sazrelo vrijeme da svi oni koji imaju pravo dobiju državljanstvo Crne Gore
  on 21/06/2024 at 10:32

  Premijer Crne Gore Milojko Spajić na konferenciji za medije odgovarajući na pitanje novinarke o uslovu Milana Kneževića (DNP), čija partija neće ući u rekonstruisanu Vladu ukoliko se, između ostalog, ne izmijeni Zakon o dvojnom državljanstvu da je sazrelo vrijeme da svi oni koji imaju pravo, dobiju državljanstvo Crne Gore bez prava glasa prvih deset godina.

 • Van den Bugert: Crna Gora da ostane politički fokusirana
  on 21/06/2024 at 09:19

  Pregovori o pristupanju su zasnovani na zaslugama i Crna Gora je uložila mnogo napora na tehničkom i političkom nivou da dođe do ovog značajnog trenutka, kazala je zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i politiku proširenja, Sindi van den Bugert. Istakla je da je važno da Crna Gora ostane politički fokusirana.

 • U ponedjeljak predstavljanje partije Duška Markovića
  on 21/06/2024 at 09:15

  Bivši crnogorski premijer Duško Marković predstaviće u ponedjeljak politički program Stranke evropskog puta.

 • Ivanović mijenja teze
  on 21/06/2024 at 08:47

  Savjetnica predsjednika za vanjsku politiku Marija Lakić Barfus reagovala je na navode ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića povodom imenovanja ambasadora, i istakla da Ivanović mijenja teze.

 • "Imam posebnu odgovornost da doprinesem ostvarenju rezultata u oblasti rodne ravnopravnosti"
  on 21/06/2024 at 08:09

  U gradskom parlamentu među ženama postoji interesovanje za učešće u političkom životu, za rad i doprinos u procesu donošenja odluka. Svakako, prostor za unaprjeđenje uvijek postoji, pa bi budući napori trebali biti usmjereni na konkretne mjere koje bi osigurale da žene dodatno doprinesu kreiranju politika, poručila je predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović, tokom panel diskusije koja je održana juče u organizaciji Centra za ženska prava, uz podršku Australian Aid-a.

 • Rješenje krize vlasti u Glavnom gradu i rekonstrukcija Vlade
  on 21/06/2024 at 07:56

  Boris Pejović iz Pokreta Evropa sad (PES) i Mirat Šušić iz Nove srpske demokratije (NSD) očekuju da kriza vlasti u Glavnom gradu uskoro bude okončana i smatraju da ona ne može uticati na državni nivo. Očekuju i skoru rekonstrukciju vlade.

 • "Đukanović ne treba da strahuje od krivičnog gonjenja"
  on 20/06/2024 at 21:35

  Lider Demokratske partije socijalista Danijel Živković kaže je njegov prethodnik i bivši predsjednik države Milo Đukanović ne treba da strahuje od krivičnog gonjenja. On je u emisiji Načisto na TV Vijesti pozvao Tužilaštvo da, ako ima bilo što inkriminišuće protiv Đukanovića, pokrene istragu, ili ako nema elemenata krivičnog djela da se na to pitanje konačno stavi tačka.

 • Kurti uputio podršku OIK DPS Podgorica
  on 20/06/2024 at 20:32

  Stojaćemo uvijek uz one koji vjeruju da je naša zajednička budućnost u Evropskoj uniji, poručio predsjednik Vlade Kosova Albin Kurti uoči Opštinske izborne konferencije DPS Podgorica.

 • "Nakon IBAR-a neophodna dodatna angažovanost"
  on 20/06/2024 at 15:06

  Dobijanje IBAR-a zajednički je rezultat zalaganja cijelog društva, našoj zemlji otvoriće završnu fazu pregovora za punopravno članstvo u EU, što će potvrditi da politika proširenja ostaje u fokusu evropske politike, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

 • Vlada i Rakčević zajedno do deblokade računa Instituta
  on 21/06/2024 at 09:37

  Premijer Milojko Spajić saopštio je na konferenciji za medije da su pronašli rješenje za Institut Simo Milošević. Vlada Crne Gore će sa najvećim manjinskim akcionarom Instituta Igalo "Vila Oliva"deblokirati račun, tako što će, kaže Spajić po pola učestvovati u tom poslu.

 • Crnogorski pasoš dobile 664 osobe
  on 21/06/2024 at 08:28

  Ministarstvo unutrašnjih poslova dodijelilo je 664 crnogorska pasoša u okviru programa ekonosmkog državljanstva, 77 je u proceduri, a 228 zahtjeva je odbijeno, objavljeno je u Vladinoj Informaciji.

 • Vlada nudi otkup akcija Vile Oliva
  on 21/06/2024 at 07:18

  Vlada je poslala ponudu najvećem malom akcionaru Instituta “Simo Milošević”, kompaniji Vile Oliva, u kojoj nude da otkupe njenih 27,4 odsto akcija u Institutu za 5,25 miliona eura, ali uz uslov da država odmah preuzme akcije.

 • Objavljen prvi javni poziv za dostavljanje predloga saradnje
  on 20/06/2024 at 20:25

  Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) objavila je prvi javni poziv za dostavljanje projektnih predloga saradnje mikro i malih preduzeća na pograničnom području Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG).

 • U 2023. u svim kategorijama tekućih prihoda zabilježen rast
  on 20/06/2024 at 15:45

  Na sjednici Vlade Crne Gore danas je utvrđen Predlog zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2023. godinu. Prema preliminarnim podacima Uprave za statistiku procjenjuje se da je u 2023. godini bruto društveni proizvod ostvaren u nominalnom iznosu od 6.847,12 miliona eura.

 • ŽPCG kupuje tri nova voza, "dakićevcima" po 2.000 eura
  on 20/06/2024 at 15:29

  Vlada Crne Gore usvojial je danas Informaciju o zaključenju Ugovora o garanciji za kreditni aranžman između Željezničkog prevoza Crne Gore A.D. Podgorica (ŽPCG) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), za potrebe finansiranja nabavke novih vozova koji bi se koristili u lokalnom prevozu putnika.

 • Potrebno više investicija u održivi razvoj zemalja Zapadnog Balkana
  on 20/06/2024 at 12:35

  Investicije u Ciljeve održivog razvoja su u porastu, a istovremeno nedovoljne da odgovore na rastuće potrebe zemalja Zapadnog Balkana, naročito u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji (EU) i dostizanja Agende 2030.

 • Radulović i Vuković u Kini: Kineske kompanije dobro su došle u Crnu Goru
  on 20/06/2024 at 11:31

  Kineske kompanije zainteresovane su za gradnju druge dionice autoputa Bar-Boljare, saopšteno je tokom sastanka ministara saobraćaja i finansija Filipa Radulovića i Novice Vukovića sa generalnim direktorom CRBC-a Vangom Lijunom.

 • Izrečeno 242,4 hiljade eura novčanih kazni
  on 20/06/2024 at 09:18

  Poreski inspektori su od 1. maja do 16. juna obavili 536 provjera regularnosti poslovanja obveznika i utvrdili nepravilnosti kod njih 41 i po tom osnovu izdali 63 prekršajna naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 242,4 hiljade eura.

 • Više zaposlenih, rasle i zarade, manji izvoz, investicije i broj turista
  on 20/06/2024 at 05:49

  U prvom kvartalu 2024. godine crnogorski budžet bilježi deficit od 5 miliona eura i pored povećanih prihoda, izvoz je smanjen 31,2%, smanjene su i investicije zbog slabijih ulaganja u nekretnine, turista je 19,1% manje, više je zaposlenih a rasle su i zarade. To su neki od podataka iz Mjesečnog makroekonomskog izvještaja za april mjesec Direktorata za makroekonomske i fiskalne analize i projekcije Ministarstva finansija.