CEDIS I PRIJESTONICA

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) planira ove godine da u sistem za distribuciju električne energije na području cetinjske opštine investira oko 2,3 miliona eura, saopšteno je u toku susreta gradonačelnika Prijestonice Cetinje Aleksandra Kašćelana sa izvršnim direktorom CEDIS-a Zoranom Đukanovićem.

Kako obavještavaju u Prijestonici, sagovornici su ocijenili da CEDIS već nekoliko godina radi na modernizaciji distributivne mreže i objekata, te da je saradnja Prijestonice i te kompanije sadržajna, profesionalna i na zadovoljstvo građana, odnosno korisnika usluga.

“Za nas su posebno važni radovi na modernizaciji distributivne mreže i objekata na seoskom području kako bi se omogućilo pouzdano napajanje električnom energijom postojećih korisnika i stvorili uslovi za priključenje novih objekata, a time omogućio razvoj ruralnih područja, pogotovo u sektoru poljoprivrede i turizma, jer se selu vraća sve više građana”, kazao je Kašćelan.

CEDIS je u toku 2019. godine pokrenuo investicioni ciklus koji obuhvata projekte revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže sa koje se napajaju crnogorska sela, a za šta bi do kraja 2021. trebalo bi da potroši na desetine milona eura.

“Veoma nam je važno što će u prostoru nakadašnjeg kompleksa gornjeg Oboda biti izgrađena nova trafostanica, kako bismo i naj način podržali investitora koji planira da revitalizuje taj prostor, pokrene proizvodnju i zaposli naše sugrađane”, dodao je Kašćelan.

On se zahvalio Đukanoviću na društveno odgovornom poslovanju i razumijevanju CEDIS-a za potrebe zajednice, kao i na kontinuiranoj podršci projektima Prijestonice Cetinje.

“Cetinje je za nas u CEDIS-u važan zadatak. Samo tokom ove godine planiramo da u sistem za distribuciju električne energije na području cetinjske opštine investiramo oko dva milona i 300 hiljada eura. I naravno tu nećemo stati, uz odličnu saradnju sa predstavnicima opštine, nastavićemo da brižljivo planiramo i pratimo razvojne zahtjeve Prijestonice”, poručio je Đukanović.

CEDIS je prošle godine u okviru projekta revitalizacije na području cetinjske opštine pokrenuo radove vrijedne oko 517.000 eura.

Završeni su radovi na 10kV dalekovodu “Vrela” i niskonaponskoj mreži “Bajramovica”, dok su i dalje aktuelni, ali u okviru planirane dinamike, radovi na 10kV dalekovodima “Cetinje” i “Meterizi”.

Kako ističu u CEDIS-u, radovi planirani za ovu godinu, osim završetka revitalizacije ova dva dalekovoda, podrazumijevaju i rekonstrukcije pet trafostanica naponskog nivoa 10/0,4kV, kao i revitalizaciju niskonaponskih mreža “Lalino ždrijelo”, “Dubova – Smokovci” i “Dodoši”.

“U završnoj fazi je izuzetno skup i složen projekat rekonstrukcije dalekovoda 35 kV ‘Humci – Rijeka Crnojevića’ do Zagrablja, čime se rješava decenijski problem elektrosnabdijevanja vodovodnog postrojenja u Podgoru i Višnjici. Dionica do Zagrablja koštala je oko 1,2 miliona eura, dok su za izgradnju dionice do magistrale Cetinje – Budva, planirana sredstva u iznosu od oko 360 hiljada eura.
U junu bi trebalo da počnu radovi na rekonstrukciji dalekovoda 35kV ‘Glava Zete – Čevo’ čija je vrijednost oko 350 hijada eura, a toku je i nabavka dva transformatora za trafostanicu 35/6 kV ‘Podgor’ koja će koštati oko 72 hiljade eura”, naglašavaju u CEDIS-u.

U toku je izgradnja dalekovoda 10 kV “Dragomi Do”, kao i rekonstrukcija mreža koje se napajaju sa trafostanica 10/0,4 kV “Prekornica” i “Čevo”, za šta je izdvojeno oko 410.000 eura.

Ove godine CEDIS će izdvojiti i oko 283 hiljade eura za radove na mreži i objektima srednjeg naponskog nivoa. Taj iznos predviđen je za izgradnju trafostanica “Velji Bostur”, “Lipovik” i “Košuta”, kao i za rekonstrukciju trafostanice “Bajova” i revitalizaciju niskonaponskih mreža koje se napajaju sa trafostanica “Meterizi” i “Karuč”.

“Finansijski najambiciozniji projekat CEDIS-a jeste ugradnja elektronskih brojila, čija vrijednost zaključno sa trećom fazom prelazi iznos od 100 miliona eura. Plan za naredni period podrazumijeva finalizaciju AMM projekta, za čiju IV fazu je opredijeljeno dodatnih oko 7,6 miliona eura. Na području cetinjske opštine je ugrađeno 8.489 novih, elektronskih brojila, čime je u sistem daljinskog očitavanja uključeno 78 odsto konzuma”, naglašavaju u CEDIS-u.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Poslanici opet o dva IBAR zakona
  on 19/06/2024 at 11:32

  Poslanici crnogorskog parlamenta ponovo će danas glasati o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i o Zakonu o nacionalnom javnom emiteru, koje je predsjednik države Jakov Milatović vratio Skupštini na ponovno odlučivanje.

 • "Ne budite kukavice, pozovite i Abazovića na kontrolno saslušanje"
  on 19/06/2024 at 11:10

  Građanski pokret URA je u cilju transparentnosti principijelno uvijek bio za to da se održi kontrolno saslušanje na Odboru za bezbjednost i odbranu bilo kog javnog funkcionera, počev od naših pa nadalje. Tako su se nebrojano puta na kontrolnom saslušanju u prethodnom mandatu Skupštine Crne Gore, između ostalih i na naš zahtjev, našli kao tadašnji premijer Dritan Abazović i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, saopšteno je iz te partije.

 • Zirojević: Šaranović bježi sa kontrolnog saslušanja
  on 19/06/2024 at 10:32

  Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović obavijestio je dopisom predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu, Miodraga Lakovića da, iako je prethodno potvrdio prisustvo, neće prisustvovati kontrolnom saslušanju na temu “Imenovanje v.d. direktora Uprave policije i posljedice na sistem bezbjednosti u Crnoj Gori”, a kao razlog navodi učešće na Samitu šefova policije država članica UN (UNCOPS), saopštio je poslanik Socijaldemokrata i član Odbora za bezbjednost i odbranu, Nikola Zirojević.

 • Skupštini podnijeta peticija za donošenjem Zakona o otvaranju dosijea tajnih službi
  on 19/06/2024 at 10:22

  Advokat Nikola Angelovski, pravni zastupnik najvećeg broja građana koji je tužio državu u slučaju zloglasnog portala “Udar”, podnio je juče Skupštini peticiju za donošenjem Zakona o otvaranju dosijea i dokumenata civilnih i vojnih obavještajnih službi Crne Gore.

 • "Za efikasnu borbu protiv korupcije potrebna politička stabilnost"
  on 19/06/2024 at 09:56

  Za efikasnu borbu protiv korupcije Crna Gora mora osigurati političku stabilnost i smanjenje nacionalnih tenzija koje, uz često održavanje izbora, ne dozvoljavaju konsolidovanje i reforme čitavog državnog sistema, a posebno sudstva, saopštila je poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović. Ona je to kazala na sastanku sa koordinatorom američkog Stejt departmenta za globalnu borbu protiv korupcije Ričardom Nefjuom.

 • "Vladajuće partije uspjele da svoju politiku pretvore u teško nadmašivo ruglo"
  on 19/06/2024 at 09:48

  Vladajuće partije su uspjele da svoju politiku pretvore u teško nadmašivo ruglo, ocjenjuju iz Građanske inicijative “21. maj”.

 • "Čestitke na ispunjavanju obaveza vezanih za troškove odbrane NATO"
  on 19/06/2024 at 09:43

  Američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke čestitala je i zahvalila Crnoj Gori na ispunjavanju obaveza NATO-a u pogledu potrošnje na odbranu.

 • Sjutra Pododbor za unutrašnje tržište i konkurenciju
  on 19/06/2024 at 08:11

  Petnaesti sastanak Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između Crne Gore i Evropske komisije, održaće se 20. juna 2024. godine u Briselu, saopšteno je iz Ministarstva evropskih poslova.

 • "Izbori u Podgorici jedino rješenje, PES građanima prodavao maglu"
  on 19/06/2024 at 07:47

  Izbori u Podgorici su jedino rješenje da se prevaziđe politička kriza, a čisto sumnjam da će i danas na sastanku doći do dogovora političkih konstituenata, smatra odbornik Socijaldemokrata u Skupštini Glavnog grada Miloš Mašković.

 • Kriza vlasti u Podgorici: Sastanak većine najavljen za danas
  on 19/06/2024 at 07:02

  Sastanak većine podgoričkog parlamenta sa temom kako da se prevaziđe kriza vlastu u Podgorici – dogovorom ili vanrednim izborima, nastaviće se danas.

 • Danas počinje isplata penzija
  on 19/06/2024 at 08:21

  Isplata majskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

 • Air Montenegro od danas leti i ka Ostravi
  on 18/06/2024 at 20:35

  Air Montenegro letom MNE 390 danas je uspostavio liniju Podgorica-Ostrava, saopšteno je iz te kompanije.

 • "Sve što se kosi sa zakonom i tržištem neće proći"
  on 18/06/2024 at 19:26

  Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović reagovao je na navode pojedinih političara o problematičnosti ideje dopunjavanja programa Solari 5000+ programom energetske efikasnosti.

 • U Luci Kotor tri kruzera sa preko pet hiljada putnika
  on 18/06/2024 at 15:30

  U kotorskoj luci danas su tri kruzera sa 5,12 hiljada putnika.

 • Đeljošaj u Parizu, Šćekić u Alžiru, Jakšić-Stojanović na Kipru
  on 18/06/2024 at 15:12

  Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici utvrdila platforme o učešću potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i ministra ekonomskog razvoja Nika Đeljošaja na Ministarskoj konferenciji Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) za Jugoistočnu Evropu, u Parizu, 26. juna, o radnoj posjeti potpredsjednika Vlade za demografiju i mlade i ministra sporta i mladih Dragoslava Šćekića, Alžiru od 26. do 28. juna i platformu za učešće delegacije Vlade Crne Gore, koju predvodi ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović na Forumu Ekonomske komisije UN za Evropu (UNECE) na Kipru.

 • CBCG: Neznatan pad efektivne kamatne stope
  on 18/06/2024 at 14:14

  Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na ukupno odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, u martu je u odnosu na februar pala 0,02 procentna poena i iznosila je 6,63 odsto, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Pogoni nikšićke Željezare proizvodiće eloksiranu bravariju
  on 18/06/2024 at 14:11

  U pogonima Željezare Nikšić počeće da se proizvdoi eloksirana bravarija za građane po veoma povoljnim cijenama, najavio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

 • Radnici traže da SDT blokira imovinu Vektra Boke
  on 18/06/2024 at 09:39

  Radnici Vektra Boke naveli su da je juče održana sjednica akcionara tog preduzeća upriličena van svih procesnih zakonskih normi. 

 • Crna Gora ima potencijal da privuče veći broj turista iz EU
  on 18/06/2024 at 08:12

  Crna Gora ima mnogo potencijala da privuče veći broj turista iz Njemačke i uopšte Evropske unije, zaključak je sastanka predsjednika Vlade Milojka Spajića i predstavnika najveće svjetske turističke kompanije, njemačkog TUI-ija, koju je predvodio član Izvršnog odbora i direktor korporativnih i spoljnih poslova, Tomas Elerbek.

 • Brkovići više nijesu na čelu Vektra Boke
  on 18/06/2024 at 08:09

  Vanredna Skupština akcionara kompanije Vektra Boka imenovala je novi Odbor direktora, u kojem su sada Radovan Samardžić, Vladimir Čović i Danilo Matijašević, dok će se predsjednik tog tijela birati naknadno.