KABINET PREDSJEDNIKA

Najava da će Crna Gora uskoro biti korona free destinacija izazvala je veliko interesovanje u Ujedinjenim Arapaskim Emiratima, kazala je nova amasadorka UAE Nabila Abdelaziz Nasser Saeed Alshamsi tokom susreta sa predsjednikom Milom Đukanovićem, koji je danas primio njena i akreditivna pisma novog ambasadora Slovačke Borisa Gandela.

 

Kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, predsjednik je nakon ceremonije prijema akreditivnih pisama, pojedinačno primio ambasadore i zahvalio im se zbog razumijevanja za odlaganje ceremonije prijema akreditiva usljed izbijanja pandemije korona virusa.

Poželio im je dobrodošlicu i uspješno obavljanje diplomatske misije, uz uvjerenje da će u periodu njihovog mandata veoma dobri odnosi biti dodatno unaprijeđeni u najboljem duhu prijateljstva između naroda i država.

“Zadovoljstvo mi je da se ceremonija održava na prijestonom Cetinju, u skladu sa uobičajenim protokolom, što i dolikuje prilikama kada u Crnu Goru dolaze ambasadori prijateljske Slovačke i UAE, za koje nas vežu puno lijepih i važnih datuma u novijoj istoriji crnogorske države”, istakao je predsjednik u uvodnim obraćanjima.

U razgovoru sa Gandelom, predsjednik je kazao da je zadovoljan ukupnim odnosima sa zemljom članicom EU koji imaju svoju istoriju, ali su dodatno učvršćeni i unaprijeđeni tokom poslednje decenije.

“Crna Gora ni jednog trena ne zaboravlja ulogu Slovačke i njene diplomatije u procesu obnove crnogorske nezavisnosti, prijemu u NATO i procesu integracije u EU”, naveo je Đukanović.

On je, uz pozitivnu ocjenu nove energije briselskih institucija prema perspektivi Zapadnog Balkana, istakao da vjeruje u kvalitet nastavka integracije i pozitivan rezultat Crne Gore u tom kontekstu, za šta će biti značajna i dalja podrška Slovačke.

“Predsjednik je kazao i da je zadovoljan odlukom da jedan od najboljih poznavalaca prilika u regionu i prijatelj Crne Gore Miroslav Lajčak bude imenovan za specijalnog predstavnika EU za dijalog između Beograda i Prištine i ostala regionalna pitanja. Zahvalio je Slovačkoj i za donaciju zdravstvenom sistemu Crne Gore u borbi protiv Covid-19, što je gest prijatelja i odraz izuzetnih odnosa i solidarnosti”, dodaju u Đukanovićevom kabinetu.

Gandel je uz veliko zadovoljstvo što će obavljati mandat u prijateljskoj državi, čestitao predsjedniku predstojeći Dan nezavisnosti 21. maj, u kojem, kako je kazao i Slovačka ima svoj dio.

Njegova misija će biti da odlične odnose učini još sadržajnijim, potvrdivši podršku Crnoj Gori da postane članica EU, što i zaslužuje.

“Uz čestitke na efikasnoj reakciji obje države u borbi sa korona virusom, sagovornici su se saglasili da postoji značajan prostor za produbljivanje saradnje, naročito u oblasti ekonomije i investicija. Tome će doprinijeti i planiranje posjete na najvišem nivou nakon okončanja pandemije”, kažu u kabinetu predsjednika.

Đukanović je u razgovoru sa ambasadorkom UAE naglasio da je uvjeren da je obavljanje mandata u prijateljskoj zemlji jednako privilegija kao što je i za Crnu Goru privilegija prijateljstvo UAE i čelnih ljudi te države.

Na dobrim temeljima međudržavnih odnosa u prethodnom periodu Crna Gora i UAE sada razmišljaju o nadgradnji saradnje, što je inicirano i tokom nedavne zvanične posjete predsjednika Emiratima.

“Prijateljstvo dvije zemlje potvrđeno je i u vremenu pandemije donacijom medicinske zaštitne opreme Crnoj Gori, nakon razgovora sa šeikom Mohamedom Bin Zajed Al Nahjanom, za šta smo duboko zahvalni”, kazao je Đukanović.

Nakon uspješno prebrođene najteže faze krize izazvane korona virusom, važno je oporaviti postojeće i podstaći nove investicije u čemu su UAE značajan partner Crne Gore, zahvaljujući čestim političkim i privrednim kontaktima.

“Ne samo da smo dobili dobre investitore, već i prijatelje”, naglasio je Đukanović.

Alshamsi je, navodeći da je zadovoljna što je u Crnoj Gori, ukazala na odlične odnose dvije vlade uz poruku da će njena misija biti njihovo uzdizanje na još viši nivo.

“Crna Gora je ostvarila izuzetan napredak i razvoj”, kazala je ambasadorka i čestitala na sjajnim postignućima i pravom putu koji Crna Gora slijedi.

Uz investiranje u turizam, UAE su zainteresovani za saradnju u oblasti prozvodnje i bezbjednosti hrane kao komplementarne grane turističkoj privredi.

“Obostrano je iskazan interes za uspostavljanje redovne godišnje avio linije između dvije zemlje u cilju promocije Crne Gore kao zimske i ljetnje turističke destinacije”, zaključuju u kabinetu predsjednika.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Logično je da se rezolucija o Jasenovcu usvoji, biće sastanaka sa Spajićem"
  on 25/06/2024 at 18:41

  Demokratska narodna partija (DNP) ne ucjenjuje nikoga i ne uslovljava nikoga, ali bi bilo sasvim bilo prirodno i logično da se Rezolucija o Jasenovcu usvoji, smatra poslanik DNP-a Vladislav Bojović.

 • Berane: Rotacija ili vanredni izbori?
  on 25/06/2024 at 18:35

  Očigledna je kriza vlasti u Beranama. Sjednica lokalnog parlamenta nije održana zbog nedostatka kvoruma. Na sjednici je trebalo da se desi dogovorena rotacija na mjestu predsjednika opštine, te da umjesto Vuka Todorovića iz Nove srpske demokratije bude izabran Damjan Ćulafić iz Demokrata.

 • DPS Berane: Svjedočimo političkom mešetarenju i samovolji pojedinaca
  on 25/06/2024 at 17:56

  Predsjednik opštinskog odbora Berane Miro Nedić kaže da su ovih dana u Beranama na snazi političko mešetarenje, dominacija ličnih interesa i samovolja pojedinaca.

 • Spajić: Razmišljamo o rebalansu budžeta
  on 25/06/2024 at 17:11

  Realizacija tekućih projekata ide brže nego što je predviđeno, kazao je premijer Milojko Spajić i dodao da zbog toga razmišljaju o rebalansu budžeta kako bi dodatna sredstva opredijelili za kapitalne projekte.

 • Milatović traži mišljenje za pet ambasadora
  on 25/06/2024 at 16:47

  Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike trebalo bi početkom jula da se izjasni o petorici kandidata za ambasadore Crne Gore. Predsjednik države Jakov Milatović uputio je skupštinskom Odboru pet predloga kandidata za ambasadore, kako bi Odbor o njima dao mišljenje.

 • Mandić: Moj glavni zadatak na evropskom putu je očuvanje mira
  on 25/06/2024 at 15:14

  Svi čvrsto vjerujemo da je Crna Gora naredna članica EU, a to će biti biti snažna poruka ohrabrenja za ostale zemlje kandidate, a posebno za bivše republike Jugoslavije, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • Mugoša: Optužbe Mandića na račun opozicije nekorektne i neutemeljene
  on 25/06/2024 at 14:00

  Objašnjenje razloga zbog kojih je sjednica parlamenta već četvrti put odgođena a koje je saopštio predsjednik Skupštine Andrija Mandića, šef Kluba poslanika SD-a u crnogorskom Parlamentu Boris Mugoša smatra nekorektnim i neutemeljenim.

 • "Od strateške je važnosti da Crna Gora otpočne ključne infrastrukturne projekte"
  on 25/06/2024 at 13:47

  Od strateške je važnosti da naša zemlja otpočne i nastavi ključne infrastrukturne projekte poput nove dionice auto-puta Bar-Boljare, rekonstrukcije pruge Beograd-Bar i valorizacije Luke Bar, kako bi se stvorili uslovi za što bolju povezanost i privredni razvoj Crne Gore i cijelog regiona, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • DPS: Kriza vlasti u Danilovgradu
  on 25/06/2024 at 12:21

  Ukupna situacija u Crnoj Gori, a posebno kriza vlasti u Podgorici direktno se odražava i na funkcionisanje vlasti u Danilovgradu, tvrde iz Demokratske partije socijalista u tom gradu.

 • Spajić: Od “rak rane” do povratka na put uspjeha
  on 25/06/2024 at 12:06

  Komentarišući jučerašnje optimistične izjave zvaničnika u Briselu o Crnoj Gori, premijer Milojko Spajić kazao je da evropski partneri prepoznaju i vrednuju napredak Vlade.