RASPRAVA U SKUPŠTINI

Zakon o amnestiji, kojim je predviđeno skraćenje pravosnažne kazne zatvora 15 ili deset odsto osobama koje su pravosnažno osuđene za pojedina krivična djela, ne bi trebalo da važi i za teško ubistvo, ocijenjeno je u današnoj raspravi u crnogorskom parlamentu.

Poslanici su raspravljali o zakonu o amnestiji, koji su predložili poslanici vladajuće koalicije, osim Socijaldemokrata.

Zakon je obrazlažen kao nužna mjera u aktuelnoj situaciji epidemije koronavirusa radi rasterećenja zatvora i smanjena broja radno angažovanih službenika.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Strahinja Bulajić kazao je da Demokratska partija socijalista zakonom o amnestiji obezbjeđuje podršku ne samo za amnestirane nego i za „članove njihove familije“.

„Ovo je sređivanja stanja u režimu, jer osim određenih izuzetaka u zatvoru se nalaze osobe koje su bliske režimu“, naveo je Bulajić.

On je upitao ukoliko je predlog Zakona o amnestiju human gest i rasterećenje natrpanosti zatvora, zašto se uvijek vlast dosjeti toga uoči izbora.

Bulajić je istakao da ne može glasati za zakon ukoliko se ne prihvate tri amandmana DF-a.

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković kazala je da pravda mora biti jednaka za sve.

“Predlogom zakona ne ostvaruje se svrha kažnjavanja”, ocijenila je ona.

Vuksanovoć Stanković je dodala da SDP podržava amndmane kojima jepredviđeno da amnestiji ne važi za učinioci krivičnih djela teških ubistava.

Poslanica Socijalističke narodne partije Danijela Pavićević kazala je da u svim pravno uređenim društvima postoji amnestija, ali da tim aktom ne mogu biti obuhvaćeni počinioci najtežih krivičnih djela iz oblasti krvnih delikata, teško ubistvo.

„Ono što je interesentno da je 2010. i 2013. godine teško ubistvo bilo izuzeto iz amnestija, što danas nije slučaj“, kazala je Pavičević.

Ona je navela da amandman o izuzeću teških ubistava mora biti prihvaćen.

„Ukoliko se usvoji ovakav Predlog zakona biće jasno ko je to tako blagonaklon prema počiniocima najtežih krivičnih djela“, rekla je Pavićević.

Predsjednik Socijaldemokrata (SD) Ivan Brajović rekao je da ako se ne usvoji njihov amandman poslanici te partija neće glasati za Predlog zakona.

„Stav o amandmanu će opredijeliti stav SD-a o zakonu“, naveo je Brajović i kazao da očekuje da će predlagač prihvatiti amandman koji su predložili sa Forcom i Hrvatskom građanskom inicijativom (HGI).

Brajović je rekao da je potrebno razmisliti o tome kako razmišljaju žrtve tih djela. „Treba razmišljati i o tome kakvu bol osjećaju porodice žrtava“, poručio je Brajović.

On je naveo da milost postoji u nadležnostima Skupštine, ali treba da treba da budu vrlo oprezni i osjetljivi kada to rade.

„I zato ne gledam blagonaklono na zakone o amnestiji, ali razumijem da se u određenim trenucima oni podnose i usvajaju u ovom parlamentu“, zaključio je Brajović.

Predlog zakona o amnestiji podnijeli su poslanici Miloš Nikolić, Andrija Popović, Genci Nimanbegu, Ervin Ibrahimović, Adrijan Vuksanović, Danijel Živković i Jovanka Laličić.

Predlogom zakona predviđeno je skraćenje kazne zatvora 15 odsto za pojedina krivična djela osobama koja su pravosnažno osuđena i nalaze se na izdržavanju kazne.

Za lica koja pravosnažno osuđena za pojedina krivična djela, a nijesu počela izdržavanje kazne zatvora, njeno skraćenje je deset odsto.

Amnestija na važi za najteža krivična djela – ratne zločine protiv civilnog stanovnistva, terorizam i trgovinu ljudima, silovanje, pranje novca, kriminalno udruživanje i stvaranje kriminalne organizacije, zlostavlajnje maloljetnog lica, nasilje u porodici.

Od amnestije su izuzete osobe koje su osuđene na 40 godina zatvora i za kojima je izdata potjernica.

Poslanici SD, Force i HGI zatražili su da se predloženi zakon o amnestiji ne odnosi na krivično djelo teško ubistvo.

Amandman o tome dostavili su parlamentu Ivan Brajović, Boris Mugoša, Genci Nimanbegu i Adrijan Vuksanović.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Prijem povodom Dana nezavisnosti SAD
  on 25/06/2024 at 20:56

  Ambasada Sjedinjenih Američkih Država organizovala je u Podgorici svečani prijem povodom Dana nezavisnosti, nacionalnog praznika te zemlje. Prijem je okupio veliki broj crnogorskih zvaničnika, članova diplomatskog kora, predstavnika političkih partija, pravosudnih, kulturnih i drugih institucija...

 • "Logično je da se rezolucija o Jasenovcu usvoji, biće sastanaka sa Spajićem"
  on 25/06/2024 at 18:41

  Demokratska narodna partija (DNP) ne ucjenjuje nikoga i ne uslovljava nikoga, ali bi bilo sasvim bilo prirodno i logično da se Rezolucija o Jasenovcu usvoji, smatra poslanik DNP-a Vladislav Bojović.

 • Berane: Rotacija ili vanredni izbori?
  on 25/06/2024 at 18:35

  Očigledna je kriza vlasti u Beranama. Sjednica lokalnog parlamenta nije održana zbog nedostatka kvoruma. Na sjednici je trebalo da se desi dogovorena rotacija na mjestu predsjednika opštine, te da umjesto Vuka Todorovića iz Nove srpske demokratije bude izabran Damjan Ćulafić iz Demokrata.

 • DPS Berane: Svjedočimo političkom mešetarenju i samovolji pojedinaca
  on 25/06/2024 at 17:56

  Predsjednik opštinskog odbora Berane Miro Nedić kaže da su ovih dana u Beranama na snazi političko mešetarenje, dominacija ličnih interesa i samovolja pojedinaca.

 • Spajić: Razmišljamo o rebalansu budžeta
  on 25/06/2024 at 17:11

  Realizacija tekućih projekata ide brže nego što je predviđeno, kazao je premijer Milojko Spajić i dodao da zbog toga razmišljaju o rebalansu budžeta kako bi dodatna sredstva opredijelili za kapitalne projekte.

 • Milatović traži mišljenje za pet ambasadora
  on 25/06/2024 at 16:47

  Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike trebalo bi početkom jula da se izjasni o petorici kandidata za ambasadore Crne Gore. Predsjednik države Jakov Milatović uputio je skupštinskom Odboru pet predloga kandidata za ambasadore, kako bi Odbor o njima dao mišljenje.

 • Mandić: Moj glavni zadatak na evropskom putu je očuvanje mira
  on 25/06/2024 at 15:14

  Svi čvrsto vjerujemo da je Crna Gora naredna članica EU, a to će biti biti snažna poruka ohrabrenja za ostale zemlje kandidate, a posebno za bivše republike Jugoslavije, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • Mugoša: Optužbe Mandića na račun opozicije nekorektne i neutemeljene
  on 25/06/2024 at 14:00

  Objašnjenje razloga zbog kojih je sjednica parlamenta već četvrti put odgođena a koje je saopštio predsjednik Skupštine Andrija Mandića, šef Kluba poslanika SD-a u crnogorskom Parlamentu Boris Mugoša smatra nekorektnim i neutemeljenim.

 • "Od strateške je važnosti da Crna Gora otpočne ključne infrastrukturne projekte"
  on 25/06/2024 at 13:47

  Od strateške je važnosti da naša zemlja otpočne i nastavi ključne infrastrukturne projekte poput nove dionice auto-puta Bar-Boljare, rekonstrukcije pruge Beograd-Bar i valorizacije Luke Bar, kako bi se stvorili uslovi za što bolju povezanost i privredni razvoj Crne Gore i cijelog regiona, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • DPS: Kriza vlasti u Danilovgradu
  on 25/06/2024 at 12:21

  Ukupna situacija u Crnoj Gori, a posebno kriza vlasti u Podgorici direktno se odražava i na funkcionisanje vlasti u Danilovgradu, tvrde iz Demokratske partije socijalista u tom gradu.