CDT

Centar za demokratsku tranziciju (CTD) je povodom obilježavanja jubileja – 20 godina postojanja, objavio dokument kroz višegodišnji rad na projektima procjene ispunjavanja političkih kriterijuma za članstvo, ali i u drugim oblastima, i dali svoje viđenje “kritičnih tačaka” ovog procesa.

Objavljivanjem dokumenta CDT želi dati doprinos dijalogu koji je Vlada pokrenula sa važnim društvenim akterima.

”Izradu ovih sugestija smo preuzeli kao jednu od obaveza na sastanku sa predsjednikom Vlade Duškom Markovićem koji je održan 19. februara u okviru inicijative “Savez za Evropu”, navode iz CDT-a.

Budući da je ovo godina jubileja – 20 godina postojanja CDT-a i zalaganja za bolju i pravedniju državu, kako kazu, objavljivanje ovog dokumenta je jedan od načina za njegovo obilježavanje.

”U njemu smo, kroz sublimaciju našeg višegodišnjeg rada na projektima procjene ispunjavanja političkih kriterijuma za članstvo, ali i u drugim oblastima, dali svoje viđenje “kritičnih tačaka” ovog procesa”, naovde u saopštenju. Akcenat nijesmo stavljali na dosadašnje domete razvoja crnogorskog društva, već na pojave koje taj razvoj usporavaju, ugrožavaju ili koče, onako kako smo i razumjeli sadržaj dijaloga koji je pokrenut”, porucili su iz CDT-a.

Evropske integracije iz ugla unutrašnjih prilika su, kako navode, u fokusu većine naših sugestija.

”Cilj nam je da i na ovaj način pokušamo dati doprinos prevazilaženju ključnog nedostatka naše političke scene – skromnom sadržaju politike u Crnoj Gori. Pravih političkih ideja je sve manje na sceni, politikantstva je sve više, pa smo se kroz dokument podsjetili i nekih mudrih ljudi čijim bi se idejama svi češće trebali vraćati”, ističu u saopštenju.

Zajednički imenitelj za rješenje ključnih problema je, kazu, što hitnije obnavljanje započetog dijaloga.

”I prije i poslije koronavirusa, uspjeh tog dijaloga će se mjeriti samo pozitivnim promjenama sadašnjeg stanja. Dio problema može biti riješen u kratkom roku, a drugi dio zahtijeva više vremena za rješavanje”, pise u saopstenju.

Navode da je uspjeh inicijative “Savez za Evropu” je uslovljen voljom, otvorenošću i odlučnošću svih aktera, a najprije onih najmoćnijih.

Ističu da iako je ostalo malo vremena, vjeruju da još uvijek ima prostora da Crna Gora napravi korake ka modernoj demokratiji.

U saopštenju citiraju Mihaila Lalića – “Svaka prepreka izgleda neprelazna, kad je čovjek spreman da se pred njom povuče”.

”Razrada ideja koje ovdje iznosimo se nalazi u CDT-ovim analizama, predlozima praktične politike i drugim publikacijama koje su javno dostupne a time i provjerljive. Smatrali smo da u dokumentu ovoga tipa nije potrebno nabrajati izvore na kojima temeljimo naše zaključke, ali su oni dostupni svim zainteresovanim stranama. Ostajemo otvoreni za sve dobronamjerne sugestije i kritike naših stavova iznijetih u ovom dokumentu i za javni dijalog o njihovom sadržaju”, zaključuju u saopštenju.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Danas počinje isplata penzija
  on 19/06/2024 at 08:21

  Isplata majskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

 • Air Montenegro od danas leti i ka Ostravi
  on 18/06/2024 at 20:35

  Air Montenegro letom MNE 390 danas je uspostavio liniju Podgorica-Ostrava, saopšteno je iz te kompanije.

 • "Sve što se kosi sa zakonom i tržištem neće proći"
  on 18/06/2024 at 19:26

  Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović reagovao je na navode pojedinih političara o problematičnosti ideje dopunjavanja programa Solari 5000+ programom energetske efikasnosti.

 • U Luci Kotor tri kruzera sa preko pet hiljada putnika
  on 18/06/2024 at 15:30

  U kotorskoj luci danas su tri kruzera sa 5,12 hiljada putnika.

 • Đeljošaj u Parizu, Šćekić u Alžiru, Jakšić-Stojanović na Kipru
  on 18/06/2024 at 15:12

  Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici utvrdila platforme o učešću potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i ministra ekonomskog razvoja Nika Đeljošaja na Ministarskoj konferenciji Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) za Jugoistočnu Evropu, u Parizu, 26. juna, o radnoj posjeti potpredsjednika Vlade za demografiju i mlade i ministra sporta i mladih Dragoslava Šćekića, Alžiru od 26. do 28. juna i platformu za učešće delegacije Vlade Crne Gore, koju predvodi ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović na Forumu Ekonomske komisije UN za Evropu (UNECE) na Kipru.

 • CBCG: Neznatan pad efektivne kamatne stope
  on 18/06/2024 at 14:14

  Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na ukupno odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, u martu je u odnosu na februar pala 0,02 procentna poena i iznosila je 6,63 odsto, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Pogoni nikšićke Željezare proizvodiće eloksiranu bravariju
  on 18/06/2024 at 14:11

  U pogonima Željezare Nikšić počeće da se proizvdoi eloksirana bravarija za građane po veoma povoljnim cijenama, najavio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

 • Radnici traže da SDT blokira imovinu Vektra Boke
  on 18/06/2024 at 09:39

  Radnici Vektra Boke naveli su da je juče održana sjednica akcionara tog preduzeća upriličena van svih procesnih zakonskih normi. 

 • Crna Gora ima potencijal da privuče veći broj turista iz EU
  on 18/06/2024 at 08:12

  Crna Gora ima mnogo potencijala da privuče veći broj turista iz Njemačke i uopšte Evropske unije, zaključak je sastanka predsjednika Vlade Milojka Spajića i predstavnika najveće svjetske turističke kompanije, njemačkog TUI-ija, koju je predvodio član Izvršnog odbora i direktor korporativnih i spoljnih poslova, Tomas Elerbek.

 • Brkovići više nijesu na čelu Vektra Boke
  on 18/06/2024 at 08:09

  Vanredna Skupština akcionara kompanije Vektra Boka imenovala je novi Odbor direktora, u kojem su sada Radovan Samardžić, Vladimir Čović i Danilo Matijašević, dok će se predsjednik tog tijela birati naknadno.