OPŠTINA TIVAT

Finansijski sistem Opštine Tivat je uravnotežen, ostvarenje budžeta u realnim, očekivanim okvirima što znači da Tivat nastavlja uspješno da se suočava sa svim posljedicama svjetske pandemije koronavirusa, saopštio je predsjednik Opštine Tivat Siniša Kusovac, uoči današnje, 34. redovne sjednice Skupštine opštine.

Na dnevnom redu, pored ostalog, naći će se i Informacija o radu Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje i epidemiološkoj situaciji, ali i Odluka o donošenju mjera za podršku privredi i građanima u opštini Tivat.

„Dakle, najteži period – borba sa korona virusom je uspješno završen i ušli smo u etapu suočavanja sa ekonomskim posljedicama pandemije, fazu u kojoj su sada svi ekonomski sistemi u svijetu“, kazao je on.

Mjere podrške privredi i građanima koje je predložila Opština Tivat predstavljaju samo prvi set, koje će u predstojećem periodu biti promišljeno primjenjivane, unapređivane i implementirane, u saradnji sa privrednicima, preduzetnicima i svim predstavnicima privrede Tivta.

“Pored ostalog, Odjeljenje za lokalne javne prihode će za privredne subjekte u djelatnostima čiji je rad bio zabranjen naredbom Ministarstva zdravlja Crne Gore, odložiti plaćanje poreske obaveze za period od 90 dana. Takođe, biće omogućeno odlaganje plaćanja poreza na nepokretnosti za tekuću godinu na način da se plaćanje prve rate odlaže do 31.08.2020. godine, a druge rate do 30.11.2020. godine”, navodi se u saopštenju.

Uz to, poreski obveznici se oslobađaju plaćanja poreza na nepokretnosti za 2020. godinu za zemljište koje je registrovano za obavljanje poljoprivredne djelatnosti, a taxi udruženja i preduzetnici se oslobađaju plaćanja naknada za licencu za period od 19. marta do 31.decembra.

“Umanjuje se obaveza plaćanja članskog doprinosa Turističkoj organizaciji opštine Tivat za 2020. godinu u iznosu od 50 odsto. Oslobađaju se od plaćanja lokalne komunalne takse privredni subjekti za prvih šest mjeseci 2020. godine”, objašnjava Kusaovac.

 Takođe, oslobađaju se plaćanja zakupnine zakupci poslovnih prostora u vlasništvu Opštine Tivat, u djelatnostima čiji je rad zabranjen tokom epidemije.

„Obavezali smo upravne i odbore direktora u privrednim društvima čiji je osnivač opština kao i savjete javnih ustanova da donesu svoje programe mjera ublažavanja ekonomskih posljedica pandemije i da ih do 27.05.2020. godine, dostave Skupštini Opštine Tivat“, dodao je predsjednik Kusovac.

Posebnom Odlukom biće predloženo izvođenje građevinskih radova tokom ljetnje turističke sezone 2020. godine u cilju što kvalitetnije naplate komunalija.

„To su smo neke od predviđenih mjera koje ćemo primijeti kako bi se posljedice svjetske pandemije što manje osjetile u Tivtu. Opština planira i značajne mjere uštede kroz smanjenje troškova materijala, usluga i drugih rashoda Opštine, što će u predstojećem periodu biti predstavljeno građanima“, najavio je on.

U toku trajanja mjera za sprečavanje i suzbijanje novog korona virusa, kapitalni troškovi su svedeni na troškove za realizaciju glavnih i započetih  projekata od izuzetne važnosti, a to su završavanje izgradnje kružnih tokova, prev faze šetališa Belani, izgradnja sportskih terena Donja Lastva, te sanacija lokalnih puteva čiji izvor finansiranja su sopstveni prihodi.

Dakle,  Opština Tivat posluje potpuno stabilno. Imajućí u vidu sve okolnosti, finansijski sistem je uravnotežen, a ostvarenje budžeta u realnim, očekivanim okvirima“, istakao je predsjednik.

Na dan  11. maja stanje novčanih sredstava na žiro računu Opštine Tivat iznosilo je 890 hiljada eura. Na isti dan prethodne godine stanje novčanih sredstava na žiro računu Opštine Tivat bilo je 1,1 miliona eura.

Razlika u odnosu na prethodnu godinu u iznosu od 299 hiljada je, kakko kaže on posljedica krize prouzrokovane virusom kovid-19, i predstavlja umanjenje od oko 25 odsto.

„Očekivano, ali je i predviđeno našim mjerama rasterećenja privrede i građana, najznačajnije umanjenje prihoda je u dijelu naplate poreza na nepokretnosti i dohodak fizičkih lica, kao i na promet nepokretnosti. Dakle, ostvarenje budžeta je dobro, redovno se izmiruju obaveze i realizuju kapitalni projekti a u junu se očekuje prihod po osnovu dobiti preduzeća čiji je osnovač Opština Tivat“, zaključio je Kusovac.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Van den Bugert: Crna Gora da ostane politički fokusirana
  on 21/06/2024 at 09:19

  Pregovori o pristupanju su zasnovani na zaslugama i Crna Gora je uložila mnogo napora na tehničkom i političkom nivou da dođe do ovog značajnog trenutka, kazala je zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i politiku proširenja, Sindi van den Bugert. Istakla je da je važno da Crna Gora ostane politički fokusirana.

 • U ponedjeljak predstavljanje partije Duška Markovića
  on 21/06/2024 at 09:15

  Duško Marković će u ponedjeljak javnosti predstaviti politički program Stranke, a medijima će se obratiti i članovi Inicijativnog odbora koji će govoriti o daljim konkretnim programskim aktivnostima.

 • Ivanović mijenja teze
  on 21/06/2024 at 08:47

  Savjetnica predsjednika za vanjsku politiku Marija Lakić Barfus reagovala je na navode ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića povodom imenovanja ambasadora, i istakla da Ivanović mijenja teze.

 • "Imam posebnu odgovornost da doprinesem ostvarenju rezultata u oblasti rodne ravnopravnosti"
  on 21/06/2024 at 08:09

  U gradskom parlamentu među ženama postoji interesovanje za učešće u političkom životu, za rad i doprinos u procesu donošenja odluka. Svakako, prostor za unaprjeđenje uvijek postoji, pa bi budući napori trebali biti usmjereni na konkretne mjere koje bi osigurale da žene dodatno doprinesu kreiranju politika, poručila je predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović, tokom panel diskusije koja je održana juče u organizaciji Centra za ženska prava, uz podršku Australian Aid-a.

 • Rješenje krize vlasti u Glavnom gradu i rekonstrukcija Vlade
  on 21/06/2024 at 07:56

  Boris Pejović iz Pokreta Evropa sad (PES) i Mirat Sušić iz Nove srpske demokratije (NSD) očekuju da kriza vlasti u Glavnom gradu uskoro bude okončana i smatraju da ona ne može uticati na državni nivo. Očekuju i skoru rekonstrukciju vlade.

 • "Đukanović ne treba da strahuje od krivičnog gonjenja"
  on 20/06/2024 at 21:35

  Lider Demokratske partije socijalista Danijel Živković kaže je njegov prethodnik i bivši predsjednik države Milo Đukanović ne treba da strahuje od krivičnog gonjenja. On je u emisiji Načisto na TV Vijesti pozvao Tužilaštvo da, ako ima bilo što inkriminišuće protiv Đukanovića, pokrene istragu, ili ako nema elemenata krivičnog djela da se na to pitanje konačno stavi tačka.

 • Kurti uputio podršku OIK DPS Podgorica
  on 20/06/2024 at 20:32

  Stojaćemo uvijek uz one koji vjeruju da je naša zajednička budućnost u Evropskoj uniji, poručio predsjednik Vlade Kosova Albin Kurti uoči Opštinske izborne konferencije DPS Podgorica.

 • "Nakon IBAR-a neophodna dodatna angažovanost"
  on 20/06/2024 at 15:06

  Dobijanje IBAR-a zajednički je rezultat zalaganja cijelog društva, našoj zemlji otvoriće završnu fazu pregovora za punopravno članstvo u EU, što će potvrditi da politika proširenja ostaje u fokusu evropske politike, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

 • "IBAR nikad bliži"
  on 20/06/2024 at 14:44

  Premijer Milojko Spajić poručio je da je IBAR nikad bliži.

 • "Crna Gora na prekretnici nakon pozitivnog IBAR-a"
  on 20/06/2024 at 13:08

  Za Crnu Goru, nakon dobijanja pozitivnog Izvještaja o isupnjenosti privremenih mjerila (IBAR), slijede suštinski institucionalni ispiti, jer država mora postići konkretne rezultate, prvenstveno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kazali su iz Građanske alijanse (GA)

 • Vlada i Rakčević zajedno do deblokade računa Instituta
  on 21/06/2024 at 09:37

  Premijer Milojko Spajić saopštio je na konferenciji za medije da su pronašli rješenje za Institut Simo Milošević. Vlada Crne Gore će sa najvećim manjinskim akcionarom Instituta Igalo "Vila Oliva"deblokirati račun, tako što će, kaže Spajić. po pola učestvovati u tom poslu.

 • Crnogorski pasoš dobile 664 osobe
  on 21/06/2024 at 08:28

  Ministarstvo unutrašnjih poslova dodijelilo je 664 crnogorska pasoša u okviru programa ekonosmkog državljanstva, 77 je u proceduri, a 228 zahtjeva je odbijeno, objavljeno je u Vladinoj Informaciji.

 • Vlada nudi otkup akcija Vile Oliva
  on 21/06/2024 at 07:18

  Vlada je poslala ponudu najvećem malom akcionaru Instituta “Simo Milošević”, kompaniji Vile Oliva, u kojoj nude da otkupe njenih 27,4 odsto akcija u Institutu za 5,25 miliona eura, ali uz uslov da država odmah preuzme akcije.

 • Objavljen prvi javni poziv za dostavljanje predloga saradnje
  on 20/06/2024 at 20:25

  Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) objavila je prvi javni poziv za dostavljanje projektnih predloga saradnje mikro i malih preduzeća na pograničnom području Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG).

 • U 2023. u svim kategorijama tekućih prihoda zabilježen rast
  on 20/06/2024 at 15:45

  Na sjednici Vlade Crne Gore danas je utvrđen Predlog zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2023. godinu. Prema preliminarnim podacima Uprave za statistiku procjenjuje se da je u 2023. godini bruto društveni proizvod ostvaren u nominalnom iznosu od 6.847,12 miliona eura.

 • ŽPCG kupuje tri nova voza, "dakićevcima" po 2.000 eura
  on 20/06/2024 at 15:29

  Vlada Crne Gore usvojial je danas Informaciju o zaključenju Ugovora o garanciji za kreditni aranžman između Željezničkog prevoza Crne Gore A.D. Podgorica (ŽPCG) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), za potrebe finansiranja nabavke novih vozova koji bi se koristili u lokalnom prevozu putnika.

 • Potrebno više investicija u održivi razvoj zemalja Zapadnog Balkana
  on 20/06/2024 at 12:35

  Investicije u Ciljeve održivog razvoja su u porastu, a istovremeno nedovoljne da odgovore na rastuće potrebe zemalja Zapadnog Balkana, naročito u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji (EU) i dostizanja Agende 2030.

 • Radulović i Vuković u Kini: Kineske kompanije dobro su došle u Crnu Goru
  on 20/06/2024 at 11:31

  Kineske kompanije zainteresovane su za gradnju druge dionice autoputa Bar-Boljare, saopšteno je tokom sastanka ministara saobraćaja i finansija Filipa Radulovića i Novice Vukovića sa generalnim direktorom CRBC-a Vangom Lijunom.

 • Izrečeno 242,4 hiljade eura novčanih kazni
  on 20/06/2024 at 09:18

  Poreski inspektori su od 1. maja do 16. juna obavili 536 provjera regularnosti poslovanja obveznika i utvrdili nepravilnosti kod njih 41 i po tom osnovu izdali 63 prekršajna naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 242,4 hiljade eura.

 • Više zaposlenih, rasle i zarade, manji izvoz, investicije i broj turista
  on 20/06/2024 at 05:49

  U prvom kvartalu 2024. godine crnogorski budžet bilježi deficit od 5 miliona eura i pored povećanih prihoda, izvoz je smanjen 31,2%, smanjene su i investicije zbog slabijih ulaganja u nekretnine, turista je 19,1% manje, više je zaposlenih a rasle su i zarade. To su neki od podataka iz Mjesečnog makroekonomskog izvještaja za april mjesec Direktorata za makroekonomske i fiskalne analize i projekcije Ministarstva finansija.