NIMANBEGU

Koalicija Albanci odlučno ima politički sporazum da se rješavanje pitanja oduzete imovine u maslinadi Valdanos treba vratiti bivšim vlasnicima, zato vjerujem a i znam da ova Vlada ima kapaciteta da riješi problem oduzete imovine u maslinadi Valdanos, i ispravi nepravdu koju je prije 42 godina učinila tadašnja SFRJ, poručio je potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu na konferenciji za medije.

“Rješenjem od 17. januara 1978.godine SO Ulcinj-Odjeljenja za imovinsko-pravne poslove, katastar i geodetske poslove oduzeta je imovina bivših vlasnika, fizičkih i pravnih lica, kao i vjerskih zajednica-maslinada i druge nepokretnosti koje se nalaze u uvali Valdanos, gdje je pod stavom II. rješenja navedeno da se oduzete označene nepokretnosti predaju u posjed Državi SFRJ-Saveznom sekretarijatu za Narodnu odbranu danom donošenja rješenja, a kao svrha izuzimanja navedena je izgradnja vojnog objekta stalnog karaktera”, objasnio je Nimanbegu.

Kako je istakao, postupak oduzimanja prava svojine od strane bivših vlasnika-maslinade u uvali Valdanos nije sproveden u skladu sa tadašnjim propisima kojima se regulisao postupka izuzimanja-eksproprijacije nepokretnosti od strane privatnih vlasnika.

“U rješenju u izuzimanju nepokretnosti navedeno je da je svrha svrha izuzimanja izgradnja vojnog objekta stalnog karaktera, ali svakom izuzimanju zemljišta iz posjeda ranijih vlasnika mora da prethodi odluka nadležnog organa o privođenju tog zemljišta namjeni određenoj urbanističkim planom ili drugim planskim dokumentom”, naveo je on.

Prema riječima Nimanbegua, u vrijeme donošenja rješenja o izuzimanja, 17. januara 1978., koji je naveden i kao datum predaje izuzetog zemljišta u posjed korisniku eksproprijacije, nije postojala odluka nadležnog organa o privođenju tog zemljišta namjeni, zbog čega, kako dodaje, rješenje o izuzimanju ima manjkavosti koje opravdavanju otklanjanje pravnih posljedica koje je proizvelo.

“Povraćaj imovine u uvali Valdanos je zahtjev koji bivši vlasnici traže godinama unazad, i to sa punim pravom, jer se oduzeta imovina nije privela namjeni i kao takva se treba vratiti bivšim vlasnicima. Njihov zahtjev kod Uprave za nepokretnost gdje se čeka konačno rješenje za povraćaj, ima sve predispozicije da to rješenje bude u koristi bivših vlasnika”, naveo je on.

Jedan od zahtjeva koalicije Albanci Odlučno (FORCA, DUA i AA) je i rješavanje i ove tačke, tj. povraćaj oduzete imovine u maslinadi Valdanosu, koja se, kako ističe potpredsjednik parlamenta, danas nalazi u veoma zapuštenom stanju, stoga se imovina i maslinada moraju u što kraćem roku vratiti bivšim vlasnicima.

“Za rješavanje ovog pitanja pripremili smo Predlog Zakona o otklanjanju posljedica oduzimanja imovine u uvali Valdanos, koji smo uputili u skupštinsku proceduru Skupštine Crne Gore, a koji je radio naš ugledni ulcinjski advokat Gzim Haxhibeti, a usaglašen sa „Udruženja bivših vlasnika za povraćaj imovine u maslinadi Valdanos”, dodaje on.

Kako je istakao, razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi otklanjanja posljedica postupka oduzimanja prava svojine od strane bivših vlasnika-maslinade u uvali Valdanos koji nije sproveden u skladu sa tadašnjim propisima kojima se regulisao postupak izuzimanja-eksproprijacije nepokretnosti od strane privatnih vlasnik, a čije otklanjanje se ne može obezbijediti u okviru postojeće zakonske regulative Crne Gore.

“A Ustavni osnov za donošenje zakona sadržan je u članu 16 tačka 5 Ustava Crne Gore. U kome je propisano da se zakonom u skladu sa Ustavom, uređuju pitanja koja su od interesa za Crnu Goru”, dodaje Nimanbegu.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Poslanici opet o dva IBAR zakona
  on 19/06/2024 at 11:32

  Poslanici crnogorskog parlamenta ponovo će danas glasati o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i o Zakonu o nacionalnom javnom emiteru, koje je predsjednik države Jakov Milatović vratio Skupštini na ponovno odlučivanje.

 • "Ne budite kukavice, pozovite i Abazovića na kontrolno saslušanje"
  on 19/06/2024 at 11:10

  Građanski pokret URA je u cilju transparentnosti principijelno uvijek bio za to da se održi kontrolno saslušanje na Odboru za bezbjednost i odbranu bilo kog javnog funkcionera, počev od naših pa nadalje. Tako su se nebrojano puta na kontrolnom saslušanju u prethodnom mandatu Skupštine Crne Gore, između ostalih i na naš zahtjev, našli kao tadašnji premijer Dritan Abazović i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, saopšteno je iz te partije.

 • Zirojević: Šaranović bježi sa kontrolnog saslušanja
  on 19/06/2024 at 10:32

  Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović obavijestio je dopisom predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu, Miodraga Lakovića da, iako je prethodno potvrdio prisustvo, neće prisustvovati kontrolnom saslušanju na temu “Imenovanje v.d. direktora Uprave policije i posljedice na sistem bezbjednosti u Crnoj Gori”, a kao razlog navodi učešće na Samitu šefova policije država članica UN (UNCOPS), saopštio je poslanik Socijaldemokrata i član Odbora za bezbjednost i odbranu, Nikola Zirojević.

 • Skupštini podnijeta peticija za donošenjem Zakona o otvaranju dosijea tajnih službi
  on 19/06/2024 at 10:22

  Advokat Nikola Angelovski, pravni zastupnik najvećeg broja građana koji je tužio državu u slučaju zloglasnog portala “Udar”, podnio je juče Skupštini peticiju za donošenjem Zakona o otvaranju dosijea i dokumenata civilnih i vojnih obavještajnih službi Crne Gore.

 • "Za efikasnu borbu protiv korupcije potrebna politička stabilnost"
  on 19/06/2024 at 09:56

  Za efikasnu borbu protiv korupcije Crna Gora mora osigurati političku stabilnost i smanjenje nacionalnih tenzija koje, uz često održavanje izbora, ne dozvoljavaju konsolidovanje i reforme čitavog državnog sistema, a posebno sudstva, saopštila je poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović. Ona je to kazala na sastanku sa koordinatorom američkog Stejt departmenta za globalnu borbu protiv korupcije Ričardom Nefjuom.

 • "Vladajuće partije uspjele da svoju politiku pretvore u teško nadmašivo ruglo"
  on 19/06/2024 at 09:48

  Vladajuće partije su uspjele da svoju politiku pretvore u teško nadmašivo ruglo, ocjenjuju iz Građanske inicijative “21. maj”.

 • "Čestitke na ispunjavanju obaveza vezanih za troškove odbrane NATO"
  on 19/06/2024 at 09:43

  Američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke čestitala je i zahvalila Crnoj Gori na ispunjavanju obaveza NATO-a u pogledu potrošnje na odbranu.

 • Sjutra Pododbor za unutrašnje tržište i konkurenciju
  on 19/06/2024 at 08:11

  Petnaesti sastanak Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između Crne Gore i Evropske komisije, održaće se 20. juna 2024. godine u Briselu, saopšteno je iz Ministarstva evropskih poslova.

 • "Izbori u Podgorici jedino rješenje, PES građanima prodavao maglu"
  on 19/06/2024 at 07:47

  Izbori u Podgorici su jedino rješenje da se prevaziđe politička kriza, a čisto sumnjam da će i danas na sastanku doći do dogovora političkih konstituenata, smatra odbornik Socijaldemokrata u Skupštini Glavnog grada Miloš Mašković.

 • Kriza vlasti u Podgorici: Sastanak većine najavljen za danas
  on 19/06/2024 at 07:02

  Sastanak većine podgoričkog parlamenta sa temom kako da se prevaziđe kriza vlastu u Podgorici – dogovorom ili vanrednim izborima, nastaviće se danas.

 • Danas počinje isplata penzija
  on 19/06/2024 at 08:21

  Isplata majskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

 • Air Montenegro od danas leti i ka Ostravi
  on 18/06/2024 at 20:35

  Air Montenegro letom MNE 390 danas je uspostavio liniju Podgorica-Ostrava, saopšteno je iz te kompanije.

 • "Sve što se kosi sa zakonom i tržištem neće proći"
  on 18/06/2024 at 19:26

  Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović reagovao je na navode pojedinih političara o problematičnosti ideje dopunjavanja programa Solari 5000+ programom energetske efikasnosti.

 • U Luci Kotor tri kruzera sa preko pet hiljada putnika
  on 18/06/2024 at 15:30

  U kotorskoj luci danas su tri kruzera sa 5,12 hiljada putnika.

 • Đeljošaj u Parizu, Šćekić u Alžiru, Jakšić-Stojanović na Kipru
  on 18/06/2024 at 15:12

  Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici utvrdila platforme o učešću potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i ministra ekonomskog razvoja Nika Đeljošaja na Ministarskoj konferenciji Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) za Jugoistočnu Evropu, u Parizu, 26. juna, o radnoj posjeti potpredsjednika Vlade za demografiju i mlade i ministra sporta i mladih Dragoslava Šćekića, Alžiru od 26. do 28. juna i platformu za učešće delegacije Vlade Crne Gore, koju predvodi ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović na Forumu Ekonomske komisije UN za Evropu (UNECE) na Kipru.

 • CBCG: Neznatan pad efektivne kamatne stope
  on 18/06/2024 at 14:14

  Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na ukupno odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, u martu je u odnosu na februar pala 0,02 procentna poena i iznosila je 6,63 odsto, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Pogoni nikšićke Željezare proizvodiće eloksiranu bravariju
  on 18/06/2024 at 14:11

  U pogonima Željezare Nikšić počeće da se proizvdoi eloksirana bravarija za građane po veoma povoljnim cijenama, najavio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

 • Radnici traže da SDT blokira imovinu Vektra Boke
  on 18/06/2024 at 09:39

  Radnici Vektra Boke naveli su da je juče održana sjednica akcionara tog preduzeća upriličena van svih procesnih zakonskih normi. 

 • Crna Gora ima potencijal da privuče veći broj turista iz EU
  on 18/06/2024 at 08:12

  Crna Gora ima mnogo potencijala da privuče veći broj turista iz Njemačke i uopšte Evropske unije, zaključak je sastanka predsjednika Vlade Milojka Spajića i predstavnika najveće svjetske turističke kompanije, njemačkog TUI-ija, koju je predvodio član Izvršnog odbora i direktor korporativnih i spoljnih poslova, Tomas Elerbek.

 • Brkovići više nijesu na čelu Vektra Boke
  on 18/06/2024 at 08:09

  Vanredna Skupština akcionara kompanije Vektra Boka imenovala je novi Odbor direktora, u kojem su sada Radovan Samardžić, Vladimir Čović i Danilo Matijašević, dok će se predsjednik tog tijela birati naknadno.