MBA

U Montenegro biznis alijansi (MBA) zadovoljni su postignutim rezultatima u prethodnih 14 godina, ali smatraju da je politika i njen konstantno negativan uticaj na stanje u crnogorskoj ekonomiji razlog zašto nije moglo i bolje.

“Pobjeda na referendumu o nezavisnosti Crne Gore 21. maja 2006. godine označila je i početak našeg samostalnog upravljanja svojim privrednim i ekonomskim životom. Generalno, možemo biti zadovoljni rezultatima koje smo postigli, bez obzira što se uvijek može i bolje i više”, rekli su iz MBA.

U toj poslovnoj asocijaciji su kazali da su uvjereni da je politika i njen konstantno negativan uticaj na stanje u crnogorskoj ekonomiji glavni razlog zašto nijesu napravljeni još bolji rezultati.

“Naravno da je politički uticaj na ukupan razvoj jedne države neminovan, zato i jeste politička nesaglasnost po ovom pitanju razlog usporavanja naših privrednih aktivnosti”, dodaje se u saopštenju.

MBA je, kao prva tržišno orijentisana poslovna asocijacija u Crnoj Gori, bila svih ovih godina aktivni učesnik u kreiranju što podsticajnijeg poslovnog ambijenta na svim nivoima.

“Država je sve više shvatala značaj poslovnih asocijacija za stvaranje takvog ambijenta, pa je i njihov uticaj na donosioce odluka bio sve veći. Ipak, ni danas nije onoliki koliki bi trebalo da bude”, ocijenili su iz MBA.

Kako su kazali, suvišno je naglašavati da Crnu Goru samo razvijeni biznis može približiti razvijenim državama, što je i razlog insistiranja MBA na intenziviranju saradnje javnog i privatnog sektora.

“Potvrda da samo zajedničkim snagama i udruženi možemo postići najbolje rezultate je naša uspješna borba sa koronavirusom, uzročnikom brojnih problema ne samo zdravstvenog, već i ekonomskog karaktera”, rekli su iz MBA.

U MBA smatraju da bi odnos političara, bez obzira kojoj partiji pripadali, prema najvažnijim pitanjima za napredak države i društva u cjelini, morao biti istovjetan ako se želi brži ekonomski i svaki drugi razvoj.

“Dok god bude drugačije, i naš razvoj će teći usporenije i sa više problema”, poručili su iz MBA.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Prijem povodom Dana nezavisnosti SAD
  on 25/06/2024 at 20:56

  Ambasada Sjedinjenih Američkih Država organizovala je u Podgorici svečani prijem povodom Dana nezavisnosti, nacionalnog praznika te zemlje. Prijem je okupio veliki broj crnogorskih zvaničnika, članova diplomatskog kora, predstavnika političkih partija, pravosudnih, kulturnih i drugih institucija...

 • "Logično je da se rezolucija o Jasenovcu usvoji, biće sastanaka sa Spajićem"
  on 25/06/2024 at 18:41

  Demokratska narodna partija (DNP) ne ucjenjuje nikoga i ne uslovljava nikoga, ali bi bilo sasvim bilo prirodno i logično da se Rezolucija o Jasenovcu usvoji, smatra poslanik DNP-a Vladislav Bojović.

 • Berane: Rotacija ili vanredni izbori?
  on 25/06/2024 at 18:35

  Očigledna je kriza vlasti u Beranama. Sjednica lokalnog parlamenta nije održana zbog nedostatka kvoruma. Na sjednici je trebalo da se desi dogovorena rotacija na mjestu predsjednika opštine, te da umjesto Vuka Todorovića iz Nove srpske demokratije bude izabran Damjan Ćulafić iz Demokrata.

 • DPS Berane: Svjedočimo političkom mešetarenju i samovolji pojedinaca
  on 25/06/2024 at 17:56

  Predsjednik opštinskog odbora Berane Miro Nedić kaže da su ovih dana u Beranama na snazi političko mešetarenje, dominacija ličnih interesa i samovolja pojedinaca.

 • Spajić: Razmišljamo o rebalansu budžeta
  on 25/06/2024 at 17:11

  Realizacija tekućih projekata ide brže nego što je predviđeno, kazao je premijer Milojko Spajić i dodao da zbog toga razmišljaju o rebalansu budžeta kako bi dodatna sredstva opredijelili za kapitalne projekte.

 • Milatović traži mišljenje za pet ambasadora
  on 25/06/2024 at 16:47

  Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike trebalo bi početkom jula da se izjasni o petorici kandidata za ambasadore Crne Gore. Predsjednik države Jakov Milatović uputio je skupštinskom Odboru pet predloga kandidata za ambasadore, kako bi Odbor o njima dao mišljenje.

 • Mandić: Moj glavni zadatak na evropskom putu je očuvanje mira
  on 25/06/2024 at 15:14

  Svi čvrsto vjerujemo da je Crna Gora naredna članica EU, a to će biti biti snažna poruka ohrabrenja za ostale zemlje kandidate, a posebno za bivše republike Jugoslavije, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • Mugoša: Optužbe Mandića na račun opozicije nekorektne i neutemeljene
  on 25/06/2024 at 14:00

  Objašnjenje razloga zbog kojih je sjednica parlamenta već četvrti put odgođena a koje je saopštio predsjednik Skupštine Andrija Mandića, šef Kluba poslanika SD-a u crnogorskom Parlamentu Boris Mugoša smatra nekorektnim i neutemeljenim.

 • "Od strateške je važnosti da Crna Gora otpočne ključne infrastrukturne projekte"
  on 25/06/2024 at 13:47

  Od strateške je važnosti da naša zemlja otpočne i nastavi ključne infrastrukturne projekte poput nove dionice auto-puta Bar-Boljare, rekonstrukcije pruge Beograd-Bar i valorizacije Luke Bar, kako bi se stvorili uslovi za što bolju povezanost i privredni razvoj Crne Gore i cijelog regiona, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • DPS: Kriza vlasti u Danilovgradu
  on 25/06/2024 at 12:21

  Ukupna situacija u Crnoj Gori, a posebno kriza vlasti u Podgorici direktno se odražava i na funkcionisanje vlasti u Danilovgradu, tvrde iz Demokratske partije socijalista u tom gradu.