Izbor i priprema: Č. Đurđić

 

 

Na današnji dan 2006. „Odlukom građana Crne Gore obnovljena je nezavisna Crna Gora“, rekao je u ranim jutarnjim satima lider bloka za nezavisnost, crnogorski premijer Milo Đukanović u slavljeničkoj atmosferi pred brojnim pristalicama u zgradi Vlade, nakon prebrojanih 99 odsto glasova na referendumu održanom dan ranije. „Imamo državu i nikada više nećemo dozvoliti da je izgubimo“, poručio je tom prilikom Đukanović. Đukanović je čestitao nezavisnost i državi Srbiji, s kojom je Crna Gora od 1992. do referenduma bila u državnoj zajednici, i izrazio uvjerenje da će i ona doprinijeti opštoj regionalnoj stabinosti i brzoj i kvalitetnoj evropskoj i evroatlantskoj integraciji čitavog Zapadnog Balkana. Istoga dana s izaslanikom visokog predstavnika EU Miroslavom Lajčakom sastala su se četiri lidera unionista Andrija Mandić, Predrag Bulatović, Predrag Popović i Ranko Kadić koji su, ne mireći se s neuspjehom, zatražili provjeru preliminarnih rezultata referenduma i ponovno brojanje glasačkih listića na svim izbornim mjestima. Prvu čestitku povodom izglasavanja nezavisnosti Crne Gore na referendumu, održanom 21. maja, predsjedniku Filipu  Vujanoviću uputio je predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.

Ostali datumi: 1016. godine, tokom boravka u Prespi kod makedonskog cara Vladislava, ubijen je na prevaru dukljanski knez Vladimir. Vladao je Dukljom – Zetom do 998. kada ga je zarobio makedonski car Samuilo. Dok je tamnovao, u Vladimira se zagledala careva kćerka Kosara. Samuilo je uslišio želju svoje kćeri da se uda za dukljanskog kneza Vladimira i vratio mu upravu nad njegovom zemljom, kojom je vladao iz Ostrosa u Krajini. Poslije Vladimirove smrti 1016, Kosara je njegove posmrtne ostatke pohranila u  zadužbinu crkvu Bogorodice Krajinske, odakle ih je albanski velikaš Karlo Topija prenio u manastir Svetog Jovana Krstitelja, podignut 1380. kod Elbasana. Ljubav Vladimira i Kosare ovjekovječena je u poznatoj legendi, a na dan Vladimirove smrti pripadnici sve tri konfesije u Crnoj Gori iznosili su svake godine Vladimirov krst na vrh Rumije kod Bara, sve do 2005. kada je taj običaj prekinut zbog postavljanja metalne crkvice Srpske parvoslavne crkve u Crnoj Gori, na to mjesto.

1805 – Rođen je istaknuti italijanski bibliotekar, istoričar i bibliograf,  Đuzepe Valentineli, prvi koji je uradio bibliografski popis knjiga o Crnoj Gori, onda kad je ona za evropsku nauku i kulturu bila nepoznata zemlja. Tokom putovanja po Dalmaciji i Crnoj Gori 1839. Valentineli je napisao svoje najznačajnije djelo “Bibliografski ogled o Dalmaciji i Crnoj Gori”, koje je nekoliko puta dorađivano. Bibliografija  sadrži 168 naslova posvećenih Crnoj Gori. 

1813 – Rođen je njemački kompozitor Rihard Vagner, uz Verdija najznačajniji romantičarski operski kompozitor 19. vijeka, tvorac njemačke muzičke drame, reformator opere i orkestra. Stvarao je muzičke drame epskih razmjera, proširio Betovenov simfonizam u operskoj partituri i postigao prožimanje dramske radnje i muzike. Za muzičke drame pretežno iz njemačke mitologije, pored sopstvenih simboličkih i filozofskih gledišta, kao i uticaja  Šopenhauerove i Ničeove filozofije, sam je pisao tekst i muziku i tako stvorio „jedinstveno muzičko djelo“ u kome su sjedinjeni tekst, muzika, igra, slika i inscenacija. Poznata djela:” Ukleti Holanđanin”, “Tristan i Izolda”, “Prsten Nibelunga”, “Parsifal”.

1885 – Umro je francuski književnik Viktor Igo, uz Balzaka najznačajnija ličnost u francuskoj književnosti, priznati rodonačelnik francuskog romantizma i preteča svih francuskih pjesničkih škola 19. vijeka. Počeo je da piše u tradicionalnoj formi, kao ubijeđeni monarhist, ali je postepeno pristupao romantizmu, politički evoluirao prema ljevici i postao republikanac. Pod Lujem Filipom postao je per Francuske i član Francuske akademije, a 1848. bio je izabran za republikanskog poslanika u ustavotvornoj skupštini. Zalagao se za slobodu štampe, ukidanje smrtne kazne i za socijalne reforme. Nakon državnog udara Napoleona Bonaparte, odlazi u devetnaestogodišnje izgnanstvo. Pisao je pjesme, pozorišne komade, romane, eseje, pamflete i dr. Poznata djela: romani “Jadnici”  “Zvonar Bogorodične crkve”, pozorišni komadi „Ernani“, „Lukrecija Bordžija“, političko-satirična zbirka pjesama protiv Napoleona III „Kazne“, pamflet „Napoleon mali“.

1905 – Rođen je profesor Vukoman Džaković, istoričar književnosti. Još kao student počeo je da skuplja narodne pjesme, u prvom redu tužbalice, da bi 1954. objavio antologiju “Nove crnogorske tužbalice”. Priredio je i zbirku “Crnogorske narodne junačke pjesme”, antologiju lirskih pjesama kralja Nikole i raspravu “Kralj Nikola u svom dobu”. Vukoman Džaković umro je 1991. godine.

1993 – Osnovana je na Cetinju Matica Crnogorska, nezavisna organizacija koja se zalaže za integraciju demokratske  Crne Gore  u mediteranski i evropski kulturni prostor, te za uspostavljanje univerzalnih kriterijuma i standarda u svim oblastima. U izdanju Matice, objavljen je krajem devedesetih program “Crna Gora pred izazovima budućnosti “, koji sadrži suštinska pitanja za razvoj Crne Gore. Od 2000. u izdanju Matice izlazi istoimeni časopis za društvena pitanja, nauku i kulturu. Prvi predsjednik Matice Crnogorske bio je akademik Božina Ivanović, a potpredsjednik, akademik Svetlana-Kana Radević.

2011 – Bivši američki predsjednik Bil Klinton posjetio je Crnu Goru. U razgovoru s crnogorskim zvaničnicima Igorom Lukšićem, Milom Đukanovićem i Svetozarom Marovićem, Klinton je ocijenio da je Crna Gora na dobrom putu ostvarenja zacrtanih ciljeva i nazvao je zemljom velikih potencijala i prirodnih ljepota. Tokom boravka u Crnoj Gori, Klinton je održao predavanje na konferenciji „Balkanska inicijativa za jačanje društava Jugoistočne Evrope“ u Budvi, kao i predavanje na Fakultetu za turizam u Baru, gdje mu je predsjednik Atlas grupe Duško Knežević uručio titulu počasnog doktora nauka Univerziteta Mediteran. „Treba da nastavite s integracijama regiona, kako u Evropsku uniju, tako i u NATO, ali treba da radite i na internim integracijama“, kazao je Klinton obraćajući se balkanskim liderima na konferenciji u „Splendidu“, na kojoj su učestvovali i bivši predsjednici Slovenije i Hrvatske Milan Kučan i Stjepan Mesić. Boravak bivšeg američkog predsjednik Bila Klintona na Crnogorskom primorju bio je u bezbjednosnom smislu jedan od najbolje organizovanih događaja u Crnoj Gori.

Na današnji dan dogodilo se i sljedeće:

337 – Umro je rimski car Konstantin I Veliki, prvi rimski car  koji je prihvatio hrišćanstvo u Rimskom carstvu. Godine 325. sazvao je prvi hrišćanski koncil u Nikeji.

1859 – Rođen je engleski pisac Artur Konan Dojl, proslavljeni autor kriminalističkih romana u kojima su glavni junaci detektiv Šerlok Holms i njegov prijatelj doktor Votson.

1907 – Rođen je engleski pozorišni i filmski glumac, režiser i producent Lorens Olivije, jedan od  najboljih tumača Šekspirovih likova. Lorens Olivije dobitnik je Oskara za film “Hamlet”,  a 1970. dobio je i plemićku titulu.

1918 – Njemački avioni bombardovali su Pariz u Prvom svjetskom ratu.

1939 – Hitler i Musolini potpisali su “Čelični pakt”  o desetogodišnjem vojnom i političkom savezu Njemačke i Italije.

1943 – U Moskvi je saopšteno da je raspuštena Komunistička internacionala – Kominterna. Smatra se da je to bio Staljinov gest dobre volje prema zapadnim saveznicima u Drugom svjetskom ratu.

1970 – Umro je jugoslovenski reditelj i scenograf  Bojan Stupica. Od 1949. bio je reditelj i jedan od glavnih organizatora u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu, a od 1957. režirao je u beogradskom “Ateljeu 212” i u “Narodnom pozorištu”.

1972 – Predsjednik SAD Ričard Nikson susreo se u Moskvi s predsjednikom Vrhovnog Sovjeta Sovjetskog Saveza Leonidom Brežnjevom, kao prvi američki predsjednik koji je posjetio Sovjetski Savez.

1992 – Generalna Skupština Ujedinjenih  nacija primila je u punopravno članstvo tri bivše jugoslovenske republike Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

2004 – Na 57. međunarodnom filmskom festivalu u Kanu “Zlatnu palmu” dobio je Majkl Mur za dokumentarni film “Farenhajt 9/11”, koji duhovito i žestoko kritikuje politiku američkog predsjednika Džordža Buša.

2004 – Na zvaničnoj ceremoniji u indijskoj predsjedničkoj palati, novi premijer Monmohan Sing položio je zakletvu. Sing je za premijera Indije imenovan nakon što je lider Kongresa Sonja Gandi ( nasljednik dinastije Nehru-Gandi) odustala od te funkcije poslije napada hindu nacionalista zbog njenog italijanskog porijekla.

2008 – U Bariju je otvoren Bijenale mladih umjetnika Evrope i Mediterana na kome su Crnu Goru predstavljali Milena Jovićević-Popović i Željko Reljić.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • "Prikupljeni dokazi da stanovi u “Master kvartu i “ničija kuća” imaju istog vlasnika"
    on 26/07/2024 at 19:23

    Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i službenici Specijalnog policijskog odjeljenja tokom finansijske istrage prikupili su dokaze koji ukazuju na sumnju da je ova imovina stečena kriminalnom djelatnošću odbjeglog šefa kavačkog klana, Radoja Zvicera, te da ,,ničija kuća" i ova imovina imaju istog vlasnika, kazao je poslanik Demokrata u Skupštini Crne Gore Momčilo Leković.

  • Čarapić: Milatović i njegovi odbornici prihvatili opozionu agendu
    on 26/07/2024 at 17:55

    Kad je bila rekonstrukcija Vlade, jedan opozicioni poslanik je rekao da se sjutra ruši Podgorica i da je to uvertira za vanredne parlamentarne izbore. Rekonstrukcija Vlade je bila pokazna vježba stabilnosti i pokazala je da je vlast na državnom nivou stabilna. Očito da su predsjednik Milatović i njegovi odbornici prihvatili opozicionu agendu koja se odnosi na destabilizaciju i skratili mandat Skupštini Glavnog grada, izjavio je šef poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić.

  • "Nećemo povjerovati etno investicijama Ibrahimovića, neka se pravda do zore za ulazak u vlast"
    on 26/07/2024 at 17:14

    Nećemo povjerovati etno investicijama Ervina Ibrahimovića, pa neka se pravda do zore za svoj ulazak u vlast, saopšteno je iz Izvršnog odbora Partije crnogorskih Muslimana.

  • "SAD će nastaviti da podržavaju reformske procese neophodne za članstvo u EU"
    on 26/07/2024 at 16:40

    Crna Gora ostaje u potpunosti posvećena definisanim vanjskopolitičkim prioritetima, poručio je ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Vlade Crne Gore Ervin Ibrahimović na sastanku sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džudi Rajzing Rajnke.

  • "Nervoza PES-a evidentna, strmoglavi pad rejtinga nezaustavljiv"
    on 26/07/2024 at 16:24

    Nervoza Pokreta Evropa sad (PES) više je nego očigledna i uzrokovana je nezaustavljivim padom rejtinga koji je posljedica promašene politike i zasićenosti građana populizmom, obmanama i lažima.

  • "Manjinski narodi u Baru najbolje znaju koliko ste se brinuli o njima"
    on 26/07/2024 at 15:58

    Projekti sa kojima je Bošnjačka stranka ušla u Vladu, a vezani su za Bar upravo su oni čija se realizacija čekala godinama, a pokrenuli su ih ministri i poslanici iz Bošnjačke stranke, saopšteno je Opštinskog odbora Bošnjačke stranke Bar.

  • Pogledajte nova kadrovska rješenja Vlade
    on 26/07/2024 at 15:02

    Vlada je, na danas održanoj sjednici kojom je predsjedavao potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić razmotrila više kadrovskih pitanja.

  • "Dijaspora veliki potencijal i najsnažnija privredna grana"
    on 26/07/2024 at 14:57

    Vjerujem da je u Crnoj Gori sazrela svijest da sveukupni ekonomski rast nije moguć bez aktiviranja svih potencijala koje naša zemlja ima, saopštio je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović. On je učestovao danas na panel diskusiji "Uticaj dijaspore na ekonomski razvoj Crne Gore" održanoj u okviru manifestacije "Dani dijaspori i iseljenika Crne Gore 2024".

  • "Crna Gora i Kina treba da nastave da njeguju tradicionalne veze"
    on 26/07/2024 at 14:30

    Crna Gora i Kina treba da nastave da snaže svoje bilateralne odnose i njeguju tradicionalne veze, poručeno je na sastanku predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića sa zamjenikom ministra međunarodnog odjeljenja Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, Čen Žouom.

  • "Crna Gora će imati problema na putu prema članstvu u EU"
    on 26/07/2024 at 14:06

    Poslanik Evropskog parlamenta Tonino Picula komentarisao je situaciju u kojoj crnogorski političari Andrija Mandić, Milan Knežević i Aleksa Bečić nisu poželjni u Hrvatskoj.

  • USSCG: Ne ukidajte doprinose; UPCG: Fond PIO oduvijek bio neodrživ
    on 26/07/2024 at 18:35

    Povećanje minimalne prosječne zarade, smanjenje poreskog opterećenja na rad čini komponentu programa Evropa sad 2, a koristi će imati i zaposleni i poslodavci, poručili su predstavnici Vlade koji su na okruglom stolu, u okviru javne rasprave predstavili Fiskalnu strategiju do 2027.

  • Ulaganja u Željezaru preko 44 miliona eura u narednih šest godina
    on 26/07/2024 at 18:16

    Zaposleni u Željezari vrlo brzo će osjetiti benefite ugovora koji je danas potpisala Elektroprivreda Crne Gore sa švajcarskom kompanijom „8B Capital“, o zakupu proizvodnih pogona nikšićke Željezare, Kovačnice i Čeličane. Siguran sam da ćemo u roku koji je predviđen svjedočiti značajnim poslovnim rezultatima i da će to biti pokretačka snaga za napredak Elektroprivrede i ekonomije naše države, kazao je poslanik Pokreta Evropa sad Uglješa Urošević.

  • Otpis kamate privrednicima koji plate dug
    on 26/07/2024 at 16:20

    Vlada Crne Gore danas je utvrdila Predlog zakona o otpisu kamate na dospjele poreske obaveze.

  • Bivši vlasnici i njihovi nasljednici dolaze do svojih prava
    on 26/07/2024 at 14:14

    Vlada Crne Gore usvojila je Uredbu o utvrđivanju isplate obeštećenja bivšim vlasnicima oduzetih imovinskih prava u novčanim sredstvima za ovu godinu.

  • "Programom Evropa sad 2 postajemo država sa najmanjim troškovima na rad u Evropi"
    on 26/07/2024 at 13:18

    Program Evropa sad 2 je poreska reforma koja podrazumijeva dvije ključne komponente – smanjenje poreskog opterećenja na rad i povećanje minimalne i prosječne zarade u Crnoj Gori, poručila je savjetnica premijera za ekonomsku politiku Milena Milović.

  • Mujović: Biću zadovoljan kada zaposleni u Željezari osjete benefite
    on 26/07/2024 at 11:09

    Odbor direktora Elektroprivrede prihvatio je ponudu švajcarske kompanije 8B kapital za zakup Željezare na 50 godina, a u fabriku bi za pet godina uložili blizu 37 miliona eura. Ugovor je potpisan na sastanku koji je počeo u podne u Nikšiću.

  • Hala u Željezari poslužila kao pretovarna stanica za otpad
    on 26/07/2024 at 09:47

    U hali Željezare je PUP-om predviđena izgradnja Centra za upravljanje otpadom, a zbog sanacije deponije i velikog požara koji je, izvjesno, podmetnut, ista je poslužila kao pretovarna stanica, a otpad se već danas odvozi na deponiju Livade u Podgorici, saopšteno je iz Opštine Nikšić.

  • "Ne koristite položaj za dodatna primanja"
    on 26/07/2024 at 09:39

    Upozoravam sve iz energetskog sektora da ne koriste svoj položaj kako bi sebi obezbijedili mjesečna primanja od nekoliko prosječnih zarada u državi, na račun građana, navodi se u dopisu, koji je ministar energetike Saša Mujović uputio Odborima direktora povodom informacije da pojedini članovi Odbora direktora u privrednim društvima u većinskom vlasništvu države u energetskom sektoru, pored značajnih apanaža koje primaju po osnovu članstva u Odborima direktora, dodatno primaju i naknade u raznim tijelima i komisijama, koje, kako se navodi u dopisu, nijesu zanemarljive, naprotiv.

  • Iz Rajanera tvrde da neće vraćati linije ka Crnoj Gori po sadašnjim cijenama
    on 26/07/2024 at 06:13

    Irski niskotarifni avio-prevoznik Rajaner smatra da aerodromi u Crnoj Gori imaju povećane naknade u poređenju sa drugim evropskim aerodromima, koji, kako kažu, smanjuju naknade kako bi stimulisali oporavak i rast saobraćaja, što je u suprotnosti sa onim što se može vidjeti širom Evrope, Sjeverne Afrike i Bliskog Istoka.

  • Spajić i Vuković u utorak pred Odborom o Evropi sad 2
    on 25/07/2024 at 20:18

    Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet saslušaće u utorak premijera Milojka Spajića i ministra finansija Novicu Vukovića, u vezi sa programom Evropa sad 2.