AKO SE NE ODRŽE 2021.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah rekao je da prihvata mogućnost otkazivanja Olimpijskih igara u Tokiju, ako se ne održe sljedećeg ljeta zbog korona virusa.

Igre u Tokiju trebalo je da se održe ovog ljeta, ali su zbog pandemije pomjerene na sljedeću godinu, od 23. jula do 8. avgusta.

Organizatori su nedavno saopštili da nemaju rezervni plan ako se takmičenje i naredne godine odloži zbog novog virusa.

“Ne možeš zauvijek da zaposliš 3.000 do 5.000 ljudi u organizacionom komitetu. Ne možete da dozvolite da sportisti budu u neizvjesnosti”, rekao je Bah za BBC.

On je rekao i da se nada da bi Igre u Tokiju narednog ljeta mogle da budu jedinstvene i da “pošalju poruku solidarnosti cijelog svijeta, koji se ponovo ujedinio i slavi pobjedu nad korona virusom”.

“Nema nacrta za to, pa iz dana u dan moramo da izmišljamo točak”, naveo je Bah.

Premijer Japana Šinzo Abe rekao je da će biti teško organizovati Igre ako se ta zemlja uspješno ne izbori sa korona virusom. Direktor Japanske ljekarske asocijacije rekao je da sve zavisi od vakcine.

Upitan da li se slaže, Bah je odgovorio: “Za ovo pitanje se oslanjamo na savjet Svjetske zdravstvene organizacije”.

“Ustanovili smo jedan princip: da organizujemo ove Igre u bezbjednom okruženju za sve učesnike. Niko ne zna kako će svijet izgledati za godinu dana, za dva mjeseca. Zbog toga moramo da se oslanjamo na stručnjake i da donesemo odgovarajuće odluke u odgovarajuće vrijeme na osnovu tog savjeta”, rekao je Bah.

Zimske olimpijske igre u Pekingu na programu su u Kini 2022. godine, nekoliko mjeseci po završetku Igara u Tokiju. Bah je naveo da mu je Abe jasno rekao da, što se je Japana tiče, sljedeće ljeto je “posljednja opcija”.

“Ne možete svake godine da mijenjate cio sportski kalendar međunarodnih takmičenja. Ne mogu sportisti da žive u neizvjesnosti. Ne možete se toliko preklapati sa budućim Olimpijskim igrama, pa shvatam takav pristup naših partnera iz Japana”, naveo je Bah.

Upitan koliko je uvjeren da će se Olimpijske igre u Tokiju održati, Bah je rekao: “Moramo biti spremni na različite scenarije”.

“Postoji posvećenost da se Igre održe u julu naredne godine. U isto vrijeme, gledajući scenarije, u vezi sa zdravstvenim mjerama, možda će biti potreban karantin za sportiste, za dio sportista, za druge učesnike. Sve se razmatra i zbog toga kažem da je to mamutski zadatak, pošto je mnogo drugih opcija. Kada budemo imali jasan pogled na to kako će svijet izgledati 23. jula 2021. godine, donijećemo odgovarajuće odluke”, naveo je Bah.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Prijem povodom Dana nezavisnosti SAD
  on 25/06/2024 at 20:56

  Ambasada Sjedinjenih Američkih Država organizovala je u Podgorici svečani prijem povodom Dana nezavisnosti, nacionalnog praznika te zemlje. Prijem je okupio veliki broj crnogorskih zvaničnika, članova diplomatskog kora, predstavnika političkih partija, pravosudnih, kulturnih i drugih institucija...

 • "Logično je da se rezolucija o Jasenovcu usvoji, biće sastanaka sa Spajićem"
  on 25/06/2024 at 18:41

  Demokratska narodna partija (DNP) ne ucjenjuje nikoga i ne uslovljava nikoga, ali bi bilo sasvim bilo prirodno i logično da se Rezolucija o Jasenovcu usvoji, smatra poslanik DNP-a Vladislav Bojović.

 • Berane: Rotacija ili vanredni izbori?
  on 25/06/2024 at 18:35

  Očigledna je kriza vlasti u Beranama. Sjednica lokalnog parlamenta nije održana zbog nedostatka kvoruma. Na sjednici je trebalo da se desi dogovorena rotacija na mjestu predsjednika opštine, te da umjesto Vuka Todorovića iz Nove srpske demokratije bude izabran Damjan Ćulafić iz Demokrata.

 • DPS Berane: Svjedočimo političkom mešetarenju i samovolji pojedinaca
  on 25/06/2024 at 17:56

  Predsjednik opštinskog odbora Berane Miro Nedić kaže da su ovih dana u Beranama na snazi političko mešetarenje, dominacija ličnih interesa i samovolja pojedinaca.

 • Spajić: Razmišljamo o rebalansu budžeta
  on 25/06/2024 at 17:11

  Realizacija tekućih projekata ide brže nego što je predviđeno, kazao je premijer Milojko Spajić i dodao da zbog toga razmišljaju o rebalansu budžeta kako bi dodatna sredstva opredijelili za kapitalne projekte.

 • Milatović traži mišljenje za pet ambasadora
  on 25/06/2024 at 16:47

  Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike trebalo bi početkom jula da se izjasni o petorici kandidata za ambasadore Crne Gore. Predsjednik države Jakov Milatović uputio je skupštinskom Odboru pet predloga kandidata za ambasadore, kako bi Odbor o njima dao mišljenje.

 • Mandić: Moj glavni zadatak na evropskom putu je očuvanje mira
  on 25/06/2024 at 15:14

  Svi čvrsto vjerujemo da je Crna Gora naredna članica EU, a to će biti biti snažna poruka ohrabrenja za ostale zemlje kandidate, a posebno za bivše republike Jugoslavije, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • Mugoša: Optužbe Mandića na račun opozicije nekorektne i neutemeljene
  on 25/06/2024 at 14:00

  Objašnjenje razloga zbog kojih je sjednica parlamenta već četvrti put odgođena a koje je saopštio predsjednik Skupštine Andrija Mandića, šef Kluba poslanika SD-a u crnogorskom Parlamentu Boris Mugoša smatra nekorektnim i neutemeljenim.

 • "Od strateške je važnosti da Crna Gora otpočne ključne infrastrukturne projekte"
  on 25/06/2024 at 13:47

  Od strateške je važnosti da naša zemlja otpočne i nastavi ključne infrastrukturne projekte poput nove dionice auto-puta Bar-Boljare, rekonstrukcije pruge Beograd-Bar i valorizacije Luke Bar, kako bi se stvorili uslovi za što bolju povezanost i privredni razvoj Crne Gore i cijelog regiona, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • DPS: Kriza vlasti u Danilovgradu
  on 25/06/2024 at 12:21

  Ukupna situacija u Crnoj Gori, a posebno kriza vlasti u Podgorici direktno se odražava i na funkcionisanje vlasti u Danilovgradu, tvrde iz Demokratske partije socijalista u tom gradu.