BJEKOVIĆ U PLJEVLJIMA

U Pljevljima je potrebno pospješiti dijalog, usmjeriti se na zajedničke interese koji će poboljšati kvalitet života građana i relaksirati atmosferu političkih dešavanja, jer grad zaslužuje mnogo bolju sliku od one koja se javnosti plasira. To je ocijenjeno na sastancima koje je tokom posjete ovom gradu, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković, posebno održao sa predstavnicima lokalnog parlamenta, civilnog sektora, institucija i građanima.

Ranije planirana posjeta, koja je odgođena zbog aktuelne situacije u vezi sa virusom Covid19, realizovana je u utorak i srijedu na inicijativu nevladine organizacije Građanska alijansa (GA), a povod je bio poziv za prisustvo iftarskoj večeri organizovanoj povodom 27. noći mjeseca Ramazana.

Na sastancima je razgovarano o ostvarivanju ljudskih prava i sloboda u Pljevljima i atmosferi u gradu nakon dešavanja od 12. do 16. maja.

“U razgovoru sa lokalnim političarima ocijenjeno je da je neophodno pokazati demokratski kapacitet i osuditi sve što nije dobro, sa bilo koje strane da dolazi, i naći zajednički interes za prevazilaženje aktuelne situacije”, kaže se u saopštenju.

Ističući vrijednosti suživota, tolerancije, dobrih međuvjerskih i nacionalnih odnosa po kojima je grad oduvijek prepoznatljiv, ukazano je na potrebu bolje međusektorske saradnje ali i odgovornosti za realizaciju obaveza koje utiču na ekonomski, socijalni i ukupni napredak grada.

“Važno je da prepoznajete i priznajete probleme i anomalije, i u ovom momentu je izuzetno važno da o njima razgovarate i pokažete istinsku volju da stvari mijenjate. Vi ste primjer lokalnoj zajednici i možete presudno uticati na dalji tok dešavanja u gradu”, kazao je Bjeković.

Sa predstavnicima političkih partija, koje participiraju u lokalnom parlamentu, razgovarano je o temama koje su ključne za unapređenje kvaliteta života u Pljevljima, kao što su životna sredina, privredna i ekonomska djelatnost.

Razgovarano je i o dešavanjima u gradu nakon okupljanja građana prethodnih dana, intervenciju policije i povezane događaje koji su uslijedili.

Odbornici su od Zaštitnika željeli da čuju mišljenje, pojašnjenja i konkretne aktivnosti u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, kao i primjeni mjera zbog virusa Covid19.

“Oni su istakli da su društvene mreže i portali prepoznati kao vodeći izvor raspirivanja podjela i širenja negativne energije, ukazujući na brojne lažne vijesti i tendencipno plasirane poruke koje su uticale na formiranje mišljenja i ponašanje građana”, kaže se u saopštenju.

Bjeković se sastao i sa organizacijama civilnog društva (članicama Nacionalna asocijacija roditelja djece i omaldine sa smetnjama u razvoju Crne Gore – NARDOS, Inkluzija, Breznica, Viva vita i Alternativa), čiji predstavnici su ukazali na pitanja iz oblasti ljudskih prava i sloboda i konkretne primjere i probleme u njihovom ostvarivanju.

Saopšteno je da su kao ključni problemi istaknuti zagađenje vazduha i generalno stanje životne sredine, položaj osoba sa invaliditetom, posebno djece i lica sa intelektualnim smetnjama.

Razmijenjene su informacije o funkcionisanju dnevnih centara za djecu i mlade, položaju starijih, Roma, kao i porodičnom nasilju.

“Zaštitnik je pozvao civilni sektor da češće informiše instituciju, kako bi na bazi konkretnih i pravovremenih saznanja reagovali u domenu nadležnosti i pomogli ostvarivanje pojedinačnih i kolektivnih prava”, kaže se u saopštenju.

Sa iftarske večeri, koju je organizovala Građanska alijansa za predstavnike vjerskih zajednica i druge ugledne građane iz društvenog i političkog života, upućene su poruke tolerancije, sloge i zajedništva.

U prisustvu Reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifata Fejzića i imama Samira Kadribašića gosti su posjetili Husein pašinu džamiju, u kojoj su bile izložene najznačajnije relikvije u posjedu Islamske zajednice.

Tokom ovog skupa Zaštitnik je kratko razgovarao sa predsjednikom opštine Pljevlja i lokalnim predstavnicima Srpske pravoslavne crkve o aktuelnim dešavanjima u gradu.

Prvog dana posjete Pljevljima održan je sastanak u Centra bezbjednosti povodom pomenutih dešavanja u gradu i primjene policijskih ovlašćenja, uz otvoren i sadržajan razgovor sa načelnikom Centra o svim aspektima od interesa za postupanje u ovom slučaju.

“Zaštitnik je u vezi sa tim ranije pokrenuo postupke po službenoj dužnosti, a tokom posjete bilo je izraženo interesovanje građana za podnošenje pritužbi, što je iskorišćeno za razgovor sa strankama i upućivanje na način obraćanja u sadašnjim okolnostima”, kaže se u saopštenju.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Poslanici opet o dva IBAR zakona
  on 19/06/2024 at 11:32

  Poslanici crnogorskog parlamenta ponovo će danas glasati o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i o Zakonu o nacionalnom javnom emiteru, koje je predsjednik države Jakov Milatović vratio Skupštini na ponovno odlučivanje.

 • "Ne budite kukavice, pozovite i Abazovića na kontrolno saslušanje"
  on 19/06/2024 at 11:10

  Građanski pokret URA je u cilju transparentnosti principijelno uvijek bio za to da se održi kontrolno saslušanje na Odboru za bezbjednost i odbranu bilo kog javnog funkcionera, počev od naših pa nadalje. Tako su se nebrojano puta na kontrolnom saslušanju u prethodnom mandatu Skupštine Crne Gore, između ostalih i na naš zahtjev, našli kao tadašnji premijer Dritan Abazović i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, saopšteno je iz te partije.

 • Zirojević: Šaranović bježi sa kontrolnog saslušanja
  on 19/06/2024 at 10:32

  Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović obavijestio je dopisom predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu, Miodraga Lakovića da, iako je prethodno potvrdio prisustvo, neće prisustvovati kontrolnom saslušanju na temu “Imenovanje v.d. direktora Uprave policije i posljedice na sistem bezbjednosti u Crnoj Gori”, a kao razlog navodi učešće na Samitu šefova policije država članica UN (UNCOPS), saopštio je poslanik Socijaldemokrata i član Odbora za bezbjednost i odbranu, Nikola Zirojević.

 • Skupštini podnijeta peticija za donošenjem Zakona o otvaranju dosijea tajnih službi
  on 19/06/2024 at 10:22

  Advokat Nikola Angelovski, pravni zastupnik najvećeg broja građana koji je tužio državu u slučaju zloglasnog portala “Udar”, podnio je juče Skupštini peticiju za donošenjem Zakona o otvaranju dosijea i dokumenata civilnih i vojnih obavještajnih službi Crne Gore.

 • "Za efikasnu borbu protiv korupcije potrebna politička stabilnost"
  on 19/06/2024 at 09:56

  Za efikasnu borbu protiv korupcije Crna Gora mora osigurati političku stabilnost i smanjenje nacionalnih tenzija koje, uz često održavanje izbora, ne dozvoljavaju konsolidovanje i reforme čitavog državnog sistema, a posebno sudstva, saopštila je poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović. Ona je to kazala na sastanku sa koordinatorom američkog Stejt departmenta za globalnu borbu protiv korupcije Ričardom Nefjuom.

 • "Vladajuće partije uspjele da svoju politiku pretvore u teško nadmašivo ruglo"
  on 19/06/2024 at 09:48

  Vladajuće partije su uspjele da svoju politiku pretvore u teško nadmašivo ruglo, ocjenjuju iz Građanske inicijative “21. maj”.

 • "Čestitke na ispunjavanju obaveza vezanih za troškove odbrane NATO"
  on 19/06/2024 at 09:43

  Američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke čestitala je i zahvalila Crnoj Gori na ispunjavanju obaveza NATO-a u pogledu potrošnje na odbranu.

 • Sjutra Pododbor za unutrašnje tržište i konkurenciju
  on 19/06/2024 at 08:11

  Petnaesti sastanak Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između Crne Gore i Evropske komisije, održaće se 20. juna 2024. godine u Briselu, saopšteno je iz Ministarstva evropskih poslova.

 • "Izbori u Podgorici jedino rješenje, PES građanima prodavao maglu"
  on 19/06/2024 at 07:47

  Izbori u Podgorici su jedino rješenje da se prevaziđe politička kriza, a čisto sumnjam da će i danas na sastanku doći do dogovora političkih konstituenata, smatra odbornik Socijaldemokrata u Skupštini Glavnog grada Miloš Mašković.

 • Kriza vlasti u Podgorici: Sastanak većine najavljen za danas
  on 19/06/2024 at 07:02

  Sastanak većine podgoričkog parlamenta sa temom kako da se prevaziđe kriza vlastu u Podgorici – dogovorom ili vanrednim izborima, nastaviće se danas.

 • Danas počinje isplata penzija
  on 19/06/2024 at 08:21

  Isplata majskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

 • Air Montenegro od danas leti i ka Ostravi
  on 18/06/2024 at 20:35

  Air Montenegro letom MNE 390 danas je uspostavio liniju Podgorica-Ostrava, saopšteno je iz te kompanije.

 • "Sve što se kosi sa zakonom i tržištem neće proći"
  on 18/06/2024 at 19:26

  Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović reagovao je na navode pojedinih političara o problematičnosti ideje dopunjavanja programa Solari 5000+ programom energetske efikasnosti.

 • U Luci Kotor tri kruzera sa preko pet hiljada putnika
  on 18/06/2024 at 15:30

  U kotorskoj luci danas su tri kruzera sa 5,12 hiljada putnika.

 • Đeljošaj u Parizu, Šćekić u Alžiru, Jakšić-Stojanović na Kipru
  on 18/06/2024 at 15:12

  Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici utvrdila platforme o učešću potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i ministra ekonomskog razvoja Nika Đeljošaja na Ministarskoj konferenciji Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) za Jugoistočnu Evropu, u Parizu, 26. juna, o radnoj posjeti potpredsjednika Vlade za demografiju i mlade i ministra sporta i mladih Dragoslava Šćekića, Alžiru od 26. do 28. juna i platformu za učešće delegacije Vlade Crne Gore, koju predvodi ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović na Forumu Ekonomske komisije UN za Evropu (UNECE) na Kipru.

 • CBCG: Neznatan pad efektivne kamatne stope
  on 18/06/2024 at 14:14

  Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na ukupno odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, u martu je u odnosu na februar pala 0,02 procentna poena i iznosila je 6,63 odsto, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Pogoni nikšićke Željezare proizvodiće eloksiranu bravariju
  on 18/06/2024 at 14:11

  U pogonima Željezare Nikšić počeće da se proizvdoi eloksirana bravarija za građane po veoma povoljnim cijenama, najavio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

 • Radnici traže da SDT blokira imovinu Vektra Boke
  on 18/06/2024 at 09:39

  Radnici Vektra Boke naveli su da je juče održana sjednica akcionara tog preduzeća upriličena van svih procesnih zakonskih normi. 

 • Crna Gora ima potencijal da privuče veći broj turista iz EU
  on 18/06/2024 at 08:12

  Crna Gora ima mnogo potencijala da privuče veći broj turista iz Njemačke i uopšte Evropske unije, zaključak je sastanka predsjednika Vlade Milojka Spajića i predstavnika najveće svjetske turističke kompanije, njemačkog TUI-ija, koju je predvodio član Izvršnog odbora i direktor korporativnih i spoljnih poslova, Tomas Elerbek.

 • Brkovići više nijesu na čelu Vektra Boke
  on 18/06/2024 at 08:09

  Vanredna Skupština akcionara kompanije Vektra Boka imenovala je novi Odbor direktora, u kojem su sada Radovan Samardžić, Vladimir Čović i Danilo Matijašević, dok će se predsjednik tog tijela birati naknadno.