NOVOVIĆ

Prihvatanje različitosti i tolerancija uzidani su u temelje državnog bića Crne Gore, poručio je Radule Novović, poslanik DPS-a i predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport.

Podsjeća da ove godine slavimo četrnaestu godišnjicu referenduma na kome je Crna Gora obnovila svoju nezavisnost.

“Međutim, zanimljivo je da se isti datum, 21. maj, već skoro 20 godina na međunarodnom nivou obilježava kao Svjetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj. Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, određeno je da se 21. maja dana slavi različitost kultura i promoviše sloga među njima, na osnovu Uneskove Univerzalne deklaracije o kulturnoj raznolikosti. U Deklaraciji se ističe da su „poštovanje raznolikosti kultura, tolerancija, dijalog i saradnja u duhu međusobnog povjerenja i razumijevanja, najbolja garancija međunarodnog mira i sigurnosti“. Podstiče se veća solidarnost, svijest o jedinstvu čovječanstva i razvijanje međukulturne razmjene”, navodi Novović.

Ima, kaže, simbolike u ovoj podudarnosti. Referendumska pobjeda iz 2006. počiva na istim principima – različite nacionalne i vjerske zajednice ujedinile su se u zajedničkoj viziji slobodne Crne Gore kao multietničke države.

“Shvatili smo da, na kraju krajeva, svi mi pripadamo istom domu i jednoj porodici, u kojoj su razlike bogatstvo, a ne slabost.
Takođe, tog 21. maja građanski koncept države pobijedio je alternativu po kojoj bi ustav definisao Crnogorce i Srbe kao „državotvorne narode“, a ostale (mahom nepravoslavne) zajednice de facto smjestio među građane drugog reda. A ko može da kaže da su Avdo Međedović (poznat kao „balkanski Homer“) ili Franjo Dolči (lični sekretar Petra I) bili „nedržavotvorni“, ili da je Mara Kastriot, majka Ivana Crnojevića, bila „nekonstitutivna“? Da li je dovoljno „državotvoran“ bio Muftija Karađuzović, koji je u Prvom svjetskom ratu, na strani Crne Gore, predvodio jedinicu vojnika islamske vjeroispovijesti?”, navodi Novović.

Posebno naglašava da se multietnička i viševjerska politika današnje Crne Gore oslanja na primjer koji je za sobom ostavio knjaz, odnosno kralj Nikola I Petrović Njegoš.

“Istoričari smatraju da je u njegovo vrijeme Crna Gora bila vjerski najtolerantnija država na Balkanskom poluostrvu. Ustav Knjaževine Crne Gore iz 1905. već u šestom članu propisuje: „Knjaz Gospodar zaštitnik je svijeh priznatijeh vjeroispovijesti u Crnoj Gori“. U Skupštini toga doba, crnogorski muftija i rimokatolički arcibiskup bili su, pored pravoslavnog mitropolita, ustavom postavljeni za poslanike”, naveo je Novović.

Takođe, ističe Novović, Nikola I je zaslužan za to što je Crna Gora prva među južnoslovenskim državama potpisala konkordat, međunarodni ugovor sa Katoličkom crkvom, 1886. godine. Bilo je, nažalost, navodi Novović, i onih koju su zbog toga optuživali kralja da je „izdajnik pravoslavlja“.

“Kralj Nikola bio je, dakle, politički utemeljitelj multikonfesionalne stabilnosti u Crnoj Gori. Pozivao je muslimansko stanovništvo da se ne iseljava, i primao izbjegličke porodice muslimana iz Hercegovine. Zvanični državni list, „Glas Crnogorca“, slijedio je istu politiku tolerancije i vjerske harmonizacije: „Crnogorac voli svoju vjeru ali ne mrzi tuđu, ne prezire niti goni ikog zbog druge vjere, ne ide za tijem niti mu je stalo do toga da ko svoju vjeru mjenja za njegovu“. Takođe, ne treba zaboraviti svjedočanstvo vojvode Marka Miljanova o tadašnjem suživotu Crnogoraca i Albanaca: „Mlogo Arbanasi traže poznanstvo i prijateljstvo s našijem ljudima. Oni često dolaze na naše skupštine samo zato da pregleda kojega će izabrat da se s njim pobratimi, ali okumi i postanu blizika, s više ljubavi no rođena braća”, navodi poslanik DPS-a.

Novović kaže i da možemo mnogo toga naučiti iz naše istorije.

“Prihvatanje različitosti i tolerancija uzidani su u temelje državnog bića Crne Gore. Zato, kada dođe vrijeme rasprava i uzburkanih emocija, najbolje je da se vratimo miru, dijalogu i međusobnom poštovanju. Ono što nas povezuje važnije je od onoga što nas razdvaja, a naše sličnosti veće su od naših razlika. Iskreni ljudski i prijateljski odnos prvi je i najbitniji korak na putu ka izgradnji složnog i srećnog društva”, zaključio je Novović.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Zirojević: Šaranović bježi sa kontrolnog saslušanja
  on 19/06/2024 at 10:32

  Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović obavijestio je dopisom predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu, Miodraga Lakovića da, iako je prethodno potvrdio prisustvo, neće prisustvovati kontrolnom saslušanju na temu “Imenovanje v.d. direktora Uprave policije i posljedice na sistem bezbjednosti u Crnoj Gori”, a kao razlog navodi učešće na Samitu šefova policije država članica UN (UNCOPS), saopštio je poslanik Socijaldemokrata i član Odbora za bezbjednost i odbranu, Nikola Zirojević.

 • Skupštini podnijeta peticija za donošenjem Zakona o otvaranju dosijea tajnih službi
  on 19/06/2024 at 10:22

  Advokat Nikola Angelovski, pravni zastupnik najvećeg broja građana koji je tužio državu u slučaju zloglasnog portala “Udar”, podnio je juče Skupštini peticiju za donošenjem Zakona o otvaranju dosijea i dokumenata civilnih i vojnih obavještajnih službi Crne Gore.

 • "Za efikasnu borbu protiv korupcije potrebna politička stabilnost"
  on 19/06/2024 at 09:56

  Za efikasnu borbu protiv korupcije Crna Gora mora osigurati političku stabilnost i smanjenje nacionalnih tenzija koje, uz često održavanje izbora, ne dozvoljavaju konsolidovanje i reforme čitavog državnog sistema, a posebno sudstva, saopštila je poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović. Ona je to kazala na sastanku sa koordinatorom američkog Stejt departmenta za globalnu borbu protiv korupcije Ričardom Nefjuom.

 • "Vladajuće partije uspjele da svoju politiku pretvore u teško nadmašivo ruglo"
  on 19/06/2024 at 09:48

  Vladajuće partije su uspjele da svoju politiku pretvore u teško nadmašivo ruglo, ocjenjuju iz Građanske inicijative “21. maj”.

 • "Čestitke na ispunjavanju obaveza vezanih za troškove odbrane NATO"
  on 19/06/2024 at 09:43

  Američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke čestitala je i zahvalila Crnoj Gori na ispunjavanju obaveza NATO-a u pogledu potrošnje na odbranu.

 • Sjutra Pododbor za unutrašnje tržište i konkurenciju
  on 19/06/2024 at 08:11

  Petnaesti sastanak Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između Crne Gore i Evropske komisije, održaće se 20. juna 2024. godine u Briselu, saopšteno je iz Ministarstva evropskih poslova.

 • "Izbori u Podgorici jedino rješenje, PES građanima prodavao maglu"
  on 19/06/2024 at 07:47

  Izbori u Podgorici su jedino rješenje da se prevaziđe politička kriza, a čisto sumnjam da će i danas na sastanku doći do dogovora političkih konstituenata, smatra odbornik Socijaldemokrata u Skupštini Glavnog grada Miloš Mašković.

 • Kriza vlasti u Podgorici: Sastanak većine najavljen za danas
  on 19/06/2024 at 07:02

  Sastanak većine podgoričkog parlamenta sa temom kako da se prevaziđe kriza vlastu u Podgorici – dogovorom ili vanrednim izborima, nastaviće se danas.

 • Vučelić: Većina u Podgorici ne želi nove izbore
  on 19/06/2024 at 07:00

  Pokret za Podgoricu ne treba da ostvaruje želje DPS-a, nakon što su na državnom nivou imali zajedničke amandmane, poručila je odbornica CIVIS-a u podgoričkom lokalnom parlamentu Maja Vučelić.

 • Poslanici danas ponovo o zakonima koje je Milatović vratio
  on 19/06/2024 at 06:14

  Poslanici crnogorskog parlamenta ponovo će danas glasati o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i o Zakonu o nacionalnom javnom emiteru, koje je predsjednik države Jakov Milatović vratio Skupštini na ponovno odlučivanje.

 • Danas počinje isplata penzija
  on 19/06/2024 at 08:21

  Isplata majskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

 • Air Montenegro od danas leti i ka Ostravi
  on 18/06/2024 at 20:35

  Air Montenegro letom MNE 390 danas je uspostavio liniju Podgorica-Ostrava, saopšteno je iz te kompanije.

 • "Sve što se kosi sa zakonom i tržištem neće proći"
  on 18/06/2024 at 19:26

  Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović reagovao je na navode pojedinih političara o problematičnosti ideje dopunjavanja programa Solari 5000+ programom energetske efikasnosti.

 • U Luci Kotor tri kruzera sa preko pet hiljada putnika
  on 18/06/2024 at 15:30

  U kotorskoj luci danas su tri kruzera sa 5,12 hiljada putnika.

 • Đeljošaj u Parizu, Šćekić u Alžiru, Jakšić-Stojanović na Kipru
  on 18/06/2024 at 15:12

  Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici utvrdila platforme o učešću potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i ministra ekonomskog razvoja Nika Đeljošaja na Ministarskoj konferenciji Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) za Jugoistočnu Evropu, u Parizu, 26. juna, o radnoj posjeti potpredsjednika Vlade za demografiju i mlade i ministra sporta i mladih Dragoslava Šćekića, Alžiru od 26. do 28. juna i platformu za učešće delegacije Vlade Crne Gore, koju predvodi ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović na Forumu Ekonomske komisije UN za Evropu (UNECE) na Kipru.

 • CBCG: Neznatan pad efektivne kamatne stope
  on 18/06/2024 at 14:14

  Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na ukupno odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, u martu je u odnosu na februar pala 0,02 procentna poena i iznosila je 6,63 odsto, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Pogoni nikšićke Željezare proizvodiće eloksiranu bravariju
  on 18/06/2024 at 14:11

  U pogonima Željezare Nikšić počeće da se proizvdoi eloksirana bravarija za građane po veoma povoljnim cijenama, najavio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

 • Radnici traže da SDT blokira imovinu Vektra Boke
  on 18/06/2024 at 09:39

  Radnici Vektra Boke naveli su da je juče održana sjednica akcionara tog preduzeća upriličena van svih procesnih zakonskih normi. 

 • Crna Gora ima potencijal da privuče veći broj turista iz EU
  on 18/06/2024 at 08:12

  Crna Gora ima mnogo potencijala da privuče veći broj turista iz Njemačke i uopšte Evropske unije, zaključak je sastanka predsjednika Vlade Milojka Spajića i predstavnika najveće svjetske turističke kompanije, njemačkog TUI-ija, koju je predvodio član Izvršnog odbora i direktor korporativnih i spoljnih poslova, Tomas Elerbek.

 • Brkovići više nijesu na čelu Vektra Boke
  on 18/06/2024 at 08:09

  Vanredna Skupština akcionara kompanije Vektra Boka imenovala je novi Odbor direktora, u kojem su sada Radovan Samardžić, Vladimir Čović i Danilo Matijašević, dok će se predsjednik tog tijela birati naknadno.